Аквариумски риби (општи дискусии)

L

Lu

Гостин
Јас па се со џигер ја хранам мојата лепотица :(
Лисната храна не ја сакаше и одма и ја сменив, да пробам да и ја сменам или да ја оставам да ужива во џигеров зошто го обожава ? :)
Смени го џигерот со лиснатата бидејќи е многу подобра.
Осатај го гладен 2-3 дена и ќе видиш како ќе ја сака и лиснатата храна :)

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Смени го џигерот со лиснатата бидејќи е многу подобра.
Осатај го гладен 2-3 дена и ќе видиш како ќе ја сака и лиснатата храна :)
Пробано и тоа ама не ја сака :) Подобро да е најаден него да го мучам со нешто што несака да јаде

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Пробано и тоа ама не ја сака :) Подобро да е најаден него да го мучам со нешто што несака да јаде
Случајно на Фб налетав на едно кул типче од Малезија, неделно продава/извоз преку 1.000 Борци од советите што ми ги даде беше еден дека за некој месец ( од сликата што ја виде ми кажа дека мојот Бета борец е стар околу 6 месеци) за неколку месеци да почнам по 4 дена да го хранам па 1 ден без храна ќе биде многу постабилен и нема да има проблеми со исхраната.

Совет плус кој што го користам исто тој ми го кажа - стај пред аквариумот т.е куглата огледало ќе видиш колку само повеќе ќе плива и колку ќе се шири, многу поактивен, финтата било во тоа што тој мисли дека флертува со некого :)

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Совет плус кој што го користам исто тој ми го кажа - стај пред аквариумот т.е куглата огледало ќе видиш колку само повеќе ќе плива и колку ќе се шири, многу поактивен, финтата било во тоа што тој мисли дека флертува со некого :)
Имам пробано и тоа случајно ставив огледало и шармеров почна да пливка да збудалува :)
ааах колку се убави тогаш :love:

Член од
13 април 2009
Мислења
31
Поени од реакции
1
Со Гупите можеш да ги чуваш останатите видови на живоротки како што се:
- Платици
- Моли (Блек Моли)
- Ксифо (Ксифо Лира)
--- надополнето: Aug 8, 2011 5:04 PM ---

Скалари и Караси не одат заедно во комбинација.
А тие продавачите во пет шоповите многу нормално е да ќе ти кажат дека Скаларите и Карасите можат да се чуваат заедно, бидејќи продавачите гледааат само да ти продадат и ич не им е гајле за тоа дали таа комбинација на риби е ОК .

Скаларчето врати го во аквариумот бидејќи во куглата ќе ти умре!
Поголеми се шансите Скаларот да ти умре од тоа што го чуваш во кугла, отколку ако не јаде во аквариум.
е ајде де.. а 500 пати го прашав.. кажи ми сигурно дали ќе можат да живеат заедно.. сеа за сеа се супер.. ама и двете се мали што би можел да чувам со нив две риби и 55 литри аквариум малце празен е ..

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
е ајде де.. а 500 пати го прашав.. кажи ми сигурно дали ќе можат да живеат заедно.. сеа за сеа се супер.. ама и двете се мали што би можел да чувам со нив две риби и 55 литри аквариум малце празен е ..
се разјаде скаларчето ?? :) инаку како што ти реков види комбинирај си отпочеток па сам ќе заклучиш какви риби сакаш во твојот иден аквариум........

Член од
13 април 2009
Мислења
31
Поени од реакции
1
се разјаде скаларчето ?? :) инаку како што ти реков види комбинирај си отпочеток па сам ќе заклучиш какви риби сакаш во твојот иден аквариум........
da da se razjade sea se super ama stakloto mi se pravi so hlor.. stavam odstoena voda neznam zasho :(
--- надополнето: Aug 13, 2011 3:47 PM ---
a sakam da si zeam imase edni kako zlatni bea ama vo faca bea ko telinja haha.. dosta interesni vo pet shopot kaj arkadija

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
da da se razjade sea se super ama stakloto mi se pravi so hlor.. stavam odstoena voda neznam zasho :(
--- надополнето: Aug 13, 2011 3:47 PM ---
a sakam da si zeam imase edni kako zlatni bea ama vo faca bea ko telinja haha.. dosta interesni vo pet shopot kaj arkadija
водата да е стоена неколку дена за да му се даде време на хлорот да испраи - така правиш ?? терај и понатаму

Член од
13 април 2009
Мислења
31
Поени од реакции
1
ааааааа неколку... епа јас само еден ден.. ај ке пробам некако да стрпам 60 литра за да одстои

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
ааааааа неколку... епа јас само еден ден.. ај ке пробам некако да стрпам 60 литра за да одстои
а зошто ти се 60 литра,му ја менуваш водата често ?! ако имаш филтри тие си ја бркаат работата - ти треба само да дотуриш кога ќе подиспари вода од него,значи неколку шишиња се доволни.....или ако ти е филтерот надворешен(што е пожелно заради неговата голема ефикасност во одржување на чистотата на аквариумот) складираш онолку вода колку што бери во него,за кога ќе го чистиш сунѓерот/песокта во него да имаш да го наполниш :)

Член од
13 април 2009
Мислења
31
Поени од реакции
1
Иам внатрешен потопен филтер а на 2 недели треба 20% да се менува... ама ја мислев цела да ја сменам

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Иам внатрешен потопен филтер а на 2 недели треба 20% да се менува... ама ја мислев цела да ја сменам
ако водата не се заматува,пошто ти рече дека имаш само 2-3 рипки во аквариумот ќе нема потреба од целосна замена на водата,внатрешниот филтер ја филтрира водата од ситните честички што лебдат,но изметот од рипките останува на дното - затоа надворешниот филтер е единствен за ваква работа !!! првиот аквариум ми беше со внатрешен филтер,па така пуштав црево на дното и со шмукање го зачистував од тврдите остатоци од рипките,од кога го ставив надворешниот нема што да се буричка во аквариумот освен понекогаш да се подзачисти стаклото пошто стакларите мрза некако ги има фатено или да се скрати малку тревата која шири нон-стоп

се надевам ти збркав малку работа :)

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
ако водата не се заматува,пошто ти рече дека имаш само 2-3 рипки во аквариумот ќе нема потреба од целосна замена на водата,внатрешниот филтер ја филтрира водата од ситните честички што лебдат,но изметот од рипките останува на дното - затоа надворешниот филтер е единствен за ваква работа !!! првиот аквариум ми беше со внатрешен филтер,па така пуштав црево на дното и со шмукање го зачистував од тврдите остатоци од рипките,од кога го ставив надворешниот нема што да се буричка во аквариумот освен понекогаш да се подзачисти стаклото пошто стакларите мрза некако ги има фатено или да се скрати малку тревата која шири нон-стоп

се надевам ти збркав малку работа :)
Абе друже што е со рибиве?Денес ги купив 8 комада и ги ставам у аквариум (све ново) ,кога по 15 мин. им се праваат некои меурчиња на телото и перките и ги влечат нагоре цело време.Земав со таа мрежата ги раздрмувам пак - џабе,по 5 мин. пак цели се со меури и неможат асално да пливаат.Додуша се дупнаа од пливање за да се одржат на средина од аквариумот.Пливаат вертикално да го е*ам.

Дај ве молам нека каже некој што е финтава додека не скувале од пливање.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Абе друже што е со рибиве?Денес ги купив 8 комада и ги ставам у аквариум (све ново) ,кога по 15 мин. им се праваат некои меурчиња на телото и перките и ги влечат нагоре цело време.Земав со таа мрежата ги раздрмувам пак - џабе,по 5 мин. пак цели се со меури и неможат асално да пливаат.Додуша се дупнаа од пливање за да се одржат на средина од аквариумот.Пливаат вертикално да го е*ам.

Дај ве молам нека каже некој што е финтава додека не скувале од пливање.
аквариумот нов ти е ?? да не имаш случајно внатрешен филтер со пумпа која ја врти доста силно водата ?? можно е ако повеќе време си ги транспортирал до дома сега да се во шок,исто промената на водата им прави шок кога ќе ги истуриш во аквариумот,за да ги пуштиш треба да ги фатиш прво во мрежулка и да ги измиеш со чаша или две вода од аквариумот каде ќе престојуваат............не знам што се десило,ама најпаметно е да им ја угасниш ламбата и пумпата(ако ја имаш) и да ги оставиш - мислам довечер ќе се стабилизираат......никако малтретирање и фаќање од ново со мрежулката или со раце !!
--- надополнето: Sep 5, 2011 10:07 AM ---
ако можиш кажи и шо врста на рипки си купил - поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom