Џафери: „Косово треба да се обедини со Албанија“

Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
па не можеме да бидеме индиферентни, на прашањето во врска со Косово, од една проста причина- Да не ни се повтори и нас...
Да не си имаме и ние по неколку години, Косово или било како и да се вика
Албанците, нема да застанат на Косово, ќе продолжат и понатаму да го трчаат нивниот маратон - ПРИЗРЕНСКАТА ЛИГА

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
E ne mozhe da ne ja zasegne Makedonija eden vakov mozhen "potfat" na Imperijata , aj da go narecham Independent Kosova. Gradenje na nova nacija shto treba da ni bide sosed, drzhava vo koja caruva kriminal i ushte zgora ma toa neraschistena markacija na granicata sprema taa mozhna nova drzhava. I ushte ako na toa go dodademe dolgot shto Avtonomnata Pokraina Kosovo go ima sprema Makedonskoto zdravstvo, mozhnoto vrakjanje vo Kosovo na site onie shto ostanaa vo Makedonija posle NATO-vata voena akcija, kako izbeglici od "genocidot" i nadomestok za "ugostuvanjeto " na preku 300 000 izbeglici (polovinata od niv so aktivni mobilki...he...he...he), i aj da gi spomnam Termoelektranite gradeni so zaednichki sredstva na R. Makedonija i A.P. Kosovo. Tie elektrani trebashe da obezbedat el. energija za skopskata Zhelezarnica, da se vidi kolku e otfiteno a kolku ne.
Independent Kosova e OK ama udirame ekonomski sankcii dodeka ova ne se sredi. Ekonomskite sankcii ke znachat zabaveno ili otezhnato snabduvanje na bazata Bond Still .
E toj e "kecot" od rakav shto nashata drzhava mozhe da go potegne i da bide fraer vo vistinski smisol na zborot. Ova fraer go "izvadiv" od edna diskusija ovde na ovoj forum za Makedonija vo EU/NATO, da ili ne. Pa taka nekoj diskutant ja sporedi EU ko edna kafana pa vamu sedat fraeri a vamu sedat ne-fraeri, pa bilo shtos da sedish so "fraerite", chitaj Anglo- Saksoncite.
A ovoj sho vika Kosovo treba da se prikluchi na Albanija ili se pravi budala ili tera nekakov senzacionalizam za da se spomnuva po javnite glasila, si gradi chovekot "imidzh"
I da se sluchi takvo neshto, veruvajte, ke imame zhalosen cirkus da gledame kako se kolat megjusebno Kosovari i Albanci od Albanija.
I Imperijata "is counting on that", trust me.

Konstantin

Филозоф
Член од
6 мај 2005
Мислења
244
Поени од реакции
0
Celosno ispraven stav ima Dazferi vo pogled na prasanjeto na Kosovo. I okolu obedinuvanjeto i okolu negoviot ponatamosen opstanok i se drugo. Pravilen stav.

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Garfield напиша:
Ние, како соседи, мораме да изграиме врст став, дека мора да биеме вклучени, во процесот, со нашето искуство од Охридскиот сРамковен Договор, а и во делот со дефинирање и повторување на заљложбите за неменливост на границите, барем во оној дел во кој ние сме засегнати, како и за идната, некаква, трговска размена, која сакале-несакале, ќе ја имаме со провинцијата.
Ова накратко, за да не отапам со пост. Кој сфати пеки, кој не, јебига.
Oво је по мени најисправнији став који може и треба Македонија да има. Глупо је мислити да је то негде далеко, све се то догађа у региону и имаће утицаја на све земље. Значи ово треба искористити да се истакне став како било каква друга промена граница у региону није могућа, кад и ако Косово добије независност. Косово ће вероватно добити условну независност која ће ићи по етапама и у одређеном оквиру. Србија треба да извуче што је могуће боље позиције за улазак у ЕУ, за права српске мањине и културно наслеђе на Косову. Вероватно ће цркве и манастири добити некакав екстериторијалан статус. Ја бих лично волео да се цео тај процес заврши што пре и да кренемо даље. Надам се да то неће опет пробудити радкалне снаге у Србији, зато и међународна заједница треба да буде пажљива ако јој је циљ трајан мир на Балкану.

Значи Македонија би апсолутно требало да буде присутна тако што би инсистирала да након тога границе не смеју да се мењају. Споразум о Косову неће уопште бити једноставан. Напротив, имаће хиљаде детаља и реализоваће се у дужем периоду у којем ће многе земље морати да се обавежу на одређене принципе, а и Македонија ће сигурно бити део тога.

P.S. не могу да верујем да Гарфилд има овако развијен осећај за дипломатију:icon_eek::icon_lol:

Член од
24 февруари 2005
Мислења
242
Поени од реакции
50
VMRO напиша:
Таков, ај да не кажам што, не може на малиот прст да ми се фати, а камо комплекс да ми набие. Проблемот е што немам нерви да се објаснувам, а пак ако кажам нешто за Бугарија, ке бидам одма оквалификуван како бугарофил, па после вака беше не беше.......и им нема крај на тие муабети.

Твојот пријател, мене ми должи еден милјон долари или зошто имам документи од антика до денес дека постојат македонци и тоа во конинуитет, му имав фино собрано за секој век по неколку документи од разни архиви, англиски, австроунгарски, бугарски, руски и таканатаму, но од пари ни трага ни глас. Зашто бе момче можеш ли да ми кажеш?
Туку за тој твојот пријател знаеш ли он нешто друго да кажал освем дека Македонија еве утре нема да постои, човекот пред некоја година преку неговиот пулен Славеј направи бука дека во македонија била силувана бугарка и тоа додека ја силувале и пуштале српска музика, се работи за шнајдерката Ана Паскова и дека се обратила во амбасадата во скопје но не сакале да и помогнат, са на крај од Бугарската амбасада во Скопје па се да демантираат. Или за каменот што го нашол каде самоил напишал дека е бугарин, па после 1 недела да се смејат сите светски историски институти кога разбраа дека тоа го напишал некој бугарин од пред една година, а најверојатно е самиот Божо. Твојот приател беше поканет да држи предавања на универзитетот Кирил и Методиј за неговите наводни пронајдоци но и за тоа ни трага и глас од Божо. лиикот секој ден се буди и легнува со мислата дека ете утре готово е со Македонија. Но не е он така наивен, со неговиот интелект он во нормални услови не би можел да биде чистач во музеј а камоли директор. Он живее од такви како вас бугарчиња на кои БАН им е куран а МАНУ проколната наука која ве прогонува, а од која немаш прочитано ни едно дело. Разликата е што второто е научна институција а првото институција за доктрини.

Член од
14 септември 2005
Мислења
416
Поени од реакции
11
Kosovo nezavisna drzava?
E pa togas ke imame odlicen severen sosed.A i Albancite vo samata nasa drzava se poeke i poeke od den na den.Ne bi trebalo da im bide tesko niv so pomos na nivnite brakja severni sosedi da podgorat uste eden incident kako so imavme pred nekoja godina i ete i nasata severna Makedonija da bide na tema za delba.
Ma kucinja se tie,si imaat oni smisleno se odnapred a kako so trgnalo i si dobivaat se.Tuku daj neka odi veke Mak pobrzo vo EU.

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Nisto, utre miting na DPA vo Tetovo. Ist kako onoj 2001 pred da "pukne".
Moto "NEZAVISNOST ZA KOSOVO" i za Makedonija vo nato kako paravan. ?????

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
добар параван :wink:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ne be..ne se sekirajte tuka e DUI da spreci bilo kakvi nasilstva a osobeno podelbi..sto ne doagja vo predvid !:kesa:

Zer0_CooL

F.U.R.
Член од
19 мај 2006
Мислења
45
Поени од реакции
0
Џафери може да зборува колку сака сега, изгледа заборавивте дека веке не е лидер.... а цело време го слушаше на Тачи ... така да... ништо страшно.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
eeeee taman ako kosovo se spoi so albanija i otide kurban celo:)) celo vreme se insistira na nezavisnost kako drzava sega za spojuvanje.pa toa edvaj vaka da dobie nezavisnost ase misie cini deka tesko skoro nikako, a kamolu za nekakvo spojuvanje.gjaferi igra kontra stavovite na kosovo ise msie cini deka tuka amerikancite imatt umesano prsti.samo da gi vovlecat vo konflikt.ljubco sepak nee sam:)

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Ne zaboravate na naporite na Rusija da vospostavi interesna sfera na Blakanot i nejzinoto protivenje na edno takvo scenario. Deneshen NY Times pishuva deka SAD se frustrirani od jachinata na stegata na Putin vrz instituciite na vlasta vo Rusija.

Nedelava, pri posetata na Putin na Germanija, toj ne popushti za nishto vo stavot za Kosovo. Isto taka, Putin ja posramoti Angela Merkel so toa shto kasneshe saat i polovina na sredbata. A Rusija se povekje navleguva vo Crna Gora i kupuiva zemja i pretprijatija tamu...

Vo situacija koga SAD pravat voeni vezhbi na Jadranot i na kopno, ivo situacija koga e mozhna vojna vo krajnoto sosedstvo -- Turcija vo Irak/Kurdistan -- ne e deka ne mozhe se' da se ochekuva na Kosovo.

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Ама посебно ме заинтересира зборувањето на американецов. Тој кажа- Штом се отпочне преговарањето за Косово, на маса ке падне и македонското и босанското прашање. Америка нема тенденции независна Македонија.
Да кажеше Божидар, ај од едно влегло од друго излегло, ама кажувањето на човек од ЦИА ме замисли. Сакајте верувајте сакајте не. Ова е нешто што сум го чул со свои уши и не лажам.
Fala bogu, ova ne treba da go chueme od ambasadorot na US za da poveruvame. Samo, na nekogo mu odgovara da zaboravi deka Albancite ne se edinstvenite so neresheni etnichki prashanja.

Inaku se diskutirashe na temava, barem pred nekoi expertski postovi... http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=14634&page=35

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Решавање на косовскиот статус за 12 години?
Приштина /29/10/ 13:27
Идеја за “замрзнување“ на статусот на Косово на 12 години е во оптек во американскиот Стејт департмент, објави денеска приштинскиот весник “Експрес“.

Истиот извор, цитирајќи неименуван американски функционер, пишува дека референдум за статусот на Косово, во тој случај, ќе се одржи на 5.јануари, 2020 година.

Косово, во меѓувреме, би добило милијарди евра директна помош во рамки на подготовките за интеграција во Европската унија (ЕУ), тврди “Експрес“.

Според американскиот претставник, доколку САД и група држави, ја признаат независноста на Косово сега, би дошло до големи глобални и регионални проблеми што нема да ја подобрат косовската економија.

Тој додал дека втора можност е за неколку години Косово да стане формално независно, а тоа време да се искористи за негов економски развој

Kajgana Shop

На врв Bottom