Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Јас мислам дека беше обратно. Првите соопштенија беа на студентите. Имаа ниво, бидејќи сме длабоко исполитизарано општество, а некои од нив се бистри. Подоцна, кога протестите успејаа како што не успеале ниедни на болументата, им се залепија да ги “советуваат“. И им помогнаа, многу... Тогаш тие што имаа и капацитет, покрај желбата да протестираат, се маргинализираа и повлекоа.
точно, не си ме разбрал, зборував за она соопштение/барање или не знам што беше што се изроди после третиот протест.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ајде доста, продолжете го муабетов по ПП.
@true blue или било кој друг, кога сметате дека новости заслужени да бидат споделени и продискутирани, пишете ми ПП и ќе ја отворам темата. Студентски пленум засега не мора да има посебна тема, доволна е и оваа. :)

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
Иванов ги потпиша указите за законите од образованието
Еве го нашиот „државник“. :D Генерално не сме изненадени иако мал дел од мене се понадева дека ќе му чукне во тоа главата. Нејсе...

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов врз основа на сите извршени анализи и консултации во изминатиот период, како и од констатациите произлезени од бројните средби со најдобрите студенти од сите универзитети во Република Македонија што редовно се одржуваа изминатите шест години“
Кои најдобри студенти бе? Еден од тие најдобри студенти на УКИМ, просек 10.00 од Правен факултет седеше карши него во Вила Водно, али ок, небитен е он. Ааа, да не се мисли на школата за „лидери“? :D

Претседателот Иванов доби цврсто уверување од предлагачот на законите дека во наредниот период ќе биде организирана сеопфатна стручна расправа за најсуштествените прашања од сферата на високото образование со релевантните субјекти од оваа област, претставници на студентите и меѓународни експерти за високо образование. Од сите овие активности и инклузивен дијалог ќе произлезе целосно нов закон за високо образование, стои во соопштението од Кабинетот.“

Ајдее мајката, ајде ќе си играме курташак со високо образование, ај малку државен испит, ај малку импакт фактори, па за некое време ново законче. :D :D И кога ќе биде тоа ново законче, 100% ќе има пак „јавна дебата“.

„Претседателот Иванов смета дека само на овој начин Република Македонија ќе може да се приближи кон современите меѓународни научни достигнувања, стои во соопштението од Кабинетот на претседателот Ѓорге Иванов.“

Пари требаат Хорхе, пари. Ама кој да ги даде...битно за други работи се има. Али ок, со државниов испит, само што не сме станале Финска.

Ќе ги замолам сите членови да ја држат дискусијата на ниво, да не провоцираат отварајќи прашања кои не се во склоп на оваа тема. Ако сакате нешто да продискутирате со некој член, а да не е државниот испит, бујрум, имате приватни пораки и други средства за комуникација. Јас овој пат нема да враќам на такви прашања/постови. Фала. :)

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
11.065
Поени од реакции
12.611
Иванов ги потпиша указите за законите од образованието
Еве го нашиот „државник“. :D Генерално не сме изненадени иако мал дел од мене се понадева дека ќе му чукне во тоа главата. Нејсе...

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов врз основа на сите извршени анализи и консултации во изминатиот период, како и од констатациите произлезени од бројните средби со најдобрите студенти од сите универзитети во Република Македонија што редовно се одржуваа изминатите шест години“
Кои најдобри студенти бе? Еден од тие најдобри студенти на УКИМ, просек 10.00 од Правен факултет седеше карши него во Вила Водно, али ок, небитен е он. Ааа, да не се мисли на школата за „лидери“? :D

Претседателот Иванов доби цврсто уверување од предлагачот на законите дека во наредниот период ќе биде организирана сеопфатна стручна расправа за најсуштествените прашања од сферата на високото образование со релевантните субјекти од оваа област, претставници на студентите и меѓународни експерти за високо образование. Од сите овие активности и инклузивен дијалог ќе произлезе целосно нов закон за високо образование, стои во соопштението од Кабинетот.“

Ајдее мајката, ајде ќе си играме курташак со високо образование, ај малку државен испит, ај малку импакт фактори, па за некое време ново законче. :D :D И кога ќе биде тоа ново законче, 100% ќе има пак „јавна дебата“.

„Претседателот Иванов смета дека само на овој начин Република Македонија ќе може да се приближи кон современите меѓународни научни достигнувања, стои во соопштението од Кабинетот на претседателот Ѓорге Иванов.“

Пари требаат Хорхе, пари. Ама кој да ги даде...битно за други работи се има. Али ок, со државниов испит, само што не сме станале Финска.

Ќе ги замолам сите членови да ја држат дискусијата на ниво, да не провоцираат отварајќи прашања кои не се во склоп на оваа тема. Ако сакате нешто да продискутирате со некој член, а да не е државниот испит, бујрум, имате приватни пораки и други средства за комуникација. Јас овој пат нема да враќам на такви прашања/постови. Фала. :)
Државникот - чисто за потсетување, и Бранко Црвенковски себеси се нарекуваше државник - плаче за народот да му ја тресне државата од глава.

Настрана државникот, нареден чекор на студентите треба да биде поднесување на иницијатива до Уставниот Суд на Република Македонија за да ја оцени уставноста на законските измени.

Доколку Уставниот Суд се прогласи за ненадлежен или пресуди во корист на донесените законски измени, тогаш единствено што им останува на студентите и на професорите - доколку ги поддржуваат студентите, се разбира - е граѓанска непослушност и продолжување на студиите, полагањата и доделувањето дипломи без положен државен испит, па да видиме кој ќе биде посилен кога ќе доаѓаат за да ги апсат деканите и ректорите - народот или полицијата.

Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.753
Поени од реакции
9.520
^^
Околу непослушноста може да се реализира во случај кога би било подржано од над 90% од професорска фела, а во моментов не е така и би се случувале паралелни дејствувања без никаков ефект според мене. Друга работа прашање и дали останатите студенти кои не беа на протестите размислуваат исто на тој начин и колку од тие што протестираа веќе го делат своето првобитно мислење, колку се спремни да рикуваат семестар плус, испит плус, колку се спремни нивните родители финансиски да го поднесат тоа. Многу прашања се околу таа непослушност која доколку се случи, а не биде толку масовно подржана ќе ги удри како бумеранг лошо студентите и пак најмногу ќе патат тие што стално ги нарекувам...искрени студенти.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Бар да му дозволеа на Хорхета да ставит вето да лапнит некое поенче, па после тие пак ќе си го изгласаа закончето ама ај.. :icon_lol:

Вакви измени и реформи не држат вода, кога тогаш ќе има ревизија на се. Посебно на овие закониве шо си ги носат во 3 по полноќ

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
http://vecer.mk/makedonija/ivanov-pritisna-makedonija-kje-dobie-nov-zakon-za-visoko-obrazovanie

Не ја разбирам изјавата: Дали Претседателот вели дека ќе има нов закон после некое време?:cautious::cautious::cautious::cautious:

Претседателот Иванов доби цврсто уверување од предлагачот на законите дека во наредниот период ќе биде организирана сеопфатна стручна расправа за најсуштествените прашања од сферата на високото образование со релевантните субјекти од оваа област, претставници на студентите и меѓународни експерти за високо образование. Од сите овие активности и инклузивен дијалог ќе произлезе целосно нов закон за високо образование, стои во соопштението од Кабинетот.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
http://vecer.mk/makedonija/ivanov-pritisna-makedonija-kje-dobie-nov-zakon-za-visoko-obrazovanie

Не ја разбирам изјавата: Дали Претседателот вели дека ќе има нов закон после некое време?:cautious::cautious::cautious::cautious:
Ваљда од Владата добил такво „уверување“. Викам ја, овие курташак си играат. Промени на ЗВО на секои 2-3 години. Супер е тоа. :D

Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.753
Поени од реакции
9.520
^^Имaше изјaвa мислaм премиерoт или oд влaдaтa, не знaм тoчнo, нo пo средбaтa сo прoфесoрите, ректoрите декa истите пoсoчиле и други прoблеми зa кoи вo нaредниoв периoд би рaзгледaле решенијa и пoвтoрнo би имaле средбa oкoлу тoa. Истo вo изјaвaтa беше пoтенцирaнo бидејќи зaкoнoт јa фaќa нaреднaтa генерaцијa и првиoт држaвен испит би бил зa 2 гoдини, ќе се oстaви прoстoр зa рaзгледувaње нa нoви предлoзи и идеи кaкo тoчнo и пoдoбрo дa изгледa дежaвниoт испит , oднoснo дa се дефинирa oбликoт нa испитoт. Oд тaa изјaвa oвa беше пoглaвнoтo aкo ви знaчи нештo.

Член од
27 мај 2013
Мислења
3.527
Поени од реакции
4.706
еден од законите било во план да се воведе уште нареден месец, а тоа е за да запишеш втора година, не треба да имаш изоставено ниту еден испит. Ако ти остане еден или два по автоматизам квадрираш година, така што во таа година ќе мора да ги положиш изоставените испити.

Крајно не ферски е ова, поради еден предмет еден испит да изгубиш година, посебно за студентите на ФИНКИ, ФЕИТ итн.
Ова е потврдена информација, бидејки јас зборував со продеканот за настава кај нас на факултет и ми соопшти дека се притискало да се воведе како што кажав од нареден месец. Али од Септември без сомнение ќе биде како што кажав погоре.

Студентите можат се, најсилни се бла бла бла. БЕЗГЛАСНА БУКВА сме. Срамота и греота.

Некој со повеќе информации околу ова?

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
еден од законите било во план да се воведе уште нареден месец, а тоа е за да запишеш втора година, не треба да имаш изоставено ниту еден испит. Ако ти остане еден или два по автоматизам квадрираш година, така што во таа година ќе мора да ги положиш изоставените испити.

Крајно не ферски е ова, поради еден предмет еден испит да изгубиш година, посебно за студентите на ФИНКИ, ФЕИТ итн.
Ова е потврдена информација, бидејки јас зборував со продеканот за настава кај нас на факултет и ми соопшти дека се притискало да се воведе како што кажав од нареден месец. Али од Септември без сомнение ќе биде како што кажав погоре.

Студентите можат се, најсилни се бла бла бла. БЕЗГЛАСНА БУКВА сме. Срамота и греота.

Мислам дека не е точно ова затоа што е сосема спротивното на ЕКТС, т.е. вака беше порано, ако не успееш да положиш еден предмет во рокот и треба да го преззапишеш, ја презапишуваш целата година, т.е. запишуваш квадрат. Мислам дека нема такво нешто во новиве измени. Сега баш ќе го пролистам пак, ама 95% сум сигурен дека немаше.

Сега го пролистав, нема такво нешто. Верувај, да имаше, ќе реагиравме жестоко на тоа.

Последно уредено:

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523

Не се сложувам ни јас со ова, но овој принцип веќе фукционира на други факултети. Кај нас секоја година имаш предмети што ти влечат година, не други предмети. А сите предмети ти се услов за некоја година. Јас сум 5та, за да запишам 6та ми треба чиста 4та и плус уште 4 или 5 испити од 5та година. Може ќе речеш ех па цела година има, али не е така, бидејќи се испитишта од по мин 700страни(уствари целата наука ми е сведена во една година). И еден предмет од тие да немаш положено ќе си седиш дома. Така да ние имаме некоја полесна верзија од тоа што го имаш напишано.

А ова што го предлагаат инаку функционира и во Словенија(знам далеку сме од нив). Зборувам за ветеринарниот факултет, не знам за другите како е. Кај нив имаш право да одбереш еден предмет кој можеш да го полагаш во текот на наредната година, се останато мора да ти биде положено.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
Абе кај нас на Правен е со услови, али ипак можеш да запишуваш (пример да полагаш предмети од втор семестар, ти требаат 14 кредити од претходниот семестар освоени, што значи најмалку 2/4 или 3/5 зависи од бројот на кредитите кои ги носат предметите)..

Ама ова што го пиша Ашер, го нема во новите измени...уште тоа фали. :D

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
За огромна жал, не успеав да го фатам првиот дел од гостувањето на Никола Груевски кај Јанко- јади „бурек“. Се збореше за многу работи, да не идам оф-топик, не ве занима другото, после ми кажаа што рекол во однос на студентските протести...дека на Правен факултет имало притисоци од страна на професорите да се оди на протестите и дека зборел со некои студенти кои му го потврдиле ова. :cuc::cuc::pos::pos: Некој нов поджанр на сај-фај ќе му дојде ова. :D
Се надевам дека не сум оф-топик со овој дел од коментарот, ипак е околу Студентските протести и гледиштата на Никола Груевски на истите.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom