Ska Maniac
Бараба
Ајде друже давај нова тема.Имам контраверзно мислење, јесда ми е једино, само кажете![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ајде друже давај нова тема.Имам контраверзно мислење, јесда ми е једино, само кажете![]()
Фала Ска, баш ме интересира што дискусија ќе искочи.Ајде друже давај нова тема.
Не. Во никој случај не. Јесда си ебавме матер со кратко внимание во последниве години и некако ептен популарно станува намалувањето на активно време во сите спортови ама ова не е решение. Само ќе се даде повеќе време на реклами и остали срања.Фала Ска, баш ме интересира што дискусија ќе искочи.
Моето мислење било коментирано и од коментатори, а тоа е, и онака има активна игра околу 60тина минути у фудбал, другото е лежење, крадење време, симулирање. За поквалитетен фудбал сметам дека треба да се игра ко у кошарката, демек у моментот коа некој ќе легне на теренот да се тетерави, времето да се запре, и утакмиците да траат 60 минути, 2 пати по 30. Пак ќе гледаме околу 90-100 минутни уткамици, особено на почеток, додека не се навикнат фудбалерите и прекинат да симулираат, особено за да се краде време кога им одговара.
Не, не ме сфативте, не е идејата да се намали фудбалот, туку да се стави тајмер, демек фаул, стоп време, црвен картон, стоп време, карамбол, стоп време. Пак ќе има околу 90 минути гледање, и пак ќе има истото, само место да тече време па после 3 саати додатно време дур не даде фаворитот гол, да е чиста работа, тајмер, да не се злоупотребува времето е идејата, ни од тимови ни од судии. Пр. баскетот иако е 4 х 10 (4 х 12 за НБА) пак трае многу повеќе од тоа, но времето е барем чисто, нема течење на време у празно зашто некоја балерина решила да лежи 5 минути.Може паралелно да си направат нов спорт овие кои залагаат вакви промени (Флорентино Перез и Џерар Пике), со образложение дека денес младите немаат концентрација да седнат и да гледаат фудбал 90 минути.
Океј, нивно право. Не мора да гледаат. Ако сакаат да гледаат саат време или пола саат, нека гледаат. Ама нека го остават фудбалот на нас старите кои немаме проблем да изгледаме еден-два натпревари неделно, од по 90 минути.
Те разбрав јас што пиша ти, мојот коментар е повеќе за предлогот на Пике и Перез.Не, не ме сфативте, не е идејата да се намали фудбалот, туку да се стави тајмер, демек фаул, стоп време, црвен картон, стоп време, карамбол, стоп време. Пак ќе има околу 90 минути гледање, и пак ќе има истото, само место да тече време па после 3 саати додатно време дур не даде фаворитот гол, да е чиста работа, тајмер, да не се злоупотребува времето е идејата, ни од тимови ни од судии. Пр. баскетот иако е 4 х 10 (4 х 12 за НБА) пак трае многу повеќе од тоа, но времето е барем чисто, нема течење на време у празно зашто некоја балерина решила да лежи 5 минути.
Не е поентата да се намали времето на една утакмица туку да нема симулации.Може паралелно да си направат нов спорт овие кои залагаат вакви промени (Флорентино Перез и Џерар Пике), со образложение дека денес младите немаат концентрација да седнат и да гледаат фудбал 90 минути.
Океј, нивно право. Не мора да гледаат. Ако сакаат да гледаат саат време или пола саат, нека гледаат. Ама нека го остават фудбалот на нас старите кои немаме проблем да изгледаме еден-два натпревари неделно, од по 90 минути.
Да, нормално, луѓето прво реагират со негодување на новитети, искрен да сум и јас не сум сигурен дали нема да му ја одземе душата на фудбалот, но мене симулирањето и т.н. педерски финти ме нервираат, па затоа сум за што и да е што би ги минимизирало или би ги неутрализирало.Те разбрав јас што пиша ти, мојот коментар е повеќе за предлогот на Пике и Перез.
Инаку, не сум ни за овој твој предлог за воведување тајмер.
Зошто? Веројатно затоа што сум конзервативен и тешко прифаќам вакви промени. Можеби кога би се вовела оваа новина, после 2-3 сезони сите или повеќето би се согласиле дека промената е на подобро (како со ВАР, на пример), но сепак некако имам отпор кон вакви големи промени.
Тоа би било веќе голема промена на правилата, што се граничи со воведување нов спорт.
Дел од убавината на фудбалот е и тоа лежење на играчите, задржување време, па дури и некои педерски финти со уфрлување на втора топка, итн итн.![]()
Фудбалот е во надолна линија, а не нагорна. Сите овие промени се само сламка на спас ама бетер направија.Додека уште оди фудбалот во нагорна линија, не би менувал ништо драстично од правилата. Можеби овие се визионери и гледаат неколку чекори напред, но често такви промени знаеле да се одбијат од глава.
Колку и да сакам да се редефинира правилото за пенал, дури и таму не би чепкал премногу и не би одел веднаш со драстични промени.
А кога фудбалот ќе почне да оди надолу, биде досаден, луѓето се заситат, стигне до последна точка, мислам дека никакви правила за да го направат забавен, нема да го спасат.
Да, ама вака нема да знаеме колку време ќе трае еден натпревар.Фала Ска, баш ме интересира што дискусија ќе искочи.
Моето мислење било коментирано и од коментатори, а тоа е, и онака има активна игра околу 60тина минути у фудбал, другото е лежење, крадење време, симулирање. За поквалитетен фудбал сметам дека треба да се игра ко у кошарката, демек у моментот коа некој ќе легне на теренот да се тетерави, времето да се запре, и утакмиците да траат 60 минути, 2 пати по 30. Пак ќе гледаме околу 90-100 минутни уткамици, особено на почеток, додека не се навикнат фудбалерите и прекинат да симулираат, особено за да се краде време кога им одговара.
Не мислам дека има ризик од бавење на утакмиците, затоа што сега највеќе се бават поради глумење и симулирање. Со ставање на тајмер у игра, ќе има чат-пат симулирање да се убие моментум на екипа што жестоко напаѓа, ама таквото за крадење време ќе спадне па ќе гледаме повеќе минути квалитетен фудбал би рекол.Да, ама вака нема да знаеме колку време ќе трае еден натпревар.
Еден може да трае 70 минути, друг може да трае 120+.
Вака знаеме, од прилика 2 полувремиња, пауза 15 минути и макс продолженија 10 мин.
Само заради ова не би го ставил ова правило, иначе и јас се слагам со голем дел од овие работи.
Па баш би било обратно. Ако некој тим е во налет, тие што се бранат може да стопираат активна игра многу повеќе и другиве ќе се изладат.Не мислам дека има ризик од бавење на утакмиците, затоа што сега највеќе се бават поради глумење и симулирање. Со ставање на тајмер у игра, ќе има чат-пат симулирање да се убие моментум на екипа што жестоко напаѓа, ама таквото за крадење време ќе спадне па ќе гледаме повеќе минути квалитетен фудбал би рекол.