kajgana1001albums група

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
4.049
Поени од реакции
15.957
34. The Zombies - Odessey and Oracle (1968)

IMG_2010.jpeg

Кога ќе ги смешаш Битлси и Пинк Флојд го добиваш ова.
Интересно звучеше албумов, пријатно. Ама му фалеше нешто повеќе за поголема оценка, не можам да определам што.

Една од најинтересните музички истории што ги имам прочитано до сега :pos:

3/5

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.767
Поени од реакции
35.683
25. Cat Stevens - Tea for Tillerman (1970)
Лесно, лабаво, пријатно, допадливо.
4/5

26. Sarah Vaughan - At Mister Kelly’s (1957)

Многу моќен, сигурен, уверлив, нијансиран, шармантен глас. Баш пријатен за слушање.
4/5

27. Janes Joplin - Pearl (1971)

Рапав и груб глас, кој во момент станува нежен и женствен. Вистинска рапсодија на музика и вокал, блуз, соул и фолк рок:love:
Иако прераната смрт ја прекинува нејзината музичка кариера, нејзините хитови како „Get It While You Can“, „Mercedes Benz“, „Me And Bobby McGee“ и обезбедија место во музичката историја.
5/5

28. Pixies - Surfer Rosa (1988)

Микс на панк, инди гитарски рок, класичен поп и рок.
3/5

29. Cyndi Lauper - She’s so Unusual (1983)

„Time After Time“- класика, меланхолија и хитот по кој е најпозната „Girls Just Wanna Have Fun“
4/5

30. Stevie Wonder - Songs in The Key of Life (1976)

Pastime Paradise :love: Innervisions (1973) ми е подобар албум
4/5

31. Cocteau Twins - Heaven or Las Vegas (1990)

Еднолично, ритмично, мелодично.
Го слушав додека работев и воопшто не ми пречеше, баш беше пријатно. Ама некако го доживеав како рамна линија.
Импресивен е вокалот на Елизабет
3/5

32. Gil Scott Heron - Winter in America (1973)

Ми се допаѓа спојот на рецитирање со соул, блуз и џез. Макар што морам да признаам дека музиката ми се допаѓа далеку повеќе од самиот вокал.
3/5

33. Björk - Debut (1993)

Ова е албумот што ја лансира во светската музичка орбита, после Sugarcubes. Human behavior, Venus as a boy, Violently happy баш отскокнуваат. Уникатен сопран со голем распон, екцентрична појава.
4/5

34. Pink Flag - Wire (1977)

Страшно ме измачи албумов. Музиката прекраснотија, амааааа вокалов на Колин Њуман ми пара уши. Човеков ко да му пее на носот, крајно неразбирливо мумлање.
2/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
33. Björk - Debut (1993)
Ова е албумот што ја лансира во светската музичка орбита, после Sugarcubes. Human behavior, Venus as a boy, Violently happy баш отскокнуваат. Уникатен сопран со голем распон, екцентрична појава.
4/5
+ Play Dead. Или може пристрасно таа ја сакам многу исто така, дека е трип-хоп, а обожавам трип-хоп!

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.767
Поени од реакции
35.683
+ Play Dead. Или може пристрасно таа ја сакам многу исто така, дека е трип-хоп, а обожавам трип-хоп!
Најискрено заборавив да ја напишам. Таа е дефинитивно најпотценетата песна ever.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
Најискрено заборавив да ја напишам. Таа е дефинитивно најпотценетата песна ever.
Таа е ко песна од Бонд филм. Искрено, прв пат ко ја слушнав на VH1 на времето мислев дека е од саундтрак на некој Бонд филм. До толку бев убеден во тоа, што дури и другите ги убедував дека е така, демек ко факт да е тоа. :sramezliv:И многу ми личи на мојата омилена бондовска Garbage - The World Is Not Enough. Еве, нека ја тука за тие што не ја слушнале:

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
4.049
Поени од реакции
15.957
35. Wire - Pink Flag (1977)

IMG_2021.jpeg

Мене пак баш свежо ми дојде албумов, на пат после работа. Текстот не го ни следев, инструментално звучи баш добро.

3/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
Уф, каков ден! Некогаш ќе ти се падне некоја глупост како вчера што едвај ќе ја дослушаш, некогаш како денес - 2 одлични албуми што не сакаш да завршат!

1743063863027.png

27. It's Blitz! - Yeah Yeah Yeahs (2009)
Ова е од „мое време“, од времето кога сум бил на факултет, а сепак прв пат слушам за бендов. Сепак, првите 2 песни - Zero и Heads Will Roll, ги знам, од радиостаници, од телевизија, што знам од каде, само не сум обрнал внимание чии се.

Ми се допадна многу албумов! Нема флоп, од почеток до крај! Многу добра музика, многу добар вокал (реков дека треба многу за да ми се погоди женски рок вокал, ама ова е дефинитивно тоа што го барам - Карен O одлична), текстовите се убави... Вистинско уживање беше ова. Еве, додека ја пишувам оваа рецензија, по втор пат тече во позадина и навистина многу ми се допаѓа. Има од тука песни што веќе се ставени по плејлисти на Spotify и кои ќе ги слушам и понатаму: не само Zero и Heads Will Roll кои се дефинитивно dance bangers, туку и Dull Life, и особено феноменалната Runaway... А дефинитивно ќе се види и што друго имаат да понудат Yeah Yeah Yeahs.

Силна, солидна 4/5!

P.S. А, да, ќе заборавев - каверот на албумов е еден од најдобрите кои до сега ми се појавиле!

P.P.S. По трет пат ја слушам Runaway - инструменталниот дел на крајот од песната е Е-ЖЕ-ЊЕ! Дефинитивно малку фали за ова да биде петка. Ќе видиме дали може да прерасне во 5.

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
4.049
Поени од реакции
15.957
36. Yeah Yeah Yeahs - It’s a Blitz (2009)

IMG_2025.jpeg

Океј. Пријатен глас, добар инструментал. Многу добар кавер.

3/5

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
1743183721677.png

28. C'est Chic - CHIC (1978)
Немав никакви очекувања од ова, ама бев пријатно изненаден. Си протече албумов лесно и брзо и ништо не ми засмета премногу. Да, текстовите се ко да ги пишувало првоодделенче кога учителката по англиски им рекла да напишат просто-проширена реченица (некаде проста), и после 3-4 минути истата се повторува на некоја рандом диско музика. Ама чудно - не ме изнервира таа репетитивност. Le Freak, нормално - нема кој не ја знае. Имаше на времето едни Пригат сокчиња, увозник на нив беше Прилепска пиварница и на рекламата која по милион пати на ден ја даваа на А1 и Сител, во позадина течеше Le Freak. Ама ете, до денес поим немав чија е таа песна. Не е ова прво такво откритие за мене со генераторов, веројатно нема да биде ни последно. Нејсе, да сумираме - изненадувачки ОК албумче кое можеби, некогаш, кога сум во mood да слушам ваква музика би го преслушал пак. 3/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
4c70eb4df6faef318f853af344c94f81280372e3.jpeg

29. GI - Germs (1979)
38 минути бучава. Ни разбрав нешто, ни нешто ми се допадна. Ова е еден од оние албуми кои се тука зашто биле влијателни или значајни музички на некој начин. Ко што прочитав, ова се смета за првиот целосно панк албум, па веројатно затоа е тука. Ама музикава не знам дали би му се допаднала некому. Вокалов ми делува ко со интелектуална попреченост или под некакво дејство. Веројатно затоа и се убил откако излегол албумов.

1/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
ab67616d0000b27338057117b78f396b5dacb69e.jpeg

30. Stephen Stills - Stephen Stills (1970)
Веќе не знам кој албум ми е ова на CSNY или членовите на CSNY. Престанав да ги бројам, ама имам чувство ко секој петти албум во книгава да е нивни (баш ќе ги бројам вечер). И сите звучат горе-долу исто. До душа CSNY се повеќе накај фолк, овде имаше повеќе акустична гитара. Ама како и да е, толку се бледи што еве, еден саат по преслушувањето, не ми текнува што музика слушав. Чист просек! 2.5/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
1743408458406.png

31. Beggars Banquet - The Rolling Stones (1968)
За мене вториот албум на Стоунси во предизвиков (првиот беше Sticky Fingers во индивидуалниот проект). Ова не ме импресионираше многу. Сметам дека е далеку послаб албум од тој. Почнува одлично, со Sympathy for the Devil која трае над 6 минути, и за која се инспирирал откако ја прочитал Мајсторот и Маргарита на Булгаков, но потоа се нижат песни кои се чини сите се направени од различни бендови и сите делуваат млако. Се до последната, Salt of the Earth, која исто така ми привлече внимание (и во неа слушнав госпел, значи и таа не беше баш тој classic rock звук кој го очекував од Стонси), останатото е млако, бледо, неинтересно. Сакав да ми се допадне повеќе, зашто очекував подобра музика од ова, но остана само на желбите. Шо знам, некоја 3,5/5, ама веројатно на генераторот ќе го оценам со 3.

Kajgana Shop

На врв Bottom