Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Види, куќа е обавеза, поголема од стан.
Ама има плусеви кои станот никогаш нема да ги има.
Обврска е фасада, двор, трева, летна кујна..... поголем трошок е греењето, комплицирано одење на одмор, цвеќе, трева, куче.....не можеш да оставиш повеќе од недела дена. Ние со комшијата ги планираме одморите во раскорак, за да може да се грижиме за куќите и дворовите. Во стан тоа го немаш, затвори вентилот во купатило, исклучи се’, стај клучот и можеш да исчезнеш на 10-15 дена.
Абе куќа е како жив организам бара грижа, и нема поидеално живеалиште од кога човекот ги напуштил пештерите.
Оди во станбена зграда договори се за реновирање фасада, фарбање влез, собирање пари итн, многу децениски проекти се тоа.

Ne be visoka klasa zivee u baraka u Dracevo so dogradbi, nadgradbi i lepenki na barakata od dedoto i parkira na trotoarot napred

Daj ne sporeduvajte americhki suburbs so skopski prigradski naselbi da ne recham sela
Затоа и рече богатите, а не луѓе во урбанизирано село кој крпеле како знаат и умеат. Се мисли на куќа во козле, жданец и тн.

Кога сме кај офтопик, просечна старост на патничките возила е 16г во 2003, а 19 во 2025г. Број на настрадни на 1000 жители од 15 во 2004, во 2024 се 39 лица.

Прегледај го приврзокот 487955

Од 2005-2006 се зголемува бројот на сообраќајки и настрадани лица. Така да тоа модерни возила баш и не држи туку увоз на стари непотребно снажни возила и нови со кои управуваат ко на сафари. Секој втор со џип.
Толку за офтопикот.

У секој случај најмодерните возила, ако немаш некоја потреба, се чиста загуба према недвижнините. Освен ако немаш ептен голем одвишок пари.
Недвижнината, колку и да е скапа, останува и не се пресметува амортизација (досега ноие од 60ти и 70ти 100% ќе беа амортизирани) при продажба туку се продаваат по пазарна вредност според другите недвижнини.
Уште па 2-3 коли, малку е една. Нека има колку и какви сака ама кога збориме за квадрат, скапо било. Е јбг.
Апсурдни сме у секој поглед.

Патем, колку се Загреб и Белград ич да не гледаме. Дијазепами пијат тие.

Си игра улога тука пред се високата царина за увоз на понови возила. За второто, би било интересно да се види корелацијата меѓу зголемување на бројот на учесници во сообраќајот, пред се мислам на мотори и тротинети.

Бројкиве, вака без контекст, изгледаат многу лошо.

Си игра улога тука пред се високата царина за увоз на понови возила. За второто, би било интересно да се види корелацијата меѓу зголемување на бројот на учесници во сообраќајот, пред се мислам на мотори и тротинети.

Бројкиве, вака без контекст, изгледаат многу лошо.
Пак офтопик, што не е в ред. Ова треба да оди во друа тема, темава е за станови и ја го спомнав тоа во контекст на вложување во воздух или вложување во иднина. Ама грешно ги упатуваш незгодите кон одредена група, тротинети па и мотори. Податоците се тие.

Томос аутоматици, апеенки и 16ки (далеку понебезбедни од сегашните) не се возат веќе. Сега нели се модерни, посигурни.
Башка тротинети како ќе ги изброиш. Трето, тротинети почнаа да се користат помасовно година-две пред короната. Ами од 2006та како ќе се вадиме на незгодите.
Битно е лошо, кривата на сите незгоди поаѓа од дозвола на увоз на се и сешто па и на наводно посигурни возила.

Во секој случај да не бегам од темата, ауди од 50-60 илјади или џип во вредност на стан нема проблем плус уште едно голфче или пасатче ама затоа цена квадрат било проблем. Али секој со своето.

Нормално. Инвестиција во недвижнини е секогаш добра инвестиција, дал било стан, куќа, плац, соба, викендица или што ти ја знам.

И не мрчам. И становите надвор од центарот имаат вредност, можеби помала од таа у Центар, ама и набавната цена им е помала. Па така да тоа се е пропорционално.
Автоматски споено мислење:

А и колку вреди таа кујна? 2 илјади евра макс, без бела техника.

На Запад кога продаваат куќа, продаваат со се, цел намештај и цела кујна со се бели техники.
Ама овде станува збор за нова градба, и како што кажа, маркетинг е у прашање.

Иначе, 70% од новите градба се невселени се уште.
Пто ти значи запад еј, у неразвиени земји на север кога купуваш стан/куќа нема ни сиалици а не па повеќе од тоа
Од намештај има ѕидови.

И станот и куќата кога ги купив дојдоа со целосно опремена кујна перална и купатило (ова го бројат како недвижен дел) ама затоа стискаш прекидач и треба да фатиш 2 жички на таван за да нешто почне да свети
И што ќе прајш кога ќе се роди второ или првото ќе наполни 6-7 веќе? 50 квадрати се доволни само на двојка без деца или самостоен човек.
Јас не ја разбирам потребата од купување на мали станови, па уште додека човек е сам. Што после?
После ќе го продадеш тој ќе купиш поголем, и после ќе си отидат децата ти едвај со бастун ќе одиш па ќе го продадеш поголемиот и ќе купиш помал и од претходниот

И што ќе прајш кога ќе се роди второ или првото ќе наполни 6-7 веќе? 50 квадрати се доволни само на двојка без деца или самостоен човек.
Јас не ја разбирам потребата од купување на мали станови, па уште додека човек е сам. Што после?
I jas mislev taka, skros isto.
Ama dojde na toa, da se rachuna sekoj troshok, a ovoj e bash golem.

Koga bev vo banka da finaliziram dogovor za kredit (Nordea banka, Shvedska), taa sho mi e kako konsultant ili case officer od bankata, me prashuva kolku godini planirash da zhiveesh vo stanot? Se zbuniv, si vikam vo sebe, gledaj glupo chudno prashanje, kaj nas da te prashaat za ova nenormalni kje gi pomislish :ROFLMAO: i rekov 2 godini sigurno, za povekje ne znam. A kako trgnalo, mozhno e i ni tie dve da ne gi issedam celi hahaha.

Generalno, sekoe kupuvanje ili rentanje na pogolema povrshina na stan od prosechna sprema brojot na lugje koi zhiveat vo stanot, se rachuna kako nepotreben troshok aka luksuz.

После ќе го продадеш тој ќе купиш поголем, и после ќе си отидат децата ти едвај со бастун ќе одиш па ќе го продадеш поголемиот и ќе купиш помал и од претходниот
Звучи како игра ова, нема врска со реалноста.

I jas mislev taka, skros isto.
Ama dojde na toa, da se rachuna sekoj troshok, a ovoj e bash golem.

Koga bev vo banka da finaliziram dogovor za kredit (Nordea banka, Shvedska), taa sho mi e kako konsultant ili case officer od bankata, me prashuva kolku godini planirash da zhiveesh vo stanot? Se zbuniv, si vikam vo sebe, gledaj glupo chudno prashanje, kaj nas da te prashaat za ova nenormalni kje gi pomislish :ROFLMAO: i rekov 2 godini sigurno, za povekje ne znam. A kako trgnalo, mozhno e i ni tie dve da ne gi issedam celi hahaha.

Generalno, sekoe kupuvanje ili rentanje na pogolema povrshina na stan od prosechna sprema brojot na lugje koi zhiveat vo stanot, se rachuna kako nepotreben troshok aka luksuz.
Зборам за около 80 квадрата пример, сметам дека се океј.

Вие шо немате живеено во куќа незнаете каков благодет е тоа споредено со стан.

Незнам за какви одржувања правите муабет, али нема веза со реалноста. Настрана естетските реновирања како фасади, мебели и слично, од амортизациски трошоци еднаш имаме променето кров во 50 години, и парцијално инсталација.

Јас моментално живеам во стан, и би одбрал куќа секојпат. Можда има повеќе работа околу неа само ако имаш двор и сакаш да ти личи, али ова е мала цена шо ја плаќаш да живееш сам за да немаш работа со уште 200 други луѓе, куќни совети, пари за разни одржувања чистачки и останати издркани секојдневни обврски.

Вие шо немате живеено во куќа незнаете каков благодет е тоа споредено со стан.

Незнам за какви одржувања правите муабет, али нема веза со реалноста. Настрана естетските реновирања како фасади, мебели и слично, од амортизациски трошоци еднаш имаме променето кров во 50 години, и парцијално инсталација.

Јас моментално живеам во стан, и би одбрал куќа секојпат. Можда има повеќе работа околу неа само ако имаш двор и сакаш да ти личи, али ова е мала цена шо ја плаќаш да живееш сам за да немаш работа со уште 200 други луѓе, куќни совети, пари за разни одржувања чистачки и останати издркани секојдневни обврски.

Чистење листови гранки, снег во зима, појавило влага, глодари, инсекти, прокапело.

Звучи како игра ова, нема врска со реалноста.

Зборам за около 80 квадрата пример, сметам дека се океј.
Рече не си у МКД а реалноста во поразвиените земји е таа

Купувам недвижност да умрам во неа е размислување на оние што бркаат антилопа у Африка

Чистење листови гранки, снег во зима, појавило влага, глодари, инсекти, прокапело.
Освен патеката што ја чистам од снег ништо од ова не е проблем. Да косиме и трева, ама ако сакам ќе го бетонирам цел двор. Прокапува и во стан, а потешко е да се санира. Во куќа твое си е, друго е. Да не зборуваме мочки низ влез, шприцови, смрди цел ходник на трева и запршка.

Ништо од ова не правам, а инсекти и глодари секаде може да се појават. Освен патека до врата зошто би чистел цел двор од снег?

Иначе моментално е 00:49, пробувам да заспам и буквално го слушам комшијата од другиот стан како да ми хрчи во соба. Ѕидот како да е правен од картон и малку гипс.

Иначе моментално е 00:49, пробувам да заспам и буквално го слушам комшијата од другиот стан како да ми хрчи во соба. Ѕидот како да е правен од картон и малку гипс.
Ти има смисла куќа наспроти стан бидејќи споредуваш лоши станови со идеални куќи. Јас имам две хаски над мене и бебиња во зграда, па ништо не сум слушнал 6 месеци. До 12 саат рокав на Дјун саундракот. Ама затоа немам ни дата сигнал, морам накај балкон да идам поради изолацијата и дебелите ѕидови за телефонски повик. А од друга страна, сум живеал во куќи, лепенка до други, изолација помеѓу нив само ако останало некоја хартија од цементото кога се кревале. Идат наследено со еден куп спорови обично и комшиски генерациски биф (ако не заврел фамилијарниот), оди крени спрат или реновирај нешто, загради, да видиш како одма ќе те убијат со инспекција комшии 600 метра далеку. Повисоко направил комшијата и не докрпел да заштеди па сега и кај тебе тече, итн. Влага. Покрив. Фасади. Смрдело од кучето во соседниот двор. Без прозори си на третиот спрат кој сега не го користиш оти си сакал да инвестираш во двор кој ќе го користиш една сезона од четири ако ја имаш среќата. Знаеме дека куќа кошта ко
три стана и кои се благодетите. Не е топла вода.

Вие сакате куќи со никој околу вас ама пак да се на центар, да може пешки до секаде, ама и две гаражи за онака. А од становите кога купувате или рентате во скапото странство гледате само во цената. Сподели еве каква изолација има станот, какви прозори, каков лејбел, звучна / топлотна изолација и цена, квадрат / локација од околу, па да знаеме со каква куќа да споредуваме, кога веќе споредуваме јаболка и портокали. Ќе видиш зошто има смисла станот. Да не споредуваме вистински средени куќи со ебалници и соби за ербиенби. Куќите што ги споредуваме со ваквите ги викаме викендици. И во нив најмногу се ужива додека не се твои, после со среќа.

И не викам нема луѓе што уживат во куќа, но тоа треба надвор од градот за таков спокој, во центар се знае колку е побрз животот, гужвите, практичноста и достапноста на глупости. Не прифаќате дека за спокојот по кој копнеете треба да жртвувате комјут или финансии. А не знаете ни колку е лошо кога нема, дури и да сте спремни да платите веќе скапиот квадрат. Скапи биле квадратите во Скопје, но барем има станови, ние тука наддаваме еден цел стан во Македонија само за да имаш шанса да платиш 5 цифрени суми по квадрат. И не, не постои "стандард" што тоа магично го решава, нема и скапо е. На кој му чини. А кога рипнала цена 3к во Скопје, викат што кур барат дисперзирани да отварат за секакви да се запишат по малите градови, па после проблем кога секакви дошле во Скопје и, нормално кога е олку централизирано по дизајн, останале и сакат да купат. Тие што стават линкови и се смеат на цените за становите, има една друштвена игра наречена Монопол. Не е многу фер, има растргнато цели фамилии, но сѐ тоа е дел од лекциите што се учат преку играта.

Оди во станбена зграда договори се за реновирање фасада, фарбање влез, собирање пари итн, многу децениски проекти се тоа.
Не може еден административен процес што не функционира да биде аргумент за куќа в. стан. Ако си во зграда мора да правиш компромиси и, ако тоа е компромисот за некои, да плаќаш чистачка. Тие што не плаќаат не се за такво комјунити, тие мислат дека имаат сопственост и можат да прават што сакат како да се Кевин Костнер во Јелоустоун. Таквите да им дадеш куќа, одма ќе заличи на една од многуте во град кои изгледаат како да нешнл џеографик ќе дојде секој момент да сними документарка за хоардери или полицијата ќе истражува бидејќи замирисало на леш. Пишав назад дека не ми е сеедно оти тука решиле да платиме толку и толку илјади евра сите за да можеле колите во гаража да ги полнеле со струја наместо надвор, а јас не ни возам струја, но таа цена ја "плаќам" за детето да учи со Јан. Ако требаше со Акмед, има згради и тука каде комшиите не плаќаат за чистење и се без куќен совет. И се реновира само кога се руши и гради од ново, т.н децениските проекти. Со проблемите за станарите звучите како да ви фали лекции по интегрирање. Јес да интерно, ама сепак. Што ќе ви е во општеството некој што не плаќа лифт оти бил само на трети спрат? Наместо да бегате вие по куќи низ периферијата од тие проблеми, пуштете ги нив во куќи по планините и околните ненаселени места и живејте цивилизирано во стан без проблеми за фарбање влез, со цел град до гз. Ако нели тие проблеми ве спречуваат.

Е кога ќе реновираш, ќе видиш колку асли мајстори и надзор архитект имаме. Првиов купен од сосем трет инвеститор (Не Иван Лего, не од Бонанца, до сосем трет, кого го терав (мајсторот негов) кај татко ми во истата зграда до цигла да го извади глетот и да стави нов од нула, тиквар). Не дека кај другите нема нерамнини ама ова ни Пикасо не би го нацртал.
Стававме стирпорни тенки плочи на дел од таваница. Не само што еден агол е под 96-98 степени, друг обратно. Самата рамнина на таваницата беше хорор, со една голема набабреност (не е од глетот туку од плочата). Стругај глет, турај грунд за на крај да констатираш дека физика овде не важи. Сега ќе морам да ставам и лајсни што ќе ги покријат тие нерамнини и агли и плус бел акрилен силикон за фугите и да го фарбам со водена боја. Кој стигне мајстор и инвеститори бива. Затоа и отиде у стечај, толку го биваше.

Татко ми покрај докторството, сам ѕидаше, водовод, малтер, украсни тули, ламперии тогаш модерни, сам направи гарсоњера (освен струја која е специфична), од подрум, темел до соба, кујна и купатило (додуше со нас тројцата брудери, хехе). Ама ниеден агол не искачаше у Пабло стил, одвај некој милиметар.

Затоа пазете и на тие детали, утре ќе ставате кујна, лајсни, чуда, најдобро со ласерско метро или слична направија. Додуше како и 90% од народ, го земавме во градба (не ради цена, иста беше, ради што се пребираат подобрите катови, распореди и погледи) ама еден ѕид да погодеа бе. Да ги видев порано, ...педери бе.

Инаку Мулти Офис колку што знам отиде во стечај, не им даде на некоја/некои згради имотни као кај нас, а башка кај нив недопраени скалила и влезови.
А уште (ако не е стара информација) е на список на фирми на кб

Им е*ам мафијата скапана, врзани ко црева со општинари, судови и адвокати.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom