Sto znaci toa koprostaza?. Imav bolovi posle kolonoskopijata,pogotovo od desna strana.Na toa se pozaliv pred nekoj period na forumov. Pred edna nedela mi pravea kompijuterska tomografija i ispadna deka cela desna strana na debeloto crevo mi e polna so izmet poveke od sto treba.Drugite organi se pokaza vo red(se nadevam deka pokazyva se na toa) Dijagnoza....kiprostaza.
Mi dadoa prasaci i za eden den sostojbata mi se podobri i edna nedela bev top. Se do vcera sabajle. Bolka pod desnoto rebro, a denes bolovi vo dolniot del od stomakot . maticniot apcinja edni mi rece da gi pijam na prirodna baza da si gi kupam . bolkava pod rebroto pomina,no dole ne. Ne e bolka,tuku nelagodnost.Jas si povrzuvav so PMS i se napiv apce kafetin menstrual,no nema efekt.
Ovde Germanija dodeka ti dadat lek sto moze da ti pomogne,ke te macat da ti pomine samo od sebe. A i ispituvanjava nekako im se necelosni. Neznam, nemam bas super iskustvo.
Dali ima trajno reseni za taa sostojba, sto e ova koprostaza,zarem voopsto moeto debelo crevo ne raboti ??? Seriozno li e? Se iznacitav na internet i me fati panika .
dosega bev pasiven citatel i clen po forumive,ama kako sto gledam,kako trgnalo pogogovo vo oblasta na zdravje,najaktivna ke sum
1) Диетни фактори
Ниска консумација на влакна, неадекватна унес на овошје, зеленчук и целосни житарки може да допринесе констипација.
2) Дехидрација
Недоволен унос на течности може да доведе до суви и тврди столици, што ги прави тешки за поминување.
3) Недостаток на физичка активност Седативен начин на живот може да ја забави перисталтиката, влијаејќи на редовноста на дефекацијата.
4) Игнорирање на потребата Игнорирањето на потребата за дефекација може да доведе до намалување на фреквенцијата на избегување.
5) Одредени лекови
Некои лекови, како определени аналгетици, антациди или лекови за висок крвен притисок, може да допринесат констипација.
6) Хормонални промени
Хормонални флуктуации, посебно за време на месечниот циклус или бременост, можат да влијаат на дефекацијата.
7) Медицински состојби
Состојби како синдром на иритабилно коло или хипотиреоза, или невролошки расстројства можат да предизвикаат констипација.
8) Состојби на тазбениот под
Проблеми со мускулите и нервите на тазбениот под можат да влијаат на дефекацијата.
Работи што може да помогнат
1) Пробиотик
2) Фибер на пример psyllium husk или methylcellulose supplements
3)Stool softeners на пример docusate sodium.