честа
Спор
- Член од
- 25 септември 2008
- Мислења
- 1.317
- Поени од реакции
- 1.033
Карасите живеат во ладни води, додека пак Скаларите во Амазон, значи во топли води, плус Скаларите се територијална риби па може да настане и тепачка или слично. Сепак си знаеш ти тоа веќе.Моментално имам 3 караши, 2 скалари, 1 бетаборец и 1 чистач за земја.
Незнам некои ми викаат дека оваа комбинација не била препорачлива (скалари vs караши) но сега за сега се е во ред сеуште нема инциденти
Имав и смртни случаи, ми умреа 1 чистач за стакло (кога го купив беше колку зрно грав, па и не ни се надевав дека ќе издржи долго), 1 караш и еден скалат(за овие слушав дека се групирале во двојки, а јас земав 3 и едниот мораше да отпадне...
Но имам проблем со водата, премногу често ми се мати, па ја менувам 2-3 пати месечно:nesum:
Аквариумот е околу 45-50 литри, и не е баш лесно да се одржува.
А колкави се скаларите? Од мали ги чуваш со карасите?
За водата, претпоставувам дека под 2-3 пати месечно се подразбира целосно чистење, то ест вадење на риби од аквариум, вадење на песок и се останато.
Немој да го практикуваш тоа бидејќи може да биде прилично стресно за рибите. Ќе си ја менуваш водата на една до две недели, значи вадиш 50-80 посто од водата, без да ги извадиш рибите, и дотураш нова отстоена вода со скоро иста температура како таа што е во аквариум.
Што филтрација имаш?
Можеби ти се прља бидејќи ставаш премногу храна, немој да правиш така, рибите се незаситни суштества, колку да им даваш тие ќе јадат, држи се до тоа да им даваш 1/2 пати на ден и ќе гледаш по малку да ставаш, односно ќе пазиш ништо да не падне на дното!
Ма извадиго карасот, животот ќе ти стане поубав.