Ѓорѓе Балашевиќ

S

StormRage

Гостин
Народе чув дека Балашевиќ ќе идел скопје јануар негде... има некој некакво поопширно инфо?

Член од
2 јули 2009
Мислења
495
Поени од реакции
83
Темава ја видов и морам да пишам, го почитувам човеков неизмерно многу и уживам во неговите текстови...
Прочитав ќе идел во Февруари мислам 12 и 13, два концерта ќе одржи, па на еден од нив сигурно ќе одам, а зошто да не и на двата :)

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
Темава ја видов и морам да пишам, го почитувам човеков неизмерно многу и уживам во неговите текстови...
Прочитав ќе идел во Февруари мислам 12 и 13, два концерта ќе одржи, па на еден од нив сигурно ќе одам, а зошто да не и на двата :)
На 12 февруари ќе биди концертот а на 13 ќе биди премиерата на неговиот филм „Као рани мраз“.

А за Џоле, немам нешо многу да додам ... чоекот си е легенда, сите го знајме то.

Ibrakadabra

Wimoweh, wimoweh...
Член од
17 јуни 2007
Мислења
1.657
Поени од реакции
722
Вчера земав карти...

800 денари само за концертот, 1100 е за концертот + филмот.

Карти само за филмот не се продаваат.

На концертот е најавено дека ќе пее 40ина песни, што значи дека ќе трае 3-4 саати сигурно. Истото важи и за филмот.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Вчера земав карти...

800 денари само за концертот, 1100 е за концертот + филмот.

Карти само за филмот не се продаваат.

На концертот е најавено дека ќе пее 40ина песни, што значи дека ќе трае 3-4 саати сигурно. Истото важи и за филмот.
А кај зема карти, кој продаа? И јеботе, 800. Ме вреѓа бе... Па Таксират со сите имиња беше 800 ебате. :(

Член од
24 април 2008
Мислења
10.941
Поени од реакции
12.340
А кај зема карти, кој продаа? И јеботе, 800. Ме вреѓа бе... Па Таксират со сите имиња беше 800 ебате. :(
Со сета почит, Стар Почетник, но Таксират (поправи ме ако грешам за оваа информација)
се одржува секоја година, а ова беше прв концерт на Балашевиќ после 4 години.
Толку од мојот одговор до тебе.

Што се однесува до концертот:
Бев, полна сала, и старо и младо, Џоле доаѓа со белата морнарска капа, придружен со морнарите од Панонска Морнарица,
дотерани како морнари, се разбира, 4 саати незаборавна уживанција, и... не ми текнува уште што да додадам бидејќи уште
ми бие адреналинот.

Тоа што го знам е дека не знам како ќе се изначекам уште 4 години до наредниот концерт.
Но Џоле редовно држи концерти во Србија и Хрватска, еве баш во 2009 и 2010 ги има одржано еден
на пролет и уште еден на есен и во двете држави, па ако стојам добро финансиски и ако дознаам за концерт
на Џоле во Србија или Хрватска, без никакво двоумење ќе одам.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.941
Поени од реакции
12.340
Еве ги импресиите на Иван Беќковиќ од Македонска Музичка Мрежа (МММ)
од концертот на Балашевиќ на 12 февруари 2011 во спортскиот центар Борис Трајковски во Скопје:

http://www.mmm.com.mk/default.asp?ItemID=141637CB7BCE7D4C8A834CBCE913DE5 7

Еве ја истата снимка, но од подалеку:

Го избомбардираа човекот со зајачињата.
Кој знае дали човеков воопшто е свесен колку нови клинци ќе ги има и во иднина,
а богами и после него, кои ќе му се восхитуваат и ќе го обожаваат.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Со сета почит, Стар Почетник, но Таксират (поправи ме ако грешам за оваа информација)
се одржува секоја година, а ова беше прв концерт на Балашевиќ после 4 години.
Толку од мојот одговор до тебе.

Што се однесува до концертот:
Бев, полна сала, и старо и младо, Џоле доаѓа со белата морнарска капа, придружен со морнарите од Панонска Морнарица,
дотерани како морнари, се разбира, 4 саати незаборавна уживанција, и... не ми текнува уште што да додадам бидејќи уште
ми бие адреналинот.

Тоа што го знам е дека не знам како ќе се изначекам уште 4 години до наредниот концерт.
Но Џоле редовно држи концерти во Србија и Хрватска, еве баш во 2009 и 2010 ги има одржано еден
на пролет и уште еден на есен и во двете држави, па ако стојам добро финансиски и ако дознаам за концерт
на Џоле во Србија или Хрватска, без никакво двоумење ќе одам.
:) Прифаќам, но имам коментар, ако дозволиш...

Поправи ме ако грешам, ама ти не си бил на концерт на Балашевиќ, а ова ти е прв. Инаку, доаѓа по пауза од 6 или 7 години, така нешто беше, а ќе дојде пак, кога ќе биде сигурен дека ќе профитира добро.

1. Балашевиќ во Универзална сала одржуваше по 4-5 концерти по ред бидејќи имаше интерес, сите траеја по 3-4 саата и секоја вечер имаше различен репертоар, бидејќи го правеше тоа од поинакви побуди. Универзална е интимна, таму се осеќаш како да си со него на сцена, ова вчера беше класичен шоуБизнис.

2. Балаш не доаѓаше толку време зашто сфати дека во Македонија нема пари како што има во Хрватска и во Словенија каде што одржува концерт секои 15 минути шо би се рекло. Србите одамна го етикетираа како предавник и антисрбин зашто кога останатите пејачи солидарно застанаа против НАТО бомбите, тој фати магла во Словенија, што веројатно беше разумен потег, но и многу непатриотски.

Балашевиќ го одржа концертот само за да може да го продаде филмот следниот ден. Тие 15 евра од карта ни сам не очекуваше да ги распродаде, ама ете успеа. Како и да е, крајно навредливо е од негова страна што толку години доаѓаше во Скопје со муабетот “Ја сакам Македонија највише“ за да го снема потшо не му се исплати да доаѓа до овде. Затоа и крајно навредливи беа тие 800 денари.

Како и да е, концертот беше фантастичен.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.941
Поени од реакции
12.340
:) Прифаќам, но имам коментар, ако дозволиш...

Поправи ме ако грешам, ама ти не си бил на концерт на Балашевиќ, а ова ти е прв. Инаку, доаѓа по пауза од 6 или 7 години, така нешто беше, а ќе дојде пак, кога ќе биде сигурен дека ќе профитира добро.
Не е точно, ова ми беше трет концерт по ред во Македонија на Балашевиќ
на кој сум присуствувал, а го пратам од уште многу поодамна.
Но во право си за профитерските интереси, вториот концерт на кој присуствував беше во зимата 2006/2007,
односно, или ноември или декември 2006, или јануари или февруари 2007, не помнам точно, но сепак не беше
баш во интимен стил, иако беше одржан во Универзална Сала, за разлика од првиот концерт на кој присуствував
пролетта 2003 во Универзална Сала, а беше навистина во интимен стил.
А што се однесува до овој последниов концерт што го одржа на 12 декември 2011, право да ти кажам и мене малку
навредливо ми делува тоа неговото "Околу 98% од Македонците подобро пеат од мене", кое го кажува не само на концерти
во Македонија, туку и на други концерти.
Индиректно го разбирам како навреда од типот:
"Први куртуливте од Југославија, а сега први плачете по југоносталгичари како мене".
Да, концертот беше супер, но и јас забележав дека концертот беше повеќе од комерцијален карактер,
наместо затоа што сме му недостигале, затоа што сме добрите јужњаци, или затоа што нас не сакал најмногу.

А да, и да не забораваме да додадеме:
Денеска на секого му треба спонзор за да настапи било каде, многу ретки се тие
кои од свој џеб плаќаат за сопствените настапи, а за Џоле не верувам дека спаѓа
меѓу овие вториве, барем во Македонија, бидејќи во спортскиот центар Борис Трајковски
спонзор му беше Авалон Продукција, а за во Србија и Хрватска, дали едни концерти ги плаќа
од свој џеб, а други преку спонзори, не знам.

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
како и да е... концертот за мене беше супер со оглед на тоа што го чекав од средно некаде... једино од тој нивни блок 6 и не се гледаше баш најубаво

Член од
24 април 2008
Мислења
10.941
Поени од реакции
12.340
како и да е... концертот за мене беше супер со оглед на тоа што го чекав од средно некаде... једино од тој нивни блок 6 и не се гледаше баш најубаво
Несомнено, концертот беше супер. :)

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
, право да ти кажам и мене малку
навредливо ми делува тоа неговото "Околу 98% од Македонците подобро пеат од мене", кое го кажува не само на концерти
во Македонија, туку и на други концерти.
Индиректно го разбирам како навреда од типот:
"Први куртуливте од Југославија, а сега први плачете по југоносталгичари како мене".
Да, концертот беше супер, но и јас забележав дека концертот беше повеќе од комерцијален карактер, .
За ова воопшто не се согласувам, со тоа дека 98 посто од Македонците пеат подобро од него, алудираше на тоа дека сме музикален народ, што секој што доаѓа од бившите простори тоа го вели. Од времето на Југославија е останата изреката: Ако одиш во Босна немој да пееш, ќе бидеш натпеан, ако одиш во Србија немој да играш ќе бидеш надигран, ако одиш во Македонија немој ни да пееш ни да играш, затоа што и децата таму ќе те надиграат и натпеат. Воопшто не беше навреда - беше комплимент.
Друго, самиот кажа, не знам дали го чу дека во Универзална сала било поинтимно, али шта је ту је и дека се надева дека и овој концерт ќе биде одличен.
Трето,
наместо затоа што сме му недостигале, затоа што сме добрите јужњаци, или затоа што нас не сакал најмногу.
Баш мислам дека беше искрен кога кажа сите во Југославија си беа познати по различни карактери: Некои се темпераментни, некои се караа, а вие Македонци вие сте премногу добри, а тоа е лошо. Очекуваш дека цариникот ќе биде намргуден а тој ти вика па кај си бе Џоле... Премногу сте добри Македонци го повтори неколку пати и баш имав впечаток дека е среќен што е тука,

И не е само желбата на изведувачот да дојде, треба некој и да организира, верувам дека порано да го викнел некој да дојде - би дошол.

Концертот не беше направен ради реда, Ѓорѓе пееше со премногу емоции, целиот концерт беше премногу емотивен, а тоа не можеш да го правиш, ако го правиш ради реда. Во нештата кои се прават ради реда, не може да внесеш емоции, затоа што ти е сеедно за нив, а не беше тоа случај кај Ѓорѓе.

Барем тоа е моето мислење. :)

Член од
24 април 2008
Мислења
10.941
Поени од реакции
12.340
@Crazy in Love пост #238

Добро де, секој си има свое мислење, за тоа и служи форумов,
за секој да може јавно да го изрази своето мислење, лично и/или професионално.

Инаку, да, и јас го спомнав во пост #235 истото што и ти, дека треба некој да
биде заинтересиран за да организира се почести концерти на Џоле во Македонија,
а кај нас ретки се таквите, или немаат пари, или немаат интерес.

И да, меѓу другото, и желбата на изведувачот да доаѓа се почесто,
е клучен фактор за се почести концерти на Џоле.

"Јас не смеам да те допирам бидејќи ќе ме обвинат за педофилија.
А и ти не смееш да ме допираш бидејќи ќе те обвинат за дедофилија."

Еее, дури сега ми текна, 3 дена после концертот.

Џоле е закон !!!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
За ова воопшто не се согласувам, со тоа дека 98 посто од Македонците пеат подобро од него, алудираше на тоа дека сме музикален народ, што секој што доаѓа од бившите простори тоа го вели. Од времето на Југославија е останата изреката: Ако одиш во Босна немој да пееш, ќе бидеш натпеан, ако одиш во Србија немој да играш ќе бидеш надигран, ако одиш во Македонија немој ни да пееш ни да играш, затоа што и децата таму ќе те надиграат и натпеат. Воопшто не беше навреда - беше комплимент.
Друго, самиот кажа, не знам дали го чу дека во Универзална сала било поинтимно, али шта је ту је и дека се надева дека и овој концерт ќе биде одличен.
Трето, Баш мислам дека беше искрен кога кажа сите во Југославија си беа познати по различни карактери: Некои се темпераментни, некои се караа, а вие Македонци вие сте премногу добри, а тоа е лошо. Очекуваш дека цариникот ќе биде намргуден а тој ти вика па кај си бе Џоле... Премногу сте добри Македонци го повтори неколку пати и баш имав впечаток дека е среќен што е тука,

И не е само желбата на изведувачот да дојде, треба некој и да организира, верувам дека порано да го викнел некој да дојде - би дошол.

Концертот не беше направен ради реда, Ѓорѓе пееше со премногу емоции, целиот концерт беше премногу емотивен, а тоа не можеш да го правиш, ако го правиш ради реда. Во нештата кои се прават ради реда, не може да внесеш емоции, затоа што ти е сеедно за нив, а не беше тоа случај кај Ѓорѓе.

Барем тоа е моето мислење. :)
Мацо, ти си толку добра и срцулеста, што си страшно наивна.

Прво, Декстер сакаше да каже дека е навредливо тоа што го кажува на концерти за да ја освои публиката, Декстер сакаше да каже „шо мисли, колку сме глупи ние да не мота така“, ама па веројатно сме многу глупи, зашто не ќари со таков коментар. Професионални финти се тоа, како да ја придобиеш публиката, си ги знаат пејачите...

Иначе, нормално дека имало кој да организира, што, пред Авалон не постоеја организатори, он сам си ја откупуваше Универзална сала? Не доаѓаше затоа што во Македонија веќе немаше пари доволно, премногу беше ефтин. Последниот концерт што го организираше беше 500 денари (ако добро памтам) што за Македониците не се малку пари. Не му се исплатеше да доаѓа. Сега, ја качи на 15 евра концерт или 20 евра плус филм, а тоа е преценување. Пинк која се доака од пичке си материне од Америка не наплаќаше 20 евра, Фифти сент наплаќаше 1000че, а тоа се пејачи коишто се во самиот врв на славата и во други делови на светот наплаќаат карти и преку 100 евра од човек. Значи, јас прифаќам некој да се цени, ама ме вреѓа кога се преценува. Да не се разбереме погрешно, јас попрво би отишол на Балашевиќ, отколку на Пинк, ама не сакам он знаејќи го тоа да заработи на мојата љубов кон него. Тоа е курвински, девојката знае дека е згодна и сакам да ја плеснам и ми вика, дај ми 20 евра...

Плус, кои емоции жити све? Имав список у рука со репертоар, сите песни однапред беа спремни, он си одработи и си отиде како прав професионалец, ни емоции ни бутур. Кои емоции, пее за „пропаднати љубови“ а после тоа вика ги сакам многу жена ми и ќерка ми... Све е тоа супер со текстовите, песните, со целата атмосфера, ама немој да си глумиме сеа дека он нешто не сака особено, али ипак ќе ни наплати по 20 евриња за концерт. Не ме заебавај.

Kajgana Shop

На врв Bottom