Џез музика

Каков Jazz слушате?

• Dixieland/Swing

Гласови: 29 24,4%
  • BeBop/HardBop

Гласови: 30 25,2%
  • Post-Bop/Fusion

Гласови: 40 33,6%
  • Avant-garde/Free/Experimental

Гласови: 46 38,7%
  • Vocal

Гласови: 33 27,7%
  • Acid/Electro

Гласови: 25 21,0%
  • World/Ethno

Гласови: 17 14,3%

• Вкупно гласачи
    119

Rbeatz

Слакер
Член од
13 август 2009
Мислења
169
Поени од реакции
99
Tom Waits татко на џез музиката? Да не се имаш побркано нешто, точно дека има некој џез елементи во неговите албуми ама далеку од тоа е да се нарекува за татко на џез музика кога е роден 1949, за волја на вистината повеќе мене ми лежи како блузер.

Miles Davis е мојот омилен, не можам да варам се од џезот и слушам само кога сум добро расположен.

брат шо му ја тупиш бе . . . мн. битно шо сум рекол, види шо постирам, слушни, искритикувај, дај ми предлог за некој друг артист да слушнам .... а не дали бил татко или чичко или сум се побркал или само сум напишал нешто без да мислам дека ќе има големо значење .....

Z

zmej gorjanin

Гостин
Епа ај со ред да почнеме

Ова последново е такво ремек дело и зрачи со таква сензуалност и емоции што секој коментар е излишен
--- надополнето: Oct 26, 2011 4:22 AM ---
1 - vocal
2 - BeBop
3 - Swing
4 - ElectroJazz / Fazz
5 - da se spomene BossaNova kako krak na jazz ( da bese vo anketata ke stoese na prvo mesto vo mojata lista )
neshto vo toj pravec - >
damn right it should

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
брат шо му ја тупиш бе . . . мн. битно шо сум рекол, види шо постирам, слушни, искритикувај, дај ми предлог за некој друг артист да слушнам .... а не дали бил татко или чичко или сум се побркал или само сум напишал нешто без да мислам дека ќе има големо значење .....
Па еве те критикувам де, Том не е џезер по вокација, а ти си го пишал како таков;). Само дискутираме во контекст на темата, не служи темава само за постирања на видеа и објавувања на биографии, туку исто и за дискусија на членови со поинакви ставови и мислења.

Вака личи муабетов сега:D

Еден е Бах, и тој умре... Не знам дал е Бах машко ил е Бах женско тук знам да е Бах татко на музиката

Rbeatz

Слакер
Член од
13 август 2009
Мислења
169
Поени од реакции
99
Па еве те критикувам де, Том не е џезер по вокација, а ти си го пишал како таков;). Само дискутираме во контекст на темата, не служи темава само за постирања на видеа и објавувања на биографии, туку исто и за дискусија на членови со поинакви ставови и мислења.

Вака личи муабетов сега:D

Еден е Бах, и тој умре... Не знам дал е Бах машко ил е Бах женско тук знам да е Бах татко на музиката
W/E ... не се разбираме. се гледа дека си буквалиста, така да нема шо да прајме повеќе муабет. Оди најди си некој друг за тупење и филозофирање . . . јас неам ни желба ни живци ..

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
THE SAX PACK is a class act consisting of three signature sax players; Jeff Kashiwa, Steve Cole and Kim Waters. Backed by a tight rhythm section, the talented trio combine their life-long love of music and their passion for performance, to make an impact on audiences that love music as much as they do. Committed to sharing the excitement, spontaneity and creative energy that flows between them on stage, THE SAX PACK inspires an audience far beyond the duration of a show. The well-known saxophonists are excited to create a show that combines their individual styles and diverse backgrounds for a fresh approach to the music that inspired them all to become musicians; jazz. Highlights of the tour will feature original music written specifically for THE SAX PACK , as well as each sax player’s signature hits and the classic funk, R&B and jazz tunes that will get fans out of their seats.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Оти нема Smooth во анкетана? Еве нешто, мој избор...
...и уште нешто

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Доста стилови фалат во анкетата. Не како критика туку како надополнување една попрецизна поделба на жанровите и поджанровите во џезот

• Big Band/Swing
Big Band​
Progressive Big Band​
Dance Bands​
Swing​
Ballroom Dance​
Modern Big Band​
Progressive Jazz​
Jive​
Retro Swing​
Orchestral Jazz​
Sweet Bands​
Experimental Big Band​
Continental Jazz​
British Dance Bands​
Society Dance Band​
Gypsy​

• Bop
Bop​
Vocalese​

• Cool
Chamber Jazz​
Cool​
West Coast Jazz​

• Free Jazz
Modern Creative​
Modern Free​
Early Creative​
M-Base​
Free Jazz​
Third Stream​
Free Funk​
Avant-Garde Jazz​

• Fusion
Fusion​
Jazz-Pop​
Contemporary Jazz​
Crossover Jazz​
Free Funk​
Jazz-Rock​
Smooth Jazz​

• Hard Bop
Neo-Bop​
Post-Bop​
Hard Bop​
Modal Music​
Standards​

• Latin Jazz/World Fusion
World Fusion​
Latin Jazz​
Bossa Nova​
Afro-Cuban Jazz​
Brazilian Jazz​
Big Band Latino​
Cuban Jazz​
African Jazz​
Afro-beat​
Ethnic Jazz​
Klezmer Jazz​
Tango Nuevo​

• New Orleans/Classic Jazz
Boogie-Woogie​
Ragtime​
Dixieland​
Stride​
Classic Jazz​
New Orleans Jazz​
Mainstream Jazz​
Trad Jazz​
New Orleans Brass Bands​
Novelty Ragtime​
Dixieland Revival​

• Soul Jazz/Groove
Funk​
Soul​
R&B​
Hard Bop​
Gospel​

• Vocal Jazz
Vocal Jazz​
Acapella​
и специјално рождественски албоми Christmas Jazz​

--- надополнето: Nov 2, 2011 10:47 AM ---
Голем поздрав до сите љубители на smooth jazz-от, Мојот омилен жанр во џезот. Би сакал да ви петставам една многу плодородна џез музичарка една од моите најомилени. Keiko Matsui

Во својата три децениска музичка кариера како клавијатурист и композитор има издадено преку 20 соло албуми и неколку заеднички.

Повеќе инфо тука

Не би било во ред да не ве почестам со една нејзина нумера, повелете и уживајте

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Би сакал да ви ги претставам The Jazz Crusaders (во подоцнешниот период The Crusaders)
Своите почетоци ги имаат во 1961вата година и до пред некоја година сеуште издаваа албуми (импресивно нели?). Во својата кариера имаат снимено преку 60 албуми, А нивниот пијанист Joe Sample, многу познат во џез светот, сеуште компонира и свири.

Повеќе за The Crusaders
Повеќе за Joe Sample

Една од најпознатите нивни нумери, на која гостува и прекрасната Randy Crawford, уживајте.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Уште еден извонреден музичар во fussion jazz-от, Jeff Kashiwa, Саксофонист. Својата кариера ја започнува во групата The Rippintons (19 албуми од кои 2 во живо и еден компилациски). Во 1999 та ја напушта групата и прави своја група. Снима 7 албума. Покасно со ушта двајца саксофонисти, Steve Cole и Kim Waters ја оформува групата The sax pack со која снима 2 албума (2008 и 2009 год).
Најтопло ви ги препорачувам и Jeff Kashiwa и The Rippingtons и The Sax Pack.

Овде ќе ви посочам една песна, The Power Of Midnight од албумот Another Door Opens, од 2000та год.

Kajgana Shop

На врв Bottom