На ФИНКИ,ТМФ,ФЕИТ се бојкотира.
Колку што знам од 12 навака. Не знам дали ќе се продолжи, или е само денес.На ФИНКИ,ТМФ,ФЕИТ се бојкотира.
Зошто ако е само ден во неделата би немало поента. Ако секојдневно се бојкотира настава и окупира факултет, тогаш веќе е друго.Колку што знам од 12 навака. Не знам дали ќе се продолжи, или е само денес.
Како што сфатив, и според најавата со евентот на ФБ, утре истово или нешто слично би требало да се случи на комплексот кај Ректорат.Зошто ако е само ден во неделата би немало поента. Ако секојдневно се бојкотира настава и окупира факултет, тогаш веќе е друго.
Како што сфатив, и според најавата со евентот на ФБ, утре истово или нешто слично би требало да се случи на комплексот кај Ректорат.
Второто мислам. Не сум 100% сигурен зошто на состанокот у неделата не доседов до крај. А и така и вака, веќе се повлеков, бар за некое време.Утре ќе има нов пленум, така. Но, дали само ќе се развиори транспарент ,,автономна зона" и ќе се разбегаме сите по дома или тоа сериозно ќе се окупираат факултетите?
Подобро да трпиме штета одреден период отколку во наредните 50 години.Искрено, мене воопшто не ми се допаѓа идејата за окупирање на факултетите. Зошто да губиме од наставата, да трпиме штета поради некоја глупа одлука која ја донел некој министер ? Што им фалеше на организирањето на протести...
Јас лично, во овој момент, не се слагам со тотална окупација (иако самиот термин е неадекватен; окупација=превземање на нешто што не е твое - факултетите припаѓаат на академската заедница, која е сочинета од студенти и професори итн.). Зошто? Затоа што требаше да има некој друг вид на притисок кон оние од власта (разно-разни начини). Според мене, ова ќе беше ок доколку не се дојдеше до договорот од петокот.Искрено, мене воопшто не ми се допаѓа идејата за окупирање на факултетите. Зошто да губиме од наставата, да трпиме штета поради некоја глупа одлука која ја донел некој министер ? Што им фалеше на организирањето на протести...
Абе еве, јас лично до сега генерално се согласував со ставовите на СП. Бев и на протести. Ама ова дело воопшто не ми се допаѓа. Прво кога се решаваат да прават нешто кое ќе допира до сите студенти, тогаш треба и да ги прашаат сите студенти за мислење. Тие одлучиле така на пленумите, на кои сигурно нема повеќе од 10% од вкупниот број на студенти. Исто така не сите факултети се бојкотирани, како што знам јас само техничките факултети (ФЕИТ, ФИНКИ) не држеа настава после 12 часот...Јас лично, во овој момент, не се слагам со тотална окупација (иако самиот термин е неадекватен; окупација=превземање на нешто што не е твое - факултетите припаѓаат на академската заедница, која е сочинета од студенти и професори итн.). Зошто? Затоа што требаше да има некој друг вид на притисок кон оние од власта (разно-разни начини). Според мене, ова ќе беше ок доколку не се дојдеше до договорот од петокот.
Али од друга страна, што фајде видовме од протести? 10.000 луѓе на улица и ништо, игнорантен однос.
Нејсе, ова е мој личен став, беше изгласано и тоа е тоа.
Мене лично не ми пречи тоа, но треба малце да се промислат некои потези. Од еден друг аспект...али ок, тојето.Кога ќе прочитам вакви постови тогаш си велам ,,море уште еден закон за високо образование треба да донесат, каде што ќе се полага државен испит по двапати во еден семестар ".
Исто како што и требаше да размислат двапати пред да одат на средба со премиерот во неговиот кабинет.Мене лично не ми пречи тоа, но треба малце да се промислат некои потези. Од еден друг аспект...али ок, тојето.