Не реков дека некој ми дал слободен ден во сред недела и тоа ми предизвикало стрес.
Хипотетичка ситуација е тоа, со која на мојата работа честопати се среќавам, ама јас успешно ја менаџирам затоа што сам одлучувам дали празникот ќе го работам или не. Затоа твојот заклучок некој да ми даде слободен ден е погрешен од старт

.
Еве да не ја тупиме, ќе се обидам преку еден многу едноставен, реален пример.
Пред неколку години на работата фативме да работиме еден проект.
Јас ја водев изработката главно, започнав некаде 25-30 денови пред крајниот рок.
Грубо гледано, обемот на работата беше околу 8-10 работни денови, ама не по ред, туку повеќе по фази... да ми легнат некои делови, некои да ги истражам, испитам и така натаму.
Два дена пред крајниот рок се паѓаше некој небитен празник. Сега јас да бев класичен работник, нели ќе си кажеш, аа неработен ден, ќе седам дома и ќе правам... ништо. И ќе требаше на претпоследниот и последниот ден да умрам од нервоза.
Вака си земав на празникот, леко леко, си седнав на компјутер и од некои 60% до каде што по моја проценка беше завршена работата, за 6-7 часа работа на мира, без телефони, без сообраќајна бучава, со отворен џам и дишење воздух... стигнавме до 90-95%. Двајца работевме паралелно и во координација.
Другиот веќе работен ден, ми се појави друга ситна работа, ја завршив, после тоа се вративме на проектот и го доведовме до 100%, со некое нормално време од 5-5-30 поручек... некои си 20 саати пред рокот.
Фаст форвард, се помина како што треба и обезбедивме работа и финансии за некои 6-9 месеци, во следните 2 години.
Тоа ми беше поентата, сега заклучувај дали некогаш некој неработен ден е стрес или не