Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Муабетот ми беше, ако се спремаш да платиш 2500 евра стан во Центар, може подобро да платиш 1500 евра стан во некоја друга населба.

Затоа пример, можеш да си купиш мал стан во некоја од другиве населби, па стан од 40 квадрати да ти дојде 60-70к евра, ќе имаш помала рата и помал стрес.
И тука е делот што го пишав за тоа дека секој треба да си направи одлука што му вреди. Некој ќе рече, ако, ќе имам поголем кредит/стрес АМА ми вреди затоа што стварно сакам да живеам во Центар. Или еве, ќе купам ајфон зошто стварно ми прави ќеф иако според парите што ги земам не е логично да го имам.

Дека е скапо и создава стрес, мислам дека сите сме согласни со тоа. Гледам некои луѓе го прифаќаат тоа живеење на кредит, па дури и земаат кредити за втор стан (иако првиот не им е исплатен) поради тоа што им се зголемиле примањата.

На крајот на денот, треба да видиш што те прави среќна. Ако сакаш да имаш свој имот, тогаш вреди да земеш кредит и да почнеш. Ќе бидеш мотивирана да заработиш повеќе, може ќе тргнеш на специјализација (се надевам не приватна лол) и финансиите значително ќе ти се зголемат во иднина.
Исто треба да размислиш на тоа што е најлошиот случај? Да не можеш да го исплаќаш кредитот после некое време? Па тогаш ќе го продадеш станот и ќе бидеш на истото ниво на кое што си сега.
Готово, завршив јас со инвестицијата. Имав пари на страна, ги вложив.

Јас едно дете немам уште на + 30 години, па дошло ред за второто да планирам. Здравје само луѓе, ако даде Господ ете, ќе продадам нешто, ќе купам нешто друго со маж, ваљда и он треба да учевствува во тоа. На се се прилагодуваш во животот. Не треба да сме алчни за повеќе, само треба да сме паметни и разумно да манипулираме со финансиите.
Прости, не сакав да навлегувам во приватни животи.
А за тоа што го кажа на следните страни сосем си во право. Не повредуваш никого, имаш свој став и тоа е.

Патем, иам еден стан за продав... ама не, се шалам, де :)

Прости, не сакав да навлегувам во приватни животи.
А за тоа што го кажа на следните страни сосем си во право. Не повредуваш никого, имаш свој став и тоа е.

Патем, иам еден стан за продав... ама не, се шалам, де :)
Немам пари веќе, живеам на шкрги сега. :D

Готово, завршив јас со инвестицијата. Имав пари на страна, ги вложив.
Ами шо, да'н ги заѕидуваш, санким звучна изолација.
Немам пари веќе, живеам на шкрги сега. :D

И ајкулата е на шкрги и некои школки (не те споредувам физички или у понашање де, не те вреѓам) па живеат 300-400 години. Така да и шкргите се корисна направија.

У секој случај, фино е да се има цел у живот па дал сакаш да живееш или инвестираш, заработуваш, твоја лична работа и убедување.

Ами шо, да'н ги заѕидуваш, санким звучна изолација.

И ајкулата е на шкрги и некои школки (не те споредувам физички или у понашање де, не те вреѓам) па живеат 300-400 години. Така да и шкргите се корисна направија.

У секој случај, фино е да се има цел у живот па дал сакаш да живееш или инвестираш, заработуваш, твоја лична работа и убедување.
Ајкула е сленг за лихвар на енглески иначе.:) @Aceso у банка да не работиш ти?

Ајкула е сленг за лихвар на енглески иначе.:) @Aceso у банка да не работиш ти?
Стварно? Епа и се извинувам на @Aceso, имам скроз спротивно мислење за неа.
Муабетот ми беше дека и шкрги вршат работа.

Живот, како велат, постои раѓање и смрт, а се измеѓу тоа е т.н. живот.

Него премногу идев офтопици.

Има нешто што се вика scarcity во продажба, тесно поврзано со FOMO. Ke ти дадам прост пример. Една цела вертикала, да кажеме од најбараните станови од околу 50-60 квадрати, се затвора за продажба, и се оставаат само 2 стана. Бидејки цела вертикала е со ист распоред, тебе распоредот што го бараш ти е достапен, ама во потсвеста, гледаш дека има само уште 2 стана останати.

На нив ова им овозможува да стават повисока цена, а тебе ти палат оган под газот да ја донесеш одлуката што е можно побрзо, како не би го пропуштил станот. Штом тие 2 стана ке се продадат, магично ке се појават уште 2 стана во истата вертикала, кои претходно биле "резервирани", па ги откажале клиентите.

Глупост би било цела вертикала да ја затвориш за продавање, и да се лишиш од одреден тип на понуда за стан во поглед на квадратура и распоред.

Помал стан има многу логика, ако немаш веднаш пари за поголем стан. Со самото качување на цената на квадратот, и тој малиот стан ке ти помогне кога ке мора да го продадеш утре, и да купиш поголем стан. Исто не се слагам со @Aceso дека прво треба да средиш станбено прашање, па потоа да правиш деца. Ние живееме во средина каде што е доста тешко да стекнеш пари за стан од минимум 70 m2.
Логиката ти е океј, меѓутоа тука цела вертикала стои како продадена. Јавете се и побарајте зафатен стан, и проверете им го ФОМО планот со @Lokvan. 2 минути работа. Ќе ве пренасочат во другата.

Таа зграда е понапред со градба и логично да има поише станови продадено. Дополнително, еден куп фирми се платени со компензација во станови таму.

Инаку давање попуст е сосема нормална работа при продажба, поготово кога си најскап во државата. Какво ФОМО ќе му направиш на некој што плаќа 3к квадрат, сите опции му се отворени.

Логиката ти е океј, меѓутоа тука цела вертикала стои како продадена. Јавете се и побарајте зафатен стан, и проверете им го ФОМО планот со @Lokvan. 2 минути работа. Ќе ве пренасочат во другата.

Таа зграда е понапред со градба и логично да има поише станови продадено. Дополнително, еден куп фирми се платени со компензација во станови таму.

Инаку давање попуст е сосема нормална работа при продажба, поготово кога си најскап во државата. Какво ФОМО ќе му направиш на некој што плаќа 3к квадрат, сите опции му се отворени.
Нели можат у катастар да се проверат вакви работи, ако некој знае?

Баш од нив и музат. Од сиромашни сигурно нема да земат па не ФОМО и ХОМО може да стане агентот за недвижност и да се натрти, ама сиромав нема пари да му даде за таков стан.

Нели можат у катастар да се проверат вакви работи, ако некој знае?
Немаат имотни, ама веројатно имаат предбележување. Зашто би се ебавал со катастрар, јави им се дека си спремен да купиш.

Немаат имотни, ама веројатно имаат предбележување. Зашто би се ебавал со катастрар, јави им се дека си спремен да купиш.
Чисто ме интересираше, иначе заврши мојата приказна со купување. Тука гледам да сум за совети колку што се релевантни.

Цените растат, продажбата се намалува

Prices up, sales down​

Q1 2026 sold -26.4% fewer apartments than the previous quarter, while the price index keeps climbing. (Both series are apartment-specific; the BIS/NBRM index for Q1 2026 is not yet published - the line stops at Q4 2025.)

Од 2002-2022, број на станови пораснал за 30%, а број на жители за околу 3%.

Колкава е достапноста на луѓето до недвижнина и колку навистина чини стан
Апсурден е балканов у секој поглед.

Стварно? Епа и се извинувам на @Aceso, имам скроз спротивно мислење за неа.
Муабетот ми беше дека и шкрги вршат работа.

Живот, како велат, постои раѓање и смрт, а се измеѓу тоа е т.н. живот.

Него Златко 2-3 пати ќе ме убие ради офтопици.
Нема зошто да ми се извинуваш на секое, уживај. Ги решивме сите недоразбирања. Мило ми е :)

Back
На врв Bottom