Кајганџиски книжевен предизвик за 2025 година

Колку книги сметате дека може да прочитате во 2025?

• Extremely Easy Level - 1 книга

• Very Easy Level - 3 книги

• Easy Level - 5 книги

• Medium Level - 10 книги

• One Per Month Level - 12 книги

• Major Level - 15 книги

• Hard Level - 20 книги

• Very Hard Level - 30 книги

• Extremely Hard Level - 40 книги

• Ultimate Level - 50 книги

Резултатите може да се погледнат само после гласање.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.686
Поени од реакции
31.593
Галебот Џонатан Ливингстон - Ричард Бах

Инспиративна басна за еден галеб по име Џонатан Ливингстон, кој од отфрленик од својата средина се возвишува до безграничност, остварувајќи го својот сон.
Имам поделено мислење за книгава, дефинитивно има делови во кои што бев заинтересирана, но на некои делови забегува премногу во спиритуалност и има момент кај што галеб со скршено крило си замислува дека веќе не му е скршено и магично оздравува. Разбирам дека поентата е да се ослободиме од границите на телото, но сметам дека прифаќање на потешкотиите и имање трпение е подобра порака. Бидејќи прв пат ја читав книгава, не знаев дека пред 2014 биле само 3 дела, и така наративно книгата е подобра, за мене четвртиот дел е прилично конфузен. Во еден краток дел авторот пробува да искоментира за егзистенцијална криза, и губење на вистински вредности, и некако е преизбрзано, непроширено. Наративно повеќе ми се допаднаа трите дела, и ми се допаднаа сликите. 3/5

Член од
14 февруари 2009
Мислења
511
Поени од реакции
1.727
2. Вистината за Македонија низ Француската историографија од Веле Алексоски

belealeksoksi1.jpg

Најстарата држава во Европа е Македонија. Таа била кралство многу порано од основањето на Атина и Рим.

Одлична книга за историјата на Македонија од антиката до независноста. Не е премногу детална, ама ги опфаќа сите периоди. Книгата е базирана на француски книги пишувани за Македонија низ историјата. Интересно е тоа што многу странски историчари се замимавале само со македонското прашање низ историјата. На листа ми се други книги за Македонија, историски нормално, само ќе ги читам како ќе ги наоѓам.

Член од
11 декември 2009
Мислења
1.411
Поени од реакции
3.326
IMG_9337.jpeg

„Добро утро, Берлин. Точно е 7:35 часот наутро, а вие го слушате вашиот најголем кошмар."
Ира Самин, реномиран криминален психолог, планира денес да умре.

Не може повеќе да ja поднесе болката по смртта на незината ќерка. И има испланирано се до најситниот детаљ. Ќе умре како што таа сака, со пијалок во раката, за да му наздрави на заборавот. Но судбината има други планови. Еден психопат упаѓа во напознатата радиостаница и ги држи вработените како заложници.

Планира на секој час да избира нечиј број од именикот и да телефонира. Доколку личноста одговори на повикот изговарајќи го точниот слоган, киднаперот ќе пушта по еден заложник - во спротивно, ќе го убие. Тогаш полицијата ja замолува Ира да преговара со него. Мажот има само едно барање: ќе престане со својата изопачена игра кога ќе му jа донесат свршеницата. Но таа е мртва со месеци...

Kajgana Shop

На врв Bottom