Една случка на моја другарка во автобус.
Се возела таа и таму на станицата кај воена болница, влегува една жена со болно дете и седнува до неа. Го гледа детево бледо се навалува, ќе поврати уште малце. И се преместила од карши, кога автобусот закочил и детево повратило врз неа. Нејзе нормално и се згрозило и на последна се симнала а женава и давала паломи за да се избрише. Ама после искочил шоферот па, некој постар и почнал да и се дере на другаркава, зашто не исчистила во автобусот? А на оваа више и се ску*чило па кога почнала да му вика: Јас тебе чистачка ќе ти изигравам, детево ме поврати па уште ти ми се качуваш на глава! И го пцуела така а тој па: Ох, па мислев јас дека ти си повратила.
Мене ме нервира нехигиената, мастики залепени под секое седиште или пак кога ќе прашам за една станица убаво, тој ќе ми рече да се губам! Божем ќе го осиромашам јас за едно возење па зар тој нема деца да ги остава на ладното. На стари луѓе станувам во автобус, освен кога ми доаѓа некое старче и ми се обраќа грубо како: Ајде мала станувај, ти не треба да седиш! Или пак возачите, една баба сакаше да се симне на станица на која не чекаше никој па отидов јас да му речам на шоферот да застане да не оди бабата пешки а тој ми рече дека немало никој на станицата, џабе ќе трошел гориво. Па човече, и да има еден човек должност ти е да застанеш! Ѓубре!