Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 40: @Harry the dog - Не за свадбени прослави, да само за регистрација)

Не за свадбени прослави, да само за регистрација

• Вкупно гласачи
    47
Плус игрите се добри за развивање на рефлекси и во секој случај се подобри од се погоре напишано.
Koj refleksi be ziti se. Brzo virtuelno da se kaci na virtuelniot zid za da go izbegni virtuelnuot kursum.
A toa kutroto sedi debelo ko turte vo toj stolot, 50 metri da istrca dusata niz nosot ke mu izlezi. Ne smee na otvoreno da izlezi oti sonceto ke go izgori beter od vampir, za alergii i da ne zborame, alergicno e na skoro se zivo i divo. Ali da vo pravo si, mnogu bitno e da ima razvien refleks vo palecot i pokazalecot.

Да, јас кога ја читав Црно Семе, го гледав и филмот. Филмот не ја заменува книгата, но ја оживува. Замисли час по македонски каде што се дебатира за разликата меѓу внатрешниот монолог во романот и изразот на лицето на актерот во филмот. Тоа е сериозна интелектуална работа.
Па ние сме го правеле тоа уште во мое време, пред повеќе од 25 години. Се сеќавам дека го гледавме Ромео и Јулија кога ја работевме драмата на Шекспир. Подоцна и за некој од српските автори гледавме некој историски филм, само тоа беше убер-досадно. И тоа за средно зборувам, на факултет веќе имав и испит Роман и филм. Мислам дека и уште го имаат филмот како алатка во програмите на средните училишта. Ама според мене би требало да се прошири тоа на посебен предмет. Ете, нека не е само за филм, нека биде: Театар и филм, на пример, и макар и само еден час неделно да е, супер би било.

литература (составен дел од предметот македонски јазик)
Литературата не се учи двојно. Во основно, од 6 до 9 одделение е повеќе основи на Теорија на литература: видови текстови, литературни родови и видови, стил и стилски фигури и сл. Во средно се учи Историја на литература.

Па ние сме го правеле тоа уште во мое време, пред повеќе од 25 години. Се сеќавам дека го гледавме Ромео и Јулија кога ја работевме драмата на Шекспир. Подоцна и за некој од српските автори гледавме некој историски филм, само тоа беше убер-досадно. И тоа за средно зборувам, на факултет веќе имав и испит Роман и филм. Мислам дека и уште го имаат филмот како алатка во програмите на средните училишта. Ама според мене би требало да се прошири тоа на посебен предмет. Ете, нека не е само за филм, нека биде: Театар и филм, на пример, и макар и само еден час неделно да е, супер би било.
Па ти толку ли си постар од мене? Јас па мислам тука сме :D

Литературата не се учи двојно. Во основно, од 6 до 9 одделение е повеќе основи на Теорија на литература: видови текстови, литературни родови и видови, стил и стилски фигури и сл. Во средно се учи Историја на литература.
Мислев на лектирите. Завршив средно стручно и во основно и во средно ги читавме дел од драмите.

Последно уредено:
Па ти толку ли си постар од мене? Јас па мислам тука сме :D
42 ќе полнам годинава, ти колку имаш, не знам.
Мислев на лектирите. Завршив средно стручно и во основно и во средно ги читавме дел од драмите.
Не знам како е во стручните, може тоа се случило заради некоја промена во програма. Во гимназија нема ниту една лектира која била работена и во основно.

Иако поминувам прилично многу време у гејмање, против сум да се воведе во школото.
Генерациите биваат се поглупави и незаинтересирани за учење и општа култура па уште тоа ни фали, кој си е внесен во тоа ќе си го повлече како хоби.

Кога хобито ќе стане обврска, веќе не те прави среќен.
Децата сметам дека треба да учат земјоделие и сточарство како и економија, слично како во Јапонија.
Така децата ќе имаат можност да поминуваат време надвор и да се научат корисни вештини.

Гејмингот и општо game theory и game development се можда најбоље нешто што може да се интегрира во формалното образование. Креативноста во решавањето проблеми се развива на повисоко ниво, индустрија вредна миљарди, секундарни опции за кариера во уште поголеми индустрии. Буквално секој аспект на бизнис може и се поврзува со гејминг индустријата. Апсолутно сум за, дали некој ќе фати смер во девелопмент, дизајн, натпреварувач, маркетинг и монетизација...што и да сакаш. Србите се светлосни години пред нас на темава, Коџима не е дека иде на ефтин зубар секој втор месец.

Back
На врв Bottom