Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 20: @FilipMKD007 - Целосна забрана за автомобили во Скопје и воведување функционален јавен транспорт)

Целосна забрана за автомобили во Скопје и воведување функционален јавен транспорт

• Вкупно гласачи
    5
Џабе Ио, кај нас ако воведат такво нешто родителите пак за себе ќе ги користат тие распусти, детето ќе го тупнат кај баба/дедо, а они први во Солун/Калитеа/билокајвогрчка. Инаку предлогот ти е топ во теорија вака и знам дека функционира во некои земји, но за жал ние сме далеку од тоа.

Џабе Ио, кај нас ако воведат такво нешто родителите пак за себе ќе ги користат тие распусти, детето ќе го тупнат кај баба/дедо, а они први во Солун/Калитеа/билокајвогрчка. Инаку предлогот ти е топ во теорија вака и знам дека функционира во некои земји, но за жал ние сме далеку од тоа.
Знам, ама од некаде мора да се почне да се подобруваат работите.

Убави дневници се земаат на празници, ама тоа нема поента кога цело семејство ти е собрано дома, а ти на работа.

Тазе родители ко тебе може постепено тоа да го сменат

Продуктивноста и слични глупости не верувам дека се важни за овој муабет, не дека кај нас некој мери продуктивност.

Покрај тоа, има еден тон различни работни места и индустрии, имаш услужен сектор, трговија, производство, консалтинг и еден тон други, кај кои многу различно се мери продуктивноста и многупати не ни зависи од бројот на работни денови во неделата или од празниците.

Јас сум за одмор, затоа и напишав дека наместо ебавање со еден куп државни празници (кои ги ползуваат 99% од јавниот сектор, наспроти ваљда околу 60-70% од приватниот), повеќе да се регулира годишниот одмор и да се овозможи секој човек во годината неколкупати да здивне, да се релаксира, да не биде под притисок.

Иако гледам дека сте мнозинство вие за неукинување, но едно не можете да премижете а тоа е следното: Голем дел од луѓето овие празници не ги осеќаат и не ги празнуваат.

Никој, апсолутно никој не го чувствува за празник 8 декември или 24 мај, многу малку ги осеќаат и празнуваат 11 или 23 октомври, па дури и денот на независноста. Да не се повторувам за муслиманскиот празник, мислам срамно е, најобичен ден. За овие православните духовден и богородица, освен бабите кои одат на гробишта и некои тука-таму, никој ама апсолутно никој не ги осеќа како празници.

За празник да биде неработен ден, по моја логика треба стварно луѓето да бидат обединети, да има програми за нивно одбележување, да има логика самиот ден зошто е неработен.
Реално, такви се кај нас Бадник и Божик, факт е дека, дури и да е од навика, огромен дел од луѓето ги празнуваат и се дружат, одат на ручеци кај поширока фамилија, некако стварно се чувствува дека не е обичен ден. Истото горе-долу важи и за Велигден, иако затоа што се паѓа пролетно време, аранжманите за странство се преполни. Ама сепак, таман си е и Велигден.

Јас не велам да укинеме за да работиме повеќе - туку да укинеме и да замениме со одмор, кој некому и некогаш вистински му треба.

Јас работам работа која ми овозможува максимална слобода - ако се чувствувам продуктивен да работам и на празник и до доцна, ако не ми е до работа или имам нешто приватно поважно, да ја оставам и да си терам своето, па макар било и вторник 11 часот, работен ден.

Има и кај мене крајни рокови и притисоци, ама во глобала е флексибилно. Сепак, кај голем дел од работните места мислам дека тоа не е случај и затоа повеќе треба да се обрати внимание на вистински одмор, наместо на пресекување денови.

Не ги гледате негативните работи кај празниците, во сред недела.
Просто, имаш многу работа, континуирано ако ја вршиш ќе ти требаат пример 4 денови, од понеделник до четврток. Бам, среда е празник, ти се пресекува неделата, одиш во четврток, додека да се свестиш поминал пола ден, ајде и во петокот цел ден ебавање, па ради прекинот ти требале саат-два повеќе. Тебе тој ден не ти помогнал, туку предизвикал повеќе стрес во петок во 3 поручек, наместо на пример, си завршил до четврток, петок си отишол леко на работа, некоја техникалија ќе завршиш, ќе пиеш кафе како човек, краток план за следната недела... и чао во 12-13 часот, се гледаме понеделник.

Знам дека повеќето нема ниту да разберат, ама отворете малку главите- голем дел од работните места веќе се малку посложени, не се ден за ден работа и не се работа со муштерии.

да, можеби...
Бидејќи многуте празници знаат да предизвикаат хаос у неделата низ многу институции... дисбаланс кој и онака е сеприсутен.
Додава уште летаргичност во и онака мрзливата ни, пред се администрација. Дури се вратат у нормала после продолжен викенд, прошла неделата
Во приватен сектор, голем дел од работниците, за одредена сума, би работеле на одредени празници. Многу тоа и го прават.
И покрај тоа што овде работникот е на колена од сите страни, сепак сметам дека има потреба од воспоставување на работна култура на ниво на нација, за што големиот број неработни денови не допринесува позитивно.

Не ги гледате негативните работи кај празниците, во сред недела.
Просто, имаш многу работа, континуирано ако ја вршиш ќе ти требаат пример 4 денови, од понеделник до четврток. Бам, среда е празник, ти се пресекува неделата, одиш во четврток, додека да се свестиш поминал пола ден, ајде и во петокот цел ден ебавање, па ради прекинот ти требале саат-два повеќе. Тебе тој ден не ти помогнал, туку предизвикал повеќе стрес во петок во 3 поручек, наместо на пример, си завршил до четврток, петок си отишол леко на работа, некоја техникалија ќе завршиш, ќе пиеш кафе како човек, краток план за следната недела... и чао во 12-13 часот, се гледаме понеделник.
Како бе ти предизвикале стрес со тоа што ти дале слободен ден на сред недела? :pos:

Како бе ти предизвикале стрес со тоа што ти дале слободен ден на сред недела? :pos:
Брат...
Ме мрзи да го повторувам примерот, можеби не ми е идеално напишан, ама помачи се да го разбереш.

Ако не, со среќа вечер, да загубите од Конте :kuracc:

Брат...
Ме мрзи да го повторувам примерот, можеби не ми е идеално напишан, ама помачи се да го разбереш.

Ако не, со среќа вечер, да загубите од Конте :kuracc:
Не, добро си одеше постот, таман лајк ќе ти дадев, кога одеднаш ни откри проблем за кој не сме знаеле дека постои :D

Да де. Еве да ги изброиме тие што се државни а поврзани со верата:

1. Божиќ
2. Велигден
3. Св. Кирил и Методиј
4. Св. Климент Охридски

наспрема

1. Рамазан Бајрам

4:1 е реципроцитет?

Да де. Еве да ги изброиме тие што се државни а поврзани со верата:

1. Божиќ
2. Велигден
3. Св. Кирил и Методиј
4. Св. Климент Охридски

наспрема

1. Рамазан Бајрам

4:1 е реципроцитет?
не е баш така

3 и 4 кога се слават како државни празници не се слават како верски празници, не се слави нивната светост (на Кирил, Климент...), туку се слават како просветителски празници.

Се слави нивниот просветителски придонес.

Контекстот на славење не е верски, како што е случај со 1 и 2.

Не, добро си одеше постот, таман лајк ќе ти дадев, кога одеднаш ни откри проблем за кој не сме знаеле дека постои :D
Не реков дека некој ми дал слободен ден во сред недела и тоа ми предизвикало стрес.

Хипотетичка ситуација е тоа, со која на мојата работа честопати се среќавам, ама јас успешно ја менаџирам затоа што сам одлучувам дали празникот ќе го работам или не. Затоа твојот заклучок некој да ми даде слободен ден е погрешен од старт :D.

Еве да не ја тупиме, ќе се обидам преку еден многу едноставен, реален пример.

Пред неколку години на работата фативме да работиме еден проект.
Јас ја водев изработката главно, започнав некаде 25-30 денови пред крајниот рок.
Грубо гледано, обемот на работата беше околу 8-10 работни денови, ама не по ред, туку повеќе по фази... да ми легнат некои делови, некои да ги истражам, испитам и така натаму.

Два дена пред крајниот рок се паѓаше некој небитен празник. Сега јас да бев класичен работник, нели ќе си кажеш, аа неработен ден, ќе седам дома и ќе правам... ништо. И ќе требаше на претпоследниот и последниот ден да умрам од нервоза.

Вака си земав на празникот, леко леко, си седнав на компјутер и од некои 60% до каде што по моја проценка беше завршена работата, за 6-7 часа работа на мира, без телефони, без сообраќајна бучава, со отворен џам и дишење воздух... стигнавме до 90-95%. Двајца работевме паралелно и во координација.

Другиот веќе работен ден, ми се појави друга ситна работа, ја завршив, после тоа се вративме на проектот и го доведовме до 100%, со некое нормално време од 5-5-30 поручек... некои си 20 саати пред рокот.
Фаст форвард, се помина како што треба и обезбедивме работа и финансии за некои 6-9 месеци, во следните 2 години.

Тоа ми беше поентата, сега заклучувај дали некогаш некој неработен ден е стрес или не:D

Не реков дека некој ми дал слободен ден во сред недела и тоа ми предизвикало стрес.

Хипотетичка ситуација е тоа, со која на мојата работа честопати се среќавам, ама јас успешно ја менаџирам затоа што сам одлучувам дали празникот ќе го работам или не. Затоа твојот заклучок некој да ми даде слободен ден е погрешен од старт :D.

Еве да не ја тупиме, ќе се обидам преку еден многу едноставен, реален пример.

Пред неколку години на работата фативме да работиме еден проект.
Јас ја водев изработката главно, започнав некаде 25-30 денови пред крајниот рок.
Грубо гледано, обемот на работата беше околу 8-10 работни денови, ама не по ред, туку повеќе по фази... да ми легнат некои делови, некои да ги истражам, испитам и така натаму.

Два дена пред крајниот рок се паѓаше некој небитен празник. Сега јас да бев класичен работник, нели ќе си кажеш, аа неработен ден, ќе седам дома и ќе правам... ништо. И ќе требаше на претпоследниот и последниот ден да умрам од нервоза.

Вака си земав на празникот, леко леко, си седнав на компјутер и од некои 60% до каде што по моја проценка беше завршена работата, за 6-7 часа работа на мира, без телефони, без сообраќајна бучава, со отворен џам и дишење воздух... стигнавме до 90-95%. Двајца работевме паралелно и во координација.

Другиот веќе работен ден, ми се појави друга ситна работа, ја завршив, после тоа се вративме на проектот и го доведовме до 100%, со некое нормално време од 5-5-30 поручек... некои си 20 саати пред рокот.
Фаст форвард, се помина како што треба и обезбедивме работа и финансии за некои 6-9 месеци, во следните 2 години.

Тоа ми беше поентата, сега заклучувај дали некогаш некој неработен ден е стрес или не:D
Dude, те дупчам, прекини да објаснуваш :D

не е баш така

3 и 4 кога се слават како државни празници не се слават како верски празници, не се слави нивната светост (на Кирил, Климент...), туку се слават како просветителски празници.

Се слави нивниот просветителски придонес.

Контекстот на славење не е верски, како што е случај со 1 и 2.
Сеедно, муслиманите секако не ги слават. Тоа ми беше поентата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom