Враќање во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Harald
  • Време на започнување Време на започнување
Bash vodam evidencija na site troshoci godinava vo Eksel, da zavrshi, pa mozheme konkretni brojki da sporeduvame (mada i do sega dosta raboti se preochigledni).

Kako prvo, ne pishav nikade deka Makedonija ima podobri uslovi od Germanija/Shvedska, tuku deka razlikata se namaluva, i ne od toa sho nie se podobruvame, tuku od toa sho tie se unazaduvaat.

Zdravstvo - i za najmala sitnica tuka odam vo Sophiahemnet ili ako sum vo brzanje nekade poblisku. Gospod da go blagoslovi toj vo kompanijava sho mu teknalo DKV privatno osiguruvanje da uplati za site. Sme go pravelw muabetot koga zvonish na 1177 kolku treba da preterash vo dramatiziranje za da dobiesh termin so medicinska sestra, i kolku treba da chekash vo itnata pomosh (ako uopshte dochekash). Ako prateshe kampanja pred izbori, bitni temi bea finansiska dostapnost na stomatolog i vremeto vo brza pomosh (koga politichar predlaga da bide max saat ipol, rachunaj kolku e sega).

Zgrada - zhiveam vo, da recham podobar del na gradot, vo zgrada izgradena 2017 nekade, okolu 3500-4000 evra kvadrat. Za mala promena vo kujna, gjavol ipol mi ispadna, nemaa shteker kaj sho treba da ima, kujnskite elementi ne bea izvedeni po upatstvo itn. Komshii imaat problem so pogreshno postaveni cevki na podno greenje, i vo fb grupata ima i drugi problemi prijaveni.

Ceni vo market - kje si odam sega Noemvri, bash kje zagledam povekje.
Ceni vo restorani - vekje sekade ruchekot e dojden do 150 sek skoro 15 evra. Skoro dupla od koga dojdov vo 2018ta. Izleguvanja poslednive 2 nedeli za vechera, chasha vino 15 evra, vechera za dvajca (bez nikakvo preteruvanje) nema ispod 100 evra.

Ova komentiram sega samo za ekonomski del prvo. Za delot so gluposti okolu izborite, kriminal, klima itn toa si se posebni temi.
Иам и јас ексел, ама пошто се распрашував минатата година за купување стан во Мк за родителите, кога ќе ги ставиш на кантар каматните стапки, банкарските услови, додатните непланирани трошоци кои секогаш мораш да си ги планираш, испаѓа малтене како тука да си купил стан.
Тука било што каде ти треба човек кошта многу, но секогаш имаш покритие. Викаш мајстор, имаш покритие за мајсторот. Осигурување секогаш ти важи, рокови секогаш ти важат. Секоја зграда доаѓа со 10 годишна гаранција, доколку си во тој рок имаш право да ја обжалиш кујната. Пак ќе кажам, не сум слушнала тука некој да имал проблем со домување кој не го покрил осигурување во најбрз рок.
Имаш мир, нека кошта и малце повеќе ама вреди.

За здравството сум поделена, пред 6 месеци паднав со велосипедот и завршив на итна со повреда на ногата. За 3 часа завршив комплет преглед и снимање, добив упат за физиотерапевт за следната недела, добив оштета од фирма бидејќи повредата се случи на пат за работа.
Сум имала и полоши искуства, ама не се ни блиску до тоа што го имам преживеано во македонските болници.
Еве сега конкретно имам член на фамилија во болница во Мк, условите се толку ужасни што ми се пара срцето, значи нема ни основни услови, немаш ни појдовна точка за да направиш компарација со друга земја.

Мене многу пати ми дошло тука да се спаковам и да си заминам, ама алтернативата е ужасна и не вреди ни да се става на кантар.

Хе хе смешка
Смешно е како ти тазе иселена пред незнам колку месеци во Германија и си на породилно и сеуште не работиш му солиш памет што треба да прави на членот кој си прави математика за предности и недостатоци за останување/враќање и притоа од темите што сум го читал има напишано дека е 8 години и отишол за работа и плус работа на факултет и надоградување во образованието. Неговиот круг таму што комуницира се од обични работници до професори на факултет, 8 години таму допринесува и има добро видено на каде оди работата и каде му оди скоро 50% од платата. Моментално работата таму оди каде што едно од племињата што го прибраа си изгласа трибалистички како кај нас 5 пратеника од своето племен во парламентот на Шведска од кој со исти квалификации како кај нас: криминалци и неписмени.

Смешно е како ти тазе иселена пред незнам колку месеци во Германија и си на породилно и сеуште не работиш му солиш памет што треба да прави на членот кој си прави математика за предности и недостатоци за останување/враќање и притоа од темите што сум го читал има напишано дека е 8 години и отишол за работа и плус работа на факултет и надоградување во образованието. Неговиот круг таму што комуницира се од обични работници до професори на факултет, 8 години таму допринесува и има добро видено на каде оди работата и каде му оди скоро 50% од платата. Моментално работата таму оди каде што едно од племињата што го прибраа си изгласа трибалистички како кај нас 5 пратеника од своето племен во парламентот на Шведска од кој со исти квалификации како кај нас: криминалци и неписмени.
Шо тресиш зелени бе, ниту сум на породилно ниту другото го погоди.
Јас сум тазе со виза долгорочна дојдена, претходно се шеткарев на секои три месеци, со години така.
Сопругот е повеќе од десет години тука.

Јас сум тазе со виза долгорочна дојдена, претходно се шеткарев на секои три месеци, со години така.

ti e gajle, on rmba ti si doma i normalno super e... plus za podobra plata od minhen u selo ste se preselile... zamisli da izgubi rabota op nazad u minhen...

abe chola, olabavi malku. sekoj za sebe neka si odluci. najsmesno mi e nekoj sto nema eden den raboten staz u stranstvo a se objasnuva so nekoj so doktorat ili nekoj sto veke napravil dovolno pari za da si e komoten da se vrati doma i pritoa da ne mu e gajle ni za svabskiot pasos sto ocigledno e biten za tebe...

namali dozivljaj ubavo vi pisuva Harald zapadot e vo sloboden pad ova vazi sekade, ali pogotovo vo eu. edonstavno ima milarda problemi koj sega kulminiraat i doprva doaga teskoto. jas ja razbiram i emka i tebe deka mkd ne e sjajno ama deka se namaluva razlikata za da veke ne pravi ogromna razlika za nekoj nov emigrant toa e tocno. ako si snajden ili gotovan ko tebe togas super... ali ako pocnuvas od 0 a vo mkd si sreden sto e 90% od narodot vo mkd (nasledstvo) togas taa razlika e se pomala a rizikot da zaglavis na zapad e se pogolem.

live and let live... odluci si za sebe i ostaj drugite isto.

Што е погрешно? Тазе доселена, претходно не си работела во таа земја и визата ти е преку маж ти. Единствено што утнав е дека си на породилно, а всушност си домаќинка. Сеуште немаш допринесено во државата и да видиш каде ќе ти одат 40+% од платата. Ова е исто ко јас тебе да ти објаснувам sto ne se vratis, sto si cekala do sega, sto ne odis Berlin , а да соберам сите посети во Германија кои патем ми биле во тој дел Брандербург, Хамбург, Берлин и Мекелнбург немам 1 месец се на се. Патем кај тие што одев другари сите се преселија во Швајцарија освен овие од Хамбург. Секако не се враќаат тука, барем планот им е уште 5-10 години што значи дека нема тоа да се слуи.

ti e gajle, on rmba ti si doma i normalno super e... plus za podobra plata od minhen u selo ste se preselile... zamisli da izgubi rabota op nazad u minhen...

abe chola, olabavi malku. sekoj za sebe neka si odluci. najsmesno mi e nekoj sto nema eden den raboten staz u stranstvo a se objasnuva so nekoj so doktorat ili nekoj sto veke napravil dovolno pari za da si e komoten da se vrati doma i pritoa da ne mu e gajle ni za svabskiot pasos sto ocigledno e biten za tebe...

namali dozivljaj ubavo vi pisuva Harald zapadot e vo sloboden pad ova vazi sekade, ali pogotovo vo eu. edonstavno ima milarda problemi koj sega kulminiraat i doprva doaga teskoto. jas ja razbiram i emka i tebe deka mkd ne e sjajno ama deka se namaluva razlikata za da veke ne pravi ogromna razlika za nekoj nov emigrant toa e tocno. ako si snajden ili gotovan ko tebe togas super... ali ako pocnuvas od 0 a vo mkd si sreden sto e 90% od narodot vo mkd (nasledstvo) togas taa razlika e se pomala a rizikot da zaglavis na zapad e se pogolem.

До некаде си во право, освен во делот дека разликата се намалува.
Можеби, но МК е толку далеку од било какво достоинствено ниво ( во многу сфери ) што не знам ни како може да се зема како параметар за споредба.
Се вратив за фамилија, друштво, социјализација, океј, прифаќам.
Ама дека некој се вратил бидејќи разликите се намалувале, тоа ми е ептен делулу.

Многу гајле, уживам јас дома знајш, со дете кое допрва проодува и е буквално залепено за цицка, сама без нула помош од страна, да одржуваш и куќа и дете и згора на тоа селење во друг стан буквално од нула.
На запад проблеми ама во Македонија внатрешни проблеми кои не се искоренети од турско.
Никаде не спомнав дека се преселивме за подобра плата, патем во Минхен платата му беше поголема, други причини поврзани со работата беше причината, една од причините уствари.

Што е погрешно? Тазе доселена, претходно не си работела во таа земја и визата ти е преку маж ти. Единствено што утнав е дека си на породилно, а всушност си домаќинка. Сеуште немаш допринесено во државата и да видиш каде ќе ти одат 40+% од платата. Ова е исто ко јас тебе да ти објаснувам sto ne se vratis, sto si cekala do sega, sto ne odis Berlin , а да соберам сите посети во Германија кои патем ми биле во тој дел Брандербург, Хамбург, Берлин и Мекелнбург немам 1 месец се на се. Патем кај тие што одев другари сите се преселија во Швајцарија освен овие од Хамбург. Секако не се враќаат тука, барем планот им е уште 5-10 години што значи дека нема тоа да се слуи.
А во која држава нема данок ?
Тука барем знам кај ми одат парите, во Македонија плаќаме данок за браќата да живеат живот багатела и функционерите да ги шетаат швалерките Дубаи

Можеби, но МК е толку далеку од било какво достоинствено ниво ( во многу сфери ) што не знам ни како може да се зема како параметар за споредба.
Ама дека некој се вратил бидејќи разликите се намалувале, тоа ми е ептен делулу.
Можеби ти нема, ама децата твои ќе доживеат поинаква Европа

Едноставно, треба да сфатиш дека тоа што сега се случува ќе има ОГРОМЕН импакт врз иднината на целиот континент.

Може и многу подетално да ти се образложи, ама доволно си возрасна за да собереш 2 и 2.

ti si prilicno taze gore pa ne znaes kako bilo porano zatoa ne go osekas namaluvanjeto... ne e deka na tie u mkd im se krenal standardot nego zatoa sto na random evropeec mu e padnat nekolku kratno... eve da ti nacrtam, mojve vo 90tite kupija i isplatija kuka za 4 god. istata taa denes nov migrant ne bi mozel ni da ja kupi ni da ja ispati za 30 godini i pazi vo aus imame daleku pomalku problemi i pomiren zivot plus ekonomija sto gi izbegna site pogolemi recesii sporedeno so evropa. denes e mnogu potesko da emigriras i uspees nego porano toa e fakt.

e sega za mkd... ova e prikazna za sebe. ona sto jas gledam e deka narod ko demek saka promeni ama ustvari nikoj ne saka zasto sekoj funkcionira nekako u siviloto. tebe ti smeta zosto nekes da zivees taka ama ima mnogu sto ni doktor im e problem ni majstor da najdat, imaat "vrski" imaat imot, imaat struka za tamu da ziveat dovolno dobro. toa dostoinstveno nivo e nekako labav termin jas bi rekol zavisi od lokacijata i drustvoto. za mene samo skopje e grad u mkd i ako imas asalno drustvo tamu mozes da zivees sosema ok, poznavam dosta takvi. pak ke kazam ova e individualno toa sto tebe ti fali ne znaci na nekoj drug mu e bitno. eve jas sakam okean i pesocni plazi i 10 meseci leto, toa u mkd nikad nema da go imam. nema ni u monako taka da za mene i 2te se isto, dobra destinacija za odmor...

Можеби ти нема, ама децата твои ќе доживеат поинаква Европа

Едноставно, треба да сфатиш дека тоа што сега се случува ќе има ОГРОМЕН импакт врз иднината на целиот континент.

Може и многу подетално да ти се образложи, ама доволно си возрасна за да собереш 2 и 2.
Децата мои, се надевам ќе имаат поголеми можности од тоа што јас го имав и ќе имаат слобода да одлучат каде сакаат да живеат, без никакви спреги. Немам бугарски пасош, па самото доаѓање тука беше сплет на среќа и макотрпна работа низ годините, во услови на тешка сиромаштија.

Каква ќе биде Европа, ќе видиме, И Мк има такво население, да не забораваме така лесно.
Автоматски споено мислење:

ti si prilicno taze gore pa ne znaes kako bilo porano zatoa ne go osekas namaluvanjeto... ne e deka na tie u mkd im se krenal standardot nego zatoa sto na random evropeec mu e padnat nekolku kratno... eve da ti nacrtam, mojve vo 90tite kupija i isplatija kuka za 4 god. istata taa denes nov migrant ne bi mozel ni da ja kupi ni da ja ispati za 30 godini i pazi vo aus imame daleku pomalku problemi i pomiren zivot plus ekonomija sto gi izbegna site pogolemi recesii sporedeno so evropa. denes e mnogu potesko da emigriras i uspees nego porano toa e fakt.

e sega za mkd... ova e prikazna za sebe. ona sto jas gledam e deka narod ko demek saka promeni ama ustvari nikoj ne saka zasto sekoj funkcionira nekako u siviloto. tebe ti smeta zosto nekes da zivees taka ama ima mnogu sto ni doktor im e problem ni majstor da najdat, imaat "vrski" imaat imot, imaat struka za tamu da ziveat dovolno dobro. toa dostoinstveno nivo e nekako labav termin jas bi rekol zavisi od lokacijata i drustvoto. za mene samo skopje e grad u mkd i ako imas asalno drustvo tamu mozes da zivees sosema ok, poznavam dosta takvi. pak ke kazam ova e individualno toa sto tebe ti fali ne znaci na nekoj drug mu e bitno. eve jas sakam okean i pesocni plazi i 10 meseci leto, toa u mkd nikad nema da go imam. nema ni u monako taka da za mene i 2te se isto, dobra destinacija za odmor...

Јас отварам 9та година тука, не сум баш тазе.
Има нешто што се вика elephant curve of global inequality, тоа е глобален ефект, западот како таков одамна не живее живот како во 80-90ти.

Достоинствено ниво за мене не е лабав термин, тука не подразбирам желби туку основни услови. Здравствена заштита, чист воздух, безбедност, достоинство.

Кано, се знае шо се подразбира за достоинствен живот, да не се правиме на Тошо сега сите од иста држава заминавме.
Дали пред една година, две три, не е многу битно затоа што работите во Македонија не се променети добри 30 години.

За делот кај што велиш дека не сакаат промени ќе се согласам делумно.
Многу луѓе, да не речам голем дел им прија такво општество, кај што не се плаќаат даноци, има безредие, има врски за секоја работа итн
Затоа и нема промени на подобро во државата, оти не им одговара да има ред и на тие горе.

Не можи на нормален човек со фамилија да му биди добро во такво труло општество да се разбереме.
Сите сакаме среден и чист град, сакаме чист воздух, сакаме функционални институции.

Многу гајле, уживам јас дома знајш, со дете кое допрва проодува и е буквално залепено за цицка, сама без нула помош од страна, да одржуваш и куќа и дете и згора на тоа селење во друг стан буквално од нула.
На запад проблеми ама во Македонија внатрешни проблеми кои не се искоренети од турско.
Никаде не спомнав дека се преселивме за подобра плата, патем во Минхен платата му беше поголема, други причини поврзани со работата беше причината, една од причините уствари.

А во која држава нема данок ?
Тука барем знам кај ми одат парите, во Македонија плаќаме данок за браќата да живеат живот багатела и функционерите да ги шетаат швалерките Дубаи

cola bukvalno uzivas i nema nisto loso u toa. bidi blagodarna sto maz ti moze da ti pruzi dobar zivot, podobar od mkd, bez da moras da rabotis za sega. porano toa bilo normalno. ona american dream na bumerite bilo bas toa, mazot raboti zenata doma so 3 deca... denes umre toa i vo usa i sekade. toa e toa namaluvanje na standardot koj ovoj vek veke 4pat se prekrsuva prvo so dot com 2000 kreshot na pocetokot pa gfc 2006ta pa covid i sega so vojnite za energensi i doprva ai. ako predhodno imase dobri 50 god stabilnost veke sekoj 4-5 god ima prelom i zatoa luge se i pokonzervativni taka da poleka malku... toj sto go biva go biva sekade, ke se snajde i u mkd.

Back
На врв Bottom