Аквариумски риби (општи дискусии)

Член од
11 јули 2008
Мислења
2.910
Поени од реакции
1.552
Ај бог да ги прости :( :(
и да дае господ уше поталентирани да си купиш :toe:
Неможе никој да ги замени моите непрежалени Ариел и Аполо. :(
Сеа сум у план да си купам верверица па да ја спремам да ја порази више некој Бланка Влашич досадно ми е да ја глеам као неможе да рипне 210cm.

Е

експерт

Гостин
кој уште чува рипчиња? што задоволство имате да чувате рипчиња? не можите да ги погалите, само ги гледате.

Член од
11 јули 2008
Мислења
2.910
Поени од реакции
1.552
кој уште чува рипчиња? што задоволство имате да чувате рипчиња? не можите да ги погалите, само ги гледате.
Ако се питоми и добро истренирани може и од рука да ти јадат.

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
Ова за Експерт.
Па ти доколку чуваш куче на пример, го чуваш само за да го галиш?
Мене ме привлекува тоа што водата ми е како непознат свет, па со самото чување на риби го изтражувам тој свет.
Плус, убавината на рибити, хармонијата што ја носат во вашиот дом, јас на пример навечер блеам по 10 минути во аквариум и си уживам, се опуштам, ми делува како аспирин, лек за нервозата.

Ја порано имав рипчиња (караси&скалари) ама место стоена вода им стаив тазе и сите одеднаш почнаа да пливаат грбно. Прво си мислев да не научиле некоја нова дисциплина со цел да го изненадат нивниот стопан (читај јас) ама после 2-3 дена од коа почна да смрди на леш сватив дека пцоисале. :toe:
Штом одеднаш се префрлиле на грбно, значи е до водата.
Карасот навистина незнам зошто умрел, најверојатно голема разлика на температурата на водата, а скаларите се многу осетливи риби, бараат многу отстоена вода, сега веќе и не толку навикнати се на аквариумска, но сепак водата немој да им ја ставаш наеднаш, значи прво треба темературата на водата во аквариумот и водата што ја ставаш да биде скоро иста!
Потоа истата таа е пожелно да биде отстоена барем една недела.

Член од
11 јули 2008
Мислења
2.910
Поени од реакции
1.552
Штом одеднаш се префрлиле на грбно, значи е до водата.
Карасот навистина незнам зошто умрел, најверојатно голема разлика на температурата на водата, а скаларите се многу осетливи риби, бараат многу отстоена вода, сега веќе и не толку навикнати се на аквариумска, но сепак водата немој да им ја ставаш наеднаш, значи прво треба темературата на водата во аквариумот и водата што ја ставаш да биде скоро иста!
Потоа истата таа е пожелно да биде отстоена барем една недела.
Во ред, фала на советот ќе внимавам за понатаму, иако не планирам да купам риби пошто тие новите ќе ме потсеќаат на Ариел и Аполо, а тоа не му го посакувам на никого пошто само ја си знам како ми било во моментот кога тие пцовисаја. А водата беше стојана од оние мајка ми што ги полива цвеќинана да не се исушат незнам што им беше бутурот.

Blue_Boy

THE WAY I AM
Член од
29 октомври 2009
Мислења
345
Поени од реакции
33
Јас немам риби,ама кога идам кај комшијата си ги фаќам во рака и ги галам 2 секунди и ги пуштам.Така да не ти држи вода теоријата дека неможе да ги галиме.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Може да истера и повеќе од три, сепак и три се одличен рекорд!
Купив еден слаб анорексичен така да ако ми издржи до 2011 ќе се сметам за среќен.За понатаму ќе видиме.

скаларите се многу осетливи риби
Многу мешам скалари и трикогастери.Ај дај слика од скалар ако сакаш.

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
Значи ова ти е Трихогастер:

А ова Скалар.

punkbooster

Black Rose Dying
Член од
10 декември 2009
Мислења
845
Поени од реакции
29
многу сакам ама немам ако знае некој цени како се двизат нека кази?

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
многу сакам ама немам ако знае некој цени како се двизат нека кази?
Другар, цените на рибите не се многу високи, до 100 денари макс. за просечна аквариумска риба, сега тебе ти треба и аквариум, греач, филтер и други такви ситници.
Според моја пресметка 1000 че ти треба за да имаш убаво среден аквариум во твојот дом.:)

Член од
27 март 2009
Мислења
1.051
Поени од реакции
112
јас имав ..ама онака ..помало аквариумче ..4 риби во него ..и на несакана ..ми се истури цела храна во водата ..а сам бев дома ..и ај шо да прам ..ги остајв ..и умреа

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Моментално имам 3 караши, 2 скалари, 1 бетаборец и 1 чистач за земја.
Незнам некои ми викаат дека оваа комбинација не била препорачлива (скалари vs караши) но сега за сега се е во ред сеуште нема инциденти:duel:
Имав и смртни случаи, ми умреа 1 чистач за стакло (кога го купив беше колку зрно грав, па и не ни се надевав дека ќе издржи долго), 1 караш и еден скалат(за овие слушав дека се групирале во двојки, а јас земав 3 и едниот мораше да отпадне...
Но имам проблем со водата, премногу често ми се мати, па ја менувам 2-3 пати месечно:nesum:
Аквариумот е околу 45-50 литри, и не е баш лесно да се одржува.

punkbooster

Black Rose Dying
Член од
10 декември 2009
Мислења
845
Поени од реакции
29
Ако некој продава аквариум со се додатни елементи наке пиши преку ПП ?:toe::helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom