masturbacijata e poprilicno lesno zavisna praktika i e destruktivna, mnogu cesto se minimalizira kolku e zavisna.
nikoj ne od mazite ne masturbira poradi zdravjeto na prostatata, tuku poradi dopaminskiot hit koj sto sleduva posle ejakulacija.
postojat milioni ventili, milioni zdravi naviki od tipot na vezbanje, trcanje, pesacenje, ucenje stres menadzment tehniki, itn, koi pomagaat i so spienje, i so namaluvanje na stres taka da nema nekoja potreba od masturbacija tuku tie "benefiti" sluzhat kako izgovor.
ako se vodime po nauka, i nikotinot e nootropic i stimulant koj ti pomaga polesno da se fokusiras, ima laksativno dejstvo shto znachi pomaga pri stolica, go ubrzuva metabolizmot sto znaci deka polesno e da odrzuvas normalna tezhina, go diga nivoto na sloboden testosteron vo krvta, ima socijalen element, no toa ne znaci deka se konzumira od tie pricini, neli, nitu pak deka ne pravi steta.
pokraj toa sto so ejakulacijata se isfrla seksualna energija i pravi hormonski disbalans, istotaka se isfrlaat mikronutrienti koi se vitalni za funkcioniranje na organizmot i za koi e potreben period da se nadoknadat.
seksualna napnatost mene mi e smesen moabet, toa znaci deka potrebata od baranje na partner ja zamenuvas so masturbacija, pritoa, nisto porazlicen ne si od zivotno ako seksualnite nagoni i jadenjeto ne umees da gi kontroliras.
masturbacijata kaj maski i zenski mnogu razlicno vlijae, nie isfrlame tecnost koja nosi zivot i moze da stvori deca, sto ne e za potcenuvanje.
da beshe tolku zdrava masturbacijata, posle ejakulacija ke se chustvuvavme zdravo i vitalno, a ne iznemoshteni, demotivirani, podepresivni i so pomala fizicka sila.
eve, ja gi zamoluvam maskite forumasi da apstiniraat od masturbacija mesec, dva ili povekje od zavisnost od nivnite moznosti i da pishat tuka dali se chustvuvale poubavo, poprisutno, posilno, pomotivirano, i toa ne e samo shto samite ke primetite tuku neshto shto i drugite ke primetat.
ne e slucajnost shto vrvni sportisti apstiniraat i od seks i od masturbacija pri vazni natprevari, nitu pak toa shto vo sekoja religija ima periodi kade sto se apstinira.