Ќенеф куќа

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Само поради тоа што ги имате парите да ја изградите првата куќа во форма на ВеЦе шоља во светот ( Ќенеф куќа :) ) не значи и дека треба да ја изградите... Сепак, доколку вие сте Сим Џае-Дук, претседателот на организациониот комитет на Инаугурационото собрание на светската тоалет асоцијација (да, свесен сум колку глупаво ова звучи, али постои :pos: ), можеби и ќе имате интерес во градењето на едно вакво здание. Човекот кој зад своето име има така долг назив, вреди да добие шанса и да ни ја презентира својата идеја.

Куќата има основа од 420 метри квадратни, содржи четири де лукс тоалети - од кои еден e опремен со уред за создавање магла кој ќе им помогне на корисниците да се осеќаат по удобно (?!) како и електрични сензори за движење кои ќе ја подигнуваат и спуштаат поклопката на школката кога ќе е потребно.

Не ви беше доволно? Епа вака...дотичниот господин Џае-Дук ја изнајмува куќата за 50 000 (илјади :vozbud: ) долари на ден, пари кои ќе ги донира за подобрување на светските санитарни услови - според оваа организација, проблем на 2 милијарди луѓе низ светот. Чудесно, не?

Самата Ќенеф куќа се одликува со причично уникатен дизајн на господинот Џае-Дук со кој тој сака да ја нагласи светската потреба за подобри санитарни услови (со други зборови, асал место за мала и голема нужда). Куќата има и свое име - Haewoojae, што на корејски јазик значи "СВЕТИЛИШТЕ каде човек ќе може да си ги реши своите проблеми". Единствената куќа во форма на тоалет школка ќе биде отворена на 11-ти ноември, со тоа означувајќи го стартот на неговата Светска Асоцијација на Тоалети.

Куќата е изградена од метал, бел бетон и стакло, а ќе биде отворена за посетители (кои веројатно едвај чекаат да ја употребат) наредниот месец. Покрај четирите де лукс места за оставање на вашиот де лукс фецес, куќата има две спани соби, две гостински соби и... уште по некоја соба во која веројатно ќе е забането да се врши нужда. Сигурно е и дека ќе има неколку магацини за тоалет хартија.
Па, доколку вашиот џеб е длабок, ако соработката на вашиот стомак со дебелото црево е на врвно ниво, значи - доколку сакате да ја посетите куќава и да придонесете за светските санитарни услови, ќе треба да го посетите родниот град на Сим Џае-Дук Suweon, кој се наоѓа на 40km јужно од Сеул.

Којзнае дали на човеков ќе му текне да направи некои асални тоалети во Македонија со парите. Ионака има што да се остави во нив :)

Еве ви уште неколку слики од најновото светилиште во јужна Кореја :vozbud:

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Требало да има уште еден билборд пред куќа...

C'mon huge aliens, sit and have a poo on my house

:)
Секогаш кога се има интересен дизајн е нешто интересно. Сум мразел конвенционални градби, куќи... Мразам и населби кои изгледаат како копи/пејст. Можеби е интересно да се гледа од птичја перспектива, се исто... можеби ќе е интересно еден период, но, со тек на време здосадува едноличноста.

Браво за идејата на Џае Дук

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Уште казанчето фали...Јust kidding:pos:
Супер изгледа,браво:wink:

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Ееее, Serpico, нешто вакво слично одамна беше идеја на еден твој ценет колега....само тој немаше доволно средства и чиста парцела :toe:

БРАВО!!!!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Кој идиот го смислил ова? А и не ми е јасно каква намера имал освен некои ко нас да се замараат со вакви работи. За ова не би дал 10 денари, а камо ли милиони за да личи на нешто. Можел да ги искористи парите во некои добротворни цели или незнам што јас отколку да гради вакво нешто.

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Лелеее што не ќе им текне:pos2: сепак интересно и би сакала да ја видам

Milanez`

Tutta lα miα vitα...
Член од
6 август 2007
Мислења
14.589
Поени од реакции
5.591
тое е кога незнаеш што да правиш со парете...

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Хм... што ќе велев? - А, да ти ќе го убиеш или јас?

Што не ќе слушнам...
Па со тие пари шо ќе ги фрли за куќава, ќе купи тоалет папир за пола Африка! :jaj:

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Што не ќе слушнам...
Па со тие пари шо ќе ги фрли за куќава, ќе купи тоалет папир за пола Африка! :jaj:
Ocigledno ne bil takov golem humanist kako nas, nie sigurno bi gi dale za toalet hartija vo Afrika... Ne e bitno so tie luge nemaat osnovni prehrambeni produkti, toaletnata e bitna. Na moment mislam deka objektov bi trebalo da bide vo Makedonija, samo nie imame dovolno shit-heads za da ja napolnime celata dnevna soba.
-----------
Denes ne moze da se istakne eden odreden arhitektonski stil, kako sto toa bilo mozno do pred neceli 20 godini. Kako zaednicki za site stilovi e zemen poimot postmodernizam. Toa e "stil" koj dava potpolna sloboda na arhitektonskata misla, bez nikakvi kanonski preopredelbi. Sekoja forma e izdrzana i ima pravo da bide oblagorodena so arhitektonsko delo.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Denes ne moze da se istakne eden odreden arhitektonski stil, kako sto toa bilo mozno do pred neceli 20 godini. Kako zaednicki za site stilovi e zemen poimot postmodernizam. Toa e "stil" koj dava potpolna sloboda na arhitektonskata misla, bez nikakvi kanonski preopredelbi. Sekoja forma e izdrzana i ima pravo da bide oblagorodena so arhitektonsko delo.
Кај е тука тогаш критицизмот? Како до напредок?

Necrophilia

Find Prettys Womans from your city for night
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
океј, забегавте со темата - отворете си друга тема за хуманост. Како и да е куќава е прекрасна... јес да од воздух изгледа ретардирано сепак кој не би сакал да живее во ваква палата :)

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Ако се седне таму...нема станување. Претпоставува во тоалетите има и телевизија, писи, сони, пепељарче за ептен царско уживање да биде.

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Ако се седне таму...нема станување. Претпоставува во тоалетите има и телевизија, писи, сони, пепељарче за ептен царско уживање да биде.
i edna mala masicka za kafe:helou:

Кај е тука тогаш критицизмот? Како до напредок?
OK e da dademe kritika na nekoe delo t.e. da dademe sopstveno mislenje za istiot (ne sme dovolno kompetentni za kritiki), no napredokot go pravi arhitekturata i slobodnata arhitektonska misla. Taka bilo odsekogas-avantgardata pobeduva. Kriticarite...neka kritikuvaat :)

BlackZebra

надежен Архитект
Член од
6 септември 2007
Мислења
56
Поени од реакции
1
Е интересно ова. Во иднина кога ќе треба да правам куќа, ако имам можности ќе се потрудам да напрам ваква куќа и сите КАЈГАНЏИИ на журка кај мене. А мојата ќе има плус и КАЗАНЧЕ!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom