Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 48: @Zlatikevichius - Бракот како институција треба да се укине)

Бракот како институција треба да се укине

• Вкупно гласачи
    34
Не бе Владе, не можеш да разбереш дека ако си против едното зло, конкретно у ситуацијава ВМРО не значи дека автоматски си за другото зло - СДСМ или ДУИ или Левица, небитно. Нели низ вашата изместена призма можете да видите дека има луѓе кои не се обоени и на кои неправдите им пречат, особено кога им го јебеле животот? Дека беше полошо под другиве, можеби, у секој случај не е нешто подобро, па затоа паднаа, и тоа јако (пак не гласав), заслужија да паднат. Тоа што луѓе дејствуваат у лице на неправда не ги прави за потсмев, ги прави за пример. Ако последен поголем пример, втората светска војна, не се дигнеле народите да сузбијат фашизмот, ќе сме биле под фашистичка чизма. Или што требало да кажат, ако не па турците да ги вратиме и да не праат ништо?
Автоматски споено мислење:

:facepalm:
Sega ke probam plasticno da ti objasnam za da sfatis.
Kukjata taa amerikanskata ili kaj da si ti fatila vlaga. Ti ni pet ni set , begas od nea i se vselvas vo kukja ne koja ima vlaga, bukvalno voda do kolejnci imas i smrdi na muvla. Bitno se falis deka mudro si postapil i si se kurtulil od vlagata, toa ne mozese da ceka, golem problem ti pretstavuvase . E toa ti e tvojata logika.
Dodusa cisto se somnevam deka si do tolku glup da vo realnosta istoto bi go napravil.
Ili ete ne znam, ajde bas me intetesira sto bi napravil ako vo kukjata ti se pojavi vlaga. Cisto onaka me interesira kako eden prosetan dijasporec koj go videl svetot bi postapil vo edna takva situacija. Ostaj nie glupi balkanci, pojma nemame od nisto.
Автоматски споено мислење:

Толку од мене, Рон ме порази. Последен коментар ми е ова на темава.
Ne ne, udovoli mi. Objasni mi kako ako si protiv vlagata ne znaci deka si za voda do kolejnci i muvla i uste povekje vlaga iako svesno se preselvas vo takva kukja bas radi deka ti preci vlagata. Ova objasni mi go so tvojata neizmestena prizma.

Последно уредено:
Се додека вакви луѓе се гледаат како вистински победници, ќе си тонеме. Се додека визијата за богат човек ни е џип, стан, златен ланец, ќе бидеме паланка. :pivo2:

Има доста примери каде држави од полошо се извлекувале, земи ја Јужна Кореа: после војната со Северна, како држава е во доста тешка положба. Има корупција, кризи на легитимитет, економски се назад, не им иде. Држава посиромашна од некои земји во Африка во тој период (60ти години). Никаков развој, највеќе ради лоша политика и корупција. Војската прави државен удар и става ред: искоренува корупција, ориентира цел систем кон извоз и инвестира масовно во гранки што се просперитетни, образование, стабилност. Фирми како Самсунг што до вчера продавале сушена риба, одеднаш со помош на државата стануваат технолошки гиганти. И тие одлуки даваат плод на долги стази, па така и они стануваат една од најразвиени земји. Без изговори. Поентата ми е дека и од полошо држави се извлекувале.

Околу Груевски: прво, и да станеше близок со Кина/Русија, тоа не би го сменил домашниот начин на владеење што е исклучително корумпиран. Второ, секоја голема сила, без разлика која е, си работи само во свој интерес. Под предпоставката и Кина, и Америка, и Русија да се позади Македонија, да речеме наивно заљубени се во нас, и цел ветер во грб да ни го дадат, без системот од внатре да се смени, луѓето да се фатат за работа, со интегритет, по закон, џабе е се. За крај, и од полошо земји се ваделе, само треба сенс за одговорност кон државата, одговорност кон сограѓаните, работа и закон над се (над партија, пријателства, моќ, криминал). Како држава може да сме супер, само треба да сме реални околу изворот на проблемите.

За таа цена, врбиве треба да можат сами да се извадат од саксија и трансфер во АЕК или Фенербахче да направат. :cool:
Zasto da ne e pobednik, car vo ramkite na ovoj usmrden sistem Matrix vo globala, Smiren si e nema stress dali da plaka smetki, si ima svoj stan vo ubava mirna naselba nema nikoj pat ze nego da se otvori predmet se e sofiaticirano napraveno ako ne e veke i zastareno, dodeka site drugi i sebe vklucuvajki ovde se boris od mesec za mesec, isto e i dole koj od koj po propadnat psihicki sto raboti vo privaten sektor za obicna plata ajde i ovie minimalnite drzavni. Znam deka vo zivotot ova ne e se pobitni se i drugi raboti ama koga mozes da ukrades zemi zamini i nikoj da ne te znae, sekako drzavata nikoj pat nrma da se opravi ke.napolnis 60 godini i ke imas regret sto ne si zaminal nekade ili iskoristill nekoi moznosti ako si mozel.

Ke kazam i za moja familija, koga se delel kolacot od privatizacija eden komsija zel 2miliona marki drug 1.5 milion, tatko mi bil 3 ne sakal nisto da zeme mu dale 5k.marki samo da molci deka ne znae nisto....Dodeka familiite na ovie go prosetaa cel svet i se najbogati denes vo gradot, cel im e iskupen pod kirija go izdavaat, jas cistam nuznici ili vrtam pleskavici, nikoj ne mi e vinoven za ova mozam da se obidam i vo drugo profesii. Muabetot mi e koga mozes zemi i begaj sekako Makedonija e nadolna spirala non stop za korupcija vo prosek.

Не сери. Дај издржан муабет, ко своевремено :smirce: где је бунтовност отишла :roker:
Dali pamtis ko bese migrantskata kriza kako Agdeto silno se zalozvase da gi vdomime migrantite. Taa togas vo svedska ne mozela, mazmu ne ja ostaval :pos:

ama koga mozes da ukrades zemi zamini i nikoj da ne te znae, sekako drzavata nikoj pat nrma da se opravi ke.napolnis 60 godini i ke imas regret sto ne si zaminal nekade ili iskoristill nekoi moznosti ako si mozel.
Ова е мантра на цела наша политичка елита, ради тоа сме една од најсиромашни земји во Европа и пола младина ни е иселена. Опљачкај колку можеш, на штета на државата и сограѓаните. Кога некој ќе те збори, имаш партиски ботови што ќе те бранат "не е он пљачкаш" или "да пљачкаше, али барем работеше за државата", судовите се под твоја капа, не се замараш дека ќе одговараш. Државата тоне, али тебе ти е гајле пошто имаш имот и на запад и на исток. Додека овој менталитет не се смени, нема да не бива. :pivo2:

Ова е мантра на цела наша политичка елита, ради тоа сме една од најсиромашни земји во Европа и пола младина ни е иселена. Опљачкај колку можеш, на штета на државата и сограѓаните. Кога некој ќе те збори, имаш партиски ботови што ќе те бранат "не е он пљачкаш" или "да пљачкаше, али барем работеше за државата", судовите се под твоја капа, не се замараш дека ќе одговараш. Државата тоне, али тебе ти е гајле пошто имаш имот и на запад и на исток. Додека овој менталитет не се смени, нема да не бива. :pivo2:

Како не те мрзи олку NPC постови да пишуваш, едно па исто, демек ако релативизираш сега дека се лопови твоите сдс и другите дека некој пак ќе биде за сдсш.

Ќе почнам од наназад нанапред. Прво ти цртав за врбите да се правиш дека не ми се свиѓало како изгледале до сеа да се правиш многу голем мислител ааа не можам.
Ако пресудите се такви какви што викаш, зашто твојот врховен лидер вика дека се правосудни и Грујо ќе лежи ако се врати?
И тоа одма алибито комуњарите, бла бла, ако не Тито да го вратиме бла бла. Плус и ако е народ што не го сакаш што се тепаш да имаш глас за тука, за народ што нејќе да работи и да седи у кафани? Што пишуваш фермани, кажи факалависта, и онака не ве поштуем ко народ, опрајте се?

pak so vrbite... daj ne mi crtaj te molam, ti rekov kazi kriminalot kade e.... ako nema, a nema, togas mozes da mi kazes samo dali ti se svigaat ili ne. totalno nebitno e dali ti mislis deka kostalo premnogu ili dali se potrebni. ako si mozel za poeftino da odgovoris na JAVNIOT TENDER na koj ne si se javil togas baraj si krivica u sebe. toa dali imalo pobitni raboti ili ne, ne e do tebe ti da odlucuvas, koj tebe ili mene ne prasal za bilo sto izgradeno vo mkd ili aus ili bilo kade?

zatoa sto komunjarite gi zavrsija site proceduri vo odsustvo i sega tie presudi se na sila. sto sakas da kaze? toa se zakonite. dali presudite se pravedno donesini? NE. do sega grcki, svedski i ungarski sud imaat potvrdeno i dadeno politicki azil na politicko progoneti lica za vreme na kurton revolucijata i hajkata na sdsm.

pa toa vi e politickata scena ednite ili drugite, so koj da sporeduvam? so ovie ovde? 100 pati imam kazano de, ne e prv pat. smetam deka so cest na epten retki isklucoci ste utepani i totalno nesposobni bukvalno na sekoe pole. eve kazi edno pole kade ste sporedlivi so bilo koja poasalna drzava... ne se tepam da glasam toa sekako treba, sekoj drzavjanin treba da glasa taka e vo 140+ zemji vo svetot. smetam deka treba da se poednostavi procedurata i deka sekoj sto i malku vredi ili e odamna iselen ili razmisluva da si odi. zatoa i sakam tie luge da imaat pravo na glas, i poveke da se involvieani zosto za razlika od vas tamu oni se u golema mera stabilni i nezavisni i mozat da ponudat ne samo resenija nego i sredstva i kontaknti i red drugi raboti sto vi falat vas tamu.

A ti i posle se uste si mislis deka nesto pametno napravivte sto korumpirana vlast zamenivte so desetkratno pokorumpirana iako bevte svesni za posledicite.

I ti mi vikas mene deka sum bez mozok ebate severdjanot glup :facepalm:
I ne fraza tuku e fakt, sarenokurtonski severdjan si. Sam si sakase toa da bidis i ne se prepravaj deka ti preci.
Ти го немаш капацитетот (или не сакаш од одредени причини, со оглед на скоро 40годишното искуство како се понашаат партиски секташи -и не мислам само на драпамане не го сите партиски секташи, кај нас на работа) да сфатиш дека ако си против одреден лик или партија на власт, дека со тоа не ги правдаш другите кои биле пред или по тој криминалец. Според тебе, твоата маленкост смета дека ја сум некојси шарен. А што со фактот дека сум пишувал и против зајко и неговите, Костов кој ја лапна комерцијална и неговите, Стојменов, Љубчета и неговиот шеф на кабинет, харизматичниот Бранко и неговиот мастермајнд за приватизација, покојниот Миљоски со миљардите, шилежето итн итн? Или против енџиоата кои водат со лихварство во одредени области и перат пари?

значи све може чоек да пишува ама ако каже дека груевски е криминалец или драпамне, готово, шарен, ваков таков. Толку ти е капацитетот, не си ти крив.
Според тебе ќе испаднам службеник на циа или ми6, марсоец ебаго.

Патем дали ги знаеш имотите со кои располагал твојот Буда во Македонија, неговите брачеди низ Европа и истрагите против нив, дали го знаеш вкупниот приход (од кој се исплаќа и менаџерска плата) на "фирмата" која ја има регистрирано во Будапест? Знаеш ли дека и таа фирма му е под санкции, а живеел во луксузни хотели со лични шофери и телохранители и куќа во Будимпешта?
Со плата одприходите? Ај малце размисли. Малце барем, да не те здоболи глата па кетонали да пиеш. Ова твоево е ко да велиш Зајко и хирургот имале имоти Грчка и Дубаи од плати.

Последно уредено:
Мала корекција ;) 278 илјади евра чинеше то т.н. проект, по скро 92000 евра each. Три обични врби со контејнери со земја. А една садница до лани чинеше 10-15 евра.

pa sto ne se javi na tenderot?

kolku kosta balskata soba sto ja bara tramp?

Како не те мрзи олку NPC постови да пишуваш
:lolzz:

Се нервираш оти тоа што ти го правиш на форумот го прави подобро од тебе на темава. Те извади од карактер.

kolku kosta balskata soba sto ja bara tramp?
муабетот е тендерот? Тоа е посебна приказна, дали изиграваш наивен или колку да се умешаш ти го пљукаат идолот, не е ни битно. Битни се парите дадени од нас (не од вас) за вакви глупости од кои некои видоа голем ќар.
Споредуваш оној боксерон од ДА (екс комуњарска филијала) кој регистрирал фиктивна фирма со вк приход околу 11-1000 евра годишно со фиктивна адреса на фирмата во напуштена недвижнина...со ултрамилијардер и пред да стане претседател и кој (информациите на нет се слободни) зима 400-450 илјади долари годишно како претседател? Ако мислиш на салата кај Белата Куќа тоа ама ич нема врска ни со партија таму, уште помалку со македонските криминалци. Али ете, праша, иако тој не е тема, ти одговорив. Околу 200 милиони од милијардер кој и пред полтиката тежел милијарди и привани фондови.
Колку да прашаш, Буда е во прашање, не е заебанција.
Ко на лекар, само да прашам.

:lolzz:

Се нервираш оти тоа што ти го правиш на форумот го прави подобро од тебе на темава. Те извади од карактер.

јас давам аргументи, Скопје поради 2014 стана Мегаполис, велеград, а они уште со врбите се замараат и со Мерцедесот кој до сега уште го возат и пренесуваат високи гости.

И некои успеавте, ја измочавте подтемата и смисолот на оваа тема. И, иако ризикувам Златко @Zlatikevichius да се налути и да ме санкционира, ќе кажам да им се намо***чам и на партии и премиери и све по ред што не пљачка континуирано 40 години. И лихварите од некои организации, од кои еден ете стана и директор во една здравствена установа. Ама на сите до еден.

муабетот е тендерот? Тоа е посебна приказна, дали изиграваш наивен или колку да се умешаш ти го пљукаат идолот, не е ни битно. Битни се парите дадени од нас (не од вас) за вакви глупости од кои некои видоа голем ќар.
Споредуваш оној боксерон од ДА (екс комуњарска филијала) кој регистрирал фиктивна фирма со вк приход околу 11-1000 евра годишно со фиктивна адреса на фирмата во напуштена недвижнина...со ултрамилијардер и пред да стане претседател и кој (информациите на нет се слободни) зима 400-450 илјади долари годишно како претседател? Ако мислиш на салата кај Белата Куќа тоа ама ич нема врска ни со партија таму, уште помалку со македонските криминалци. Али ете, праша, иако тој не е тема, ти одговорив. Околу 200 милиони од милијардер кој и пред полтиката тежел милијарди и привани фондови.
Колку да прашаш, Буда е во прашање, не е заебанција.
Ко на лекар, само да прашам.

jas ne izigravam nisto, imalo tender za vrbite ne si se javil pa sega kukas kolku kostalo... parite sekako ke bea potroseni ne gledam deka druata politicka opcina nesto stedela... komunjarive na kurtoni za kravi troseai, ama toa ne ti smeta taka? ili i toa ti smeta ama ne glasas? ili stalno glasas za losi politicari ama nikako da se uklucis i probas nesto da smenis? najmizerni likovi se tie sto ne glasaat i nemozat da odberat strana stalno glumat nekakva moralna velicina a nikogas nisto ne prezemale. totalno beskorisna raja.

te prasav za salata za da ti stane jasno deka sekade se gradat raboti so koj narodot i ne sekogas se soglasuva i obicno takvite kostaat nekoja luda suma... tramp barase 400 milki od kongresot za sala so kapacitet od kolku 500 dusi?

Ти сериозно мислиш дека во Македонија може да се дојде до БИЛО КАКОВ ТЕНДЕР без партиска цицај кур активност? После се чудите кога ви кажуваат дека сте одлепени и надвор од секаква реалност

Ти сериозно мислиш дека во Македонија може да се дојде до БИЛО КАКОВ ТЕНДЕР без партиска цицај кур активност? После се чудите кога ви кажуваат дека сте одлепени и надвор од секаква реалност
Сегде е исто, DynCorp и KBR на пр. чии фирми се и знаеш ли кои суми се у прашање таму?

Back
На врв Bottom