Sussaro
Southern comfort, southern sun
- Член од
- 27 декември 2005
- Мислења
- 6.180
- Поени од реакции
- 25.999
Да ја оправдувам. Главниот аргумент на подржувачите против пиратеријата е дека трудот и делото на авторот не се вреднувани итн. Грубо да се изразам јеби га. Јас да одам да го купам (не) делото на 50 CENT за харикирам 800 денари или пиратско за 100. Истиот тој тип како и секој друг сељак (да не се поистоветува овој поим со поимот селанец) носи на себе ланец од дијаманти и злато што му висат да ми извините до к*р тој ланец вреди 5 пати повеќе од бруто материјалната вредност на сите форумџии тука. Тие злата и дијаманти се копани од малолетни деца за корка леб во Африка. Се вреднува ли нивниот труд како што треба? Гледал некој документарец во какви услови работат? Или овие авториве се подобро медиумски покриени па можат да дигнат поголема џева а децава кој ги онадуе. Саут Парк имаа добра епизода баш по ова прашање. За жалење е Џастин со пиративе нема да може да си ја дозволи куќата од 50 милиони ќе мора да се задоволи со таа од 40 милиони. Кога се во светот би било како што треба (а тоа никогаш нема да биде) ќе купувам и јас оригинали. Се дотогаш ќе го оправдувам студентот кој нема да гладува само за да го испочитува авторот.