Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Сакаме да спречиме непотребен испит кој е творба на задни политички намери, или сакаме да спречиме учениците да научат, да го добијат тоа за кое платиле од автономните универзитетски професори кои толку ги спомнуваат? Бидејќи не пробуваме да спречиме функционирање на факултетите, нели? Која е логиката? Јас не одам против факултетите во никој случај, зошто би ги попречувале?

Па ако дојде до ситуација да се бира, дали да се учи и да се има испит, или воопшто да не се учи и да нема испит (т.е да бираш поголемо зло во таква апсолутистичка дилема, без компромис), јас би избрал да си научам, па сега кој како сака. Ако некој е спремен да го ризикува тоа во име на движењето, ете јас не сум. Ако тоа е генералниот став на движењето, тогаш јас не го поддржувам. И ако некој мисли дека он е над мене, дека има право со мегафон да ми труби над глава за да ме спречи во мојата цел, додека истовремено ми кажува да мислам со своја глава и да не дозволувам други да ме користат за свои цели (алудирајќи на владата), тогаш тој не е ништо подобар од она против кое се бори, т.е спроведува иста мерка со различна цел.
Само едно ќе ти кажам и верувам дека ќе ме сфатиш.
Кога ти даваат можност да бираш две зла, не одбирај ниту едно.
Зло е зло.
Ова на кратко, зошто комплетно си ја промашил поентата на мојот пост.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Само едно ќе ти кажам и верувам дека ќе ме сфатиш.
Кога ти даваат можност да бираш две зла, не одбирај ниту едно.
Зло е зло.
Ова на кратко, зошто комплетно си ја промашил поентата на мојот пост.
Веројатно сум промашил, изгледа не сфатив. Па еве кажи ми според тебе, што би требало да правам јас во таква ситуација?

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Веројатно сум промашил, изгледа не сфатив. Па еве кажи ми според тебе, што би требало да правам јас во таква ситуација?
Не ти, сите да дадат поддршка за да се реши проблемов што побрзо и да се продолжи со учење, макар тоа би значело и изгубени месец или два.
Подобро да задоцниш одреден дел од студиите (сите, не поединци) za kauzu одколку да те победат само затоа што не сте биле сложни.

Нема предавања, нема полагања, нема испити, нема колоквиуми, нема уплаќања семестри, нема уплаќања за студентски домови.
Само пак ќе кажам, со став „јас сакам да си учам“ нема достигнување до целта.
Сите сакаат да учат, не само ти. И оние кои што се во автономна зона сакаат да учат ама спремни се да се жртвуваат за подобро утре, буквално подобро утре. Не е ова борба само за државен испит туку борба за да се покаже на оваа и било која друга власт дека студентите имаат ’рбет.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Не ти, сите да дадат поддршка за да се реши проблемов што побрзо и да се продолжи со учење, макар тоа би значело и изгубени месец или два.
Подобро да задоцниш одреден дел од студиите (сите, не поединци) za kauzu одколку да те победат само затоа што не сте биле сложни.

Нема предавања, нема полагања, нема испити, нема колоквиуми, нема уплаќања семестри, нема уплаќања за студентски домови.
Сите сакаат да учат, не само ти. И оние кои што се во автономна зона сакаат да учат ама спремни се да се жртвуваат за подобро утре, буквално подобро утре. Не е ова борба само за државен испит туку борба за да се покаже на оваа и било која друга власт дека студентите имаат ’рбет.
И сеа ја треба да им дадам поддршка и покрај тоа што кон мене така се однесуваа вчера ?
Треба да им дадам бланко поддршка и покрај тоа што во различни ситуации имаат различни ставови ?

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
И сеа ја треба да им дадам поддршка и покрај тоа што кон мене така се однесуваа вчера ?
Треба да им дадам бланко поддршка и покрај тоа што во различни ситуации имаат различни ставови ?
Искрено, не знам што се случувало со тебе, само приметив дека те сместија во УМС а не знам зошто.

А што ако не трае месец два туку година, две три пет?
Се бориш за права бе брат. Не почнувај борба ако не си спремен да ја добиеш. Што друго да ти кажам?

Ај ако не, нека излезе пленумот и нека каже. Ќе „окупираме“ недела дена, ако ништо не биде, се враќаме и здравје за 15 години пак ќе правиме протести.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Коментарот со крофните од Специјал шо го шернаа миљон луѓе од сабајлево, беше одлучувачки во изборот на чија страна да бидам во “војнава“ меѓу законоедиторите и (р)еволуционерите.

Така што, сметам дека не треба екстерно.

ЕКСТЕРНО И ПОЛ ТРЕБА!

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148

Епа јас реков, баш тоа ти што го кажа за жртвувањето. Тие се спремни, ете јас не сум, јебига. Не може некој со сила да ме тера да го сменам тоа мислење, тоа е веќе претеризам. Такада во дадена ситуација би постапил како што налага истата. Си ги знам професорите, па ако некој од оние кои строго се спротивставија против државниов сака да ни предава, а некој муфљуз што све што направил било да галами по протести „уа за екстерното“ пробува да го спречи во тоа, додека истиот професор претходно го подал вратот, притоа загрозувајќи се да претрпи сериозни реперкусии поради истото, се жртвувал во името на учениците пошто работа му е да го научи студентот (а на мојот смер за среќа има многу луѓе кои стварно си ја сакаат работата, пошто самиот смер такви луѓе си налага, за разлика од други факултети кај тие што ги цедат студентите за пари), во таква ситуација јас и пленумот не го делиме мислењето, и јас отстапувам од ова движење, тоа е тоа.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.318
Поени од реакции
26.252
Еј, јас ли тоа кажав која е целта на протестите? После мојот пост ли стана јасно? Во друг град, надвор од случувањата таму, со факултетот зад мене, крофни и кафе до мене, пишувајќи пост на форум додека се спремам да ја читам Flow my tears, успеав да ја разјаснам на сите високата политика и стратешката цел не само на протестите, туку и на сите збиднувања околу протестите?
Ме загрижува од една страна тоа дека онаа Курир реторика, со познатите "експертите велат", "експертската јавност тврди" или "според експертите, станува јасно дека..." пуштила корен во умот на дел од младите, па и тие емулираат вакви реченици и си удираат брука. Од друга страна, ме радува, затоа што приметив дека кај голем дел од луѓето ова наидува на потсмев и ме храбри дека тој Курир е читан чисто for the lulz и заради сеир.
Мојот пост околу "буткањето на ламјата" беше во насока на буткањето на законот. Се додека се држи отворен фронтот, паралелно со другите, притисокот е поголем мегаломаните да направат преседан и да го укинат законот. Ако ги излажат сега и ги натераат да се повлечат со некоја смешна одлука за одложување, не им бега судбината на средношколците, на професорите во средните училишта, на лекарите.
Ако ти сметаш дека тие прават нешто противправно, докажи зошто е противправно, а не со некои климави Курир тези за кредибилитет.
Се извинувам што упаѓам вака господине, ама да прашам за помош со ламјава. Има ли некој начин доколку ламјата не се бутне, да ми се обезбеди работна или студентска виза? Не се живее овде веќе.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Коментарот со крофните од Специјал шо го шернаа миљон луѓе од сабајлево, беше одлучувачки во изборот на чија страна да бидам во “војнава“ меѓу законоедиторите и (р)еволуционерите.

Така што, сметам дека не треба екстерно.

ЕКСТЕРНО И ПОЛ ТРЕБА!
Кажи го муабетот :D

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Искрено, не знам што се случувало со тебе, само приметив дека те сместија во УМС а не знам зошто.
Зошто вчера кога ми дојдоа со мегафоните да ме тераат да излезам од предавање, нејќев.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Епа јас реков, баш тоа ти што го кажа за жртвувањето. Тие се спремни, ете јас не сум, јебига. Не може некој со сила да ме тера да го сменам тоа мислење, тоа е веќе претеризам. Такада во дадена ситуација би постапил како што налага истата. Си ги знам професорите, па ако некој од оние кои строго се спротивставија против државниов сака да ни предава, а некој муфљуз што све што направил било да галами по протести „уа за екстерното“ пробува да го спречи во тоа, додека истиот професор претходно го подал вратот, притоа загрозувајќи се да претрпи сериозни реперкусии поради истото, се жртвувал во името на учениците пошто работа му е да го научи студентот (а на мојот смер за среќа има многу луѓе кои стварно си ја сакаат работата, пошто самиот смер такви луѓе си налага, за разлика од други факултети кај тие што ги цедат студентите за пари), во таква ситуација јас и пленумот не го делиме мислењето, и јас отстапувам од ова движење, тоа е тоа.
Чекај сега :) Од муабетов јас можам да сфатам дека ти немаш доверба во пленумот?
Штом за тебе пленумот е „некој муфљуз“...

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Кажи го муабетот :D
Sabajle koga se razbudiv na Filozovskiot fakultet (ko za belja megu prvite :D ) dojde edna zena. Prvo se kolebase dali da vleze na fakultetot. Navistina se gledase deka e vo teska finansiska sostojba no bese mnogu mila. Pomisliv deka e vrabotena na fakultetot. Koga se odluci da vleze mi prijde i me prasa: Decko vie protestirate? Odgovoriv, da!
''Eve sine''- mi rece zenata i mi podade kesa od Specijal so cetiri krofni vnatre. Mi dojde da ja gusnam, me natera cel den da zboram za nea a ne znam zosto :)

Ањњњњњ :)

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Се извинувам вака што упаѓам господине, ама да прашам за помош со ламјава. Има ли некој начин доколку ламјата не се бутне, да ми се обезбеди работна или студентска виза? Не се живее овде веќе.
Немој толку официјално, руменеам.
Еве ти за исселеничка. Се надевам ти помогнав.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Во некој нормален свет (If any) “Косовка девојка“ ке им однесе домашно леПче кифли на “анархистите“, а не крофни од Специјал...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ауу :pos:

Добро бе, државава не може да ги преброи штетите од поплавите, толкава невработеност, уште се бараат некои видови донации глупости. Па сам од дома можеш да си донесеш, не верувам дека овие од сп се од егзистенцијално загрозени семејства. Им ја сфаќам поентата на некои но одредени од овие се во тежок филм влезени.

Он топик: Се слагам дека ваков вид на окупирање не дава резултат кај нас, но не е лоша работа за вид на протестирање. Треба да се приклучат сите професори што се против екстерното, и да нема ни плаќање, ни заверки на семестар, ни ништо, во што јас мислам дека се згреши затоа што веќе пројдоа тие денови. Се излезе на улица, нема резултат, мора да се преземе нешто побрутално.

Kajgana Shop

На врв Bottom