Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Интересно е што повеќето од вас се добри во економска анализа на акции, крипто и слично, ама кога се однесува на најголемата инвестиција во животот на еднен човек, недвижност, одеднаш економските закономерности престануваат да важат и ROI станува небитен, се водите само на емоционална база дека цената на становите оди нагоре и мора да се купи сега (овде тој феномен го викаат FOMO, fear of missing out).

Ќе дадам пример споредба и за ROI на Скопје vs Сиднеј за 60 квадрати стан:
Инвестирам и знам што е ROI и FOMO. Буквално никаква поврзаност имаат за купување стан на некој што му е за живеење. Во 50м2 моментално со мало дете и мојата желба да имам 3 деца твојата формула за ROI за Скопјемце не ми влијае многу. Сепак инат не ми дава да се лупнат 200к за најзагадениот и најпрјавиот град во Европа. Ќе држи инат додека не дојде на пат второ дете ама FOMO сигурно нема да е причинатаз,ашто би земал.

Btw капа доле што преку форумот се дружите и лично таму.

Скопје треба да се споредува со Приштина, Тирана, Загреб, Сараево и Солун. И кога е поамбициозен со Белград, Софија, Букурешт и Атина. Не со германски градови.
Koga posledno si gi posetil gorenavedenite ??? Zagreb e svetlosni god pred SK a i dosta podobar od BG i Atina ( Bukurest ne sum bil, ne znam), Solun kade kade podobar, Tirana veke nekoj period e podobra od Skopje. E sea so Saraevo mojme da sporedvime poso vkus e vo prasajne a ista klasa se momentalno, Pristina ti e nesto ispod ali stvarta kaj niv e sho ogromen kapital e vlezen i se gradit na veliko taka da cim gi zavrset proektite za nekoj 15god i pod niv ke e, isto ko sho bese i so Tirana jbg..

Ova e ko onaa, koga nemaat za leb neka jadat kolacinja. Tolku ste odlepeni od realnosta. Eve AJ dajte mi Stan u Sydney odma idam tamu, znam deka e poubo od Skopje

Проблемот е што на темава Скопје го споредуваат со Виена, Минхен, Париз, Сиднеј :pos: затоа што институционално е главен град.
А всушност Скопје треба да се споредува со помало германско градче. Пошто толку нуди. Па дури и тие германски градчиња имаат подобра инфраструктура и систем.
Дури и ако го споредиш со главниот град, пак е земја–воздух. По број на жители се слични, Скопје дури и малку поголем. И двата града немаат море, ама Канбера е десет класи подобро организирана и урбанистички средена од Скопје. Да не почнуваме ни муабет за стандардот во споредба со цените.

Во Скопје просечна нето плата е околу 50 илјади денари месечно (околу 22–23 илјади австралиски долари бруто годишно), а во Канбера – еве што вика Гугл:
“The average salary in Canberra is approximately $2,178.40 per week ($113,276.80 annually) for full-time workers.”

Становите во Скопје веќе се по 2000–2500 евра за квадрат (околу 3500–4500 AUD), додека во Канбера во убави делови на градот гледам одат околу 7000–8000 AUD за квадрат. Значи, плата пет пати пониска, а цените само на половина. Не сакам ни да почнам да споредувам чистота, воздух, квалитет на институции, можности за работа и личен развој, помош од држава и тн.

Поентата е да се спореди цена на квадрат стан со просечна плата, и по тие параметри Скопје е поскап во споредба со Сиднеј и повеќето големи градови во светот.
Да, кога беа цените 1000-1200 евра квадрат Скопје беше добар дил, сега на 2000+ едноставно е станат прескап.

Интересно е што повеќето од вас се добри во економска анализа на акции, крипто и слично, ама кога се однесува на најголемата инвестиција во животот на еднен човек, недвижност, одеднаш економските закономерности престануваат да важат и ROI станува небитен, се водите само на емоционална база дека цената на становите оди нагоре и мора да се купи сега (овде тој феномен го викаат FOMO, fear of missing out).

Скопје - цена на станот 120.000е, кирија 350е (годишно 4200е). Инвестицијата ќе се исплати за 28.5 години
Сиднеј - цена 300.000е, кирија 1500е (годишно 18000е). Инвестицијата ќе се исплати за 17 години

Можеби Македонците не можат да купат стан во Австралија, ама можат да купат во Словенија, Грција или Германија (знам за неколку примери од моето непосредно опкружување што го направиле ова).
Ти ставив лајк затоа што на место ти е муабетот, само една работа не си напоменал, за која намена се купува станот? Дали е инвестиција? Дали е за живот? Зашо вака ако седнеме да споредуваме работи ние од Македонија треба колективно да се обесиме. Еве кечап сум купил вчера, да земам да споредувам со цените во Германија или Австралија и нивниот стандард? Инстант ќе ме натера да се самоубијам.

Мора да се разбере фактот што не сите луѓе се спремни да се иселат од Македонија, секако не е ни возможно тоа. Друго, споредбите помеѓу градови како Сиднеј, Мелбурн, Њу Јорк и Скопје се смешни и трагични во исто време и секоја математика и споредба е губење време. (Ова не ти го кажувам тебе него општо зборам)

Често ми се дешава у приватен живот да добијам прашање дали се исплати да земам кредит од толку и толку пари за стан на таа и таа локација... Секогаш одговорот ми е прво да расчистат за што го купуваат станот, живеење или инвестиција, а потоа са седнат и да направат една проста "рачуница", локација, големина на стан, близина на маркет, болница, школо, дали има парно, паркинг итн итн, па потоа да гледаме цена, камата и остали курчеви карики.
Жими се не можам да разберам луѓе со две деца што купуваат 40 квадрати стан во некои приградски населби и даваат цирка 1500/1600 евра за квадрат само дека градбата била нова и ќе се развиела населбата во иднина. Па мајсторе децата ќе ти пораснат додека се развие таа населба, а ти во гз место ќе кинеш живци и нема да можеш да и се качиш на жена ти затоа што децата ќе спијат со вас. Секако, со ова не мислам дека стрикно треба во Центар и Карпош да купуваат станови за 3.000 евра квадрат, повеќе муабетот ми беше за мајндсетот на луѓето и дека безглаво купуваат станови без да уклучат мозок. И нормално овие луѓе за 2/3/5 години ќе бараат нов стан затоа што 40 квадрати ќе им бидат премалку и ајде пак задолжување, пак кредит, пак селење, пак ебавање и исти постапки.

Сума сумарум тој што споредува Скопје со Сиднеј џабе си губи време. Ти што си го дал примерот, дури и да се обратни бројките, пак стандардот и куповната моќ на тој од Сиднеј ќе му дозволи да живее растеретено и покрај тоа што ќе треба 30 години да враќа кредит. Кај нас ем враќаш 30 години, ем крпиш секој месец крај со крај.

Ти ставив лајк затоа што на место ти е муабетот, само една работа не си напоменал, за која намена се купува станот? Дали е инвестиција? Дали е за живот? Зашо вака ако седнеме да споредуваме работи ние од Македонија треба колективно да се обесиме. Еве кечап сум купил вчера, да земам да споредувам со цените во Германија или Австралија и нивниот стандард? Инстант ќе ме натера да се самоубијам.

Споредбата беше за инвестиција во недвижност, за купување свој дом секако си онаден, дали ќе платиш по овие надувани цени или цел живот под кирија, избор меѓу магарето или змијата.
Сиднеј го дадов само пример од прва рака, има и други градови по бел свет со подобри услови од Ск од аспект плата/цена на квадрат, еве нека пишат и останатите што се по туѓина да направиме паралела. Едноставно не е точна тезата што тука се протежираше пред 5-10 страни дека 2000-2500е е фер цена за м2.

ПС. Се надевам дека нема да се наљутиш што ќе ти пишам директно, ама гледај да фатиш странство и ти, не си ги губи најубавите години во Мк. Колку што знам имаш блиски во Норвешка, можат да ти помогнат на почеток дури да го научиш јазикот и да застанеш на нозе. Просечна плата таму е 5к евра, ако се снајдете со поубавата половина има за неколку години да створите колку за неколку децении во Мк.

Споредбата беше за инвестиција во недвижност, за купување свој дом секако си онаден, дали ќе платиш по овие надувани цени или цел живот под кирија, избор меѓу магарето или змијата.
Сиднеј го дадов само пример од прва рака, има и други градови по бел свет со подобри услови од Ск од аспект плата/цена на квадрат, еве нека пишат и останатите што се по туѓина да направиме паралела. Едноставно не е точна тезата што тука се протежираше пред 5-10 страни дека 2000-2500е е фер цена за м2.

ПС. Се надевам дека нема да се наљутиш што ќе ти пишам директно, ама гледај да фатиш странство и ти, не си ги губи најубавите години во Мк. Колку што знам имаш блиски во Норвешка, можат да ти помогнат на почеток дури да го научиш јазикот и да застанеш на нозе. Просечна плата таму е 5к евра, ако се снајдете со поубавата половина има за неколку години да створите колку за неколку децении во Мк.
Види, овој муабет го праиме страници наназад, ама не е можно сите да се иселат од МК, прво тоа е статистичка аномалија, ко да кажеме ај сите ќе се стремиме да бидеме директори, па нема да има кој да чисти улици, едноставно не е можно. Второ, нешто што мислам не го кажавме е дека на много народ им одговара да живее во МК, сака да има врски, вујко владика, да работи клати врата, да му кинат казни, да влага преку ред, таков човек (а ги има не мал процент) не му одговара да иде во странство кајшто се е пицикато и нема да може овие финти да ги прави.
И трето, ако се вратиме во МК/СК со муабетов, ако идеш да купиш стан и му кажеш аргумент де бе друже па за оваа цена во Сиднеј ќе најдам, ќе ти каже е добро де иди во Сиднеј живеј :D, цена никој нема да спушти, но дур има овци има и вуна.

Поентата е да се спореди цена на квадрат стан со просечна плата, и по тие параметри Скопје е поскап во споредба со Сиднеј и повеќето големи градови во светот.
Да, кога беа цените 1000-1200 евра квадрат Скопје беше добар дил, сега на 2000+ едноставно е станат прескап.

Скопје - цена на станот 120.000е, кирија 350е (годишно 4200е). Инвестицијата ќе се исплати за 28.5 години
Сиднеј - цена 300.000е, кирија 1500е (годишно 18000е). Инвестицијата ќе се исплати за 17 години

Можеби Македонците не можат да купат стан во Австралија, ама можат да купат во Словенија, Грција или Германија (знам за неколку примери од моето непосредно опкружување што го направиле ова).
Веќе ти пишале ама да не ми пропадне цитатот бе :)

РОИ има врска ако зимаш станот како инвестиција, а ако го гледаш како инвестиција и изборот ти паднал на Скопје тогаш нешто не е океј со тебе сериозно

А тие што го зимаат за живеење не гледаат РОИ гледа КНГ (кров на глава) сакал нејќел ќе си плати
Едино нешто што може да го разгледа е дали ќе плати за Карпош Тафталиџе Ченто или Инџиково во зависност од потребите и буџетот (поише од буџетот зашто буквално една зграда да е у дебармаало сите у неа ќе сакаат да бидат)

Друга работа лесно му среди на Стефан у Норвешка, ама ни на хартија е така лесно бит па во реалност
Прво како нов нема да почнеш средна плата голема е веројатноста да почнеш од некоја пониска позиција со пониска плата.
Таа пониска плата која е бруто кога ќе и удриш данокот норвешки и нема да е така голема, додади на тоа дека нема вечно да живее кај роднините ќе сака да е самостоен доаѓа делот плаќање кирија која и не е така мала у Норвешка.
У МКД нема толку голема плата ама има втора плата (ти гарантирам дека нема од прв ден двајцата да се вработени), трошоците за станот не му се колку киријата во Норвешка …

Не викам дека МКД е идеална ама почетокот било каде во странство е тежок без разлика дали имаш или немаш роднини/пријатели.
Си сменил и сам од една во друга држава се разбираме дека почетокот никогаш не е лесен, е сега дали јас ти Стефан или било кој друг е спремен да ги ризикува тие неколку години за да има некој подобар живот во иднина е друг муабет кој верувај не е лесно да го направиш на форум со податоци од Гугл

Не не таман работа, си праиме муабет. Имам и во Шведска и во Норвешка први братучеди, брат ми во УСА, имам нешто и во Австралија, се наоѓа, дал Господ. :D

Јас сум прв противник на селење од државава без да пробаш нешто да направиш, меѓутоа како одминува времето се повеќе и повеќе сфаќам дека не ја бива работата. Не е само финансискиот аспект, има нешто и во квалитет на животот, организација, уреденост, безбедност итн итн. Кај нас реално може многу убаво да живееш да речеме и ти и сопругата да земате по 1200/1500 евра плата. Можеш и кредит да плаќаш, да живееш нормално и да си дозволиш да заштедиш. Но, што е со останатото? Што е со загаденоста? Што е со ѓубрето? Што е со системот? Абе еден дожд кога ќе падне парализиран е градот, а што да зборуваме за нешто повеќе. Само ради овие причини размислувам да фатам патот за некоја година, само да ми потпорасне детенцето кое сега е на пат. У моментов и да сакам не можам, јебига. :D

Така да муабетот овде у Македонија муабетот за цена на квадрат за стан според мене треба да се почне најнапред од процена на условите горе што ги набројав, па после да се гледа инвеститор, населба, квалитет итн. Во секој случај ебан си како и да гледаш на работите. :D

Дечки, што е финтата со ДДВ од 5% при купување стан? Слушам дека ќе се крева на 18%. Што значи тоа ако купиш стан што сè уште е во градба, а зградата се гради 2-3 години? Како ќе се пресмета тогаш, ќе важи 5% или 18%? Ништо не ми е јасно

Дечки, што е финтата со ДДВ од 5% при купување стан? Слушам дека ќе се крева на 18%. Што значи тоа ако купиш стан што сè уште е во градба, а зградата се гради 2-3 години? Како ќе се пресмета тогаш, ќе важи 5% или 18%? Ништо не ми е јасно
Инвеститорот плаќа ДДВ, ама на крајот на денот они ќе ја зголемат цената за да си ги вратат парите.

Само да ве потсетам дека од катастар почнаа пак да објавуваат извештати за продадените станови.
Нема повеќе „тоа е цената“, се знае точно колку бил најскапиот и најефтиниот стан.

една голема молба, не можам да најдам директен линк, од графичкиот приказ на продадени или закупени станови во Скопје. На страната на катастар има само скриншот. Благодарам

Attachments

• prodazba stanovi.JPG
    prodazba stanovi.JPG
    221,3 KB · Прегледи: 13
Што збориш, еј. Ваква анализа на пазарот за недвижнини немам прочитано до сега. Се гледа дека ги познаваш работите, мора да си во тек. Само експерт може да знае дека цените се нагоре, а квалитетот надолу.

Хинт: милиони свртеа сите што решија да градат од вакви "познавачи на нештата".
Не биди сега buthurt за еден мочан коментар па да ми ловиш коментари и да ме трупаш со цинизам.
Како сопственик/админ стоички прифати критика и помини преку тоа.

Е сега што се однесуваше до мојот пост на темата ќе го елаборирам следното

Порастот на цените на недвижнини е секаде застапен и во Скопје и во внатрешноста и надвор во секоја метропола село и град.

• Дали е објективна цената од 2000€ за m2? Да! - Побарувачката на пазарот, Геополитики влијаниа, Инфлацијата си одредуваат цена. Нема тука вештачка или природна цена. Цената е таа.

• Дали е оправдана инвестиција? Лично? Не! Зошто не?! Скопје се распаѓа инфраструктурно, капацитетот на жители ги надминува сите расположливи капацитети кои ги има градот а капак на сето тоа не се вложува ништо за какво такво амортизирање на проблемот.

Ајде ќе ги земам за пример културните бенефити кои ги нуди како град, Од кина, театри, спортски настани, кафичи, ресторани, многубројни организирани збиднувања кои придонесуваат за подобар квалитет на живот! Што тука му е ускратено на некој од внатрешноста? Да, ми пречи централизацијата али во секој случај истото ми е достапно за 1час или час и половина патување. Ако сакам, а сакам, и практикувам да присуствувам БЕЗ притоа да бидам врзан во некој финансиски прангии без притисокот што го нуди градот.
Понатаму ќе ги земам бенефитите од зголемениот пазар на труд. Скопје овозможува поголеми можности за напредок и усовршување на професионален план, меѓутоа грото што ги знам крпат крај со крај затоа што трошоците за живот се далеку поголеми.

Значи да не набројувам сега останати фактори... Сите тие мерила за кои вреди да се живее во Скопје било да е тоа, поквалитетно образование за децата, подобра здравствена услуга, се пристапни и достапни за сите нас и нема мене што Скопје да ми понуди од аспект на квалитет на живот за јас толку да се жртвувам на животен план, финансиски да се обврзам во некакви кредити како капитална животна инвестиција или да целам кон миграција во тоа смрдено дувло затоа што кога ќе излегувам од Скопје на последнана раскрсница во Ѓорче онаа кај што вртат за Сарај, нештото ми причинува задоволство и олеснување и останувам со мислата дека постојат илјадници и илјадници луѓе кои се постојани жители и кои секојдневно мора да поминуваат низ секојдневниот хаос што го носи тој град.

Slobodno mozhe da ja razlistame temava od pocetok pa da vidime koj se vodel po emocionalna baza a koj ekonomski logika. Imase dosta ludi procenki, koj gi poslusal niv a mu trebalo stan se nadevam ne se obesil do sea :)

Ne mozhes da gleas samo kirija za da presmetas ROI, toa ti e isto ko da gleas akcii samo vrz baza na toa koj dava dividenda a ne rastot na akcijata. Za da go analiziras pazarot treba da ti se poznati uslovite i ucesnicite vo nego.
- Vo Makedonija nema kultura na idenje pod kirija. Skopjanec pod nikoj slucaj nema da se iseli od doma za da zivee sam po kirija vo Skopje, sto ne e slucaj na zapad. No, Skopjanec mnogu poprvo kje kupi stan tuka od zitel vo random Evropska zemja, zaso nema izbor na ekvalentni gradovi.

Ova ti e samo eden parametar, a ima mnogu drugi koj ja dadoa momentalnata cena. Ne sum ja kriv sto se fakjate emocionalno za gjubreto i zagadeniot vozduh, koj iako ne se prijatni, ne se ni vo top 10 faktori vrz cenata.
Sporedbi so tamu - Sidnej, ne se voopsto relevantni. Mi izglea ko celiot muabet da vi se sveduva kolku e ubavo tamu, a tuka ne. Okej e, znaeme. Ama ne sekoj saka ili ima moznost da potrosi 5 godini i mn pari za da proba da se iseli tamu.

Za tamu kaj sto mozheme da migrirame polesno, kje me izvinis ama generalnata slika ne e taa. Slovenija primer, e daleku poskapo nego kaj nas. I sea ti kje mi reces, epa ne kupuvaj vo Ljubljana, kupi vo Novo mesto, a ja kje ti kazham ja bi se ubil ako ziveam vo Novo mesto i tn. Ili kje mi reces, epa da, poskapo e vo Ljubljana ama Skopje e shit i ne se sporeduva (epa zasto go sporeduvame?) i kje dojdeme na tocka 1.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom