Кое е твоето ФУДБАЛСКО контроверзно мислење? Тема 2 @Ska Maniac (Пцуењето и гурањето со глави не треба да се санционира со картони)

• Креатор на темата Креатор на темата Io Sono Interista
  • Време на започнување Време на започнување

Пцуењето и гурањето со глави не треба да се санционира со картони

• Вкупно гласачи
    24
Реал Мадрид е Израел во фудбалот.
Перез е Нетанјаху :icon_lol:

Ајде друже давај нова тема.
Фала Ска, баш ме интересира што дискусија ќе искочи.
Моето мислење било коментирано и од коментатори, а тоа е, и онака има активна игра околу 60тина минути у фудбал, другото е лежење, крадење време, симулирање. За поквалитетен фудбал сметам дека треба да се игра ко у кошарката, демек у моментот коа некој ќе легне на теренот да се тетерави, времето да се запре, и утакмиците да траат 60 минути, 2 пати по 30. Пак ќе гледаме околу 90-100 минутни уткамици, особено на почеток, додека не се навикнат фудбалерите и прекинат да симулираат, особено за да се краде време кога им одговара.

• Ми се допаѓа
Reactions: Mud
Моето мислење било коментирано и од коментатори, а тоа е, и онака има активна игра околу 60тина минути у фудбал, другото е лежење, крадење време, симулирање. За поквалитетен фудбал сметам дека треба да се игра ко у кошарката, демек у моментот коа некој ќе легне на теренот да се тетерави, времето да се запре, и утакмиците да траат 60 минути, 2 пати по 30. Пак ќе гледаме околу 90-100 минутни уткамици, особено на почеток, додека не се навикнат фудбалерите и прекинат да симулираат, особено за да се краде време кога им одговара.
Не. Во никој случај не. Јесда си ебавме матер со кратко внимание во последниве години и некако ептен популарно станува намалувањето на активно време во сите спортови ама ова не е решение. Само ќе се даде повеќе време на реклами и остали срања.

Ако сакаме поатрактивен фудбал, повеќе сум за варијанта каде парите од телевизиските права што ги добиваат клубовите да се барем делумно условени со бонуси.

Пример ако еден тим стои да заработи 10 милиони во сезона. Исплати им 50% а останатите услови ги како бонуси (10к за секој гол даден...10к за не примени голови...10к за помалку од 10 прекрошци...25к казна за жолт картон... 50к за црвен... итн)

И онака клубовите ги условуваат играчите со "бонуси". Нека истите правила важат и за клубовите. Па да видиме дали ќе биде канцер очоболије 90 минути...

Ама апсолутно против да се намали на 60минути.

Може паралелно да си направат нов спорт овие кои залагаат вакви промени (Флорентино Перез и Џерар Пике), со образложение дека денес младите немаат концентрација да седнат и да гледаат фудбал 90 минути.

Океј, нивно право. Не мора да гледаат. Ако сакаат да гледаат саат време или пола саат, нека гледаат. Ама нека го остават фудбалот на нас старите кои немаме проблем да изгледаме еден-два натпревари неделно, од по 90 минути.

Може паралелно да си направат нов спорт овие кои залагаат вакви промени (Флорентино Перез и Џерар Пике), со образложение дека денес младите немаат концентрација да седнат и да гледаат фудбал 90 минути.

Океј, нивно право. Не мора да гледаат. Ако сакаат да гледаат саат време или пола саат, нека гледаат. Ама нека го остават фудбалот на нас старите кои немаме проблем да изгледаме еден-два натпревари неделно, од по 90 минути.
Не, не ме сфативте, не е идејата да се намали фудбалот, туку да се стави тајмер, демек фаул, стоп време, црвен картон, стоп време, карамбол, стоп време. Пак ќе има околу 90 минути гледање, и пак ќе има истото, само место да тече време па после 3 саати додатно време дур не даде фаворитот гол, да е чиста работа, тајмер, да не се злоупотребува времето е идејата, ни од тимови ни од судии. Пр. баскетот иако е 4 х 10 (4 х 12 за НБА) пак трае многу повеќе од тоа, но времето е барем чисто, нема течење на време у празно зашто некоја балерина решила да лежи 5 минути.

Не, не ме сфативте, не е идејата да се намали фудбалот, туку да се стави тајмер, демек фаул, стоп време, црвен картон, стоп време, карамбол, стоп време. Пак ќе има околу 90 минути гледање, и пак ќе има истото, само место да тече време па после 3 саати додатно време дур не даде фаворитот гол, да е чиста работа, тајмер, да не се злоупотребува времето е идејата, ни од тимови ни од судии. Пр. баскетот иако е 4 х 10 (4 х 12 за НБА) пак трае многу повеќе од тоа, но времето е барем чисто, нема течење на време у празно зашто некоја балерина решила да лежи 5 минути.
Те разбрав јас што пиша ти, мојот коментар е повеќе за предлогот на Пике и Перез.

Инаку, не сум ни за овој твој предлог за воведување тајмер.
Зошто? Веројатно затоа што сум конзервативен и тешко прифаќам вакви промени. Можеби кога би се вовела оваа новина, после 2-3 сезони сите или повеќето би се согласиле дека промената е на подобро (како со ВАР, на пример), но сепак некако имам отпор кон вакви големи промени.
Тоа би било веќе голема промена на правилата, што се граничи со воведување нов спорт.

Дел од убавината на фудбалот е и тоа лежење на играчите, задржување време, па дури и некои педерски финти со уфрлување на втора топка, итн итн. :icon_mrgr:

Не е поентата да се намали времето на една утакмица туку да нема симулации.

Активен фудбал горе доле исто ќе има. На почеток исто ќе траат утакмиците али со тек на време ако се намали со симулации може и пократко да трае една утакмица али со исто време фудбал изиграно.

Што е ок, освен ако не игра Милан или па некоја јака утакмица од ЛШ мене не ми текнува кога последен пат имам изгледано цела утакмица од а до ш, на првата глума или прекин ми се одгледува.

Те разбрав јас што пиша ти, мојот коментар е повеќе за предлогот на Пике и Перез.

Инаку, не сум ни за овој твој предлог за воведување тајмер.
Зошто? Веројатно затоа што сум конзервативен и тешко прифаќам вакви промени. Можеби кога би се вовела оваа новина, после 2-3 сезони сите или повеќето би се согласиле дека промената е на подобро (како со ВАР, на пример), но сепак некако имам отпор кон вакви големи промени.
Тоа би било веќе голема промена на правилата, што се граничи со воведување нов спорт.

Дел од убавината на фудбалот е и тоа лежење на играчите, задржување време, па дури и некои педерски финти со уфрлување на втора топка, итн итн. :icon_mrgr:
Да, нормално, луѓето прво реагират со негодување на новитети, искрен да сум и јас не сум сигурен дали нема да му ја одземе душата на фудбалот, но мене симулирањето и т.н. педерски финти ме нервираат, па затоа сум за што и да е што би ги минимизирало или би ги неутрализирало.

Додека уште оди фудбалот во нагорна линија, не би менувал ништо драстично од правилата. Можеби овие се визионери и гледаат неколку чекори напред, но често такви промени знаеле да се одбијат од глава.

Колку и да сакам да се редефинира правилото за пенал, дури и таму не би чепкал премногу и не би одел веднаш со драстични промени.

А кога фудбалот ќе почне да оди надолу, биде досаден, луѓето се заситат, стигне до последна точка, мислам дека никакви правила за да го направат забавен, нема да го спасат.

Додека уште оди фудбалот во нагорна линија, не би менувал ништо драстично од правилата. Можеби овие се визионери и гледаат неколку чекори напред, но често такви промени знаеле да се одбијат од глава.

Колку и да сакам да се редефинира правилото за пенал, дури и таму не би чепкал премногу и не би одел веднаш со драстични промени.

А кога фудбалот ќе почне да оди надолу, биде досаден, луѓето се заситат, стигне до последна точка, мислам дека никакви правила за да го направат забавен, нема да го спасат.
Фудбалот е во надолна линија, а не нагорна. Сите овие промени се само сламка на спас ама бетер направија.

Ги сменија сите правила за да ги привлечат младите да се интересираат за фудбал. Направија бетер со тоа. Младите не ги привлекоа, а дел од старите ги изгубија.
Младите пак не ги интересира спорт и нема да ги интересира оти се такви генерации.
На старите пак со новите правила им ја изгубија дражта и изгубија интерес.

Ако ништо друго, растот на приходи, значи дека во однос на популарност, не оди надолу.

Да, ама вака нема да знаеме колку време ќе трае еден натпревар.

Еден може да трае 70 минути, друг може да трае 120+.

Вака знаеме, од прилика 2 полувремиња, пауза 15 минути и макс продолженија 10 мин.

Само заради ова не би го ставил ова правило, иначе и јас се слагам со голем дел од овие работи.

Да, ама вака нема да знаеме колку време ќе трае еден натпревар.

Еден може да трае 70 минути, друг може да трае 120+.

Вака знаеме, од прилика 2 полувремиња, пауза 15 минути и макс продолженија 10 мин.

Само заради ова не би го ставил ова правило, иначе и јас се слагам со голем дел од овие работи.
Не мислам дека има ризик од бавење на утакмиците, затоа што сега највеќе се бават поради глумење и симулирање. Со ставање на тајмер у игра, ќе има чат-пат симулирање да се убие моментум на екипа што жестоко напаѓа, ама таквото за крадење време ќе спадне па ќе гледаме повеќе минути квалитетен фудбал би рекол.

Не мислам дека има ризик од бавење на утакмиците, затоа што сега највеќе се бават поради глумење и симулирање. Со ставање на тајмер у игра, ќе има чат-пат симулирање да се убие моментум на екипа што жестоко напаѓа, ама таквото за крадење време ќе спадне па ќе гледаме повеќе минути квалитетен фудбал би рекол.
Па баш би било обратно. Ако некој тим е во налет, тие што се бранат може да стопираат активна игра многу повеќе и другиве ќе се изладат.

Back
На врв Bottom