Дежурна Ординација! #2

Член од
10 декември 2010
Мислења
6.406
Поени од реакции
7.708
Не знам дали сум на соодветната тема, но дали имате предлог за физикални терапии? Имав операција на колено поради скинати лигаменти, првите ги правев во Систина, не знам дали да продолжам или да сменам.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.421
Поени од реакции
9.755
Татко ми има проблем со хрчење. Препорака за доктор кој би можел да реши ваков проблем?
jas kolku sho imam iskustvo, hrcenjeto ne go tretiraat kako medicinski problem (ako pamtam dobro, go etiketiraa "kako socijalen").
jas imam problem so hrcenje (nasleden), koristev app da analizira spienje, ti dava kolku hrcis. ima linija na proizvodi snooreezze https://snoreeze.com/ , ima sprejovi, tableti i nekoi drugi raboti.
sprej imam probano, nekogas pomaga nekogas ne.
kako sho ti pishaa prethodno, treba da se napravi testiranje za "sleep apnea" da ne "prestanuva" dishenjeto dodeka spie, poshto toa kje predizvika problemi so srce posle nekoe vreme.
jas go pravev ispituvanjeto, ti prikacuvaat nekoi meraci na tebe i treba da gi imas na tebe edna nokj.

od moe iskustvo, doktorite ne se zamaraat mnogu za hrcenje (ako e samo hrcenje bez drugi problemi). sekogas odam kaj dr oliver zografski vo veles, imam odlicno iskustvo.
imas po yt nekoi sugestii ne bash dokazani (mouth taping, vezbi za tie muskuli kaj grloto itn), zavisi kolku imate volja da se zamarate.

Член од
2 јануари 2024
Мислења
27
Поени од реакции
9
Sto znaci toa koprostaza?. Imav bolovi posle kolonoskopijata,pogotovo od desna strana.Na toa se pozaliv pred nekoj period na forumov. Pred edna nedela mi pravea kompijuterska tomografija i ispadna deka cela desna strana na debeloto crevo mi e polna so izmet poveke od sto treba.Drugite organi se pokaza vo red(se nadevam deka pokazyva se na toa) Dijagnoza....kiprostaza.
Mi dadoa prasaci i za eden den sostojbata mi se podobri i edna nedela bev top. Se do vcera sabajle. Bolka pod desnoto rebro, a denes bolovi vo dolniot del od stomakot . maticniot apcinja edni mi rece da gi pijam na prirodna baza da si gi kupam . bolkava pod rebroto pomina,no dole ne. Ne e bolka,tuku nelagodnost.Jas si povrzuvav so PMS i se napiv apce kafetin menstrual,no nema efekt.
Ovde Germanija dodeka ti dadat lek sto moze da ti pomogne,ke te macat da ti pomine samo od sebe. A i ispituvanjava nekako im se necelosni. Neznam, nemam bas super iskustvo.
Dali ima trajno reseni za taa sostojba, sto e ova koprostaza,zarem voopsto moeto debelo crevo ne raboti ??? Seriozno li e? Se iznacitav na internet i me fati panika .
dosega bev pasiven citatel i clen po forumive,ama kako sto gledam,kako trgnalo pogogovo vo oblasta na zdravje,najaktivna ke sum

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
440
Sto znaci toa koprostaza?. Imav bolovi posle kolonoskopijata,pogotovo od desna strana.Na toa se pozaliv pred nekoj period na forumov. Pred edna nedela mi pravea kompijuterska tomografija i ispadna deka cela desna strana na debeloto crevo mi e polna so izmet poveke od sto treba.Drugite organi se pokaza vo red(se nadevam deka pokazyva se na toa) Dijagnoza....kiprostaza.
Mi dadoa prasaci i za eden den sostojbata mi se podobri i edna nedela bev top. Se do vcera sabajle. Bolka pod desnoto rebro, a denes bolovi vo dolniot del od stomakot . maticniot apcinja edni mi rece da gi pijam na prirodna baza da si gi kupam . bolkava pod rebroto pomina,no dole ne. Ne e bolka,tuku nelagodnost.Jas si povrzuvav so PMS i se napiv apce kafetin menstrual,no nema efekt.
Ovde Germanija dodeka ti dadat lek sto moze da ti pomogne,ke te macat da ti pomine samo od sebe. A i ispituvanjava nekako im se necelosni. Neznam, nemam bas super iskustvo.
Dali ima trajno reseni za taa sostojba, sto e ova koprostaza,zarem voopsto moeto debelo crevo ne raboti ??? Seriozno li e? Se iznacitav na internet i me fati panika .
dosega bev pasiven citatel i clen po forumive,ama kako sto gledam,kako trgnalo pogogovo vo oblasta na zdravje,najaktivna ke sum
1) Диетни фактори
Ниска консумација на влакна, неадекватна унес на овошје, зеленчук и целосни житарки може да допринесе констипација.

2) Дехидрација
Недоволен унос на течности може да доведе до суви и тврди столици, што ги прави тешки за поминување.

3) Недостаток на физичка активност Седативен начин на живот може да ја забави перисталтиката, влијаејќи на редовноста на дефекацијата.

4) Игнорирање на потребата Игнорирањето на потребата за дефекација може да доведе до намалување на фреквенцијата на избегување.

5) Одредени лекови
Некои лекови, како определени аналгетици, антациди или лекови за висок крвен притисок, може да допринесат констипација.

6) Хормонални промени
Хормонални флуктуации, посебно за време на месечниот циклус или бременост, можат да влијаат на дефекацијата.

7) Медицински состојби
Состојби како синдром на иритабилно коло или хипотиреоза, или невролошки расстројства можат да предизвикаат констипација.

8) Состојби на тазбениот под
Проблеми со мускулите и нервите на тазбениот под можат да влијаат на дефекацијата.

Работи што може да помогнат
1) Пробиотик

2) Фибер на пример psyllium husk или methylcellulose supplements

3)Stool softeners на пример docusate sodium.

Последно уредено:
Член од
2 јануари 2024
Мислења
27
Поени од реакции
9
1) Диетни фактори
Ниска консумација на влакна, неадекватна унес на овошје, зеленчук и целосни житарки може да допринесе констипација.

2) Дехидрација
Недоволен унос на течности може да доведе до суви и тврди столици, што ги прави тешки за поминување.

3) Недостаток на физичка активност Седативен начин на живот може да ја забави перисталтиката, влијаејќи на редовноста на дефекацијата.

4) Игнорирање на потребата Игнорирањето на потребата за дефекација може да доведе до намалување на фреквенцијата на избегување.

5) Одредени лекови
Некои лекови, како определени аналгетици, антациди или лекови за висок крвен притисок, може да допринесат констипација.

6) Хормонални промени
Хормонални флуктуации, посебно за време на месечниот циклус или бременост, можат да влијаат на дефекацијата.

7) Медицински состојби
Состојби како синдром на иритабилно коло или хипотиреоза, или невролошки расстројства можат да предизвикаат констипација.

8) Состојби на тазбениот под
Проблеми со мускулите и нервите на тазбениот под можат да влијаат на дефекацијата.

Работи што може да помогнат
1) Пробиотик

2) Фибер на пример psyllium husk или methylcellulose supplements

3)Stool softeners на пример docusate sodium.
Ova mi se slucuva posle napravena kolonoskopina i otstraneti tri polipi. Zarem e mozno od toa i dali e zagrizuvacki po zivot? Mozebi gluposti prasuvam,no sto se ne procitav. Mi pravea pred edna nedela krvna slika i vo red bea analizite. Ama ova grdo custvo nikogas ne sum osetula. Nagon na povrakanje i tegobi.Apetit ic. Navistina mi ide da si zaminam od ovaa prokleta zemja. Dodeka ne dojde do kraj veke rabotata,ne te pregleduva nikoj ziv seriozno.Luda me naoravija veke domasnive,se vikaat na psiha mi e,kako i pred kolonoskopijata za koja ispadnav vo pravo. Nemoze da e na psiha,koga boli,boli
Автоматски споено мислење:

Ova mi se slucuva posle napravena kolonoskopina i otstraneti tri polipi. Zarem e mozno od toa i dali e zagrizuvacki po zivot? Mozebi gluposti prasuvam,no sto se ne procitav. Mi pravea pred edna nedela krvna slika i vo red bea analizite. Ama ova grdo custvo nikogas ne sum osetula. Nagon na povrakanje i tegobi.Apetit ic. Navistina mi ide da si zaminam od ovaa prokleta zemja. Dodeka ne dojde do kraj veke rabotata,ne te pregleduva nikoj ziv seriozno.Luda me naoravija veke domasnive,se vikaat na psiha mi e,kako i pred kolonoskopijata za koja ispadnav vo pravo. Nemoze da e na psiha,koga boli,boli
I da napomenam. Jas odam i po 3 pati na den vo wc i stolicata mi e normalna,meka. Zatoa ne mi e jasno kako e mozno da imam taa dijagnoza.

Последно уредено:
Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
440

I da napomenam. Jas odam i po 3 pati na den vo wc i stolicata mi e normalna,meka. Zatoa ne mi e jasno kako e mozno da imam taa dijagnoza.
Moжно е IBD да имаш..
Или во најлош случај двете IBD+IBS иако повеќе изгледа дека имаш IBD

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
440
1) Синдром на раздражливото црево (IBS):

2) Целијачка болест:
-

3) Функционални гастроинтестинални растројства (на пр. функционална диспепсија, функционален абдоминален бол)

4) Дивертикулит:

5) Микроскопски колитис:

6) Гастроентеритис

Ова не покажува колоноскопија дали се пронаоѓаш во некое од овие?
ПС. Можно е проблеми со жолча?

Дали осеќаш нешто во десната страна од стомакот...

Член од
2 јануари 2024
Мислења
27
Поени од реакции
9

2) Целијачка болест:
-

3) Функционални гастроинтестинални растројства (на пр. функционална диспепсија, функционален абдоминален бол)

4) Дивертикулит:

5) Микроскопски колитис:

6) Гастроентеритис

Da,osekjam pod desnoto rebro itoa podolgo vreme i toa im go napomenuvam i tie mi kazuvaat deka se e vo red so zolckata i na kompjuterskata tomografija navidno bilo se vo red i na eho. A jas pod desnoto rebro imam uzasni bolki. Mi rekoa deka e poradi pritisok sto e debwloto crevo polno od desnata strana. Mene ne mi e jasno kako da e polno koga sekoj den odam normalno vo wc.

Da,osekjam pod desnoto rebro itoa podolgo vreme i toa im go napomenuvam i tie mi kazuvaat deka se e vo red so zolckata i na kompjuterskata tomografija navidno bilo se vo red i na eho. A jas pod desnoto rebro imam uzasni bolki. Mi rekoa deka e poradi pritisok sto e debwloto crevo polno od desnata strana. Mene ne mi e jasno kako da e polno koga sekoj den odam normalno vo wc.
Na kraj kraeva,mi tekna deka imam klizma od Mk zemeno doma ,na kerka mi sto i stavav i napraviv. Ete,sega mi olesna.i pokraj toa sto bev 3 pati denes vo wc,so klizmata mislam deka od mene izleze i toa sto bese zaglaveno. Sega se osekjam kako preporodena..
Spored ova, sto bi zaklucile deka e sepak ? Mrzlivo crevo,mozebi od kolonoskopijata ima shok pretrpeno ?

Последно уредено:
Член од
2 јануари 2024
Мислења
27
Поени од реакции
9

2) Целијачка болест:
-

4) Дивертикулит:

5) Микроскопски колитис:

6) Гастроентеритис

Denes sabajle dojdov vo bolnica. Utre ke mi pravat laparaskopska operacija ,za d avjdat sto e pricinata za bolka i sto ne raboti kako treba crevoto. KT povtorno bese vo red,osven mal zapek povtorno na desnata strana na debeloto crevo

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
440
Denes sabajle dojdov vo bolnica. Utre ke mi pravat laparaskopska operacija ,za d avjdat sto e pricinata za bolka i sto ne raboti kako treba crevoto. KT povtorno bese vo red,osven mal zapek povtorno na desnata strana na debeloto crevo
Bерувај тешко е вака во на слепо да погодам и јас со 100% точност....
ПС. Избарај нешто од ова...

2) Целијачка болест:
-

4) Дивертикулит:

5) Микроскопски колитис:

6) Гастроентеритис

Како и да е после испитувањата сигурно би знаела

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.421
Поени од реакции
9.755
Што проблем поточно
cesti problemi vo delot na polovinata (lower back, hips).

po dolgo sedenje, toj del ponekogas mi se blokira, so epten limitiran rang na dvizenje.
3 pati bev na fizio vo svedska, prviot pat vikaa da gi zajaknam tie muskuli vo toj del,
pa pravev takvi vezbi, posle deka imam limitiran rang na dvizenje i deka najverojatno od toa nastanuva blokada/zaglavuvanje.

gi pravam i tie vezbi sega (kako istegnuvanje nazad stoecki i lezecki (valjda kako kobra poza),
povremeno ima podobruvanje, ama problemot uste e prisuten, pa mislev da pobaram drugo mislenje za toa.

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
440
cesti problemi vo delot na polovinata (lower back, hips).

po dolgo sedenje, toj del ponekogas mi se blokira, so epten limitiran rang na dvizenje.
3 pati bev na fizio vo svedska, prviot pat vikaa da gi zajaknam tie muskuli vo toj del,
pa pravev takvi vezbi, posle deka imam limitiran rang na dvizenje i deka najverojatno od toa nastanuva blokada/zaglavuvanje.

gi pravam i tie vezbi sega (kako istegnuvanje nazad stoecki i lezecki (valjda kako kobra poza),
povremeno ima podobruvanje, ama problemot uste e prisuten, pa mislev da pobaram drugo mislenje za toa.
Да, долго седење може влијае на циркулацијата на крвта, нервите и ткивата и да предизвика различни проблеми. Кога седиш подолго време, ги притискаш крвните садови и нервите во долната област на грбот и нозете, и потенцијално ти се намалува циркулацијата на крвта и иде до компресија на нервите. Ова може да допринесе кон состојби како sciatica и други....

Долгорочното седење може да допринесе и до дисбаланс на мускулатурата, ослабувајќи одредени групи мускули и предизвикувајќи вкочанетост или непријатен осеќај.
Прави паузи, правилна положба и вежби за зацврстување на основните мускули можат да помогнат во олеснувањето на влијанието на продолженото седење врз телото.

Компресијата на нервите може да ограничи циркулацијата на крв до нервите, што предизвикува намалување на снабдувањето со кислород и хранливи материи. Овој дефицит на циркулација на крв може да допринесе кон оштетување на нервите и предизвикање на симптоми како болка, трнати и умиреност. Правилната циркулација на крв е неопходна за здравјето и функционирањето на нервите, а компресијата може да го ограничи овој витален извор.

ПС. Подобри ја циркулацијата општо насекаде а обрни повеќе внимание на местата шо имаш повеќе болка.

Kajgana Shop

На врв Bottom