Емкаа
the worst thing about prison was the dementors.
- Член од
- 14 мај 2008
- Мислења
- 5.473
- Поени од реакции
- 14.242
Иам и јас ексел, ама пошто се распрашував минатата година за купување стан во Мк за родителите, кога ќе ги ставиш на кантар каматните стапки, банкарските услови, додатните непланирани трошоци кои секогаш мораш да си ги планираш, испаѓа малтене како тука да си купил стан.Bash vodam evidencija na site troshoci godinava vo Eksel, da zavrshi, pa mozheme konkretni brojki da sporeduvame (mada i do sega dosta raboti se preochigledni).
Kako prvo, ne pishav nikade deka Makedonija ima podobri uslovi od Germanija/Shvedska, tuku deka razlikata se namaluva, i ne od toa sho nie se podobruvame, tuku od toa sho tie se unazaduvaat.
Zdravstvo - i za najmala sitnica tuka odam vo Sophiahemnet ili ako sum vo brzanje nekade poblisku. Gospod da go blagoslovi toj vo kompanijava sho mu teknalo DKV privatno osiguruvanje da uplati za site. Sme go pravelw muabetot koga zvonish na 1177 kolku treba da preterash vo dramatiziranje za da dobiesh termin so medicinska sestra, i kolku treba da chekash vo itnata pomosh (ako uopshte dochekash). Ako prateshe kampanja pred izbori, bitni temi bea finansiska dostapnost na stomatolog i vremeto vo brza pomosh (koga politichar predlaga da bide max saat ipol, rachunaj kolku e sega).
Zgrada - zhiveam vo, da recham podobar del na gradot, vo zgrada izgradena 2017 nekade, okolu 3500-4000 evra kvadrat. Za mala promena vo kujna, gjavol ipol mi ispadna, nemaa shteker kaj sho treba da ima, kujnskite elementi ne bea izvedeni po upatstvo itn. Komshii imaat problem so pogreshno postaveni cevki na podno greenje, i vo fb grupata ima i drugi problemi prijaveni.
Ceni vo market - kje si odam sega Noemvri, bash kje zagledam povekje.
Ceni vo restorani - vekje sekade ruchekot e dojden do 150 sek skoro 15 evra. Skoro dupla od koga dojdov vo 2018ta. Izleguvanja poslednive 2 nedeli za vechera, chasha vino 15 evra, vechera za dvajca (bez nikakvo preteruvanje) nema ispod 100 evra.
Ova komentiram sega samo za ekonomski del prvo. Za delot so gluposti okolu izborite, kriminal, klima itn toa si se posebni temi.
Тука било што каде ти треба човек кошта многу, но секогаш имаш покритие. Викаш мајстор, имаш покритие за мајсторот. Осигурување секогаш ти важи, рокови секогаш ти важат. Секоја зграда доаѓа со 10 годишна гаранција, доколку си во тој рок имаш право да ја обжалиш кујната. Пак ќе кажам, не сум слушнала тука некој да имал проблем со домување кој не го покрил осигурување во најбрз рок.
Имаш мир, нека кошта и малце повеќе ама вреди.
За здравството сум поделена, пред 6 месеци паднав со велосипедот и завршив на итна со повреда на ногата. За 3 часа завршив комплет преглед и снимање, добив упат за физиотерапевт за следната недела, добив оштета од фирма бидејќи повредата се случи на пат за работа.
Сум имала и полоши искуства, ама не се ни блиску до тоа што го имам преживеано во македонските болници.
Еве сега конкретно имам член на фамилија во болница во Мк, условите се толку ужасни што ми се пара срцето, значи нема ни основни услови, немаш ни појдовна точка за да направиш компарација со друга земја.
Мене многу пати ми дошло тука да се спаковам и да си заминам, ама алтернативата е ужасна и не вреди ни да се става на кантар.