Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Што им фалеше на првите два протести? Тогаш имаше најголема излезеност и немаше незадоволство од никоја страна.
И кога требаше да се надогради, ожалостените студенти мораа да си одат дома, да биле за празниците со своите најблиски, па одмор им било, да одмореле и уште 3-4 лоши изговори.

Тука е најголемата грешка, што кога требаше да се запне за да се добие тоа што го бараат си отидоа дома со најлоши, мизерни изговори.
Ладно е надвор, паричка кршиме дома традиција ни е, цел семестар учев, малку да се тргнам од Скопје... а па да не почнам да зборам за оние што се скопјани и им беше ладно да излезат.[DOUBLEPOST=1423846765][/DOUBLEPOST]Ау да, Ставро ме потсети.
Џака...

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Џака и пичкикуровидаимебаммајката му еба матер на цело движење. И не само Џака туку целата идеја воопшто да се носат бендови на протести беше трула од почеток и направи раздор меѓу таа маса од 10 000 што излезе на улица претходно.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.006
Поени од реакции
12.630
Намерно ги спомнав првите 2 протести, а не третиот.
Не ви текнува кога true blue ја објави агендата овде, колку бевме против? Ај разлистајте поназад и видете дека се бунев ( не само јас, имаше многу ) против таков вид на протест. Нудевме различни решенија, ама некој не убедуваше цело време дека е во ред, дека ќе испадне супер. Не испадна супер, испадна мизерно.
Некој ја заеба цела работа тука и од тогаш не може да се опраи.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Тешки да беше само Џака проблемот. Џака беше почетокот на лоши одлуки и лошо дејствување.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
ОК, значи вака. Прв стадиум, плиток ентузијазам. Втор стадиум, лоши одлуки. Трет стадиум, самосожалување и дефетизам.

Синдром, македонски студент.

Е, па не протестирајте, се е добро.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Деканатите на УКИМ беа против законот така? Еве нека свикаат заеднички состанок со пленумите и нека кажат „Од ден тој и тој нема да се држи настава на УКИМ се` дур владата не го повлече законот.“

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.342
Поени од реакции
21.700
Туку имам друго прашање, дали детето шо ќе биде зачнато во некоја оргија во автономните зони, ќе се вика Автономка или Ленка со безгласно п однапред?
Ако е женско да, може Ленка. Ленка Голдман. А ако е машко, Чеге Вара. :X3:

Се извинувам за оф-топик, продолжете си.

Near

Рандом лик од соседството
Член од
26 март 2009
Мислења
4.300
Поени од реакции
7.026
Според мене голем дел од кривицата за законот имаат и од професоркиот пленум,на чело со Ванковска. Да се разбереме,ги подржувам сите протести до сеа,вчера бев 3-4 саати на филозофски,денес пак и може вечер да одам да спијам. Иначе професорскиот пленум непотребно се истрча пред Груевски кога рекоа дека ќе присуствуваат во собрание,а потоа се повлекоа. Груевски си кажа-беа повикани,не се појавија,еве ви закон. Ги подржувам протестиве,без оглед колку откажувања ќе треба за ова...Кога сме се нафатиле на играта,треба сите да ја играме до крај. Доколку сега се откажат/откажеме џабе би било и марширање,џабе би било и протестирање и се...Почнавме да ја будиме критичката мисла кај народот кој шо е заспан предолго време. Сметам дека доколку покажеме единство во наредниот период ќе го повлечат многу брзо спорниов закон,па со самото тоа и подобро образование во иднина и се...Јбг,у секоја победа има жртви,ама победата доколку биде издвојувана овој пат ќе биде неспоредливо поголема од жртвите. Само уште да кажам дека моралот и ентузијазмот е на доста високо ниво на факултетот,мислам дека нема да се откажат така лесно дечките

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Уште пред третиот протест кога најавија музики и слично, повеќето тука на форум, а студентите по социјални мрежи негодуваа за тоа, не им се допаѓаше музика. Тоа беше изигнорирано, дури имаше и фаци што збореа демек тие што не им се свиѓа тоа не ја поддржуваат каузата. Тогаш не застанаа да размислат, чекај да видиме што како со критиките, да видиме, може нешто друго да искомбинира. Не, тие си продолжија. Сега е истото. Само формата е друга. Едноставно на секоја критика реагираат бурно ко не дај Боже да си им чепнал мајка, затоа и голем дел од луѓе дигнаа раце и создадоа бариера во однос на СП.

Јас сега не сум студент, мене окупација не ме засега никако во однос на трошоци и слично, затоа тука веќе треба да има поширок дијапазон на идеи меѓу студентите, како да се дигне движењето, да се прошири, надогради. Малку објективно слушање на повеќе страни, без ставот: ако не си со нас, вмро си, ко што еве веќе направиле неколку луѓе на членови на форумов кои па беа најгласни за време на протестите со поддршка.

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Еве сега си имаат организирана агненда, што и како се прави на окупираните факултети.
Кои се ќе имаат настап, како се тоа придонесува за автономијата на универзитетите, ова она.
Па професори предавале јавно, кобајаги до сеа имаа нож под грло па не предаваа, и сеа одеднаш се почуствуваа ослобдени. Ондак нека дадат отказ и нека држат јавни предавања по паркови, плоштади.

Али можеби ова е само еден период на пленумот, ко шо се развива едно дете, така се развива и пленумот. Сега е во бунтовните тинејџерски години и се понаша ко пубертетлика шо се затвара у собата пошо ГИ МРАЗИ СИТЕ ПОШО НЕ ЈА СФАЌААТ!

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.031
Поени од реакции
11.667
Ден 4 ти - АВТОНОМНА ЗOНА
Будење со најпопуларните синглови од 80тите во Мозамбик
Појадок - строго вегетарјанска исхрана, бидејќи месото е убиство
Дискусија за тоа како можат пленумците од окупираните зони да живеат во една заедница без рестрикциите на угнетувачкото патријахално општество
Ручек - строго веган диета, бидејќи вегетерјанската е мејнстрим
Цртање со менструална крв, ново ниво на експресија
Дискусија за обесправеноста на жените

Ден 5ти - АВТОНОМНА ЗОНА
Будење со звуци на дрва кои паѓаат во шума
Појадок - живо месо, како знак на протест бидејќи се јадат живи луѓе
Дискусија за фармакомафијата
Предавање за како вакцините предизвикуваат аутизам
Предавање за како кондомите го уништуваат уживањето во сексот
нема ручек бидејќи сите се нахранети од идејата за автономна држава
Бенефициите на ѕверењето во сонце - специјален гостин Слаџана Велков
Читање на алтернативна ултра модернистичка поезија од познати феминистки од 90тите

Ден 6ти - доаѓа чистачката и ги брка пошо треба да мете.
Сакам да кажам неколку ствари. Не е се упатено до членот кој го цитирам.

Прво, стручна помош под итно. Глеам никој не го цитирал, али барем сте можеле мислењето да му го забришете мислењето, на што личи ова. Се праи нешто интересен па пишува све и свашта.

Второ, ниту тој трет протест ниту Џака, во друго е проблемот.

Трето, не се затвараат во зграда, отворена е истата, слично како што е отворена кога има регуларна настава.

Четврто, барем пред состанокот во Влада, од професорски пленум збореле со Велимир околу окупација, се спомнувале ќе се одржат екстра предавања ако треба, екстра време за сесија (иако бар од тоа што јас сфатив, за полагањата мислам дека беше ставот да има, како и одбрани на магистерски/докторски). Али сеа работите се поинакви.

Петто, се' уште сум на став дека е утнат тајмингот. Ова требаше доколку не' заебат нешто околу тоа што беше договорено на состанокот во Влада, па тогаш мислам ќе имаше уште поголем одзив од студентите. Но, доколку се потпише таа спогодба или како и да ја нарекоа, која треба да се потпише меѓу Интеруниверзитетската конференција и МОН, ваљда ќе заврши ова (иако според мене, ниту тогаш не треба комплетно повлекување, туку притискање кое не мора да вклучува прекин на настава).

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Јас сум и за прекин на наставата ама сето тоа да е координирано и убаво организирано. Првин треба да се седне со професорите и да се реши што ќе се прави со испуштената настава и кога ќе се организираат колоквиуми и испити. Друго, ако веќе се одлучи да не се држи настава да нема воопшто предавања, а не вака со сила да се турка и да се изиграва виша сила и свемирска интелигенција.
Вака гледам само причина да се разделат студентите, а тоа им одговара на оние на кои им гори под нозе.
^^ ова е тоа што треба да се направи. Се слагам дека жртви мора да се дадат за да се смени нешто,ама вака едини жртви ќе ги дадат обичните студенти а оние поистакнатите ќе си изградат политчка кариера.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Еве сега си имаат организирана агненда, што и како се прави на окупираните факултети.
Кои се ќе имаат настап, како се тоа придонесува за автономијата на универзитетите, ова она.
Па професори предавале јавно, кобајаги до сеа имаа нож под грло па не предаваа, и сеа одеднаш се почуствуваа ослобдени. Ондак нека дадат отказ и нека држат јавни предавања по паркови, плоштади.

Али можеби ова е само еден период на пленумот, ко шо се развива едно дете, така се развива и пленумот. Сега е во бунтовните тинејџерски години и се понаша ко пубертетлика шо се затвара у собата пошо ГИ МРАЗИ СИТЕ ПОШО НЕ ЈА СФАЌААТ!
Ти си многу глупо дете.

Не знам како да ти кажам поинаку. МНОГУ глуп. Глуп како шахта.

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Сакам да кажам неколку ствари. Не е се упатено до членот кој го цитирам.

Прво, стручна помош под итно. Глеам никој не го цитирал, али барем сте можеле мислењето да му го забришете мислењето, на што личи ова. Се праи нешто интересен па пишува све и свашта.

Второ, ниту тој трет протест ниту Џака, во друго е проблемот.

Трето, не се затвараат во зграда, отворена е истата, слично како што е отворена кога има регуларна настава.

Четврто, барем пред состанокот во Влада, од професорски пленум збореле со Велимир околу окупација, се спомнувале ќе се одржат екстра предавања ако треба, екстра време за сесија (иако бар од тоа што јас сфатив, за полагањата мислам дека беше ставот да има, како и одбрани на магистерски/докторски). Али сеа работите се поинакви.

Петто, се' уште сум на став дека е утнат тајмингот. Ова требаше доколку не' заебат нешто околу тоа што беше договорено на состанокот во Влада, па тогаш мислам ќе имаше уште поголем одзив од студентите. Но, доколку се потпише таа спогодба или како и да ја нарекоја, која треба да се потпише меѓу Интеруниверзитетската конференција и МОН, ваљда ќе заврши ова (иако според мене, ниту тогаш не треба комплетно повлекување, туку притискање кое не мора да вклучува прекин на настава).

Само сакав ти да ме спомнеш.... :love:

И друго, шо е ова бе, на шо личи, не им се дозволува на студентите да присуствуваат на предавања, али може да се имаат глупи агенди ко читања драмски текстови, пеења, играње курци палци.

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Јас сакам само да ја споделам мојата љубов и поддршка кон ова што го прават студентите.
Ако ништо друго, барем го вративте здравиот разум во оваа наша таканаречена државичка.

Kajgana Shop

На врв Bottom