Државниов испит сигурно нема да биде тежок колку и испитите, исто како што екстерните за средно се боза. Ако си успеала да посветиш толку време на учење за да положиш се на финки, не би требало да имаш голем проблем за да го положиш и овој испит. Сепак мора да имаш на ум дека колку и да сакаат да стават дополнителен тест, државата пак има ГОЛЕМА желба да прикаже дека има многу интелектуалци (демек, уствари сите знаеме дека нема), па токму од таа причина испитов нема шанси да го напраат нешто за што ќе те фати глава.
That being said, има многу повеќе да се добие со елиминирање на оние студенти кои се провлакаат на полесни факултети без речиси никакво учење и со некои глупи семинарски и есеи, користејќи го ЕКТС-то колку што може повеќе. "Абе имав бод од ова, бод од она, и ете ме со 10ка у индекс без да полагам испит". За себе можам да кажам дека нема да имам гајле пошто одамна си ја имам сфатено озбилно работата, ама знам многу други кои се на факултетиве кои ги наброја, факултетите на кои се твоите другарки, што ќе им се крене косата, иако се на "лесен" факултет (според тебе). Ако размислиш, може да има добар бенефит од ова, пошто многу лесно ќе се намали бројот на бескорисни дипломци и ќе се намали "инфлацијата" на дипломи у државава.
Не ми објаснувај за бенефитите на државава зашо не може помалце да ме боли кур. It's a sinking ship, али тоа е друга тема на муабет.
Ја никаква обврска не осеќам било како да се секирам за рејтингот и реномето на државата кога државата ме ебе у гз.
Звучиш као едно партиско војниче шо извади статија пред некое време дека не требало да апелираме преку интернет до остатоков од светот да видат какви ни се условите у студентските домови (за малце да се изрезилат господата што седат во фотељи и да СРАБОТАТ нешто) затоа што (цитирам) "Се што се случува во нашава државичка е наш проблем и треба ние да си го решиме, нема потреба целиот свет да не ремети".. Смешки.
Ако си успеала да посветиш толку време на учење за да положиш се на финки, не би требало да имаш голем проблем за да го положиш и овој испит.
НЕ САКАМ ДА ПРЕПОЛАГАМ ДАЛИ МЕ РАЗБИРАШ.
Јас знаењето по тие дваесет предмети сум го покажувала контиунирано две години, и зависно од моите резултати сум добила оцени или сум паднала.
Значи тоа е завршена прича. Нема шо ја да преполагам.
Ако сакаат да го полагам испитот, нека не ми зимаат 400 евра годишно за предмети, ќе си купам само книги и нема да ги фукнам парите на уплатници, обрасци и запишување предмети, пошо очигледно тоа пу пу, не важи. Ќе го положам само овој испит и нема шо кур да ме цедат низ цела година.
Ветар и магла ти е муабетот дека "ќе се намали бројот на бескорисни дипломци".
Ако мислиш на тие шо се провлекувале и ваделе шески едвај некако, најголем дел од нив нема да дипломираат зашо се потешко и потешко станува како што проаѓаат семестрите. Еве и да дипломираат некој процент од нив, и да најдат работа некако магично, НЕМА да ја задржат баш затоа што едвај проаѓале и не стекнале никакво знаење. Ти коа би бил работодавец би вработувал некој сакат шо ништо не научил?
Значи дипломата за кур не му вреди.
Ако пак под "бескорисни дипломци" мислиш на мамини и татини што со врски се доени и проаѓаат низ факултетот, нив ваква сабја не ги сече. Никаква сабја не ги сече уствари.
Така да СКРОЗ е бескорисен предлогов.
Се што ќе се постигне е само екстра стрес врз студентите и некоја глупа unreliable статистика.
Ќе ми начукаат 20 предмети ОДЕДНАШ и очекуваат ја да иам пристап у мојата меморија до секој податок шо некад сум го чула на предавање. Жити се?????
Ќе ми оценат 20 предмети * еве две колоквиумски сесии нека се, 40 ТЕСТОВИ врз основа на тоа што ќе направам на ЕДЕН?
..
Не знам какви други зборови да употребам, многу е очигледно колку е лоша идејава. Не само што нема бенефит, КОНТРАПРОДУКТИВНА Е.