Политички случувања во Србија: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата PloTwist
  • Време на започнување Време на започнување
Никакви нацрти веќе не се битни ако не вклучуваат природни ресурси и евреи. Да ми кажеше некој пред 5 години дека најголем непријател на Америка ќе биде Канада, УК и Германија а дека ќе гаат симпатии кон тоталитарни системи…

Погоди кој им е старо/нов пријател на евреите. Почнува со В, завршува со иќ.

Абе ти ги гледаш од денешна точка настаните. За тебе можда се глупости, за мене е реална опција. За тебе олицетворение на Србија е Вучич и Милошевич, и мислиш дека тоа ќе биде сентиментот за секогаш.
Не зборам јас конкретно за Вучиќ или Милошевиќ дали од денешна или од 1913 или во 2113 исти ќе бидат,тие се само една страна од истата медаља. Едните сакаат ние се посрбиме милом,другите силом.

Нормален Македонец нема никогаш да фантазира за возобновување на Југославии,големи Србии.

Не зборам јас конкретно за Вучиќ или Милошевиќ дали од денешна или од 1913 или во 2113 исти ќе бидат,тие се само една страна од истата медаља. Едните сакаат ние се посрбиме милом,другите силом.

Нормален Македонец нема никогаш да фантазира за возобновување на Југославии,големи Србии.

Ќе видиме за што ќе фантазира македонецот 30-40 години од сега.

И на оваа и на темата за Југославија, толку многу глупости и невистини имаат пишано поновиве генерации, да делуваат како заебанција и ги третирам како постови на бијонс, односно не ни почињам да се објаснувам.

Како и да е, земја и народ кои се единствени у свет што помилуваа случаи на воени злосторства од Хаг, не би требало многу-многу да солат памет наоколу за тоа кој е ратни злочинац, а кој не е.

Во светов годинава се измислија вакцини против рак, активно се развива агентичен ВИ што може да ти биде личен асистент и завршува рутинска работа, имаш трка за најнапреден ВИ меѓу компании и земји, и тн. Само на Балканов и на Блиски Исток се вадат вакви промашени политики, делење по линија на наративи од пред 2000 години, етно-трибалистички национализам, економски се тоне. Со вакви политики државиве само ќе си пропаѓаат.

Во кој универзум, Хрватска, Србија, Македонија, Албанија, Грција, кој и да е, сама како држава во може да парира на економско-политичките центри на светов? Ниту една земја го нема тој капацитет овде. Еден автопат неможе да изградиме без странски изведувач. Сите кредити се од надвор.

Најголем дел од вооружувањето е увезено. Може колку сакаме да збориме за Његош, Османска Империја, Александар, нашата античка ДНК, али факт е дека со празни приказни и весели наративи, држава не се гради. Државите живеат од силни економии и безбедност што овде ниту една земја го нема во стабилна форма. Ние сме посебни и талентирани, они се љубоморни, се приказни за неук народ, држава се прави со ресурси, алијанси и паметни политики. Тоа овде го нема, а во интерес е на сите држави да коегзистираат во најмала рака, а идеално да соработуваат (не ради љубов, него пошто им е во интерес).

Во светов годинава се измислија вакцини против рак, активно се развива агентичен ВИ што може да ти биде личен асистент и завршува рутинска работа, имаш трка за најнапреден ВИ меѓу компании и земји, и тн. Само на Балканов и на Блиски Исток се вадат вакви промашени политики, делење по линија на наративи од пред 2000 години, етно-трибалистички национализам, економски се тоне. Со вакви политики државиве само ќе си пропаѓаат.

Во кој универзум, Хрватска, Србија, Македонија, Албанија, Грција, кој и да е, сама како држава во може да парира на економско-политичките центри на светов? Ниту една земја го нема тој капацитет овде. Еден автопат неможе да изградиме без странски изведувач. Сите кредити се од надвор.

Најголем дел од вооружувањето е увезено. Може колку сакаме да збориме за Његош, Османска Империја, Александар, нашата античка ДНК, али факт е дека со празни приказни и весели наративи, држава не се гради. Државите живеат од силни економии и безбедност што овде ниту една земја го нема во стабилна форма. Ние сме посебни и талентирани, они се љубоморни, се приказни за неук народ, држава се прави со ресурси, алијанси и паметни политики. Тоа овде го нема, а во интерес е на сите држави да коегзистираат во најмала рака, а идеално да соработуваат (не ради љубов, него пошто им е во интерес).
прво да им вратиме на Албанците мило за драго, па после праите утопија

Јас нигде не спомнав дека ние мораме сами како земји. Напротив. Не ми сметаат балкански констелации како Македонец. Ниту со Србија ниту со Грција, ниту со Албанија.
Ама нешто што ми смета е некое препичено, кое не ми е ни до колена и физички и психички, мене да ми глупи и да ми се прај курац и пол. Бидете реални политиките на Хрватите и Словенците беа секогаш едни та исти, да ве омаловажат вас а де се издигнат себе. Не им беше никад до градење држава со вас дојдено. Ало, во мојот дом, моите балкански гени, МЕНЕ да ми се понаша така некој.
Корпа и лупната врата пред нос за овие селани, нека најдат некој нов да му глумат такви игри. Со мене не.
Белград е де факто новиот главен град на Балканот. Уште кога ја гледам куполата на Свети Сава како се гледа од 4то предградие на Белград, личи на Светата Мудрост. Јасно ми е веќе се.
Ова е тоа што им смета. Затоа правиме муабет за Геноцид. Ние јадните, со пола парламент талибани. Хахаха Македонецот дефинитивно го има најпилешкиот мозок од сите. Кикиритка во черепот. Место мозок.

Последно уредено:
Јасно ми е веќе се.
Кур ти е јасно, калакурница ти се дешава во главата и лупаш неповрзани работи дење-ноќе. Живееш во некој алтернативен универзум на напостоечка империја, бладаш како Грција ќе решела се, како Белград бил новиот главен град на балканот, некои куротресини за балкански гени во твојот дом, некој ти се понашал некако, некакви селани... дај објасни што е тоа што ти е јасно во целава ситуација затоа што те уверувам дека никому овде не му е јасно што лупеташ. Имаш ли некаква кохерентна мисла да напишеш или да те тргнам поради оф-топик?

Кур ти е јасно, калакурница ти се дешава во главата и лупаш неповрзани работи дење-ноќе. Живееш во некој алтернативен универзум на напостоечка империја, бладаш како Грција ќе решела се, како Белград бил новиот грлавен град на балканот, некои куротресини за балкански гени во твојот дом, некој ти се понашал некако, некакви селани... дај објасни што е тоа што ти е јасно во целава ситуација затоа што те уверувам дека никому овде не му е јасно што лупеташ. Имаш ли некаква кохерентна мисла да напишеш или да те тргнам поради оф-топик?

Како ова што го напишав е оф топик? Посебно со религиите. Сите знаеме кој е коренот на југословенските проблеми. Некој отворено зборува за нив ко мене. На друг тоа му е премногу, пошто не сака да си признае. Српско-грчките релации се повеќе од реалност. Ти бар живееш во Европа ко мене. Или во Австрија, Србите не се социјализираат со Грци, како што го прават тоа во Швајцарија?
Реалност е сево ова, е сега дали на некој му се допаѓала или не. Тоа е тотално небитно. Требаше порано да мислат.
Не мораш да ме тргаш, јас тоа го направив сам, се најавив само да си пишам со неколку ликови во ПП. Не со роден though.
Тоа е се. Веќе и се поздравив во Ди Ќеј.

Јас сериозно не го разбирам менталниот склоп кој размислува вака: да, он убиваше деца, ама другите убиваа пред него и повеќе, затоа тој е херој. :tapp:

Јас сериозно не го разбирам менталниот склоп кој размислува вака: да, он убиваше деца, ама другите убиваа пред него и повеќе, затоа тој е херој. :tapp:
Злате, истиот патерн се користи секаде, оправдување на злосторство поради претходни злосторства, го имаш гледано Ничија Земља (ко је почео рат?), старо е ова колку светов, истата логика е и во Украина и секаде каде што се војува, посебно во граѓански војни. Јас разбирам дека дел од тој народ ќе ги глорифицира ваквите ликови затоа што во нив гледаат заштитници. Не разбирам зошто овде на форумов наши луѓе земале да оплакуваат некој што извршил етничка чистка. Тоа нема никаква врска со нас.

Ако ги гледаш нацртите токму на Вашингтон на оваа тема, констелацијата од земји изгледа поинаку. Србија во пакет со Македонија, Црна Гора и Албанија. Вака изгледаат новите нацрти. Хрватска и Словенија не ги прашува никој повеќе. Тажно за Северина сега ќе мора да скока на жолти словенечки, а не на тврди балкански.
Шегата настрана. Некој ко САД и некои ко Евреите, знаат дека тоа со Католиците и Православните во иста земја нема да функционира ама БАШ никогаш. Мохамедините никој не ги ни прашува во Босна, сори Насер.
Уште еднаш ќе кажам, види ги односите меѓу Грција и Италија. Не се баш најслатки. Мислам, не ни има односи повеќе. Еднаш исцртал Гркот црвени линии и повеќе не се ни познаваат. А тоа трае милениуми, не 30ет години. Така ќе биде и со нас.
Веќе нѐ сметаат за Западен Балкан: Србија, Македонија, Црна Гора, Босна, Албанија и Косово.

A sto e so Albancite, zosto nieden od niv ne go osudija u Hag? Ajde za na Kosovo bea zrtvi, ama tuka kaj nas ne bea zrtvi, oni napadnaa i napravija sranja i masakri, nasi pratija u Hag, a nivni u Vlada.
Ни на Косово не беа жртви. Само тие се единстевн народ од Ех- Ју што војните он ги почна и он е само крив .
А Србите само за Косово се невини од сите војни.
Автоматски споено мислење:

Neam sluzeno vojska, ja ukinaa koga mi dojde vremeto.
Deka JNA kradele i zimale se i sesto od kasarnite toa e fakt. Nema zbor. Ama ne e kriva JNA sto nie posle osamostojuvanje ne sme mislele na vojska i ne sme vlozile nisto na toa pole.

Veruvam deka si svesen deka ako voeno edna drzava e "opustena", namerno ke i napravat neredi za da KUPI oruzje. Toa go znaeme od nasata drzava.

Nasata drzava ne dvoi sredstva od budzetot za armijata, osven za osnovni potrosni raboti, dodeka Srbija i Hrvatska, koga veke gi spomenuvate imaat mnogu jaka armija i arsenal na oruzje i druga sostojba na umot koga stanuva zbor za vojna. I dobro sto vlegovme u NATO i koj navistina saka da se bori, bujrum platena vojska i odi sluzi si.

Da ne zaboravime deka Prvata e pocnata koga Princip go koknal Franc Ferdinand.

Srbite i Hrvatite imale dva pati sansa da gi obedinat ovie juznoslovenski narodi u edna drzava, ednas so SHS a vtorpat so Jugoslavija.
Ama se iskaraa megjusebe koj poveke da ukrade posle Tito, dal teritorii, dal od JNA oruzje, dal fabriki, dal ova, dal ona...

Treta sansa ne mi se veruva deka ke dobijat, iako toa e lekot za Balkanov.

Albanija i Kosovo u edna drzava, vamu Nova Jugoslavija od Solun do Triglav, a Bugarite neka si ostanat kako so se sega, predavnici, bolsevici, nacisti, kodosi...
Полека малце за болдираниот дел. Србите ако беа нормални и не планираа да се истепаат со 3 од 5 републики по правило опремата и наоружањето од територијалната одбрана требаше да ни припадне нас. Кирчо може паметно изигра што им даде све само да се изгубат.
Ако им тераше инат да не им го даде ќе го снајдеше Изетбеговиќ сценарио, каде што освен со србите ќе требаше и со шиптараната и грците да се тепаме у иста граѓанска војна ко Босна.

Последно уредено:
Ни на Косово не беа жртви. Само тие се единстевн народ од Ех- Ју што војните он ги почна и он е само крив .
А Србите само за Косово се невини од сите војни.
Автоматски споено мислење:

Полека малце за болдираниот дел. Србите ако беа нормални и не планираа да се истепаат со 3 од 5 републики по правило опремата и наоружањето од територијалната одбрана требаше да ни припадне нас. Кирчо може паметно изигра што им даде све само да се изгубат.
Ако им тераше инат да не им го даде ќе го снајдеше Изетбеговиќ сценарио, каде што освен со србите ќе требаше и со шиптараната и грците да се тепаме у иста граѓанска војна ко Босна.
U pravo si. I oni imaat ambicija za Golema Albanija.
Albanija bese kako Izrael na Balkanot. I baza napravija Amerikancite na Kosovo i samo nivni lugje ne otidoa u Hag.

Back
На врв Bottom