Oво је по мени најисправнији став који може и треба Македонија да има. Глупо је мислити да је то негде далеко, све се то догађа у региону и имаће утицаја на све земље. Значи ово треба искористити да се истакне став како било каква друга промена граница у региону није могућа, кад и ако Косово добије независност. Косово ће вероватно добити условну независност која ће ићи по етапама и у одређеном оквиру. Србија треба да извуче што је могуће боље позиције за улазак у ЕУ, за права српске мањине и културно наслеђе на Косову. Вероватно ће цркве и манастири добити некакав екстериторијалан статус. Ја бих лично волео да се цео тај процес заврши што пре и да кренемо даље. Надам се да то неће опет пробудити радкалне снаге у Србији, зато и међународна заједница треба да буде пажљива ако јој је циљ трајан мир на Балкану.Garfield напиша:Ние, како соседи, мораме да изграиме врст став, дека мора да биеме вклучени, во процесот, со нашето искуство од Охридскиот сРамковен Договор, а и во делот со дефинирање и повторување на заљложбите за неменливост на границите, барем во оној дел во кој ние сме засегнати, како и за идната, некаква, трговска размена, која сакале-несакале, ќе ја имаме со провинцијата.
Ова накратко, за да не отапам со пост. Кој сфати пеки, кој не, јебига.
VMRO напиша:Таков, ај да не кажам што, не може на малиот прст да ми се фати, а камо комплекс да ми набие. Проблемот е што немам нерви да се објаснувам, а пак ако кажам нешто за Бугарија, ке бидам одма оквалификуван како бугарофил, па после вака беше не беше.......и им нема крај на тие муабети.
Fala bogu, ova ne treba da go chueme od ambasadorot na US za da poveruvame. Samo, na nekogo mu odgovara da zaboravi deka Albancite ne se edinstvenite so neresheni etnichki prashanja.Ама посебно ме заинтересира зборувањето на американецов. Тој кажа- Штом се отпочне преговарањето за Косово, на маса ке падне и македонското и босанското прашање. Америка нема тенденции независна Македонија.
Да кажеше Божидар, ај од едно влегло од друго излегло, ама кажувањето на човек од ЦИА ме замисли. Сакајте верувајте сакајте не. Ова е нешто што сум го чул со свои уши и не лажам.