Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Цените растат, продажбата се намалува

Prices up, sales down​

Q1 2026 sold -26.4% fewer apartments than the previous quarter, while the price index keeps climbing. (Both series are apartment-specific; the BIS/NBRM index for Q1 2026 is not yet published - the line stops at Q4 2025.)

Од 2002-2022, број на станови пораснал за 30%, а број на жители за околу 3%.

Колкава е достапноста на луѓето до недвижнина и колку навистина чини стан
Апсурден е балканов у секој поглед.

Бројката на тие што им гори под гз за продавање е сеуште мала. Останува да видиме што ќе прават овие што мора да купат а немаат колку што бараат првиве. Игра на нерви е, ама помала криза ќе го разниша пазарот.

Логиката ти е океј, меѓутоа тука цела вертикала стои како продадена. Јавете се и побарајте зафатен стан, и проверете им го ФОМО планот со @Lokvan. 2 минути работа. Ќе ве пренасочат во другата.

Таа зграда е понапред со градба и логично да има поише станови продадено. Дополнително, еден куп фирми се платени со компензација во станови таму.

Инаку давање попуст е сосема нормална работа при продажба, поготово кога си најскап во државата. Какво ФОМО ќе му направиш на некој што плаќа 3к квадрат, сите опции му се отворени.

Требаше да потенцирам дека не зборувам за некоја зграда конкретно. Зборев општо, како се манипулира со "слободни" станови при почеток на продажба.

За мене не е проблем кредитот. Проблем е учеството, 20-30% на целата цена немам да дадам кеш и тоа ме кочи.
Ако немаш моментално имот на твое име можеш со 10% учество.

Имаш опција и за купување имот во странство, оставаш имот под хипотека во Македонија, а купуваш имот таму.
Гол човек сум јас Стефан, немам ништо.

Требаше да потенцирам дека не зборувам за некоја зграда конкретно. Зборев општо, како се манипулира со "слободни" станови при почеток на продажба.
Тоа е океј, муабетот беше за конкретна за зграда. Информација што прелесно се проверува наместо да се теоризира тука.

Бројката на тие што им гори под гз за продавање е сеуште мала. Останува да видиме што ќе прават овие што мора да купат а немаат колку што бараат првиве. Игра на нерви е, ама помала криза ќе го разниша пазарот.
Според мене, дај боже да грешам за новите генерации, но нема да го разниша пазарот, туку може органски да се промени ко на запад. Да почне директно градење со цел давање под наем. Цените за купопродажба ќе растат, но веќе ќе биде јавна тајна дека нема кој да купи на тие цени, едноставно се недостижни, а народ мора негде да живее, и ќе почнат кириите да ги стигаат цените што ги имаме во останатите балкански градови ко Белград, Атина, Софија, Загреб итн. Тоа ти пак имаш можност да купиш, но имаш ли финансиска можност? Масовката ќе нема. Може сум песимист, од кај да знам, но не гледам како било што што се случува да му одговара на обичен смртник од пролетеријатско семејство.
1790321459526.png

Според мене, дај боже да грешам за новите генерации, но нема да го разниша пазарот, туку може органски да се промени ко на запад. Да почне директно градење со цел давање под наем. Цените за купопродажба ќе растат, но веќе ќе биде јавна тајна дека нема кој да купи на тие цени, едноставно се недостижни, а народ мора негде да живее, и ќе почнат кириите да ги стигаат цените што ги имаме во останатите балкански градови ко Белград, Атина, Софија, Загреб итн. Тоа ти пак имаш можност да купиш, но имаш ли финансиска можност? Масовката ќе нема. Може сум песимист, од кај да знам, но не гледам како било што што се случува да му одговара на обичен смртник од пролетеријатско семејство.
Прегледај го приврзокот 487896
U Ljubljana plata minimalec e 1400 evra, a kirija 600-700 znaci 1/2 od platata. (so se smetki)
A u Skopje minimalna plata 3 450 evra a kirija od 250 - 450 skoro cela minimalna plata. so se smetki???

U Ljubljana plata minimalec e 1400 evra, a kirija 600-700 znaci 1/2 od platata. (so se smetki)
A u Skopje minimalna plata 3 450 evra a kirija od 250 - 450 skoro cela minimalna plata. so se smetki???

a sto ima vrska toa? materijalite se duri i poeftini u slovenija, imaat izlez na more za uvoz od azija i se poblisku do italija, francija i germanija za uvoz od evropa. plus se eu taka da nema ni edna carina i zastoj...

sekoj investitor na kraj gleda da si ja povrati investicijata i da zaraboti. ako nemozes da si platis kirija zivej nekade kade e poeftino. ako cel e da se pomognat siromasnite togas neka kacat danoci i neka gradi drzavata socijalni stanovi kako u vremeto na yu mada ne mislam deka sme do toa dojdeni, ima dovolno stanovi narodot treba da se bori da e poproduktiven i da ne e na minimalec. eve za pocetok moze da se namalat brojot na praznici i vraboteni ramkovno ili u adminstracija.

Минимална плата во словенија е 1000 евра, не 1400. Минимална во Македонија е 420. Процентуално, исто ебан си и таму и таму со минимална плата.

Словенија е социјална држава, ние сме таква само на хартија. Иначе и другите држави се у ист кош ако направиш анализа на минималец, ама прво, скоро никој не зима минималец, и второ, и тој пазар си е пазар на понуда и побарувачка. Знаеш како е, зашто да ти го даде на тебе, за 200 евра ако перо му го бара за 300, а зашто па да го даде на перо, коа станко му дава 400? Ни ја не би го дал за пониско ако имам подобра понуда.

Back
На врв Bottom