Џез музика

Каков Jazz слушате?

• Dixieland/Swing

Гласови: 29 24,4%
  • BeBop/HardBop

Гласови: 30 25,2%
  • Post-Bop/Fusion

Гласови: 40 33,6%
  • Avant-garde/Free/Experimental

Гласови: 46 38,7%
  • Vocal

Гласови: 33 27,7%
  • Acid/Electro

Гласови: 25 21,0%
  • World/Ethno

Гласови: 17 14,3%

• Вкупно гласачи
    119

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ќе ви претставам уште еден Jazz-Fusion музичар, Марк Антоан (Marc Antoine), роден во Франција 1963та. Свири на Акустична гитара. Не, не е тој што мислите :), Има неколку со исто име и презиме.

Една интересна случка од неговиот живот. На 18 годишна возраст, играјки си со кучето, несакајќи удира во стаклена врата и левата рака му е полна со парчиња стакло. Неговиот хирург му рекол дека шансите да свири повторно гитара се никакви. Неговата страст кон гитарата го натерала да се подвргне на ригорозен рехабилитационен процес. По три години (1984та) повторно е на сцената, настапува по клубови во Париз и снима за познати француски музичари. Истата година го посетува и својот хирург и му отсвирил една композиција за да го увери дека потполно е рехабилитиран
Има снимено 10 свои албуми (од кои еден компилациски) и еден заедно со Пол Браун (Paul Brown), исто така извонреден акустичен гитарист. Последниот албум е многу интересен, My Clasical Way (2010) каде прави спој на класичната музика и џезот. Извонреден албум кој вреди да се има во домашната колекција (како и сите негови други)

Еве една песна Foreign Exchange од истоимениот албум (2009) кој го снима заедно со Пол Браун.

T

theTinule

Гостин
Не знаев дека волку многу ќе ми се свиѓаат сите негови песни ( :

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.917
Не знаев дека волку многу ќе ми се свиѓаат сите негови песни ( :
Pat е неверојатен. Иако не преферирам премногу негов стил на џез, али за него немам зборови.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Сакам да ги слушам и ги слушам со посебно задоволство Дјук Елингтон, Ела Фицџералд, Нина Симон, Ета Џејмс и Нора Џонс, има периоди кога слушам доста џез, ама моментално сум некако прилично опседната со класиката...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Еден фантастичен џез бенд кој доаѓа од Исланд. Mezzoforte (Повеќе тука). Во својата 34 годишна кариера (1977-до денес) имаат снимено 19 албуми
Albums

• Mezzoforte (1979)
  • I Hakanum (Octopus) (1980)
  • Thvilikt og annad eins (Dreamland) (1982)
  • Surprise Surprise (1982)
  • Sprellifandi - Live at the Dominion (1983)
  • Catching up with Mezzoforte - Early Recordings (1983)
  • Observations (1984)
  • Rising (1984)
  • The Saga so far (1985)
  • No Limits (1986)
  • Playing for Time (1989)
  • Fortissimos (1991)
  • Daybreak (1993)
  • Monkey Fields (1996)
  • Garden Party Time (1999)
  • Forward Motion (2004)
  • Anniversary Edition (2007)
  • Live In Reykjavik (2007)
  • Volcanic (November 2010)
За илустрација ќе ви го посочам нивниот најголем хит Garden party (1983)

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Ќе ви претставам уште еден Jazz-Fusion музичар, Марк Антоан (Marc Antoine), роден во Франција 1963та. Свири на Акустична гитара. Не, не е тој што мислите :), Има неколку со исто име и презиме.

Една интересна случка од неговиот живот. На 18 годишна возраст, играјки си со кучето, несакајќи удира во стаклена врата и левата рака му е полна со парчиња стакло. Неговиот хирург му рекол дека шансите да свири повторно гитара се никакви. Неговата страст кон гитарата го натерала да се подвргне на ригорозен рехабилитационен процес. По три години (1984та) повторно е на сцената, настапува по клубови во Париз и снима за познати француски музичари. Истата година го посетува и својот хирург и му отсвирил една композиција за да го увери дека потполно е рехабилитиран
Има снимено 10 свои албуми (од кои еден компилациски) и еден заедно со Пол Браун (Paul Brown), исто така извонреден акустичен гитарист. Последниот албум е многу интересен, My Clasical Way (2010) каде прави спој на класичната музика и џезот. Извонреден албум кој вреди да се има во домашната колекција (како и сите негови други)

Еве една песна Foreign Exchange од истоимениот албум (2009) кој го снима заедно со Пол Браун.

Аууу!!! Многу добар албум е Foreign Exchange со Paul Brown... го рушив слушање деновиве.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Аууу!!! Многу добар албум е Foreign Exchange со Paul Brown... го рушив слушање деновиве.
Па тури Лајк ебате....:P
Шега настрана, навистина одличен албум. Побарај нешто и од рипингтонс, ќе ти се допадне

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Не знам некаде низ темава да е ставена, една од најубавите изведби на Marc Antoine... дефиниција за Smooth Jazz:

Rippingtons исто би рекол, едни од најомилените ми се за слушање кога станува збор за Jazz, нема некоја мелодија шо ќе речам оти не ми се бендисува...
Една од омилените:

И последно време Paul Brown ми е многу слушан, ја симнав цела негова дискографија... прекрасни албуми има... како најомилени би ги издвоил Up Front и White Sand.
Еве нешто и од него:

--- надополнето: Nov 17, 2011 1:20 PM ---
Да надополнам... типов го немам многу слушано, ама нема лоши изведби ко шо гледам...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не знам некаде низ темава да е ставена, една од најубавите изведби на Marc Antoine... дефиниција за Smooth Jazz:

Rippingtons исто би рекол, едни од најомилените ми се за слушање кога станува збор за Jazz, нема некоја мелодија шо ќе речам оти не ми се бендисува...
Една од омилените:

И последно време Paul Brown ми е многу слушан, ја симнав цела негова дискографија... прекрасни албуми има... како најомилени би ги издвоил Up Front и White Sand.
Еве нешто и од него:
Одличен избор, Во моите фаворити... Пробај Acoustic Alchemy, ќе направам кратка Био и за нив, не се сомневам дека ќе ти се допадне, имаш една песна од нив во „Позитивни песни“, Pozitive thinking
--- надополнето: Nov 17, 2011 1:59 PM ---
За сите Љубители на Smooth Jazz-от најдоброто интернет Јazz Радио, тотално комершл фри, 24/7
http://www.sky.fm/play/smoothjazz

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Jazzot koga se pojavil bil kafanska muzika i smetan bil za kich a sega se uci na akademii licno za jazzot mislam citiram od SKM,, Jazz je muzika koja te tera da je mrzis da je oteras u kurac i da slusas bilo sta drugo!,, iako za vkusovi ne se spori i bas vcera premierot rece u sekoj zanr ima kvalitet i sund ne postoi zanr koj e kich i sund nego u sekoj stil imas kich i dobri stvari, ne deka e premierot ama bas on vcera go rece kaj onaa jovskovska na Omega televizija.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Jazzot koga se pojavil bil kafanska muzika i smetan bil za kich a sega se uci na akademii licno za jazzot mislam citiram od SKM,, Jazz je muzika koja te tera da je mrzis da je oteras u kurac i da slusas bilo sta drugo!,, iako za vkusovi ne se spori i bas vcera premierot rece u sekoj zanr ima kvalitet i sund ne postoi zanr koj e kich i sund nego u sekoj stil imas kich i dobri stvari, ne deka e premierot ama bas on vcera go rece kaj onaa jovskovska na Omega televizija.
Ме заболе за премиерот и неговото мислење и за таа јовковска и за делта телевизија. Ако не ти се допаѓа пријател, едноставно не пишувај.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Одличен избор, Во моите фаворити... Пробај Acoustic Alchemy, ќе направам кратка Био и за нив, не се сомневам дека ќе ти се допадне, имаш една песна од нив во „Позитивни песни“, Pozitive thinking
--- надополнето: Nov 17, 2011 1:59 PM ---
За сите Љубители на Smooth Jazz-от најдоброто интернет Јazz Радио, тотално комершл фри, 24/7
http://www.sky.fm/play/smoothjazz
Беше Sky.fm порано добро за слушање, кога можеше и преку плеер да си го вклучиш. Сега го заебаа да мораш од броусер да го слушаш. Ама има па ко ќе видиш мал милион други станици исто така smooth jazz што пуштаат. Јас преку iTunes доста ги слушам такви...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Fourplay (1991-до денес) се модерен џез квартет од САД, од доста познати музичари во џез музиката. Првиот состав го сочинуваат Bob James (keyboards), Lee Ritenour (guitars), Nathan East (bass), and Harvey Mason (drums). Во 1997 Lee Ritenour ја напушта групата, а на негово место доаѓа Larry Carlton. Во 2010 Larry Carlton заминува и на негово место доаѓа Chuck Loeb.
Греми номинираната супер џез група доживува уметнички и комерцијален успех со комбинирање на елементи од R & B и поп до непоколебливи џез елементи. Во период од 20 години и дванаесет албуми групата продолжува да истражува неограничени димензии и пермутации на џезот, а во исто време привлечен за широката мејнстрим публика.
Нивниот прв албум, 1991, Fourplay, со продадени над еден милион примероци остана на број еден позиција на современата џез Билборд топ листа 33 недели. Нивниот следен ЛП, 1993 Between the sheets, достигна број еден место на топ листите, достигна златен тираж и доби Греми номинација. Во 1994 година, нивниот трет златен албум, Elixir, исто така стигна до број еден позиција и остана на листата повеќе од 90 недели.

Дискографија:

Fourplay (1991)
Between the Sheets (1993)
Elixir (1994)
The Best of Fourplay (1997)
4 (1998)
Snowbound (1999)
Yes, Please! (2000)
Heartfelt (2002)
Journey (2004)
X (2006)
Energy (2008)
Let's Touch the Sky (2010)

Една илустрација, Licorice од нивниот трет албум Elixir

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Fourplay (1991-до денес) се модерен џез квартет од САД, од доста познати музичари во џез музиката. Првиот состав го сочинуваат Bob James (keyboards), Lee Ritenour (guitars), Nathan East (bass), and Harvey Mason (drums). Во 1997 Lee Ritenour ја напушта групата, а на негово место доаѓа Larry Carlton. Во 2010 Larry Carlton заминува и на негово место доаѓа Chuck Loeb.
Греми номинираната супер џез група доживува уметнички и комерцијален успех со комбинирање на елементи од R & B и поп до непоколебливи џез елементи. Во период од 20 години и дванаесет албуми групата продолжува да истражува неограничени димензии и пермутации на џезот, а во исто време привлечен за широката мејнстрим публика.
Нивниот прв албум, 1991, Fourplay, со продадени над еден милион примероци остана на број еден позиција на современата џез Билборд топ листа 33 недели. Нивниот следен ЛП, 1993 Between the sheets, достигна број еден место на топ листите, достигна златен тираж и доби Греми номинација. Во 1994 година, нивниот трет златен албум, Elixir, исто така стигна до број еден позиција и остана на листата повеќе од 90 недели.
Ме потсети ко го спомна Bob James, и тој има доста добра музика и тука би го додал и David Sanborn. Овие двајцава имаат и соработувано мислам...
--- надополнето: Nov 17, 2011 5:37 PM ---
Оваа ми е од нив слушана доста:
а и индивидуално двајцата имаат добри траки.

Иначе во моментов на радио ги слушам Acoustic Alchemy шо ми ги препорача, некако не се мој стил... штознам :unsure:

Kajgana Shop

На врв Bottom