Аквариумски риби (општи дискусии)

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Купив денес црвен Бета Борец, незнам колку денови е стар но е многу малечок, нема дреч црвена боја се надевам дека тоа ќе се измени и ќе ја добие посакуваната боја, освбен ако не е друг тип на Борец.
Денес го купив и цел ден непрекинува да шара по аквариумот, воопшто не е мирен ниту пак да е под стрес.

Аквариумот нема пумпа бидејќи е од 12 литрли што воопшто не му преставува проблем на Борецот.

Слики ќе ставам да подпорасне :)
Епа со среќа да си го чуваш.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Еве го малиот, секој ден е се поубав и поубав :) Од петокот е кај мене.

Незнам за други борци но овој е паметен, на некој начин комуницираме, и покажува љубомора огромна кога ќе му се доближи девојками и јас ја гушнам тогаш не доаѓа дури ни да го нахранам... стварно љубоморен е мојот :)))

Сакам да ме информирате за храната, прочитав џигерот бил штетен, сакам да знам со што да го хранам, сериозни совети за Бета Борецот барам.

L

Lu

Гостин
Сакам да ме информирате за храната, прочитав џигерот бил штетен, сакам да знам со што да го хранам, сериозни совети за Бета Борецот барам.
Не дека џигерот е нешто многу штетен за рибите... али проблемот е што џигерот премногу ја мрси и прља водата и затоа треба да се избегнува :)

Инаку Бета борецот храни го со лисната храна, (ја има во секој пет шоп) .

V

Vollstandig

Гостин
Оваа храна ти ја препорачувам да му ја даваш, по неколк ливчиња дневно, добра е за БОЈА и за ВИТАЛНОСТ.
И не е скапа:)

Мењај му вода 20 % на 3 дена, али одстоена да нема хлор, и ќе ти биди топ. Нека нема големи промени на температурата оти бели точки фаќаат.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Оваа храна ти ја препорачувам да му ја даваш, по неколк ливчиња дневно, добра е за БОЈА и за ВИТАЛНОСТ.
И не е скапа:)

Мењај му вода 20 % на 3 дена, али одстоена да нема хлор, и ќе ти биди топ. Нека нема големи промени на температурата оти бели точки фаќаат.
Таман со останиот дел од опремата што сакам да јаземам за големиот аквариум :) Баш од тој сајт.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Еве го малиот, секој ден е се поубав и поубав :) Од петокот е кај мене.

:pos:

Незнам за други борци но овој е паметен, на некој начин комуницираме, и покажува љубомора огромна кога ќе му се доближи девојками и јас ја гушнам тогаш не доаѓа дури ни да го нахранам... стварно љубоморен е мојот :)))

Ти си посебен дури и твојот бета борец е посебен,риба способна за емоции :pos::pos:
Дури и покажува љубомора, е вакво бисрече одамна немам прочитано.
Како и да е сепак добицаш пиво од мене,зашто ме изнасмеа.

V

Vollstandig

Гостин
126l е новиот но сеуште е празен, се припремам за опремата целосно финансиски, иначе за бетата е од 12 литри.
Со среќа со новиот аквариум, набави си канистер само, за дизајн предвреме разгледај по нет и ќе склопиш дизајнче и тоа е тоа. Најпоќе, читање по форуми и собирање информации, поздрав! :)

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Не дека џигерот е нешто многу штетен за рибите... али проблемот е што џигерот премногу ја мрси и прља водата и затоа треба да се избегнува :)

Инаку Бета борецот храни го со лисната храна, (ја има во секој пет шоп) .
Јас па се со џигер ја хранам мојата лепотица :(
Лисната храна не ја сакаше и одма и ја сменив, да пробам да и ја сменам или да ја оставам да ужива во џигеров зошто го обожава ? :)

V

Vollstandig

Гостин
Јас па се со џигер ја хранам мојата лепотица :(
Лисната храна не ја сакаше и одма и ја сменив, да пробам да и ја сменам или да ја оставам да ужива во џигеров зошто го обожава ? :)
Не ја обожава твојата лепотица џигерот, ај замисли тебе да те храни некој само со смоки цел живот ќе си умриш од макам а рибата што ја имаш е навикната на таква храна оти во пет шоповите поефтино да врват еднолична храна им фрлаат еднаш во 2 дена и тоа е тоа:) Јас ќе ти препорачам слези до некој пет шоп кај што има аквариуми и купи го следново:
Коцки тубифекс - 50 денари
Ларви од комарци (BloodWorms) - 50 денари
Лисната храна
Џигеро од време на време давај му го:)

Еј не кажа каква риба имаш?:)

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Имам бета борец година и пол.
И тоа лиснатата дали едно ќе пробаше а за џигеров се тепа буквално :)
А да не и раскупувам храна за џабе, една е не ни трошо многу. Која од храниве што ги нaброја една е најдобра? :)

Член од
29 јули 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
koj ribi mozam da gi cuvam zaedno so gupite
--- надополнето: Jul 29, 2011 5:25 PM ---
koj ripcinja mozam da gi cuvam so gupite

L

Lu

Гостин
koj ribi mozam da gi cuvam zaedno so gupite
--- надополнето: Jul 29, 2011 5:25 PM ---
koj ripcinja mozam da gi cuvam so gupite
Со Гупите можеш да ги чуваш останатите видови на живоротки како што се:
- Платици
- Моли (Блек Моли)
- Ксифо (Ксифо Лира)
--- надополнето: Aug 8, 2011 5:04 PM ---
може ли малку помош? си чував карасче во аквариум па решив да купам уште некое рибче... земав чистач за стакло и скалар-angel fish.. прилично сум нов во чување на риби.. па незнам многу многу.. од продавницата ни рекоа дека може да живеат заедно доколку скаларот е мал.. го донесовме дома вчера и еве денеска им ставив храна.. и целата ја изеде карасот.. (сандра дебелата) а ова новово скаларче само дреме и се крие.. решив да го преместам во кугла и таму да му ставам јадење пошо прочитав некаде на википедија дека ако не јаде 2 дена ќе умре..
моментално е во куглата ама и таму не јадеше нешто.. па стварно незнам што да правам.... дали му треба повеќе време да се навикне? дали е толку многу исплашено па несака да јаде..и дали да го чувам некој ден во куглата за да се навикне на околината или да го вратам назат.... помагајте.:(
Скалари и Караси не одат заедно во комбинација.
А тие продавачите во пет шоповите многу нормално е да ќе ти кажат дека Скаларите и Карасите можат да се чуваат заедно, бидејќи продавачите гледааат само да ти продадат и ич не им е гајле за тоа дали таа комбинација на риби е ОК .

Скаларчето врати го во аквариумот бидејќи во куглата ќе ти умре!
Поголеми се шансите Скаларот да ти умре од тоа што го чуваш во кугла, отколку ако не јаде во аквариум.

Kajgana Shop

На врв Bottom