Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
24 март 2010
Мислења
15.319
Поени од реакции
26.252
Мене ми е мило што во историјата ќе остане името Студентски пленум, а не имиња на лидери како што е тоа случај од 97ма. Што немаше да биде случај ако имаше хиреархијљ. Ова е мое мислење.
Ама ние уште сме активни не се секирајте. :)
Што направивте, па да останете во историја?

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
Прво студентско движење (па и секакво движење на млади) кое собрало 10.000 на улица. И не ми спомнувај 97ма и тие националистички протести.

Сликата е поголема од ова али нема везе. :)

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Ти немаш поетска душа, дечко.
Студентски пленум има ехо слично на Крушевска Република. Некои наш праправнук сигурно тоа ќе го овековечи во некој, содржински и контекстуално сличен опис во некој иден роман или историска читанка. Издадена во Сиднеј. Или Торонто, не знам. Не следам како се движат трендовиве со одливот.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.319
Поени од реакции
26.252
Прво студентско движење (па и секакво движење на млади) кое собрало 10.000 на улица. И не ми спомнувај 97ма и тие националистички протести.

Многу пред вас ваделе и 5-6 пати повеќе луѓе на улица. Ама мене ме интересираше големата слика. Што вие направивте во нејзе? Тие од 97ма имаа агенда и ја остварија. Вие?
Ти немаш поетска душа, дечко.
Студентски пленум има ехо слично на Крушевска Република. Некои наш праправнук сигурно тоа ќе го овековечи во некој, содржински и контекстуално сличен опис во некој иден роман или историска читанка. Издадена во Сиднеј. Или Торонто, не знам. Не следам како се движат трендовиве со одливот.
Што значи тоа душа?

За ехото како Крушевската република се согласуваме. Ама тие бар имале хиерархија. Која после пребегала во Софија. Сеа, ако Сиднеј или Торонто се новата Софија, напредуваме. Ама не верувам.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
Абе партиите ваделе и
по 40-50 илјади...
Државниот испит не е единствениот проблем на студентите иако и за ова н се откажуваме.
Да можеби напрљвивме некои грешки кои се плод на неикуството (18-22 години) но искреноста во намерата никогаш не исчезна - стоп за лошите реформи во високото образование!
Агендата не е готова - студентски живот, домови...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.319
Поени од реакции
26.252
Абе партиите ваделе и по 40-50 илјади...
Државниот испит не е единствениот проблем на студентите иако и за ова н се откажуваме.
Да можеби напрљвивме некои грешки кои се плод на неикуството (18-22 години) но искреноста во намерата никогаш не исчезна - стоп за лошите реформи во високото образование!
Прееска претендираше на историја. Во историја не влегуваат протести кои немаат политички импакт. Дури и Хорхе да не го потпише законот, и Груевски некако да се премисли и ви поклони победа, повторно не влегувате во историја. Затоа што таа победа во големата слика е тотално небитна. Непостоечка.

Искреност и чесни намери носат симпатии, кои несомнено ги имавте, пред да ви ја киднапираат организацијата. Историја носи резултатот.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
За ехото како Крушевската република се согласуваме. Ама тие бар имале хиерархија. Која после пребегала во Софија. Сеа, ако Сиднеј или Торонто се новата Софија, напредуваме. Ама не верувам.
Ако тоа тогаш било хиерархија и ако тоа разбојничето Карев некого раководело, океј, не сум дочитал убаво. И на крај пак е Софија бе. Или преку Софија. Потејто-потато.

Туку батали тоа. Знаеш на шо ме потсети ова "Мене ми е мило што во историјата ќе остане името Студентски пленум", о проклет?
На приказните кога егејците оделе да земаат боречка пензија. Влегува егеец да докаже дека се борел на убедување на друг егеец, арно ама овој чесен, не се борел и нејќел да лаже. Го прашуваат тие у комисија "ти бе, борил ли си се?". Овој им вика "не сам се борил". -"А, не, борил си се, борил си се".
Шо сме ние покусо? Кој може да докаже дека ние не сме биле дел од пленумот? Ако утре даваат пленумска пензија после Големата Револуција, ја знам некои дечки од пленумот, ќе не провлечат низ процедури.
#ќутисидуписи

Последно уредено:

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Покрај толку проблеми во државава тешко е да не се изгуби човек во агендата.
Да беа реформите во високото образование единствен проблем можеби СП ќе делуваше посплотено и поорганизирано во обид за негово решение, ама ова што се дешава нема крај.

Слободно нека протестираат и нека бидат активни таму каде што сакаат, ако ви одговара ќе им дадете подршка а ако не ќе си застанете настрана и нема да замарате.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.319
Поени од реакции
26.252
На приказните кога егејците оделе да земаат боречка пензија. Влегува егеец да докаже дека се борел на убедување на друг егеец, арно ама овој чесен, не се борел и нејќел да лаже. Го прашуваат тие у комисија "ти бе, борил ли си се?". Овој им вика "не сам се борил". -"А, не борил си се, борил си се".
Шо сме ние покусо? Кој може да докаже дека ние не сме биле дел од пленумот? Ако утре даваат пленумска пензија после Големата Револуција, ја знам некои дечки од пленумот, ќе не провлечат низ процедури.
#ќутисидуписи
Јас со пензија не се задоволувам. Сакам да ми новокомпоноваат некоја песна за мене во која ќе има стихови од типот „има само една Македонија, и само пленумци ќе ја ослободат“ и „ај тргајте лавчињата од капчињата“ и алудирање дека јас сум ги изговарал. Онака, не сакам да бидам на исто ниво со егејци.
Поинаков пристап иаме ок. Ама ова со киднапирањево ме смеe ептен.
Да, вашиот пристап се нарекува самоубиствен. А киднапирањето и мене не смее. Ама горко. Мислев подолго ќе издржите.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
А како протестите 97 влегоа во историја, која агенда ја остварија, никаква ете каква, она против кое тие протестираа сега е распространето многу повеќе од што веројатно замислуваа,а тие денес се негови активни помагатели против тоа што протестираа.

Ако се мисли на лични агенди, тоа друго е, но не знаме и пленумците какви позиции ќе имаат за 10-15 години и дали тоа ќе има врска со нивните сегашни активности.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
Кое црно киднапирање бе...барем да дадеа пари па да имаше за што да зборите.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.319
Поени од реакции
26.252
А како протестите 97 влегоа во историја, која агенда ја остварија, никаква ете каква, она против кое тие протестираа сега е распространето многу повеќе од што веројатно замислуваа,а тие денес се негови активни помагатели против тоа што протестираа.

Ако се мисли на лични агенди, тоа друго е, но не знаме и пленумците какви позиции ќе имаат за 10-15 години и дали тоа ќе има врска со нивните сегашни активности.
Го рушија Црвенковски. ВМРО имаше проблем да комуницира со интелигентниот дел од македонското општество, има фалеа тие 100-150.000 гласа од центарот. До пред протестите немаше начин да ги добијат. Преку протестите, ВМРО доби контакт со тогаш респектирани професори, кои подоцна ја формираа ДА, и преку нејзе ги донесоа тие 150 илјади кои им фалеа.

Тоа не е лична агенда, тоа е политичка агенда за рушење на власт и систем. Затоа тие протести влегуваат во историја. Бидејќи се првиот удар кој системот што бил предходно бетониран 50 години го примил. Има мешање на карти. Центарот кој го сметале за 100% нивен го губат.

Децава денес не ни знаат кон што да целат. Стоп за лошите реформи во високото образование им е слоган, поддржуваат протести за слобода на новинар со кои покажуваат претензии да дејствуваат и пошироко политички, а немаат нит јасна насока, нит јасна цел. И што е најтрагично на крај ќе напишат реченица во која претендираат да влезат во историја.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.335
Поени од реакции
18.411

Ако се националистички не се рачунаат :)? Мали сме биле во 97 ама сум читал,штрајкувале со глад и со шатори пред собрание.Знаеле што сакаат и некој и во болница завршиле за целта. Дел изградиле кариера од протестите,и влегле во историја.Од овие протести ништо нема да биде запамтено.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
Да да штрајкувале со глад Ѓорччев, Филипчо и компанија, а лапале храна од еден ресторан на Плоштад. А таа Китановска (така беше мислам) била искрена и стварно штрајкувала со глад.
Нејсе, не сакам да ги ставам во ист кош затоа што тоа биле де факто партиски протести. А сеа се дружат со истите тие против кои протестираа. Али да не идеме пак оф-топик.

Kajgana Shop

На врв Bottom