Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.909
Поени од реакции
36.983
Пак ќе бегаат надвор младите, нема да смени ништо тоа. Не е само препуканата цена на становите, но тоа е само еден мал аргумент од причината. Генерално бараат повисок квалитет на живот, што овде нема да го добијаат за брзо.

Надвор имаат подобро здраство, помалку корупција, средена инфраструктура, повеќе можат да зачуваат, да си пружат повеќе поволности, подобри услови за растење на деца, подобра едукација 150x пати и доста други работи што овде не верувам дека ќе се реализираат додека некој не ги регулира дрчните газиња на политичариве, ама ете тие си изгласаа закон за амнестија за да можат уште полесно да перат пари, јбг. Нема младо ништо да остани.
Во огромно мнозинство луѓето што бегаат од Македонија се поради финансиски причини, безработица и немање перспектива. Сигурно не бегаат таму за на детето во школо да му јадат гомна за презимето и дека е имигрант.

Како и на други теми на форумов што се губи перцепција за реалноста, да напоменам пак, не работи цела македонска младина во ИТ па да се секира за можностите за доедукација, корупцијата и дека македонска опера и балет немала соодветна програма за една европска престолнина.
Автоматски споено мислење:

Tokmu toa so go pisa, toa se podrazbira pod pazar. Imas golema pobaruvacka vo slucaj na ogranicena ponuda. Vo slucajot so burecite, kje otvori nova burekcilnica i konkurentnosta kje ja skrati marazata. Tuka nema nacin da plasiras nova ponuda. Pogresno vi e mislenjeto deka investitorite se tie so ja pomestija cenata. Cenite od investitor vo site zgradi bea daleku poniski od toa so idese na pazarot. Mozham i so konkretni zgradi i investitori da kazam, ama you get the point.
Абе тоа и е проблемот тука. Тие што највеќе продаваат муда за бубрези на темава уствари немаат активно барано стан за купување последниве две години, уште повеќе па не ни живеат во МК. Нека бараат активно стан, нека се јавуваат по градежни фирми и инвеститори едно два три месеца па нека пишат на темава. А не глупите муабети, “купи си гајбиче во (рандом западен град), многу боље бил животот таму, имале добар јавен превоз”.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.570
Pazarot vo skopje go gledam samo preku temava, zasto ne sum bil zainteresiran da kupam stan tamu. Doagam na vikend maksimum edna nedela taka sto za da zatvoram pari vo cigli tamu treba da najdam stvarno dobra ponuda za nekoe malo stance pa da reces da se izlazam.
Za razlika od skopje Budimpeshta kade veke imame eden stan ja gledavme kako opcija za uste eden, realno ima golem interes za da se izdava na booking/airbnb i se dosta ripnati cenite za istite sporedeno so pred koronata.
Мислам, и ја да сум иселен не би купил стан тука. Грото е од купувачите ги купуваат становите за нив, а тие што купуваат втор,трет го праат тоа за синови, за внуци, а не за да праат бизнис. На огромен број им стојат празни зашто си ги уредуваат за нив, а тие што ги рентаат го праат тоа привремено (дур не им порасне детето). Тек задњи 2-3 години станува актуелно некој да рента на airbnb и booking. Веќе знам луѓе што вадат 1000 евра месечно со становите што претходно ги рентале за 250 евра. Како ќе влијае тоа на побарувачката, моеш да претпоставиш.

Член од
22 декември 2018
Мислења
512
Поени од реакции
718
Дали има некој предлог мислење, знаење како може да се реши работава? да знаеме на што да се насочиме?

Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Pa dali za 10k se naoga ne sum siguren ama cenite tamu posledno koga gledav variraa od 3000-4500 za stanovi vo podobrite naselbi, relativno blisku do centarot (ovdeka poveke uloga igrase vo kakva sostojba e stanot odkolku lokacijata, imase slucaj vo ista zgrada cenata na dva stana da bide skoro dvojno, ama ednot bese vo daleku podobra sostojba, dodeka drugiot bese ama bas proekt)

Imase i nekolku zgradi se taze izgradeni i gi prodavaat kako "elitni" kade cenite znae da odat i do 6000 ama poveke od toa nemav videno koga gledavme pred 3-4 meseci.

Za ova sto go pisa za selenje vo pomalite mesta potpolno se slozuvam, Makedonija e dosta centralizirano mesto, nadvor od skopje skoro i da nemas razviena oblast. Nekoja rabotna pozicija ke se najde ne vikam deka nema, ama covece za bilo sto poveke od kaslica ke moras da ides na klinika vo skopje zasto na drugo mesto nema, decata ke ti zavrsat osnovno skoro sekade, ama ke dojde sredno da se uci si premnogu limitiran vo drugite mesta, za fakultet veke i ne e problem sekako sekoe selo dobi svoj fakultet :)

Prodolzuvanjeto na izgradba na skopje i trupanjeto na se vo nego e odamna veke neizvodlivo, gradot ne e dizajniran da izdrzi tolkav broj na lugje ama zelbata zapodobar zivot kaj ednite i profit kaj drugite si go pravi svoeto. Drzavata trebalo mnogu odamna da misli na decentralizacija i razvoj na ostanatite mesta so sto bi se rasteretil gradot i bi imalo podobri uslovi vo mnogu drugi mesta ama ...
Малку надвор од тема. За факултет мое мислење е секогаш и секој да студира во град различен од градот во кои живее, без разлика дали е и од скопје. Едноставно не би замислил студирање во исти град во насока што го би го доловил целосно студенскиот живот.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.570
Дали има некој предлог мислење, знаење како може да се реши работава? да знаеме на што да се насочиме?
Care? Kako i za site problemi nema magicno resenie za kompleksni problemi. Individualno, ako ne ti e reseno stanbenoto prasanje, resi go dur e matematicki vozmozno. Ako imas deca i moes, resi go i za niv.

Ima nekoj merki so bi go ublazile ova, primer 100 gradi kaj rasadnik koj se blokirani ili danok na nekoristeni stanovi, ama dolgorocno ne ocekuvam da gi zapre trendot. Pred se zaso ova e globalen fenomen koj tek pocna da doagja kaj nas, i tamu ne pokazuva znaci na zapiranje. Merkite so gi nosat vladite use tolku pridonesuvaat kon toa, taka good luck za idnite generacii.

Inaku zbiram za nedvizini vo strogi gradsko podracje, ne za kukja vo mrsevci.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Никогаш не сум инвестирал во недвижности, ни инвестирам, ни некогаш ќе инвестирам. Не ме интересира тоа.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.570
Никогаш не сум инвестирал во недвижности, ни инвестирам, ни некогаш ќе инвестирам. Не ме интересира тоа.
I nas kur ne boli kaj ti investiras ni so planiras u zivotot

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
I nas kur ne boli kaj ti investiras ni so planiras u zivotot
И нас кур не боли што кур ве боли и што правите во животот и на што ги фрлате парите. Да ти ебам форумот.
Автоматски споено мислење:

Низок е повратот на недвижности и мене ми нема логика да паркирам големи средства. Плус и тешко се ситни ако ти притребаат. Треба многу трчање и одржување и не сакам тоа.

Последно уредено:
Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Твое право, но има луге што си имат некој денар и не сакат да и стојат во банка (со инфлација 7 посто) и едноставно си купат стан, не го гледаат како инвестиција, туку едноставно да се одлучат помегу чување на парите во банка и стан.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Твое право, но има луге што си имат некој денар и не сакат да и стојат во банка (со инфлација 7 посто) и едноставно си купат стан, не го гледаат како инвестиција, туку едноставно да се одлучат помегу чување на парите во банка и стан.
Има многу вакви луѓе не знаат ни колку е инфлацијата. Само рандом инвестираат.

Член од
24 декември 2013
Мислења
470
Поени од реакции
661
Obichniot chovek koj zivee od plata mu treba Stan Ili kuka Kako zivealiste no I razmisluva I na deteto da mu pomogne da ima oddelno zivealiste. Zatoa nesto ke prodade ,ke se zaglavi vo krediti I ke kupi.Tie sto imaat mnogu pari I investiraat vo stanovi se daleku od obichni lugje koi ziveat od mesec do mesec.Kolku I da rastat cenite, sekogas ke ima kupuvachi za da si go reshat stambenoto prasanje.

Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Има многу вакви луѓе не знаат ни колку е инфлацијата. Само рандом инвестираат.
Не би го рекол инвестирање, би рекол ослободување од готовината која ја имаат, прават избор помеѓу стан и пари во банка.
Во светот поготово во МКД имаше преголема инфлација последните 3-4 години, реално и до 20% годишно (според некои тоа е поради големите долгови на Државите, со цел на намалување на долговите ти е ја девалвираа вредноста на сите валути), да потсетиме дека во USA веќе нормална плата е околу 7.000 долари месечно, во Швајцарија 4-5000 евра, па и во МКД има многу луге што имаат плата околу 1000 евра (да не спомнам што во МКД има 4-5000 луге дирекно што работам remote и имаа примања над 1500е, како Support, диспеџери на Камиони и слично).

Taка да становите не се скапи, парите губат вредност, и лично мислам дека потребно е една нула да скрата, така да банкота од 100 денари стане 10 денари итн.

Искрено ти што би избрал мегу 100.000 евра на сметка и стан?

Kajgana Shop

На врв Bottom