Winston
Поени од реакции
98

Профил пораки Последна активност Теми и мислења За мене

  • So tebe najmnogu se slozuvame i fala ti segogas na ubavoto mislenje za moite iskazani zborovi.Koga te tolku interesira Misticen mi slepi "crven karton".Pozdrav.
    aj be ke ti padne u race nekoj na teren pa seti se na filipco :) Abe deca se toa ide da protestira a za da ne stoi na ulica ide odokolu kaj klubot na pratenici mislam sta rechi :)

    A sto jest jest mali je zesche hmmm zabegantus
    Ај ке те послушам,у право си.Мада понекогаш едноставно немам толеранција за глупост.
    Деке си бе чувек? Знаеш како се вика за Циган револуционер? Циган-Че. Поздрав >)
    Законитостите кои можеме да ги разбереме и согледаме се законитости на микрониво, на ниво на атом, само максимално проста манифестација на комплексностите кои постојат и кои детерминираат се. Таквите можда комплексности се обидува да ги објасни денес Theory of everything можда. Во првиот дел мислам дека авторот зборува за тоа.

    Не постои ни високо ни ниско, ни долго ни кратко, ни црно ни бело. Тоа се само придавки, поими кои означуваат различен степен на интензитет на една иста работа. Притоа, дефинирањето на таа работа зависи од аспектот од кој што ќе гледа нашиот `поимски` ограничен мозок. Висина/нискост, Долгост/краткост, Црност/белост, се само спротивни поими кои ја означуваат истата работа, само гледана од различен аспект. Ако земеме од аспект на висина, тогаш високото е 100%, а ниското 0%. Ако земеме од аспект на нискоста, ниското е 100%, висината е 0%. Скалите ја мерат истата работа, само едната од горе надолу, а другата обратно. Така, ако се издигнеш над поимското размислување и почнеш малку да ги гледаш работите без поими, не од аспект на високо или ниско, црно или бело, туку од аспект на самата работа која тие работи ја означуваат, тогаш постојат само работите, А висината/нискоста, црноста/белоста, се само поими, скали кои зависат од избраниот аспект, спротивности кои заедно се обединети во нешто повисоко - работа. (Го нарекувам тоа работа пошто неам соодветен збор за тоа)

    Потоа, авторот зборува за тоа дека не ни е потребно ништо за да бидеме среќни. Апсолутно ништо. Не ни е потребно ништо за да бидеме среќни, а па никако нешто материјално. И тоа е така, но за тоа најубаво да прочитате во Будење, Антони де Мело. Не ни се потребни играчки како деца за да бидеме среќни, доволен е еден стап, или две-три камчиња, а често не е потребно ни тоа. Но кога ќе го видиме super extra mega камионот на другото детенце, тогаш се јавува прекумерноста за која зборува авторот... И готово. Почнуваме да ја посакуваме таа играчка и од комплетно среќни без ништо, стануваме комплетно несреќни и плачеме ко будали се додека не ја добиеме играчката... Човек станува роб на тие желби, а некој останува роб до крајот на животот. Како што растеме, не се менува ништо, само што се менуваат играчките и повеќе не ги бараме играчките од мама и тато, туку се стекнуваме со способност да ги заработиме... Оригинал фудбал, па мобилен, веспа, кола, најјаката пичка, богатство, моќ... Некои луѓе цел живот се робови на детската желба да се поседува се и се касапат цел живот, не сфаќајќи дека за да бидат среќни не им се неопходни тие материјалности, не им е неопходно ништо.

    Потоа, авторот прави некоја синтеза на претходните 2 размисли, но овој пат не зборувајќи за високо/ниско, долго/кратко, туку за материјално/духовно, и за работата која овие два поими ја претставуваат. За таа работа стварно неам збор...

    На крај, зборува за моќта на живеењето во сегашниот миг, за која немам како да кажам... Најдобро е опишано во бестселерот Подарок.


    receno od clenot "____________"
    Klucot lezi vo toa, vo toa zoshto se custvuvash nedovolno dobar. Dali ke se custvuvame dovolno dobri ili ne zavisi od nashite uveruvanja. Ich ne mi e gajle dali sum drvo vo raketno modelarstvo bidejki veruvam deka raketnoto modelarstvo e krajno nebitno. No, dokolku odberam da veruvam deka raketnoto modelarstvo e bitno, togash odednash ke pocnam da se custvuvam nedovolno dobar i ke pocnam da sakam da prezemam neshto za da stanam dovolno dobar, za da mozam pak da se sakam sebesi, i ako treba da povredam nekogo shto ne sakam da go povredam za da bidam dovolno dobar (vo raketno modelarstvo), ke go povredam. Znachi, dali ke se sakam sebesi ili ne, dali ke se custvuvam nesiguren ili ne, i dali ke povredam nekogo ili ne, zavisi od toa dali veruvam deka raketnoto modelarstvo e bitno ili ne, od toa dali veruvam vo uveruvanjeto 'Ne si dovolno dobar ako ne si dobar vo raketno modelarstvo'.
    Primerot so raketno modelarstvo e samo 1, a moze da ima 301489134.
    'Ne si dovolno dobar ako ne si ebel X zenski.'
    'Ne si dovolno dobar ako nemash pari.'
    'Ne si dovolno dobar ako drn drn drn'
    Ti ne naveduvash vo koja zona, poradi koe uveruvanje si se pocustvuval nedovolno dobar. Probaj da otkriesh koe e toa uveruvanje, i oslobodi se od nego. Pocni da veruvash deka ne e tocno uveruvanjeto deka ne si dovolno dobar ako ne _________________, i pocni da veruvash deka si dovolno dobar bez ogled na toa dali _____________________.
    Ваш ми е мило:) Прочитав ке идеш во Лондон или веке си отишол е па посети некој натпревар на Челзи и чекам сликички:vozbud:
  • Вчитување…
  • Вчитување…
  • Вчитување…
На врв Bottom