ЈСП - случки, прашања, дискусии

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.269
Не се проблем тоа што се двокатни. Лондон со исти такви, 10 пати поголем град, мака си нема. Проблемот е во тоа што се ретки автобусите, па се ствара гужва на станица и ко ќе дојди автобус, се’ живо се накрцува внатре. Да има на секои 2-3-5 минути, друга прикаска ќе биди.
Во Лондон има и метро со кое за кратко време си на саканата дестинација. Има во нив малце гужва во шпицевите, но брзи се и ептен се на време до минута. Поинаку функционираат
The new bus for London is a bus the Capital can be proud of. Inspired by the old Routemaster, it is modern, fully accessible and uses the latest green technology. It's the first bus designed specifically for the Capital's streets for more than 50 years. Passengers will be able to hop on and off through three sets of doors. When a conductor is on board, passengers can also use the open rear platform.
Според нивни информации, поголем дел улиците се прави, погодни за вакви катни автобуси. Инаку имаат и обични и зглобни автобуси (сканија, мерцедес :) )
http://www.tonypapard.info/wordpress/wp-content/uploads/2008/04/bendy-bus2.jpg
и трамвај
http://www.tonypapard.info/wordpress/wp-content/uploads/2008/04/croydon-tram.jpg
за кој што ние немаме улици.
Покрај големите разлики во пристапноста и изборот, огромни разлики има и во попустите по категории граѓани и прилично големи попусти за врзан сообраќај на автобус-трамвај, автобус-метро или дневни карти. Последно, не и најмалку важно-постојат голем број мапи за рутите на сите видови превоз достапни на секој чекор како и билетите, ознаки на улиците и на станиците...Заради сето тоа тие луѓе користат прилично јавен превоз

Затоа не сакав да споредувам, неблагодарно е...доста далеку сме од јавниот превоз во повеќето европски/еу држави, посебно ако се споредуваме со едни од најорганизираните и најгломазни системи на превоз во светот :)

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.000
Поени од реакции
12.584
Ајде и јас да си го кажам моето патешествие....
Денес ја имав "среќата" да бидам ограбена во 7ка на пат за автобуска:cautious:
Онака, јас натоварена со куфер, лаптоп и ташна, и еден момент невнимание, и оп, новчаникот го нема. Студентарија, шта чеш, внатре имав само 100-200 денари :pos:, ама сите документи и картички ми беа таму. Старци ме ограбија бе. Знам кој се пошо цело време ми беа сомнителни, башка до мене се залепија, и новчаникот некој го најде празен секако, на станицата кај шо слегоја тие двајца.
Така да, внимавајте. Искрено јас мислев дека никогаш немат да ми се десит такво нешо, пошо сум многу претпазлива со такви работи, ама ете, секунда невнимание.:)

Член од
22 мај 2010
Мислења
630
Поени од реакции
109
Онака, јас натоварена со куфер, лаптоп и ташна, и еден момент невнимание, и оп, новчаникот го нема. Студентарија, шта чеш, внатре имав само 100-200 денари :pos:, ама сите документи и картички ми беа таму. Старци ме ограбија бе. Знам кој се пошо цело време ми беа сомнителни, башка до мене се залепија, и новчаникот некој го најде празен секако, на станицата кај шо слегоја тие двајца.
Така да, внимавајте. Искрено јас мислев дека никогаш немат да ми се десит такво нешо, пошо сум многу претпазлива со такви работи, ама ете, секунда невнимание.:)
Добро е пак си поминала со малце а замисли ти го земеле лап топчето е тогаш ке беше весело :) има студенти во лисиче или нешто грешла сум:)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Затоа јас имам јака фора, парите ми се по предните џебови а документите само во новчаник :pos: Не се научив да носам пари во новчаник и не се научив :)
--- надополнето: 2 март 2012 во 17:28 ---
Добро е пак си поминала со малце а замисли ти го земеле лап топчето е тогаш ке беше весело :) има студенти во лисиче или нешто грешла сум:)
Ах, не е ќорава лаптопот да и го здрпаат, тежок е плус, го осеќа на себе :)

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.485
Поени од реакции
7.972
Затоа новчаник се носи во внатрешен џеб, и кога има гужва се туркаш, шо ги ебеш, ќе ги сечеш.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Хаха у 7-ца е ептен интересно, поготово у петок и сабота, кога се препукуваат средошколци од Влахов/студенти и пензионери :D
Не само пензионерите, и "малите" прават ептен убава атмосфера, еднаш у двокатен едно се оптегнало на скалите и земало мала шипка или што и да беше и лупа наоколу, и успут се испокара со 2-3-ца пошто не им даваше да се симнат од горе :pos:

Член од
23 март 2011
Мислења
626
Поени од реакции
323
У 5 прееска се качува трудна жена и ми вика ај ако сакаш карта купи ми (зашто бев до возачот) и ја фино лепо и зимам и и ја давам,ја куца женава сирота и се врти да седне на тоа до врата што е седиштето и гледа една жена стара...и и вика „извинете,ако може да станете,трудна сум “? и пензионеркава „јас да станам? па гледаш дека беспари ми е,што сум ти јас крива“..а на апаратот тука за куцање што е потпрен еден контролор,изгледа до Ѓ.Петров идеше...и коа му свика на возачов кочи...и овој одеднаш запира,и контролоров коа и се пушти на таа,ај мори алапачо една да видам колку си пензионер,вади документи,греота женава и паметна се праиш... и оваа ама господине енам документ ова она...и типов и ја зема личната карта и само и рече „ бидејки не си пензионер,и немаш документи,личнава карта ќе ја добиеш преку суд,каде што ќе те тужиме заради возење без билет “.....
Дали тоа јас видов дека контролориве ги замразија пензионериве,или начекав контролор на лева нога станат????

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
У 5 прееска се качува трудна жена и ми вика ај ако сакаш карта купи ми (зашто бев до возачот) и ја фино лепо и зимам и и ја давам,ја куца женава сирота и се врти да седне на тоа до врата што е седиштето и гледа една жена стара...и и вика „извинете,ако може да станете,трудна сум “? и пензионеркава „јас да станам? па гледаш дека беспари ми е,што сум ти јас крива“..а на апаратот тука за куцање што е потпрен еден контролор,изгледа до Ѓ.Петров идеше...и коа му свика на возачов кочи...и овој одеднаш запира,и контролоров коа и се пушти на таа,ај мори алапачо една да видам колку си пензионер,вади документи,греота женава и паметна се праиш... и оваа ама господине енам документ ова она...и типов и ја зема личната карта и само и рече „ бидејки не си пензионер,и немаш документи,личнава карта ќе ја добиеш преку суд,каде што ќе те тужиме заради возење без билет “.....
Дали тоа јас видов дека контролориве ги замразија пензионериве,или начекав контролор на лева нога станат????
За ваква работа, дирекно во станица и да признае, пензионерите сите ги мразат, не за друго едноставно се однесуваат како мали деца и мислат дека светот е нивни и нормално дека сите ќе ги мразат бидејќи тоа секој го иритира, што ако биле пензионери не го ослободиле Скопје, тие што го ослободиле загинале во борбите, а овие се криеле.
јас незнам како не и врзал некоја воспитна на алапачата, на трудна жена да не и станиш, ептен заслужуваш ќотек

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Најмногу ги мразат. Возачите посебно најмногу ги мразат. Сум слушал секакви клетви од нив до пензионерите и посебно до тие што го измислиле ова гагаџиство.

Ај да не бидам офтопик па ќе кажам една ситуација. Се возам у 2ка и кај Карпош 4 се качува дедо од задња врата. Се би било океј, само да не се качеше со точак внатре. Си седна на столче, си го потпре точакот на уште 2 седишта и чека да тргне автобусот. Ама не тргна. Возачот револтирано дојде до бициклиста-измамник, му нареди да излезе сосе точакот зашто не смее да има превозсепшн (превозно средство во преводно сретство). Ленс Амстронг излезе од автобусот со пцуење и патувањето до Ѓорче продолжи.

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
Случка од денес. Препун автобусов стигна на битпазар. Се симнаа 30, се качија 50 души, и ајде успеа некако шоферов да тргне затвори вратите ама пошто беше гужва ради протестиве 10 метра ги возеше цела минута. И ете ти една бабетина се утрчува и почнува да лупа по стаклото од вратата (а автобусов од новиве), мислиш у животна опасност се наоѓа. Ама онака со цела сила лупаше, можеше и да го скрши. И прво не и отвараше шоферов ама што да праи кутриот, тој ќе одговара ако има штета на автобусот, и отвори се качи бабетината, ама коа и се стаи да ја пцуе, до 7-мо колено ја испцу. Ама у право беше чоекот, незнам како не се најде некој од тие доле да ја симне како што се качи.

Случка од вторникот. Чекам ред за симнување у центар и поштено си почитувам правила да се симнам од задната врата, ама бев последен у редот. И додека се симнував по скалите ете ти ги пензионериве се набутаа од задна немав место кај да пројдам. Ме фати инает па кога им се фрлив одозгора, ги разбутав сите и да видиш одма како се напраи место, си се симнав без да се вртам назад, а сигурно ме пцуеа. Ама од сеа само така пошто со убаво не се разбираат. Џабе ставаат и знаци и лепенки и све одвие од ЈСП. За прост народ џабе е све.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Случка од вторникот. Чекам ред за симнување у центар и поштено си почитувам правила да се симнам од задната врата, ама бев последен у редот. И додека се симнував по скалите ете ти ги пензионериве се набутаа од задна немав место кај да пројдам. Ме фати инает па кога им се фрлив одозгора, ги разбутав сите и да видиш одма како се напраи место, си се симнав без да се вртам назад, а сигурно ме пцуеа. Ама од сеа само така пошто со убаво не се разбираат. Џабе ставаат и знаци и лепенки и све одвие од ЈСП. За прост народ џабе е све.
Ме изнасмеа со болдов. Оваа слика ми прелета:

:pos::pos::pos:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
И јас никогаш не ја сфатив тепачката за што побрзо да се влезе. Уште не излезен ти се бутаат со спанаќот и дневниот пазар во фаца. Каде бе ало, почекај да искочат ќе влезеш, не се секирај.

А шофериве ги мразат стариве затоа што со нивното качување и симнување од по сто саата цел возен ред им се изместува и каснат.
--- надополнето: 2 март 2012 во 23:57 ---
Да не беше ова во петката што беше накај 2-3 саатот? Дека и јас се качив во таа и имаше веќе контрола влезена.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.485
Поени од реакции
7.972
Кога ќе видам бесна багра средношколци или пензионери при симнување одам со лактите напред, па ко воли, нек изволи. У ЈСП бус може комотно да се снима серијал од типот на Survivor, со спиење во гаражите за поправање бусеви во Автокоманда :)

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Се стопли времето и темава се напуни :D

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.985
Поени од реакции
74.050
Кога ќе видам бесна багра средношколци или пензионери при симнување одам со лактите напред, па ко воли, нек изволи. У ЈСП бус може комотно да се снима серијал од типот на Survivor, со спиење во гаражите за поправање бусеви во Автокоманда :)
Same here :pos:
Исто кога треба да се симнам на зелено пазарче, а пред врата чекаат за напад 21893729817323987 пензионери кои не чекаат ни првиот да излезе, туку тргнуваат во поход по празно место, скокам и буткам се живо и диво. Пцујат, али јебига не се издржува...

Kajgana Shop

На врв Bottom