Ако дојде до референдум - отиде името!

Член од
30 март 2009
Мислења
418
Поени од реакции
27
Абе комуњари дај изгубете се, како не ви е срам откако седевте дома како пички за референдумот за територијална поделба па уште сте нашле паметни да се правите. Да, јас гласав за Грујо ама ако сака да го менува името или ако ми прави некои слични кампањи како гомнарите од сдс-некои прашања не заслужуваат одговор ќе се обидам со сите сили да го отстранам од власт зашто не работи во интерес на мојата земја.
Aj ti vemerovce, ne mnogu zevaj,zasto ako sme sedele doma,kako sto vikas ti,koj ti go sprovede istiot zakon za koj sto vie nemavte pak odgovornost i da ne kazam sto drugo da go realizirate, i se radi populizam,em napravivte vojna ,em trebase drugi da vi gi sproveduvaat posledicite od toa,zasto i togas bevte populisticka partija, isto kako i sega. I zatoa samo laete po drugite a nisto nikogas ne sproveduvate,se zad drugi se kriete, vo slucajov ke bide zad narodot.
 

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.016
Поени од реакции
596
Во програмата јасно стоеше дека ке има референдум,народот гласаше за таа програма и сеа то е то нема жалење.
 
K

KomitaMKD

Гостин
Сега јасно ви е зошто не смее да се одржи тој референдум??

Кај и да е чекам и влавчињата, српчињата да се изјаснат...па Македонците да добијат чиста слика.
Сто пати ви имам речено прво да си исчистите во своите редови па после кажувај за другите.Знаеш ти колку од тие што ги сметаш за свои, за Македонци, се спремни за промена на името.И се нешто ќе ти сметаат власите ,србите ,ромите.Што мислиш ти кој има повеќе право да гласа "ЗА" промена на името Македонија, србинот или "македонецот".Да беа Македонците како што треба немаше ни да дојде до овие преговори и поделби.Јас сум Влав и сум против промена на името како и целата моја фамилија за разлика од твоите Македонци кои одма ќе го продадат газот за Европа.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Во програмата јасно стоеше дека ке има референдум,народот гласаше за таа програма и сеа то е то нема жалење.
хммм..сакаш да кажеш дека Гwујовистиве му кажале на народ дека ќе му НАМЕСТАТ име, а овој разбрал погрешно.....????????? :)
....ако има референдум...тогаш ќе НЕМА МАКЕДОНИЈА, со се што следи,
..............................единствено ќе остане анегдота дека за 10 гласа не се изгласала НЕПРОМЕНА НА ИМЕТО....некоја слична заебанција на онаа која ја раскажуваат албанциве , за официјалниот јазик на грција или германциве за таквиот на соединетите држави... :)
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Смирете топка.

Трн, во право е Комита, познавам Власи и Срби кои многу повеќе се за да се задржи името отколку некои што номинално се Македонци. Немој така да ги прозиваш.

Како што јас ги гледам работите, референдум би бил за промена на името, не за негово задржување.

Името може само со референдум да се смени, не може никако без тоа. Името е утврдено со минатиот референдум кога гласавме за независност. Сходно, за кој мој ни е референдум?
 
Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Referendumi moze da ima i za vrakjanje na imeto, ako ovie go smenat. Posle nekolku godini kako clenki na nato i eu. Togas grcite nema da mozat da ne isklucat od tie sojuzi.
Ama treba dobrrovolec sto kje go jade stapot.
Taka se pravelo drzava preku nokj.
 
Член од
6 јуни 2009
Мислења
228
Поени од реакции
26
мисирков едно големо браво за тебе и тоа со го писа бас е така ,а ови е*ани газови (македонци)со ги слусам на бумбар на тв-сител и гласаат за промрна на името тие се бугарски спиони со си го дадоа газот за бугарски пасос.:duel:
 
P

Princ

Гостин
Внимавај интел, ФИРОМ беше привремена референца :)
 
Член од
6 јуни 2009
Мислења
228
Поени од реакции
26
а ти интел не си во право ,ако се промени името враканје назат нема брат.
 

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
КОЈ КОГО Е.Е ВО ЗДРАВ МОЗОК, КАЈ НАС?

Има ли власта клуч за решавање на името?
Биљана Секуловска Коментари (0)
Опозицијата покажува невидена кооперативност во однос на спремноста да се реши името
Отфрлањето на стратегијата на пратеникот Стојан Андов во Парламентот идеално се вклопи во аргументите на опозицијата - за непопустливоста на власта , тврдиот став и конечно, одбивањето да се затвори досието име, заради популизмот и стравување од последици за рејтингот.

Како граѓанин, а особено како претставник на опозицијата, особено се чувствувам фрустриран околу немањето волја од страна на владата, барем да се има минимална спремност да се направи некаква стратегија за решавање со името. Тоа сметам дека се должи на автентичната незаинтересираност, од многу прагматични, дневно-политички причини на премиерот лично, и на власта, на ВМРО-ДПМНЕ, да не сака да го решава проблемот со името“, изјави Гордан Георгиев, потпретседател на СДСМ.

Шефот на дипломатијата неодамна го претстави ставот на неговата влада - прилично непрецизен, кога станува збор за еластичноста на компромисот - едноставно, не е јасно кое име е прифатливо за власта.

„Ние сме подготвени за разумен компромис со Грција, којшто нема да ги прекрши принципите на самоидентификување, самоопределување на еден народ, којшто нема да ги запостави принципите на сувереност на една држава, којашто одлучува за своите суверени обележја, вклучително е тука и уставното име. Компромис којшто нема да биде против уставен, и којшто нема да ги исклучи граѓаните на Република Македонија како носители на суверенитетот од одлучување или од учество во донесувањето на одлуките за ова национално прашање“, вели Антонио Милошевски, министер за надворешни работи.


Ние сме подготвени за разумен компромис со Грција

За СДСМ итноста за решение на името е приоритетна. Токму тоа е и образложението на нивната флексибилност и поддршка на власта.

Имаме парадоксална ситуација во Македонија кадешто опозицијата покажува невидена кооперативност во однос на спремноста да се реши името, а владата којашто би требала да биде носител на тоа прашање, како тело што има комплетен легитимитет во последните три изборни циклуси, и на локално и како претседател на држава, покажува невидена некооперативност за тоа“, рече Георгиев.

Очигледен е проблемот околу решливоста на името. Невозможноста да се утврди државна стратегија и платформа и покрај апсолутната власт на ВМРО-ДПМНЕ, нивниот страв од дебата и дијалог. Ова се само дел од факторите кои се дополнителен хендикеп во спорот со Грција.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=110221
 

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
173
гоч....стасус кво...ако тргниме да решаваме ние ставаме опција која едино ги задоволува нашите критериуми а тоа е република Македонија..така да чим се бара решение нашата опција на крај ќе претрпи измени...само минирање на процесот за барање ``решение``ништо друго
 
Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
707
jas vo mojata tema kazav sto mislam deka ke se sluci ..referendumot vo nedela ..2-3 dena pred toa cetvrtok ili petok SLUCAJNO simnuvanje na vizite i pocetok na pregovorite so EU
 

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
И ајде сега? Дали Груевски е на чекор да ни го смени името или е крајно непопустлив? А СДСМ. За нив итноста за решение на името е приоритет. А начинот на кој ќе се реши?
 

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Ако дојде до референдум - отиде името!
Фала богу на некој да му текне дека референдумот е всушност немање муда да се превземе одговорност за постапките на лидерчињата на кои сопствениот рејтинг им е нешто најсвето во животот :toe:
 
Член од
30 март 2009
Мислења
418
Поени од реакции
27
И ајде сега? Дали Груевски е на чекор да ни го смени името или е крајно непопустлив? А СДСМ. За нив итноста за решение на името е приоритет. А начинот на кој ќе се реши?
Pa SDSM ne e na vlast za da resava. Sto pa ti go umesuvas SDSM sekogas koga ne e tema? Ne deka mi smeta ,nego deka se pravis neutralen (politicki) mislam.Sega zborime za gujo i negovata "nepopustlivost" izrazena preku referendum(ponizuvacki).
 

Kajgana Shop

На врв Bottom