Што ве натера да се иселите од Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Xibalba
  • Време на започнување Време на започнување

Што ве натера да се иселите од Македонија?

• Вкупно гласачи
    200
Полска е бр. 1 економија во Европа според брзиот напредок и зголемување на гдп во сооднос на предходни квартали, периоди или како и да го рачунаат.
Чешка исто е при врвот.
Од сите словенски земји Чешка, Словенија и Полска со овој редослед се топ 3.
Чешка бев у јануар, у Прага, значи град невиден, од европскиве сум бил и Будимпешта, ама Прага на ниво, и чиста и се работи, на секој чекор слаткарници мали, друга култура за идење на кафе, трамваи, метроа... Ама Германцити им се другари, ене ја Шкода парче направи со продажба.

Полска е бр. 1 економија во Европа според брзиот напредок и зголемување на гдп во сооднос на предходни квартали, периоди или како и да го рачунаат.
Чешка исто е при врвот.
Од сите словенски земји Чешка, Словенија и Полска со овој редослед се топ 3.
Ако гледаш гдп, тогаш Ирска ги шие и Норвешка и арапските нафташи заедно. Ама ирскиот граѓанин нема ни Б од бенефит од тоа.

Ако гледаш гдп, тогаш Ирска ги шие и Норвешка и арапските нафташи заедно. Ама ирскиот граѓанин нема ни Б од бенефит од тоа.
Јас ти пишав за споредба меѓу словенските земји. Општо секако дека има подобри од нив.
Ти ги направи дека се Бугарија, Молдавија и Северна Македонија.

Не сум иселен, ама за мене некултурата или специфичната култура што луѓето ја имаат овде.

1. Тотално немање осет за personal space и непочитување на било каков ред, без разлика каде си: дали во автобус, маркет, болница, сообраќај, мора да ти се убута пред тебе, макар бил и 20 метра позади тебе, како на трка да сме или битно ја да си завршам работа, па тебе кој те ебе.
2. Собирање на цела фамилија да пазаруваат во маркет ко на лов да тргнале. И дур пазаруваат мора да се урла што погласно, децата да прават хаос по рафтови, па што да не и да изиграат фудбалче на мали голови дур пазаруваат. Тотално без осет дали некој треба да помине или да се размине.
3. Зборење гласно (поточно дерење дур збориш) и упаѓање во збор

Не сум иселен, ама за мене некултурата или специфичната култура што луѓето ја имаат овде.

1. Тотално немање осет за personal space и непочитување на било каков ред, без разлика каде си: дали во автобус, маркет, болница, сообраќај, мора да ти се убута пред тебе, макар бил и 20 метра позади тебе, како на трка да сме или битно ја да си завршам работа, па тебе кој те ебе.
2. Собирање на цела фамилија да пазаруваат во маркет ко на лов да тргнале. И дур пазаруваат мора да се урла што погласно, децата да прават хаос по рафтови, па што да не и да изиграат фудбалче на мали голови дур пазаруваат. Тотално без осет дали некој треба да помине или да се размине.
3. Зборење гласно (поточно дерење дур збориш) и упаѓање во збор
Па, добро, ама овие забелешки ти се онака субјективни, ти сметаат тебе лично.

Ни јас не сум иселен, ама може да кажам дека најголема причина за иселување е тоа што државава не оди никаде. Просто нема напредок, нема развој, нема добро платена работа, а работа имаш и прекувремена, ама не платена. Ете еден пример за personal time.
30+ години од осамостојување, државава мина низ транзиција (крадење се што е државно) и отпуштање од работа на стечајци, мењање знаме, воен конфликт и 25% за Албанците у собрание, влада, државни институции, фудбалска репрезентација, деловен сектор, јавен сектор итн... мењање име...
20 и кусур години кандидат за ЕУ, а ако ме прашаш мене нема ништо у државава за да наликуваме на ЕУ земја. Битно шибнаа паркинзи сегде и за станари и за нестанари у стабени области и у Центар.
Партиски вработување има колку сакаш.

Ова се најглавните причини за иселување од државава, објективно гледано.

Јас ти пишав за споредба меѓу словенските земји. Општо секако дека има подобри од нив.
Ти ги направи дека се Бугарија, Молдавија и Северна Македонија.
ГДП не е релевантен показател.
Ако ги имаш во предвид системите о тоа како фунционираат институциите. После тие комунистички режими. Сликата нема да е многу поразлична од северџанската.

Порелевантен параметер е куповната моќ на граѓанинот.

Purchasing power parity​

Тука македонскиот граѓанин има поголема куповна моќ по кинескиот граѓанин на пример. За економиите сеа да не праам муабет.

Back
На врв Bottom