Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 21: @џимеј - Мажи над 30 години не смеат да се радуваат на родендени и да ги слават)

Мажи над 30 години не смеат да се радуваат на родендени и да ги слават

• Вкупно гласачи
    52
Jas sum za da NE se plajca. Pricina e toa shto Makedonija ima dovolno sredstva i nachini za da im gi sobere parite na turistite i NE, ne mislam so vakvi mafijashki potezi tuku so razvoj na drzhavata i obezbeduvanje kvalitetni lokacii kade shto na turistite ce im bidi zadovolstvo da gi ostavat parite.
Ubavi Etno sela, Vinarii so programa, izleti, poseti na posebni mesta ( a gi ima 1000000) ...

Zatoa shto so toa i turistite/iselenicite ce bidat zadovolni i drzhavata srejchna. A vaka ce se osejchaat podebani makar shto i vaka i taka ce gi ostavat tie pari samo razlikata e dali so eden ruchek povejche !

No kako drzhava (Mislam na vlasta) iskreno recheno i ne ni zasluzhuvame eden coek da ni vlezi vo drzhavata zatoa shto od glave do pete se se mafijashi i ce gledaat tie sobrani pari kako da gi pretvorat von nekoj nov DUBAI proekt ili sl.

Многу земји го користат ова по статистика на влез-излез во државата.
Кај нас може нема голем влез како во поголемите земји, но еден милион сигурно влагаат во државата.

Америка скоро 200 долари наплаќа, вие за 50 евра на годишно ниво одма за апаши обвинувате.
Еј годинава треба 50 евра да дадеме ако 6 пати дојдеме на гости на пример.
Или пак три пати или два пати не е битно

Тие пари само за одредени цели да се искористат, не за они дупки да си покриваат
Да да, сигурно ќе направат и комитет за транспарентност да ни покажат како ги трошат. Ја еве уште чекам од големите еколошки придобивки што ги најавија од буџетот од поскапувањето на ќесите до кај е, но нешто ги нема :D

Да да, сигурно ќе направат и комитет за транспарентност да ни покажат како ги трошат. Ја еве уште чекам од големите еколошки придобивки што ги најавија од буџетот од поскапувањето на ќесите до кај е, но нешто ги нема :D
А ти сакаш да кажеш дека законски трошењето на тие средства не може да се изрегулира, така?

А од кај мислиш ти да никнат пари за модернизирање на државата?
Ок и градовите и селата треба да се средуваат, исто и реките и езерата, како и планините и полињата
Но јавниот превоз и пристапноста се неопходни во овој момент
Пари за тоа од небо да не треба да паднат?
Ако контра ефектот е нема да доаѓам во Македонија, so be it.
Значи испаѓам во право кога велам дека илјадници евра се даваат по странски држави а 50 за својата се проблем да се издвојат..
Пример за 15 години 10 работи да се завршат не мислиш дека е некој успех?
Да се работи на подобрување на стандардот а не само за лоповлук цело време да се збори.

Значи вие сте против проекти од било каков вид, или погрешно ве разбирам?
Ќе ги украдат парите и тоа е?
Кој ти вика дека МК пари нема. Земја што нема природни катастрофи и некои политички проблеми, што има многу денови сонце, реки, ветер, плодни почви, е сама крива ако нема пари.
Но работата е што ние и да ги немаме тие пари може да ги земеме од грантови и заеми за да изградиме се тоа, работата е се нема интерес и се зимаат заеми да се храни администрација за да гласа, ко да не знаеш кај живееш.
Автоматски споено мислење:

А ти сакаш да кажеш дека законски трошењето на тие средства не може да се изрегулира, така?
А не, тоа може, ама нема да се изрегулира, тоа ти кажувам. Можеше ете да се направи за буџетот од ќесите, па не се направи.

Не е проблем ова ни за туристи ни за иселеници, само нека направат некаков фонд и да се знае дека парите собрани од ова ќе одат за изградба на болница, градинки, или што и да е. Пола ќе заврши по џепови преку тендери, на ти го дај ми го, ама барем да има некаков видлив резултат од истото.

Како иселеник се согласувам. Сум вложил и фазла од 25€ во овие 5 години, но така и треба да биде - тоа ми е родот, потеклото, местото на кое ме створиле родителите. И местото на кое 2000 години луѓе разменувале гени за да ме створат мене денес. Дури и јас да сум тој кој го означува крајот на мојата лоза, мојот крај сепак ќе биде во мојот дом. Пошто поинаку не сакам. А тоа што ќе се вложи, нека седи за идни други се надевам посреќни посилни поздрави фамилии на мојот род.

Јас обратно би играл тука. Казна за секој месец кој луѓето го поминуваат надвор од Македонија. Не си се вратил 3 месеци? - 15 евра казна. Не си вратил 1 година? 200 евра казна. Сакаш да дишиш чист воздух некаде наместо да се труеш тука со нас? Ќе си платиш бато.

Сето она што го заработувам планирам да го вложам во МКД. Или ќе е во мојата фамилија. Или ќе е во луѓе кој јас сум ги одбрал. Некогаш фамилијата која сами сме си ја одбрале е подобра од крвната. Океј татко/мајка, ми се нешто најсвето. Нив секако сум ги поддржувал. И секогаш ќе поддржувам. Од друга фамилија братучеди сум понудил да ги повлечам да работат овде, кемкаат, а оваа работа не чинела, таа работа не чинела. А јас никош не наоѓам работи потпросечни ко што одат некој да работат по мекдоналдс во ДЕ. Сепак, кемкаат. Океј. Разбирам.

Јас кога ќе вложувам сам ќе одберам каде, во кој. Пример дури живеев во МКД имав проблеми со очите. Една комшивка (опасна по карактер, но добра, силна) имаше исто проблеми со очите. Појче емпатија имаше во неа за мене, а истите овие братучеди спомнати погоре, не знаеа ни што ме мачи од што не беа јавени со години.
Сега ко си дојдов последно, ко го видов синје на комшиката - Александар Македонски. Пораснал колку мене во висина, ама русокос, косата виткана ко прстени, лепотан. Во телото набиен од работа од што им помага на родителите. Се надевам дека е ептен стрејт, а не ко Аце и мене. Мислам дека е 1000% стрејт и гарант има еден куп девојки кој го бендисуваат. Добри/силни души од километар се гледаат. Во нив и такви слични на нив би вложувал, од што ми се гордост и сакам да ги биди.

Последно уредено:
makedonceto ima sindrom na debela zena, misli deka e mnogu posakuvan, a ustvari nikoj ne go ebe ni dva posto.

komentarive na forumov i ideive se poisovetuvaat so situacijata vo drzavava, kolku poluda i ponenormalna drzava stanuva za ziveenje, taka i ideite i komentarite.

kakva naplata na vlez be covece, i toj mal broj turisti sto go imame da go namalime, namesto da subvencionirame doagjanje na turisti i istite da trosat pari tuka, da se zapoznavaat so ubavinite koi gi imame vo drzavava i utre indirektno da ni nosat drugi i novi turisti, nie da im stavame prepreka na patot finansiska za da ne posetuvaat.

pa 25 evra uste naplata za vlez, mislis na egzoticno mesto vlagas, a ne deka ke gledas brutalizam, dupki po patista, koli parkirani na trotoari, aerozagaduvanje i sto uste ne, a za uste 5 evra mozes da si zemes wizzair karta do Rim ili Praga i da vidis nesto sto vredi da se vidi i da osetis nokjen zivot koj vredi da se oseti.

kakvo precenuvanje, ahahahah, odlicna ideja za sekoj koj sto planiral da ne poseti da si dodade uste nekoj denar i so avionska karta da ja poseti Italija, Ceska, Slovacka, sekoj koj sto tranzitno patuval tuka da ne zaobikoluva zatoa sto namesto vlez da plakja i patarini moze 25 evra da si potrosi na suveniri, unikatna hrana vo drugi drzavi.

ne, ahahahhaha.

Никој нема да те заобиколи за 25 евра.
nema ni da te poseti.

eve, 30 evra e avionska karta Beograd-Rim, zasto srbinot bi dal 25 evra za vlez u drzavava koja nema skoro nisto wow da ponudi vo sporedba so Italija, pogotovo koga istorija, kultura i arhitektura e vo prashanje.

Jas sum za da NE se plajca. Pricina e toa shto Makedonija ima dovolno sredstva i nachini za da im gi sobere parite na turistite i NE, ne mislam so vakvi mafijashki potezi tuku so razvoj na drzhavata i obezbeduvanje kvalitetni lokacii kade shto na turistite ce im bidi zadovolstvo da gi ostavat parite.
Ubavi Etno sela, Vinarii so programa, izleti, poseti na posebni mesta ( a gi ima 1000000) ...

Zatoa shto so toa i turistite/iselenicite ce bidat zadovolni i drzhavata srejchna. A vaka ce se osejchaat podebani makar shto i vaka i taka ce gi ostavat tie pari samo razlikata e dali so eden ruchek povejche !

No kako drzhava (Mislam na vlasta) iskreno recheno i ne ni zasluzhuvame eden coek da ni vlezi vo drzhavata zatoa shto od glave do pete se se mafijashi i ce gledaat tie sobrani pari kako da gi pretvorat von nekoj nov DUBAI proekt ili sl.
Ти па ти ...
50 евра за аеродром и железница годишно не ти се даваат, а не пак нешто повеќе од тоа.

Измислувате топла вода, вака можело, така можело
Еве ви кажувам како може, трошењето на тие пари законски да се изрегулира и кривична и парична одговорност ако некој ги злоупотреби со својата функција
За тие пари глас добива и дијаспората.
Тој што дава пари нека се запраша дали вреди неговиот глас или не.
За избори 100 па тој што е надвор нека одлучува дали исклучиво за избори ќе доаѓа
Тој што сака да гласа за убави работи, ни 100 евра нема да го задржат

Тебе проблем ти се 50 евра годишно да издвоиш и глеам тоа ти изгледа на некоја мафија, ама 1000 евра кирија да плаќаш не ти е мафија.

Не дај боже 100 да предложев, ќе почнеа жалопојќите по темиве :pos:

Модерна железница треба во државата која ќе служи и на иселиниците и на народот и на туристите.
Нови два аеродрома, бидејќи никој не заслужува после лет појше од саат и пол да патува до дома
За тој фонд мора да се има одговорност и парите исклучиво за јавни добра да идат.

Ама еве глеам у меѓувреме и опозиционер коментирал, како и обично само да бамбори а уствари ништо паметно не кажува
Он пари од европските радо би зел него да биде независен од нив

Никој нема да те заобиколи за 25 евра.
Многу јасно, луѓе илјадници евра даваат на патувања, они за 25 евра галама направија мислиш државата 1000 би наплаќала :pos:

Оној помаранџата какви се не суми предложуваше, за едни мочани 50 евра се издигнаа вечните гомнојадци, ова е смешно за мене искрено, се некој жалопојќи тука се пишуваат

Овој прилепскиов од парите што му ги земаа во Германија можеше зграда на 3 спрата да направи и 3 да ги продаде, ама битно 50 евра многу му се на скржавиот

Кој ти вика дека МК пари нема. Земја што нема природни катастрофи и некои политички проблеми, што има многу денови сонце, реки, ветер, плодни почви, е сама крива ако нема пари.
Но работата е што ние и да ги немаме тие пари може да ги земеме од грантови и заеми за да изградиме се тоа, работата е се нема интерес и се зимаат заеми да се храни администрација за да гласа, ко да не знаеш кај живееш.

А не, тоа може, ама нема да се изрегулира, тоа ти кажувам. Можеше ете да се направи за буџетот од ќесите, па не се направи.
Кривично мора да почне да се одговара, иначе нема стоп на дупењето во здрав мозок и крадење пари

Неможе модерна железница да немаме во 2026, извини пријател
Пари мора да се појават, никој нас на тацна ништо нема да ни даде, ако сами не си направиме

Многу хистерично гледате на мислењево, као 50 евра се макс што треба да се дадат за тие што доаѓаат на гости во Македонија.

Замисли сега тоа стварно се изгласува и дијаспората се реши да не доаѓа поради тие мочани 50 евра.
Резил на резилите

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom