- Член од
- 24 април 2008
- Мислења
- 11.244
- Поени од реакции
- 12.952
И нивните долгови ???Jas mislam deka e dojdeno vreme BRIKS da ja primi EU
Не, фала !!!
И нивните долгови ???Jas mislam deka e dojdeno vreme BRIKS da ja primi EU
Никој не помислил уште помалку изјавил дека процесот е едноставен и лесен, напротив.
ako ti dolzam miljon dolari i ti kazam od politicki pricini nekam da ti gi vratam u dolari ama ke ti gi vratam u juani so koj sekako kupuvas roba od kina povekr nego od usa ke prifatis ili ti e gajle ke pustis da ti propadnat parite sto ti gi dolzam? posto momentalno ova se slucuva i do sega nikoj ne se otkal od dolg radi dolari.....
Никој не помислил уште помалку изјавил дека процесот е едноставен и лесен, напротив.
Што ти е поентата, да не сакаш да речеш дека затоа што е тешко треба да остане доминацијата на доларот а со тоа и хегемонијата на ЕУСА, тоа ли е твојата поента?
Го прочитавте ли тоа што го пратив? Јас ништо не тврдам, само се прашувам кое е решението и како тоа ќе изгледа кога ќе дојде време да се порамнат сите тие финансиски конструкции на обврски, долгови, залози (колатерали) и шпекулации кои се направени одозгора, над тргувањето “леќа за ориз” во Брикс валута? И кои се во обем далеку поголеми од редовните парични текови.ako ti dolzam miljon dolari i ti kazam od politicki pricini nekam da ti gi vratam u dolari ama ke ti gi vratam u juani so koj sekako kupuvas roba od kina povekr nego od usa ke prifatis ili ti e gajle ke pustis da ti propadnat parite sto ti gi dolzam? posto momentalno ova se slucuva i do sega nikoj ne se otkal od dolg radi dolari.....
Врти-сучи повторно сме пред одлуката - сакаш да има промени на тоа поле или не?Го прочитавте ли тоа што го пратив? Јас ништо не тврдам, само се прашувам кое е решението и како тоа ќе изгледа кога ќе дојде време да се порамнат сите тие финансиски конструкции на обврски, долгови, залози (колатерали) и шпекулации кои се направени одозгора, над тргувањето “леќа за ориз” во Брикс валута? И кои се во обем далеку поголеми од редовните парични текови.
Како ќе се порамнат, стоковно? Во кикирики и лимуни?
Се надевам знаете која беше причината за финансиката криза во 2008 и до која ивица на пукање се донесе системот тогаш. Моменталната состојба е 10х од тие кризни времиња, ако тогаш беа деривативите (кои ниеден регулатор не ги следеше), сега е тоа private equity, кој исто така никој не го следи. Прашањето е многу просто, кој тоа ќе го порамни, како, по која цена и во која валута? И многу наивно е да се мисли дека само САД се изложени на тој пазар, ќе осетат и тие болка, ама дури откако сите други ќе испоцркаат.
Системот денес е многу поразличен од тој во времето кога имаше премин од фунта во долар, па дури и тогаш одреден број години двете функционираа како резервни валути, преминот беше постепен. Тогаш имаше златен стандард, денес имаме фиат систем, набилдан одозгора со огромна финансиски комплексна мрежа на инструменти.
Секогаш кога умира и се раѓа нова резервна валута поминува низ violent and destructive процес и скоро неминовно е проследено со војна. И тоа не е процес што можеш да го наметнеш, ниту пак да го договориш помеѓу членки. Новата валута спонтано се раѓа откако повеќето учесници ќе стекнат доверба во истата. А доверба се стекнува со две работи: “being the biggest chap around the block” и со стабилност. А мултинационална збирштина на диктатори (и понекоја изгубена душа) е дефиниција за “стабилност”. И тоа што велите, (особено ние) не сме пробале досега таква збирка, мош и треба да видиме дали ќе функционира.
Иначе со сета сериозност, лично не сум ни за едното ни за другото, туку за враќање на златниот стандард, хард кор, историјата со векови покажала дека тоа се единствените вистински пари. Па да видиме кој е креативен, продуктивен и ефикасен, а кој се шета офарбан во одело, а уствари е гол на улица. А хегемонијата на Америте може да не ја сакате по многу основи, но не можеме да им го негираме прогресот кој го направија за човештвото воопшто.
da go procitav i ti odgovoriv. kako slep za stap se fakaat i baraat nova pricina da egzistiraat kako valuta. nema potreba. ke se poramni u yuan/rublji/rupija ili nekoja druga valuta i toa e toa, prilicno lesno i prosto e i veke se pravi.Го прочитавте ли тоа што го пратив? Јас ништо не тврдам, само се прашувам кое е решението и како тоа ќе изгледа кога ќе дојде време да се порамнат сите тие финансиски конструкции на обврски, долгови, залози (колатерали) и шпекулации кои се направени одозгора, над тргувањето “леќа за ориз” во Брикс валута? И кои се во обем далеку поголеми од редовните парични текови.
Како ќе се порамнат, стоковно? Во кикирики и лимуни?
Се надевам знаете која беше причината за финансиката криза во 2008 и до која ивица на пукање се донесе системот тогаш. Моменталната состојба е 10х од тие кризни времиња, ако тогаш беа деривативите (кои ниеден регулатор не ги следеше), сега е тоа private equity, кој исто така никој не го следи. Прашањето е многу просто, кој тоа ќе го порамни, како, по која цена и во која валута? И многу наивно е да се мисли дека само САД се изложени на тој пазар, ќе осетат и тие болка, ама дури откако сите други ќе испоцркаат.
Системот денес е многу поразличен од тој во времето кога имаше премин од фунта во долар, па дури и тогаш одреден број години двете функционираа како резервни валути, преминот беше постепен. Тогаш имаше златен стандард, денес имаме фиат систем, набилдан одозгора со огромна финансиски комплексна мрежа на инструменти.
Секогаш кога умира и се раѓа нова резервна валута поминува низ violent and destructive процес и скоро неминовно е проследено со војна. И тоа не е процес што можеш да го наметнеш, ниту пак да го договориш помеѓу членки. Новата валута спонтано се раѓа откако повеќето учесници ќе стекнат доверба во истата. А доверба се стекнува со две работи: “being the biggest chap around the block” и со стабилност. А мултинационална збирштина на диктатори (и понекоја изгубена душа) е дефиниција за “стабилност”. И тоа што велите, (особено ние) не сме пробале досега таква збирка, мош и треба да видиме дали ќе функционира.
Иначе со сета сериозност, лично не сум ни за едното ни за другото, туку за враќање на златниот стандард, хард кор, историјата со векови покажала дека тоа се единствените вистински пари. Па да видиме кој е креативен, продуктивен и ефикасен, а кој се шета офарбан во одело, а уствари е гол на улица. А хегемонијата на Америте може да не ја сакате по многу основи, но не можеме да им го негираме прогресот кој го направија за човештвото воопшто.
Значи колку љубиш да дискутираш вакви тема ама во исто време колку ПОЈМА НЕМАШ што зборуваш... Страшна работа.Да додам уште и дека сите бегаат од тоа нивната валута да буде резетвна светкса валута. Бидејќи тоа носи и негативни работи, се губи контолата, зависиш од други, други играчи можат да ја водат твојата фискална политика...
Ја дубоко се извињавам, нијесам знао да овде смо збрани да рушимо онај Џони каубојац ..... па да сум морал да најдам начин како да ги префрлам долариве од десен џеб, и да ги заменам за јуани во лев џеб, каде на крајот е поголем ризикот да ми ги украдат.Врти-сучи повторно сме пред одлуката - сакаш да има промени на тоа поле или не?
(ако нешто сакаш наоѓаш начин како да стигнеш до таму ако не сакаш измислуваш изговори!)
Како ќе било порамнувањето во кикирики, портокали или е па ќе биде во крв. Не знам како ги замислуваш тие работи ама ако сметаш на тоа дека некој што својата позиција на “газда“ туку така ќе ја дели или ќе му ја пропуши на друг тогаш многу наивно гледаш на работите.
Никаде не реков дека нешто тврдиш туку поставив прашање кое е твоето мислење или став по предметното прашање.
Но имајќи во предвид какви ставови пренесуваш лесно може да се претпостави и какво е твоето мислење, а веќе во вториот пост даваш грст аргументи во тој прилог.
Инаку системот е ист со милениуми тоа е МОНЕТАРИСТИЧКИ систем се што се менва во него се само технологии кои треба да го подобрат или читај да го стават во функција на некого.
Златото има неколку функции, така учевме, барем јас, така да инсистирање само на онаа која оди во наш прилог не ги негира останатите.
По сите изнесени видувања твоето “сериозно, лично не сум ни за едното ни за другото“ е смешно затоа што во првичниот дел отворено се гледа за што си.
Де лебати, дај објасни молимте, кој е тој монетаристички систем со милениуми?? Која јебана технологија ја користеле во 568 год пне, за потоа да решат да ја усовршат во 396 год од нашата ера, за потоа пак да измислат некоја нова технологија и да ја усовршат во 16ти век, па да стигнеме до Јенките (мме)Инаку системот е ист со милениуми тоа е МОНЕТАРИСТИЧКИ систем се што се менва во него се само технологии кои треба да го подобрат или читај да го стават во функција на некого.
Имаш инструмент составен од синдикат на руски и кинески банки кој плаќа камата 3%, 5% и 7% прогресивно на секои две години со рок од 20год, ако курсот на рубљата спрема јуанот e ист или помал од 1:0.7 во првата и следните рамки, и паѓа прогресивно за 1/3 ако јуанот девалвира за 10% годишно. Синдикатот го издава за индиска компанија која решава да гради 1000км пат и ќе почне да исплаќа во рупии за 7 години од сега.da go procitav i ti odgovoriv. kako slep za stap se fakaat i baraat nova pricina da egzistiraat kako valuta. nema potreba. ke se poramni u yuan/rublji/rupija ili nekoja druga valuta i toa e toa, prilicno lesno i prosto e i veke se pravi.
ostatokot sto si go napisal e uglavno nerelevanten, sad veke nisto ne proizveduva za da ima doverba vo USD i prilicno lesno moze da go devalviraat koga sakaat taka da kineskiot yuan poleka no sigurno ke ja prezeme taa uloga.
Не знам зошто му се смееш на човекот, кога е во право со тоа што го напиша. Малце трапаво го напиша, ама јас го разбрав. Не ти ја диктираат други фискалната политика, туку кога тебе самиот најмногу ти треба слобода во фискалната политика, врзани ти се рацете пошто треба да ги мислиш сите останати. Држава што е резервна валута по дифолт има twin deficit, тоа е неизбежна каратеристика на системот. Како земја резервна валута, кога си во криза треба да мислиш на своите проблеми, а воедно и да го сервисираш целиот свет. Не ми е јасно како не можете очигледни работи да ги разберете. Америка нема огромен дефицит бидејќи не произведува, туку бидејќи суфицитот од производството на сите останати се чува во долари, а таа мора да ги обезбеди (читај испринта).Значи колку љубиш да дискутираш вакви тема ама во исто време колку ПОЈМА НЕМАШ што зборуваш... Страшна работа.![]()
Не му се смеам само нему туку ви се смеам на сите како него, вклучувајќи те и тебе.Не знам зошто му се смееш на човекот, кога е во право со тоа што го напиша. Малце трапаво го напиша, ама јас го разбрав. Не ти ја диктираат други фискалната политика, туку кога тебе самиот најмногу ти треба слобода во фискалната политика, врзани ти се рацете пошто треба да ги мислиш сите останати. Држава што е резервна валута по дифолт има twin deficit, тоа е неизбежна каратеристика на системот. Како земја резервна валута, кога си во криза треба да мислиш на своите проблеми, а воедно и да го сервисираш целиот свет. Не ми е јасно како не можете очигледни работи да ги разберете. Америка нема огромен дефицит бидејќи не произведува, туку бидејќи суфицитот од производството на сите останати се чува во долари, а таа мора да ги обезбеди (читај испринта).
Да се биде резервна валута е blessing (не можеш да банкротираш) and a curse (сите се шлепаат ко крлежи на твој грб). Па уште одозгора и ти дробат сол на глава.
Фискалната политика ја креира Конгресот, а монетарната политика е под надлежност на ФЕД. Инфлација се појави бидејќи имаше fiscal spending, на луѓето буквално им депонираа пари на сметка без да работат, во услови на затнати supply chains.Не разбирате фундаментални макроекономски факти. Прво не ги разликувате едно од друго САД државата, и приватната банка која ја креира фискалната политика (и количината/оптекот на валутата).
i sto e problemot?Ја дубоко се извињавам, нијесам знао да овде смо збрани да рушимо онај Џони каубојац ..... па да сум морал да најдам начин како да ги префрлам долариве од десен џеб, и да ги заменам за јуани во лев џеб, каде на крајот е поголем ризикот да ми ги украдат.
Јас прашувам како тие комплексни, сложени и intertwined финансиски инструменти (а кои воедно ДА, ги имаат на своја сметка и Кина, и Русија, и Индија и остала багра) ќе се порамнат, а ти Нострадамуски (со методата гледам на гравчиња) разглабаш и носиш заклучок кои тоа ставови јас ги застапувам. Свесен ли си колкав и колку е комплексен финансискиот систем воопшто? Не зборам само за инвестиции, туку и за пензиски обврски, даночни, осигурителни, сегашни и идни обврски? Како тоа побогу ќе го вреднуваш и порамниш? Преку плантажи со кикирики??
Во кратки црти -- јас анте, тој антекурало
Де лебати, дај објасни молимте, кој е тој монетаристички систем со милениуми?? Која јебана технологија ја користеле во 568 год пне, за потоа да решат да ја усовршат во 396 год од нашата ера, за потоа пак да измислат некоја нова технологија и да ја усовршат во 16ти век, па да стигнеме до Јенките (мме)
На крајот сите ќе дробат попара, и ќе грицкаат жолто камче.
There's only one flight to safety!
One to rule them all!
Имаш инструмент составен од синдикат на руски и кинески банки кој плаќа камата 3%, 5% и 7% прогресивно на секои две години со рок од 20год, ако курсот на рубљата спрема јуанот e ист или помал од 1:0.7 во првата и следните рамки, и паѓа прогресивно за 1/3 ако јуанот девалвира за 10% годишно. Синдикатот го издава за индиска компанија која решава да гради 1000км пат и ќе почне да исплаќа во рупии за 7 години од сега.
Како ќе се вреднува, порамни и ќе се митигира ризикот?
Aaaaaaaannd GO!
И на крајот доаѓа пензискиот фонд од Зимбабве и вика, и јас сакам да инвестирам!!
Не знам зошто му се смееш на човекот, кога е во право со тоа што го напиша. Малце трапаво го напиша, ама јас го разбрав. Не ти ја диктираат други фискалната политика, туку кога тебе самиот најмногу ти треба слобода во фискалната политика, врзани ти се рацете пошто треба да ги мислиш сите останати. Држава што е резервна валута по дифолт има twin deficit, тоа е неизбежна каратеристика на системот. Како земја резервна валута, кога си во криза треба да мислиш на своите проблеми, а воедно и да го сервисираш целиот свет. Не ми е јасно како не можете очигледни работи да ги разберете. Америка нема огромен дефицит бидејќи не произведува, туку бидејќи суфицитот од производството на сите останати се чува во долари, а таа мора да ги обезбеди (читај испринта).
Да се биде резервна валута е blessing (не можеш да банкротираш) and a curse (сите се шлепаат ко крлежи на твој грб). Па уште одозгора и ти дробат сол на глава.
Мислам стварно нема проблем, у право си, само уште ваква турлитава му фали на меѓународниот пазар, и тоа редовно да се користи за сите трансакции: да вложиш во една валута, да очекуваш прилив во друга валута, а исплата да ти зависи од вредноста на трета валута, а твоите обврски во четврта ..... и така за сите проекти и трансакции, лево/десно, угоре/пругоре.i sto e problemot?
pravis dogovor vo edna valuta, kade invisticijata ili vo valutata od kade doaga firmata sto ke go sraboti proektot.
ova e 100 pati podobro nego vo valutata na zemja sto samo pecati pari.
docitav sto si pisal podolu pod kako odgovor na drugite... u princip ne razbiras kako funkcionira monetarniot sistem, ednostavno ubeden si deka nema drug nacin/sistem sto moze da funkcionira sto ne e tocno. i sega nema edna valuta sto svetot ja koristi kako rezerva...
Ова богами, не само што треба да се стави во црвено, туку треба и да се урами.... u princip ne razbiras kako funkcionira monetarniot sistem, ednostavno ubeden si deka nema drug nacin/sistem sto moze da funkcionira sto ne e tocno. i sega nema edna valuta sto svetot ja koristi kako rezerva...
Гледам одговараш на постови на Ванлок. Еден совет до тебе - стави го на игнор листа. Не вреди со него да се расправаш, само ќе те навредува. Еден од најтоксичните налози на форумов. Дрви на многу теми, пропагира и копира од интернет теории на заверии, во основа нема поим. Се сомневам дека има повеќе налози и труе ли труе.Судејќи според оваа КОЛОСАЛНА глупост што ја напиша подоле, сфаќам дека апсолутно немаш абер што зборуваш. Не знаеш основна разлика помеѓу монетарна и фискална политика, како делуваат и кои ефекти ги имаат, а камоли нешто посложено.
Фискалната политика ја креира Конгресот, а монетарната политика е под надлежност на ФЕД. Инфлација се појави бидејќи имаше fiscal spending, на луѓето буквално им депонираа пари на сметка без да работат, во услови на затнати supply chains.
И тука ќе застанам, бидејќи верувам, како што кажуваш, станува опасно за мојата интелигенција.