Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.746
Поени од реакции
12.203
Луртз, по твојов муабет, претпоставувам (можеби грешам) дека едно од твоите деца можеби фалело малку да биде абортирано. И верувам дека од денешна перспектива, ти се повраќа од самите мисли.
Но немој да заборавиш што тогаш те тиштело и те терало на истото.
Не, грешка си. Све тоа е планирано. Друго беше муабетот, одредени случувања, искуства со тек на време. Битно во тој дел беше дека посебно жената психички страда и при одлука да или не и при абортус.
Предходно веќе зборував за неа. Повеќето душебрижници би ја осудиле заради причината, но таа веќе имаше едно дете, кое го роди доста млада, и кое не беше ,,случајно,, , намерно беше направено, но сега беше на почеток на кариерата и не, никој не и се закануваше со отказ, едноставно не сакаше сега да застане, да оди на трудничко, зошто имаше огромни шанси за напредок. И така излезе, сега, после 6 години, таа има раководна функција и малечко детенце. Не и беше лесно, затоа што сакаше да има уште деца, но нејзиното прво дете ќе живееше во полоши услови него сега што живее.
Примерот што го спомнав беше обратен случај. Во приватните фирми доста жени се плашат да се одлучат за бременост па и за абортус и треба време да го изврши и да се среди. Жената работник во Македонија често не е заштитена од планирање и подигање на своето семејство. Тоа можда веќе спаѓа во работнички права и права на жените, помалку во тема абортус.
Она што беше нелогично е финансиската страна на приказната која излезе клучна при планирање на деца. Кога се запраша како е можно одеднаш човек финансиски да падне. Можно е, сите оние испуштени работници имале или планирале деца. Крајот на 90-тите за работникот беше подобар. Сега за просечниот граѓанин со оглед на трошоците и цените веќе не е, се поголема сиромаштија е. Реалноста е таа што се коси со ставот дека ако човек нема финансиска можност не би требало да има деца. Имал, сега нема...тоа е вообичаено во вакви држави, ретки се оние што се сигурни.
Која сум јас да знам на кого што му е важно во животот, и уште да му кажувам како е исправно да живее?
Немаме ние право да судиме на другите.
Мал офтопик заради прашањето кое им се пласира на луѓето на темава-зошто осудуваш. Ако направиме паралела и на другите теми излегува дека сите судиме некого кој не се согласува со нашите сфаќања за животот. За припадниците на религиите, за припадниците на етна етничка заедница во РМ, за бугарите, за нашиот јужен сосед, за оние што зеле бугарски пасоши...нивната припадност и определба е нивно право. Ама на тие теми постојат многу осуди, предрасуди, дури и навреди кон тие луѓе.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Сепак, мора да има право на глас. Ако не сака да биде татко, жената не смее да го присилува, без оглед дали ќе бара или не нешто од него. Не смее (според мене) со сила да роди дете, чијшто друг родител не го сака.
Секако, не смее да постои присила. Али, ја повеќе мислев дека не би требало да забрануваат или лобираат против абортус кога веќе немаат намера да се инволвираат во животот на тоа дете.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.608
Поени од реакции
8.660
Не, грешка си. Све тоа е планирано. Друго беше муабетот, одредени случувања, искуства со тек на време. Битно во тој дел беше дека посебно жената психички страда и при одлука да или не и при абортус.
Примерот што го спомнав беше обратен случај. Во приватните фирми доста жени се плашат да се одлучат за бременост па и за абортус и треба време да го изврши и да се среди. Жената работник во Македонија често не е заштитена од планирање и подигање на своето семејство. Тоа можда веќе спаѓа во работнички права и права на жените, помалку во тема абортус.
Она што беше нелогично е финансиската страна на приказната која излезе клучна при планирање на деца. Кога се запраша како е можно одеднаш човек финансиски да падне. Можно е, сите оние испуштени работници имале или планирале деца. Крајот на 90-тите за работникот беше подобар. Сега за просечниот граѓанин со оглед на трошоците и цените веќе не е, се поголема сиромаштија е. Реалноста е таа што се коси со ставот дека ако човек нема финансиска можност не би требало да има деца. Имал, сега нема...тоа е вообичаено во вакви држави, ретки се оние што се сигурни.

Мал офтопик заради прашањето кое им се пласира на луѓето на темава-зошто осудуваш. Ако направиме паралела и на другите теми излегува дека сите судиме некого кој не се согласува со нашите сфаќања за животот. За припадниците на религиите, за припадниците на етна етничка заедница во РМ, за бугарите, за нашиот јужен сосед, за оние што зеле бугарски пасоши...нивната припадност и определба е нивно право. Ама на тие теми постојат многу осуди, предрасуди, дури и навреди кон тие луѓе.
Едно е на цело христијанство да му кажам You suck, а сосема друго е, на жена која е во такво двоумење, да и кажам ,,ти си убиец што само помислуваш на абортус,,. Во првиот случај, христијаните ќе ги заболе Стојко за моето мислење, во вториот случај, јас треба да бидам ѕвер за тоа да го кажам.
Финансиската ситуација Луртз, не се подразбира за некој што има мали примања. Па ако така гледаме, најмногу раѓаат сиромашните слоеви, овие што се побогати, се и повеќе насочени кон кариерата, не раѓаат зошто немаат време, а не зошто немаат пари, а исто така, зошто им е важен квалитетот на животот. Зошто очекуваат на своите 1-2, максимум 3 деца, да им овозможат што е можно повеќе во животот.
Финансиската ситуација игра улога, кај луѓе кои тргнала на пат да си ја подобрат, кај луѓе со можности за кариера. Зошто, ако јас денес родам, треба да го паузирам факултетот, со тоа и да го пролонгирам неговото завршување, најверојатно да заборавам на специјализација, и да се вработам онаму каде што првата прилика ќе ми се укаже. И една страна е финансиите тука, кои ги немам, а друга страна е и желбите и амбицијата, од кои едноставно, нема причина да се откажеш.
А оние, кои завршиле средно, нашле некаква работа, и најчесто се сиромашни, или некоја средна класа (не знам како поинаку да ги наречам оние кои имаат доволно за пристоен живот, без опуштања и луксузи), тие и ќе родат деца на 20-23 години.

Затоа, очигледно, требаше да направиш разлика меѓу мои лични ставови, и она што луѓето ,,треба,, да го прават. Јас лично (а и други на темава) очекуваме подобар, од крпен живот за своите деца, затоа не би родиле. А како ,,треба,, луѓето да прават, не е мој проблем. Мој проблем се душебрижниците кои пропагираат некаков си морал, чедоморства, итн, итн, итн. Нивното лицемерие е мој проблем. А не причините некој да раѓа, или да не раѓа.

Н

нихилист

Гостин
Едно прашање во врска со ова. Ако е навистина "Our bodies, our choice" т.е станува збор за личен избор и ништо друго зошто тогаш очекувате други да плаќаат (па и тие што се против) за туѓи абортуси? Зборувам за abortion funding кој би бил неопходен во случај да се легализира абортусот (таму каде што е моментално нелегален, нели). Секако, можат тие што имаат пари да одат по приватни клиники, но што е со тие што немаат? Некако се уништува целата смисла на ова pro-choice движење.

Не дека сум против абортус, туку само гледам недоследност во случајов.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Едно прашање во врска со ова. Ако е навистина "Our bodies, our choice" т.е станува збор за личен избор и ништо друго зошто тогаш очекувате други да плаќаат (па и тие што се против) за туѓи абортуси? Зборувам за abortion funding кој би бил неопходен во случај да се легализира абортусот (таму каде што е моментално нелегален, нели). Секако, можат тие што имаат пари да одат по приватни клиники, но што е со тие што немаат? Некако се уништува целата смисла на ова pro-choice движење.

Со кое право бараат да се плати за породувања (некој знаат и 10 да ги имаат) од луѓе кој несакаат да имаат деца?

Член од
9 јануари 2008
Мислења
168
Поени од реакции
207
Секој треба да има право на избор. Секоја жена знае дали е подготвена да роди и да се грижи за своето дете или не. Колку и да се полемизира на темата никогаш нема да можеме да дадеме точен одговор на прашањето „Правилно ли е да се абортира или не?“.
Не е работата дали е мое тело, мој избор. И оној со кој си го создал тоа малечко суштество треба да има право на глас!
Има мнооогу фактори кои влијаат на одлуката. И секогаш кога некоја жена донесува таква тешка одлука не е 100% сигурна дека го направила вистинскиот избор.
Значи, и оправдувам и не оправдувам. Оправдувам ако родителите на детето сметаат дека не се во состојба да се грижат за него и да му пружат нормален живот. Оправдувам ако некоја девојка е, не дај Боже, силувана и не сака да го роди детето.
Не оправдувам ако некој кој ги има сите поволни услови за одгледување на дете, го прави тоа зошто сака да постигне уште повеќе во кариерата, сака да го пропатува светот и нема желба да ја исполни основната цел на нашето постоење - да оставиш потомство.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Не оправдувам ако некој кој ги има сите поволни услови за одгледување на дете, го прави тоа зошто сака да постигне уште повеќе во кариерата, сака да го пропатува светот и нема желба да ја исполни основната цел на нашето постоење - да оставиш потомство.
Има луѓе на кои оставањето потомство не им е единствената цел во животот. Постојат жени и мажи кои донеле свесна и информирана одлука дека не сакаат да имаат деца и тоа е нивен личен став на кој никој не смее да влијае.
Не разбирам кое е тоа лицемерие да нешто се одобрува или негира (нешто од волкави размери, барем) само ако истото се коси или се поддудрува со сопствените морални (ако и такви) ставови.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.608
Поени од реакции
8.660
Затоа што има доволно сиромашно население (пример Ромите). Камо среќа кај нас да имаше таков фонд, ќе имаше и помалку деца на семафори.
Инаку Нене, можеби според тебе основна цел на нашето постоење е оставање потомство. Можеби за тебе е.
За човештвото во глобала, не е. Основна цел е да постигне што е можно повеќе (а тука спаѓа и прокреативноста), но не се сведува само на неа. Има многу, што ја придружува.
Јас мислам, дека ваква без деца, повеќе сум ја остварила основната цел на животот, од некоја што од дома не излегла, ама родила 10 деца, или некоја што проси на семафор, ама има деца.

Член од
9 јануари 2008
Мислења
168
Поени од реакции
207
Не ме разбирате сосема. Можеби и јас не се изјаснив како што треба. За тоа зошто пишував со „оравдувам“ и „не оправдувам“ само одговарав на прашањето поставено во насловот на темава.
Како што реков, секој си знае дали и кога е подготвен/а да има деца.И абортусот е секогаш личен избор.
За мене колкав успех и да имаш, не е потполен без цуфчиња да те изгушкаат и да ти викнат „мама“. But, that's just me. :) :X3:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.608
Поени од реакции
8.660
Не ме разбирате сосема. Можеби и јас не се изјаснив како што треба. За тоа зошто пишував со „оравдувам“ и „не оправдувам“ само одговарав на прашањето поставено во насловот на темава.
Како што реков, секој си знае дали и кога е подготвен/а да има деца.И абортусот е секогаш личен избор.
За мене колкав успех и да имаш, не е потполен без цуфчиња да те изгушкаат и да ти викнат „мама“. But, that's just me. :) :X3:
Јас се согласувам со тебе тука, но темата не е ,,дали сакате да имате деца,, :) Значи, сакам да имам деца, сакам да имам 3 деца, сакам да бидам што е можно повеќе посветена на нив, сакам да го искористам цело трудничко. Но не сакам сега, не сакам по секоја цена.
Затоа реков, остварувањето на нашата цел, не е само прокреативноста. И таа варира од човек до човек.
Затоа што се прашувам, колку ли е остварена една мајка, кога нема да има пари да плати спиење во болница покрај детето? Затоа што на дете над 1 година, не му следува мајката со него да седи. Мајката приватно си доплаќа, ако сака да спие во болница.

Така што, во денешни услови, и денешен живот, да се биде прокреативен, не значи и да се биде успешен ;)

Член од
9 јануари 2008
Мислења
168
Поени од реакции
207
Јас се согласувам со тебе тука, но темата не е ,,дали сакате да имате деца,, :) Значи, сакам да имам деца, сакам да имам 3 деца, сакам да бидам што е можно повеќе посветена на нив, сакам да го искористам цело трудничко. Но не сакам сега, не сакам по секоја цена.
Затоа реков, остварувањето на нашата цел, не е само прокреативноста. И таа варира од човек до човек.
Затоа што се прашувам, колку ли е остварена една мајка, кога нема да има пари да плати спиење во болница покрај детето? Затоа што на дете над 1 година, не му следува мајката со него да седи. Мајката приватно си доплаќа, ако сака да спие во болница.

Така што, во денешни услови, и денешен живот, да се биде прокреативен, не значи и да се биде успешен ;)
За иста работа зборуваме, а не се разбираме :) Напишав 10 реда, се фативте за последниот :) За да не забегуваме од темата, пак ќе кажам. Сум и за и против, во зависност од ситуацијата :)

A

AnFem

Гостин

Поентата е цените да бидат достапни за сечиј џеб. Лицемерно е (од страна на владата) ако го одобри абортусот, ама да кошта, пример, 300 евра. Тоа е мачкање очи и глумење интерес за правата на жените. Законски дозволено, ама економски не. И пак ќе го добиеш истиот ефект со или без законска дозвола. Повторно ќе се случуваат опасните абортуси, извршени од „лекари“ по подруми, за поефтини пари. Целта на оваквите pro-choice движења е абортуст да биде достапен за секоја жена. Во таков случај нема да има потреба од финансирање за абортус.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Поентата е цените да бидат достапни за сечиј џеб. Лицемерно е (од страна на владата) ако го одобри абортусот, ама да кошта, пример, 300 евра. Тоа е мачкање очи и глумење интерес за правата на жените. Законски дозволено, ама економски не. И пак ќе го добиеш истиот ефект со или без законска дозвола. Повторно ќе се случуваат опасните абортуси, извршени од „лекари“ по подруми, за поефтини пари. Целта на оваквите pro-choice движења е абортуст да биде достапен за секоја жена. Во таков случај нема да има потреба од финансирање за абортус.
Абортусот треба да биде покриен од фондот за здравствено осигурување. Незнам точно како е правилникот. Абортус е сепак оперативен зафат и не треба да се стимулира извршување на тој од страна на надрилекари и да оди илегално. Ризикот е преголем за таква работа. Може и од приватен фонд ако тоа го дозволат со закон. Ама кај нас за жал нема приватни фондови.

A

AnFem

Гостин
Абортусот треба да биде покриен од фондот за здравствено осигурување. Незнам точно како е правилникот. Абортус е сепак оперативен зафат и не треба да се стимулира извршување на тој од страна на надрилекари и да оди илегално. Ризикот е преголем за таква работа. Може и од приватен фонд ако тоа го дозволат со закон. Ама кај нас за жал нема приватни фондови.
Кај нас за жал здравственото „осигурување“ е илузија. Нека има пониска цена, не се потпирам многу на здравствени „осигурувања“.

Н

нихилист

Гостин
Со кое право бараат да се плати за породувања (некој знаат и 10 да ги имаат) од луѓе кој несакаат да имаат деца?
Не само што на прашање одговори со прашање туку и лош пример даде. Кои се тие луѓе, тие групи што се залагаат против породување и колкава нивната бројност? Шопенхауер не се важи. ;)

Значи правиме муабет за реални ситуации.
--- надополнето: 20 март 2012 во 18:18 ---
Се нафатив конкретно на делот "личен избор" со причина. Ако станува збор само за личен избор и ништо повеќе ниту помалку, зошто преку народни пари (ех, и јас имам проблем со овој термин) да се финансира абортусот? А тоа е секако потребно, со оглед на тоа што се потребни пари и време за такви операции. Зошто и тие што се против да плаќаат за туѓ "личен избор"? Се наметнува заклучокот дека доколку се очекува народот да плаќа за туѓ кикс (намерен или не) личниот избор лета низ прозор.

Понатака, каде ја повелкуваме линијата ако тргнеме по тој пат, "личниот избор е неоспорливо право". На некого не му се допаѓа како изгледа, таква фаца му дала мајка природа, што ќе прави... и негов личен избор е комплетна естетска операција. Дали и тоа треба да се покрие преку туѓи пари?

Kajgana Shop

На врв Bottom