Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.

2025 имавме 2, не квалитетни, туку неверојатни филмови!Што е проблемот со македонската кинематографија, зошто не може еднаш годишно да се пласира квалитетен филм или серија?
Који се ти филмови?2025 имавме 2, не квалитетни, туку неверојатни филмови!
„Силјан“ и „Диџеј Ахмет“. Првиот освои 2 награди во Венеција, најдобар во Чикаго, најдобар филм и најдобра режија на IDA наргадите во Америка, номиниран на Independent Spirit Awards, PGA Awards, Toronto Film Critics Association Awards, на филмските фестивали во Ваљадолид, Атина, Берген, Хаинан, на Critics' Choice Documentary Awards, Greater Western New York Film Critics Association Awards и Michigan Movie Critics Guild Awards. Беше дури и блиску да заработи 2 номинации за Оскар.Који се ти филмови?
Благодарам многу за детално објаснување.
„Силјан“ и „Диџеј Ахмет“. Првиот освои 2 награди во Венеција, најдобар во Чикаго, најдобар филм и најдобра режија на IDA наргадите во Америка, номиниран на Independent Spirit Awards, PGA Awards, Toronto Film Critics Association Awards, на филмските фестивали во Ваљадолид, Атина, Берген, Хаинан, на Critics' Choice Documentary Awards, Greater Western New York Film Critics Association Awards и Michigan Movie Critics Guild Awards. Беше дури и блиску да заработи 2 номинации за Оскар.
Вториот, „Диџеј Ахмет“ - ја освои Special Jury Award на Санденс во Америка и плус награда од публиката за најдобар филм. Освои специјална награда од жирито во Сиетл, најдобар актер во Севилја, special mention во Милвоки, награда од публиката во Лос Анџелес, најдобар филм во Херцег Нови, најдобар филм на Desertscape International Film Festival, и уште купишта фестивали и номинации.
Филмот е снимен со мнозински удел на Агенцијата за филм на Република Македонија. Режисер и сценарист - Македонец, кинематограф - Македонец, асистенти на режија - Македонци, сценографи - Македонци, костимографи - Македонци, актери - сите до еден од Македонија. Копродукција на Македонија, Чешка, Србија и Хрватска е. Нема никаков турски удел во филмот. Објасни ми, по која логика е турски филм? Дека се зборува на турски јазик? Ако е јазикот најбитен, кажи ми чиј филм е Apocalypto на Мел Гибсон?Овој вториот е турски филм, не македонски.
И каква врска има тоа? Еве и ти кажи ми две работи:Све твое само главното туѓо. Ко оној филм со травеститот све на шпански и на крај оскари им зема.
Зошто онда на турски зборуваат?Филмот е снимен со мнозински удел на Агенцијата за филм на Република Македонија. Режисер и сценарист - Македонец, кинематограф - Македонец, асистенти на режија - Македонци, сценографи - Македонци, костимографи - Македонци, актери - сите до еден од Македонија. Копродукција на Македонија, Чешка, Србија и Хрватска е. Нема никаков турски удел во филмот. Објасни ми, по која логика е турски филм? Дека се зборува на турски јазик? Ако е јазикот најбитен, кажи ми чиј филм е Apocalypto на Мел Гибсон?
Така зборуваат дома Јуруците. Мајчин јазик им е.Зошто онда на турски зборуваат?
Ионака сме обезлучени, со наметнато име на државата, знаме... сега и на друг јазик да снимаме филмови.