Македонски филмови

• Креатор на темата Креатор на темата Solid
  • Време на започнување Време на започнување
Дали ти е готова ти е листата? Би сакал да направам пост за профилот (filmskivesti) негде средината на декември со предлог за Македонски филмови што се случуваат околку Нова Година, и би сакал да ја ставам листата во описот како линк ако не е проблем :)
Бујрум. Листата е готово веќе некое време. Не ми текнува на други филмови. Ќе го средам само описот и подредам филмови по земја и година.

Има звук на DJ Ahmet само поради некоја причина тој што го „склопувал“ филмот не ставил enabled flag на аудиото.
gii8g2.png

Некои плеери го „слушаат“ овој flag па затоа го пуштаат филмот без звук, но може да се вклучи. Ако користите VLC, во audio -> audio track ќе ја најдете траката со звукот и ќе ви се пушти.
Некои плеери како PotPlayer претпоставуваат дека луѓето што ги „склопуваат“ филмовите би направиле ваква грешка па автоматски го пушта звукот без ништо посебно да правите, затоа што и онака е единствена аудио трака во филмот.

Одреден корисник пиша дека има проблеми со звукот па го избриша постот, затоа го пишав ова.
Одреден корисник #2 го имаше сличниов проблем.

Има звук на DJ Ahmet само поради некоја причина тој што го „склопувал“ филмот не ставил enabled flag на аудиото.
gii8g2.png

Некои плеери го „слушаат“ овој flag па затоа го пуштаат филмот без звук, но може да се вклучи. Ако користите VLC, во audio -> audio track ќе ја најдете траката со звукот и ќе ви се пушти.
Некои плеери како PotPlayer претпоставуваат дека луѓето што ги „склопуваат“ филмовите би направиле ваква грешка па автоматски го пушта звукот без ништо посебно да правите, затоа што и онака е единствена аудио трака во филмот.

Одреден корисник пиша дека има проблеми со звукот па го избриша постот, затоа го пишав ова.
Одреден корисник #2 го имаше сличниов проблем.
Одреден корисник #2 слушнав дека препорачува користење на ВЛЦ.

Силјан номиниран за најдобар документарец на Independent Spirit Awards. Секако тоа е голем плус во предоскаровската трка, но не говори многу за тоа дали ќе биде номинаран за Оскар. Ланскиот освојувач на Оскар, No Other Land, на пример, беше освојувач и на ISA, но претходните: 20 Days in Mariupol и Navalny, не добија ни номинација за ISA.

Од друга страна пак, ова е втора номинација на Тамара Котевска за Independent Spirit Awards, исто и Honeyland беше номиниран. Па, да стискаме прсти уште посилно.

Здраво. Дали некој знае каде и дали воопшто можат да се најдат филмовите: Како лош сон (2003), Боли ли? Првата Балканска Догма (2007), Копање (2018)?

Здраво. Дали некој знае каде и дали воопшто можат да се најдат филмовите: Како лош сон (2003), Боли ли? Првата Балканска Догма (2007), Копање (2018)?
Копање го имаше на YouTube на времето. Другите два - на тракермк, ако има сидери.

Копање го имаше на YouTube на времето. Другите два - на тракермк, ако има сидери.
Копање го нема на YouTube, најдов торент ама без сидери. Боли ли и Како лош сон ги има на тракер мк во еден голем торент, ќе видам колку ќе имам среќа со сидери, исто така Како лош сон го најдов на официјалната страница на режисерот VHS rip. Фала ти!

Копање го нема на YouTube, најдов торент ама без сидери. Боли ли и Како лош сон ги има на тракер мк во еден голем торент, ќе видам колку ќе имам среќа со сидери, исто така Како лош сон го најдов на официјалната страница на режисерот VHS rip. Фала ти!
Нажалост Боли Ли и Како лош сон се тој квалитет - ДВД рип, а Копање ваљда не е на Јутјуб зашто го имаат ставено на Амазон да се купи. Би требало на Тракер МК да го има или на некој српски тракер.

Нажалост Боли Ли и Како лош сон се тој квалитет - ДВД рип, а Копање ваљда не е на Јутјуб зашто го имаат ставено на Амазон да се купи. Би требало на Тракер МК да го има или на некој српски тракер.
Во право си. Го најдов Копање на balkandownload, заборавив да проверам таму. Фала ти

Номинација во категорија документарки и за Critics Choice Awards наградиве. :oeoeoe:
Би рекол сигурно ќе биде во скратената листа на документарки, па да видиме.

IMG_2492.jpeg

Браво за дизајнот @petrovvskiii. Си го испуштил само Јон Вардар од долгометражниве.

Немаме баш новогодишни/божиќни филмови, освен можеби некои од среднометражниве Биби и Боби, али ете предлози ако некој сака да гледа македонски филм што се случува околу празниците.

National Geographic’s The Tale of Silyan won Best Feature Documentary at the 41st Annual IDA Documentary Awards in Los Angeles today, significantly boosting its already promising bid for Oscar recognition.
Напред наши.

Браво за дизајнот @petrovvskiii. Си го испуштил само Јон Вардар од долгометражниве.

Немаме баш новогодишни/божиќни филмови, освен можеби некои од среднометражниве Биби и Боби, али ете предлози ако некој сака да гледа македонски филм што се случува околу празниците.
Фала ти, премногу ми значи. Го имав спремено и "Јон Вардар" ама изгледа во селектирањето не се ставил, а моја грешка е што не проверив... го спомнав во описот сега, фала ти што ме потсети. Се надевам дека понатаму дека ќе се направи некој новогодишен фамилијарен Македонски филм.

Финалното гласање за audience award на Cinema Eye Honors е во тек и трае до 16.12. Ајде дечки, гласајте за Силјан - https://cinemaeyehonors.com/audienc...nE7zeO_dvahM9VV0wi_aem_XOWi9DUX93U1EUVnr33Esg
Со тоа што заборави да спомнеш дека од еден уред може неограничено да се гласа. Откако пушташ глас само се враќаш најгоре и кликаш на сината лента Cast Your vote for the Audience award и пак ти дава можност да гласаш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom