Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
20-1
Патем, изгасни го светлото ко че заминуваш и ти. :)

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
Епа вака денес разнежнета од празников ако ме прашате ќе одговорам дека би дала се за државата, нооооооооооо во било кој друг ден коа би размислувала со здрав памет нормално дека ќе одберам опција која ми нуди достоен живот, сигурна работа, добра плата... У анкетава во втората опција се спомнува ПРОСЕЧЕН ЖИВОТ! Што е просечен живот во Македонија??? Сврзување крај со крај? Не фала.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.939
Поени од реакции
12.524
Скоро исти курац само нормална плата за нормален живот е битна...јеби идеологии на лажен патриотизам

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Патриотизмот е болест.
Живееме во егзистенцијалистичко општество, секој својот гз си го гледа.

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
нема патриоти толку од нив :), сите гледаат да заработат што е можно повеќе пари за побезбедна иднина, ма каква татковина човече. не викам дека не ја сакам татковината ама пари си се пари.
и ако останам овде што ќе добијам??? тие што се поглавните си гледаат за себе епа нека си стојат сами во државава, нека им држат говори сега на вистинските овчички

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142
Само дали ќе ја најдете истата слобода подалеку од балканов.

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
Зар морално беше да се постави вакво прашање? Треба да си ептен не токму да останеш во земјава ако ти се укаже прилика за подобар живот настрана. Мојот одговор - СТРАНСТВО!

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Странство, се разбира.
Одлично платена работа, се разбира.
Патриотизмот сигурно нема да ми ги покрива месечните трошоци, нема да ме храни...

Ернесто ЧЕ Гевара

Hasta La Victoria Siempre
Член од
21 јуни 2010
Мислења
14.605
Поени од реакции
22.611
Еден од многуте фактори поради кои ни е вака државичкава...

Иде гастрбајтер во Америка, седи таму 10 години, се пуни со пари за 243 поколенија, и после доаѓа секоја година на „иселенички средби на братсвото и сестринството“, дава изјава како тоа тој секоја година се враќа во Македонија, му недостига татковината, бла бла... а ни долар/евро не дава да помогне при нешто овде. Па да му е*ам мајката, отвори барем некаква работилница овде, ем тој ќар ем нови работни места.

Значи не зборам за луѓе кои работаат обична работа во странство, туку за бизнисмени кои се фалат „имам тоа и тоа“ а овде ништо не пробува да инвестира. Па видете ги „браќава“ албанци бе, како се помагаат меѓусебе.

Зборот ми е, ретко кој оди во странство и се враќа во Македонија и при тоа придонесува со својот капитал и работа за подобра татковина.

Мене лично уште ми е рано да размислам на таа тема, но како тргнале работиве, не е на арно...
+1
(y)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Не су гласал на анкетава но да би можел да имам барем 50% од просечниот живот во западна Европа без двоумејне би се одлучил за Македонија. Некој работи и прати не можат да оправат и секако дека секој си поставува свој приоритети.

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
Странство нормално .. пропадната држава е ова, можеш да успееш само ако си лопов ..

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Da mi dadese uslovi za pristoen zivot drzavata nikogas i ne bi zaminal, nesakam da placam danoci i akcizi za da partiskite vojnicinja i familiite na kakvi ne direktori zemaat drzavni plati.

Znaci pod gore navedenite uslovi : STRANSTVO!

Член од
1 август 2011
Мислења
34
Поени од реакции
14
Ovie mrzi i kostapleri sto gi ima vo Makedonija i vo nekoja najperfektna drzava da gi stavat niv pak nema da gi bide toa na site treba jasno da ni bide, i tamu ke pocnat da naogjaat mani kako ne cinelo ova kako ona.. zatoa vikam jas tuka ostanuvam koj smeta deka tuka nema rabota, nema uslovi za zivot neka si odi - prijatno.. jas smetam i znam deka i vo Makedonija moze da se ostvari dobar kapital na cesen nacin za covek koj znae da raboti i se trudi.

Aj cao trgajte vo stranstvo, pa pisete post od tamu od nekoj Mekdonals ili koga ke berete grozje kako vi e zivotot tamu da ne ve mislime ;)
Ionaka vo tie stranski drzavi ne ocekuvajte da rabotite nisto podobro, niv im treba amali ne im trebaat advokati itn ..

Ps. Decata sto ne fanale eden den da rabotat neka ne mi repliciraat kako med i mleko tecelo vo Evropa.

Kajgana Shop

На врв Bottom