Аквариумски риби (општи дискусии)

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Друже абе ова рибиве ми се котат на секој месец.Што е работава или не се допораѓа до крај или стварно толку често се котат?Нема везе тоа,друго ми е прашањево - кај да најдам таква неонка специјална за аквариум (ко на црвено светло) некоја германска или така нешто беше.Има во Амазон 450 денари,ама некако скапа ми изгледа - има шанси да се најде негде поевтино?
живоротките(гупи,плати,ксифофоруси,симпсони,блекмоли...) раѓаат точно на 30 дена.....едно време ми ги јадеа малите па на секоја им го запишував датумот за да знам кога да ја тргнам настрана да роди :)

V

Vollstandig

Гостин
Друже абе ова рибиве ми се котат на секој месец.Што е работава или не се допораѓа до крај или стварно толку често се котат?Нема везе тоа,друго ми е прашањево - кај да најдам таква неонка специјална за аквариум (ко на црвено светло) некоја германска или така нешто беше.Има во Амазон 450 денари,ама некако скапа ми изгледа - има шанси да се најде негде поевтино?
Поевтини овде

Или разгледај ја целата понуда, имаш акција од 15 % попуст на сите производи.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Поевтини овде

Или разгледај ја целата понуда, имаш акција од 15 % попуст на сите производи.
Друже а може да отидам таму јас да си ја купам пошто не сум баш во тек со ова интернет шопингов.Ако знаеш кај се наоѓа фирмава да отидам јас до таму да купам ова за упола цена е него у Амазон.

V

Vollstandig

Гостин
Друже а може да отидам таму јас да си ја купам пошто не сум баш во тек со ова интернет шопингов.Ако знаеш кај се наоѓа фирмава да отидам јас до таму да купам ова за упола цена е него у Амазон.
Моеш бе зш да не моеш, ако мислиш дека поевтино ќе те фати не верувам, али имаш и поголем избор.

Се наоѓа на улица: Кирил и Методи, 72, ШТИП кај саат кулата.Слободно појди разгледај си имаш од аквариуми до опрема, се што ти треба ќе си најдиш.Неонките стварно се евтини, па брзо ќе се распродатат земи си ги што побрзо, 5-ка се.

Па стави го аквариумот да видиме што си направил.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Моеш бе зш да не моеш, ако мислиш дека поевтино ќе те фати не верувам, али имаш и поголем избор.

Се наоѓа на улица: Кирил и Методи, 72, ШТИП кај саат кулата.Слободно појди разгледај си имаш од аквариуми до опрема, се што ти треба ќе си најдиш.Неонките стварно се евтини, па брзо ќе се распродатат земи си ги што побрзо, 5-ка се.

Па стави го аквариумот да видиме што си направил.
ООООоо Штип .......
Мислев Скопје е.Кој ќе учи допрва како да пазарам преку нет.Како и да е фала ти.

Сега прочитав може да нарачам по тел.Достава +70 денари - Супер.
Фала многу друже.

V

Vollstandig

Гостин
ООООоо Штип .......
Мислев Скопје е.Кој ќе учи допрва како да пазарам преку нет.Како и да е фала ти.

Сега прочитав може да нарачам по тел.Достава +70 денари - Супер.
Фала многу друже.
Aбе пробај лесно е, што има тешкотија по пазарење на интернет кога е низ македонија на врата ти иди достава + плаќаш тогаш а можиш по пошта на нет ти одбираш кои производи се додаваат на “додај во кошничка и се е тоа“.

Martin007

ГАЗДА
Член од
24 октомври 2011
Мислења
7
Поени од реакции
0
Ако можете да ми кажете каде да најдам добри аквариуми како што ги има на aquashop.com.mk што е во Штип ама барам во Скопје.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Ако можете да ми кажете каде да најдам добри аквариуми како што ги има на aquashop.com.mk што е во Штип ама барам во Скопје.
можеш да тркнеш до стаклара,да им кажеш кои димензии ти се потребни,мислам ќе бидеш задоволен:D

D31

Член од
6 јули 2011
Мислења
48
Поени од реакции
13
Луге во во што е работава пред неколку дене ми умреа сите риби од 18 сега имам 1 :(

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Луге во во што е работава пред неколку дене ми умреа сите риби од 18 сега имам 1 :(
може да има повеќе причини,мене во над 15тина годишно искуство ми се имаат случено 2-3 помори каде останувале само 2-3 рипки од 50тина..........ќе ти набројам неколку причини кои можело да ти се случат - немање доволно кислород заради многу фрлена храна или храна што не одговара за нивната исхрана(има случаи каде се испијаниле па ги хранеле рибите со леб,јаболка итн),откажување на работата на греачот и изумирање поради ладната вода,полнење на аквариумот со вода директно од чешма(хлорирана,ако има врнето,има повеќе хлор во водата),исто и од прејадување можат да изумрат пошто јадат се додека најдат храна во аквариумот,како и од внесување на нови рипки во аквариумот заедно со вода од аквариумот од каде што се купени рипките што не смее да се случи,секој аквариум си е посебна целина и рибите во него можат да бидат отпорни на некои вируси,но кога ќе ги пуштиш во друг аквариум можат да ги разболат старите рипки пошто немале вопшто контакт со таква бактерија или вирус па нивниот имунитет не може да се развие за да се одбранат

Член од
10 јуни 2007
Мислења
322
Поени од реакции
156
Sluzbarski супер совети.
D31 ако може да ни кажеш кога ти е стартуван аквариумот, после колку време ги додаде тие 18 риби, филтер каков имаш, греач, литража и повеќе детали за аквариумот, за да можеме да ти кажеме што е причината за поморот.

D31

Член од
6 јули 2011
Мислења
48
Поени од реакции
13
Епа вака аквариумот ми е околу 80 литри овој го имам околу 1 година но и претходно имам чувано рипчиња, имам греач и пумпа (внатрешна) но незнам какви се.
Најпровин чував афрички циклиди (бар мислмам дека така се викаа).
Потоа ми дадоа неколку гупи и скалари, пред некое време си купив неколку гупи и скалари + два бета борци.
Откако ги ставив во аквариумот после недела две почнаа секој ден да ми умираат по 2-3 рипки, и денеска последната гупа што беше вчера жива умре.
За бета борците имам читано дека се издржливи но тие беа меѓу првите што умреа.
Изгледа како што кажа -Sluzbarski- сигурно сум донел болни рипки па ги заразиле и останатите...

V

Vollstandig

Гостин
Или филтерот го имаш измиено со вода од чешма, извадено од вода и слично што довело до погинување на бактериите што го разградуваат амоњакот. И се создало голем процент на амоњак па ти изумреле рибите.
Најпрво грешката барај ја во неисциклиран аквариум, а после во болест и друго.
Скалар и гупи не одат заедно :)

D31

Член од
6 јули 2011
Мислења
48
Поени од реакции
13
Мислев гупи и ксифо, погрешка сум пишал скалар ;)

L

Lu

Гостин
^ Епа најверојатно си ги купил рибите со некоја бактерија во нив.
И кога си ги ставил во аквариумот ти се заразиле и старите риби ... и затоа сите ти умреле.

И секогаш кога се додаваат нови риби во аквариумот никогаш немој да ги пушташ во аквариумот сосе водата од кесата.
Можеби ти си ја истурил и водата од кесата во аквариумот и од водата се пренесла некоја бактерија и затоа сите риби ти умреле.

Kajgana Shop

На врв Bottom