Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.570
И кај мене исто екипава моментално се средна класа, кои се бават со ИТ, кои одат на бродови веќе години наназад...Дури и за нив е скап квадратот во Скопјево.Каде бе човек некој ќе ти плаќа по 100.000-200.000 евра за еден стан во канцерогена средина како Скопје?
Јас те разбирам, сеуште има луѓе што купуваат, ама повеќето верувам дека го прават тоа поради неразумност и комплекси.Башка тоа што има работи кои не ги знаеме во целост, како на пример еден ист лик купил и по 10 стана, или други сомнителни работи од типот перење пари, такви срања...
Друга работа, кај еден газда што работев порано градежно, сакаше пред година дена да прави зграда на една локација во Скопје(не знам точно која беше).Он не дека беше којзнае колку паметен аналитичар кој го разбира во целост пазарот, туку едноставно одеше по таа логика дека како што било досега, така ќе биде и во иднина.Со друг збор, луѓето ќе продолжат со купување скапа квадратура.Сакам да кажам, дури и дел од инвеститорите маваат на слепо со надеж дека ќе успеат да си ги продадат становите по скапа цена.Не дека многу памет имаат.Таквиот тренд еден ден ќе запре.
Јас не сум добар познавач на пазарот за недвижнини, ама имам некоја интуиција дека нешто тука не е во ред.
Prekinete da veruvage u teorii na zagovor, nz so da vi kazam drugo. Cenata e diktirana od pazarot. Ne stanuva zbor samo za IT, ednostavno platite porasna, parata izgubi vrednost i tn, 100k sea ne se 100k pred 5 godini, 10. Pazarot ja pomesti cenata, ne incestitorite. Koa ja gleav stan da kupam, golden art prodavase za 1030 evra kvadrat. Tie stanovi bea preprodavani po 1500 za pola godina, zaso pazarot taka diktriase (pobaruvackata). Investitorite se prilagodija na toa.
I ne e filozofijata dali e skap ili ne e, ko so ti vikale drugarite tvoi, tuku dali kje kupat ili ne. I kje kupat zaso vo sustina stambenoto prasanje e prioritet za sekoj so dve cisti vo glavata.
Автоматски споено мислење:

Проблемот е што потоа и другите ги следат со цените. Овие секогаш ставаат најголема цена и потоа и другите ги качуваат за некое 200-300 евра помалку од нив. Биси беа први со 1 350 евра во Тафталиџе, зградите што никнуваа околу таа одма 1 300 евра. Пред тоа 1 100 - 1 150 макс.

Лондон пред 150 години имал 5 милиони жители. Виена пред ПСВ има 2 милиона, денес има исто 2 милиони.
Местоположбата и географијата им е друга. Скопје пред 100 години имашe скоро видеа, најди ги и види на што личи. 40 000 жители имал пред 100 години. Личеше дека е турска касаба некаде во блискиот исток.
Pak kje kazam, nikoj svoevolno ne mozhe da ja pomesti cenata. Bisi, dajmond i tn se specificni slucai, isklucoci so posebna klientela. Pazarot e mnogu pogolem za oni da go pomestat. Cenite vo taftalidze kje ripnea i bez niv, zaso ripnaa vo sekoja naselba, 1100 nemase da ostane tamu(edno od najelitni naselbi) ni na son.

Скраја да е убедување, ќе растат цените, ама раст како овој од последните 3 години тешко да доживееме и јас, а и ти.
Toa ne ni go rekov, i ja ne ocekuvam dupliranje pak. Muabetot mi bese deka mesate babi i zabi so sporedbite so drugite evropski gradovi.

Последно уредено:
Член од
27 октомври 2017
Мислења
690
Поени од реакции
1.002
Нема поефтин град од 500к жители во европа. Една мочана Тирана, Приштина и Ниш се поскапи становите од Скопје

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
894
Поени од реакции
1.374

Убаво им прават кога можат, истото би му го правел, пак да купуваат, ем стан неквалитетен му продаваш со најефтини материјали граден ем кирија секој месец да ти плаќаат, рај.

Да отплатиш стан и да ги молиш за имотен лист да ти дадат, extra suspicious

1702742535439.png

Последно уредено:
Член од
20 јуни 2018
Мислења
120
Поени од реакции
365
Лондон пред 150 години имал 5 милиони жители. Виена пред ПСВ има 2 милиона, денес има исто 2 милиони.
Местоположбата и географијата им е друга. Скопје пред 100 години имашe скоро видеа, најди ги и види на што личи. 40 000 жители имал пред 100 години. Личеше дека е турска касаба некаде во блискиот исток.
Поентата е дека градовите се менуваат и развиваат со текот на годините, ни еден град не е исти од пред 100 год. Местоположбата и географијата таа е, сите градови во Македонија имаат исти проблем со загадување, не гледам дека нешто битно се презема за да се намали како гасификација, јавен превоз, укинување на царина за понови и поеколошки возила, подигање на свест на народот. Решението кое е? Да направиме можеби нов град негде во Берово, очигледо луѓето имаат потреба од нови станови.

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Поентата е дека градовите се менуваат и развиваат со текот на годините, ни еден град не е исти од пред 100 год. Местоположбата и географијата таа е, сите градови во Македонија имаат исти проблем со загадување, не гледам дека нешто битно се презема за да се намали како гасификација, јавен превоз, укинување на царина за понови и поеколошки возила, подигање на свест на народот. Решението кое е? Да направиме можеби нов град негде во Берово, очигледо луѓето имаат потреба од нови станови.
И Берово ти е загадено. На секои мерни единици зимно време ако нема ветер ќе ти даде дека е загадено. Народ се грее на огревно дрво, не е веќе раштракан по селата за да не се приметува толку во малите градови.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.909
Поени од реакции
36.984
Не мислев за во Скопје.Куќа од 50.000 евра и тоа како можеш да направиш настрана од Скопје, во некој друг град или околина да речеме.Не мора човек да се пика во тоа Скопјето, не е разумно.Ама секој со своите убедувања.
Глупаво е да плаќаш ваква ултра скапа квадратура за на крајот не дај боже и измамен дури можеш да бидеш.
Ова е веќе споредување круши со јаболки.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.062
Поени од реакции
2.071
Cenata e diktirana od pazarot
Sto podrazbiras pod toa !!! Pazarot kako bilo koja matematicka ravenka ima dve strani od ednakvosta, ednata e ponudata, drugata e pobaruvackata. Da ja analizirame prvo i osnovno ponudata posto site znaeme deka pobaruvackata veke postoi.
Eden prost primer, sakas da prodades kola na staro, model toj i toj, godina na starost taa i taa, prvo sto pravis za da ja odredis cenata po koja ke ja prodavas e gledas kako odi cenata na PAZAROT, moze ti si zadovolen realno i so 3.000 evra, no ako tvojot model odi po 6.000 evra na PAZAROT, po kolku ke ja prodavas ??? Sigurno i ti ke se zalepis za taa cena, bidejki neli tolku e na PAZAR.
Drug primer, proizveduvas burek i imas odredeno profitna marza od 50%, ili vo brojki te kosta 30 denari proizvodstvo i so marza si zadovolen od 45 prodazba. No ako konkurencijata ili kako sto sakas da kazes PAZAROT odi so 100% vo momentot odnosno prodava po 60 denari, normalno ti se pridruzuvas. Ako odi i 80 denari vo elitnite i poznati burekcilnici ti kako ponepoznat i pomal ke stavis 70 i ke si svirkas so ekstra marza, a duri ke bides i poeftin na PAZAROT so golemi sansi za uspeh odnosno prodazba.
Isto e i so temava na koja diskutirame, a biznis e kade se vrtat ogromni pari, a vo ponovo vreme i ogromni marzi.
Ako pred 2-3 godini realno firmite imaa 300-500 evra profit od kvadrat, sega marzata e strasna, puta 3 odi, ne e nikakvo opravduvanje pokacenite materijali i rabotna raka za tolku visoki ceni, marzata e strasno golema i se dvizi od 1000 -1500 evra od kvadrat i poveke.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.765
Поени од реакции
4.278
За да нема толкава урбана мафија според мене мора даночење на секој втор/трет/четврт стан и тоа со значително поголема стапка.

Така малку ќе се олабави побарувачката на станови, урбаната мафија нема да пика згради во секое слободно просторче низ Скопјево и можеби нај важно младиве ќе имаат поголеми шанси да стигнат до својот прв стан а не да бегаат надвор. Вака бизнисмени, политичари, криминалци со црни пари не знаат парите кај да ги вложат па ги пикаат во недвижнини. И нормално после на инвеститорите нема да им се брза кога 30-40% од становите ги продаваат одма на горенаведените и си ја враќаат инвестицијата, за другите пари ќе чекаат

На времето имаше и интересна идеја за нов град/населба, измеѓу Скопје и Свети Николе

Последно уредено:

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
894
Поени од реакции
1.374
За да нема толкава урбана мафија според мене мора даночење на секој втор/трет/четврт стан и тоа со значително поголема стапка.

Така малку ќе се олабави побарувачката на станови, урбаната мафија нема да пика згради во секое слободно просторче низ Скопјево и можеби нај важно младиве ќе имаат поголеми шанси да стигнат до својот прв стан а не да бегаат надвор. Вака бизнисмени, политичари, криминалци со црни пари не знаат парите кај да ги вложат па ги пикаат во недвижнини. И нормално после на инвеститорите нема да им се брза кога 30-40% од становите ги продаваат одма на горенаведените и си ја враќаат инвестицијата, за другите пари ќе чекаат

На времето имаше и интересна идеја за нов град/населба, измеѓу Скопје и Свети Николе
Пак ќе бегаат надвор младите, нема да смени ништо тоа. Не е само препуканата цена на становите, но тоа е само еден мал аргумент од причината. Генерално бараат повисок квалитет на живот, што овде нема да го добијаат за брзо.

Надвор имаат подобро здраство, помалку корупција, средена инфраструктура, повеќе можат да зачуваат, да си пружат повеќе поволности, подобри услови за растење на деца, подобра едукација 150x пати и доста други работи што овде не верувам дека ќе се реализираат додека некој не ги регулира дрчните газиња на политичариве, ама ете тие си изгласаа закон за амнестија за да можат уште полесно да перат пари, јбг. Нема младо ништо да остани.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Trupanjeto niz Skopje i cenite se obratno proporcionalni. Vsusnost cenite rastat zaso dosta e potesko da izgradis nov objekt nego pred 10,15 god. Pomalce lokacii, poise otpor od gragjanite za gradenje i tn.
Muabetot za budimpesta i cenite mi bese toj, ni vo Skopje ne se cenite 3k vo centar, vo najskapite lokacii pak se ispod 2, minimum upola od Budimpesta.
Ova se speciifcni investitori i klientela, kako so imase u Belgrad za 10k a niso cudno vo Budimpesta i za 20k. Ima generalen problem na svetsko nivo na pikanje na gragjanite vo strog centar.
Pazarot vo skopje go gledam samo preku temava, zasto ne sum bil zainteresiran da kupam stan tamu. Doagam na vikend maksimum edna nedela taka sto za da zatvoram pari vo cigli tamu treba da najdam stvarno dobra ponuda za nekoe malo stance pa da reces da se izlazam.
Za razlika od skopje Budimpeshta kade veke imame eden stan ja gledavme kako opcija za uste eden, realno ima golem interes za da se izdava na booking/airbnb i se dosta ripnati cenite za istite sporedeno so pred koronata.

Да не се фалам сум прошол доста по Европа и Уса, верувам дека скоро сите биле или живееле во некој поголем град во развиените земји и сме видиле што значи пренатрупан град кој функционира. Велиш градот не бил дизајниран да издржи многу луѓе, пред 50-60 години Минхен, Лондон, Виена, биле дизајнирани да изджат милиони луѓе? Нормално дека не. Мене на пример ми требало саат и пол да искочам од Минхен или Виена со кола, кај нас за упола време го проаѓаш цел град од крај до крај. Добро е што таму имаш алтернатива, добро организиран јавен превоз, со јавниот превоз стигаш сегде за 10- 15 мин. Плус цело време се вложува во инфраструктура, имаш гасификација како алтернативно до скоро ефтино и еколошко гориво за да нема голема загаденост, нема урбана мафија ко кај нас. Реално кога гледаш Скопје е релативно мал град, само што е лошо организиран и не се вложува доволно во развој. Ако земеш од Ѓорче до Аеродром и К. Вода живеат околу 300к луѓе, без дивиот запад Чаир, делови од Бутел кај што и господ да сака не може да го опраи.
Da sublimiram sto kaza ti, nieden od gradovite ne bil dizajniran za tolku ama se prilagoduvale na potrebite. Od druga strana mi kontras koga vikam deka skopje ne bil dizajniran za volku lugje demek nema vrska a vo istiot od zemjotresot do sega ni avtobusite ne se smeneti. Edina promena e sto sekoja kukja stana oblakoder i mesto eden semejstvo so edna kola pocnaa od taa adresa da iskacaat 100 vozila. E bas zaradi toa sto skopje ne se prilagodilo ni najmalku pisav deka istoto ne e dizajnirano da podnese volkava guzva. Za 30 min vo udarnite termini na soobrakaj nema da stignes ni od cento do avtokomanda a ne pa podaleku vo skopje. E navecer posle rabotno vreme e lesno da se stigne sekade da toa ne go sporam.

I pak kako sto kaza tie gradovi se prilagoduvale i investirale vo razvojot, vo skopje nit javen prevoz e sreden, nit nekoja gasifikacija ili nesto napraveno. Glaven grad e atmosferska kanalizacija koja asalno funkcionira nema.
Еден Велес што е на пола саат од Скопје мислам имаш средно училиште од секаков тип (економско, медицина, гимназија, стручно итн) можеби единствено угостителско да нема во споредба со Скопје. Нема големи молови, нема толку албанци, ни гужва во сообраќај
Vidi so ogled na toa sto cesto go posetuvam veles (koga idam vo mkd de) imam rodnini tamu, iskreno mi e eden od poomilenite lokacii vo mkd. Ok nema mnogu opcii za rabota i sto se vika si do nekade primoran da ides vo skopje ama osven toa e super pozicioniran.
Cisto za sporedba vo momentov ziveam na 100km od rabota (ok idam ednas nedelno) ama vo mkd da se investiralo i da bilo kako sto treba javen prevoz i slicno (primer zeleznicata da funcionirase veles bi bil odlicno mesto za zivot a da rabotis vo skopje). Da vozis do sk sekoj den i da glavis na vlez u sk so saati po toa kolonite stvarno e preterano.

Eve ti "ispoved" od nekoj sto si zaminal, ne be druze ne zaminav poradi cenata na stanovite, zaminav poradi korumpiranosta, limitiraniot razvoj i cuvstvoto na gragjanin od tret red vo sopstvenata drzava.
Ne sum nadvor od mkd taka dolgo, pred 6 godini izlegov. Vo toa vreme bev nad 1000€ so plata, plus imav proekti freelance sto drugi mi rabotea. Bar za pari ne si otidov. Ama eve me na 4792389042 kilometri od doma, kade sum realno stranec, pa ni jazikot ne go zboram perfektno (ok de podobar sum od bratcava so makedonskiot) i pak sum prifaten i cenet. Nesto sto vo mkd nikad ne sum go osetil. Rabotodavecot te gleda kako rob sum ti pustil plata ima sto sakam da ti dadam da rabotis, ides u javna administracija u sred rabotno vreme kako da si im otisol u nedela se prazno nikoj ne e na rabota a tie sto se tamu edino sto mozat da ti kazat e aaaa toa e rabota na kolegata ke moras dojdes koga on e tuka (a nikoj ne znae koga e toa). Pak ke ti recam da se probies u IT kadar ne e tolku tesko ima mnogu stranski kapital vo toa u mkd, ama za nesto nadvor od IT ili treba da imas vujko vladika ili da si sin na nekoj druga opcija nema.

Ali ja zabegavme epten nadvor od temava. Daj da se vratime nazad na stanovite u skopje.
I da potpolno si vopravo deka koga bi imalo dopolnitelno danocene za tie ekstra stanovi bi se vovel nekakov red. Isto i ova sto se smeete za kirija da si plakas na tvoj stan zvuci smesno ama znaejki deka vo cela skandinavija toj sistem funkcionira (ama pa i stvarno gi koristat tie pari za unapreduvanje na zgradata a ne da pikaat u dzeb) zasto da ne i u mkd. Imas stanovi koj sum gi gledal tuka po 100+ godini stari vo drveni zgradi na po 2-3 sprata koj se vo top sostojba i novive vo skopje moze da im zavidat za izolacija, dograma, sostojba i slicno ama toa ne e deka tuka lugjeto super gi pazat nego deka ima regulativi i zakoni koi se pocituvaat.
Nemoze koj stigne da smeni prozori, ili da si pojaca fasada na negoviot del od zgradata ili da si iskreci na negov sprat i slicno. Si plakas ti kirija tocno, ama dolzni se na X godini da ti smenat dograma, na Y godini krov, na Z godini fasadata, na neznam kolku godini da ti renovira kujnata, kupatiloto, da ti smeni podot doma itn itn
E taka gi drzat i biblija stari stanovi da se vo dobra sostojba pa da ne ti e problem dali si zemal nesto izgradeno vcera ili vo vreme na dinosaurusite

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.462
Поени од реакции
7.830

Многу многу лошо размислување.
Викаш постои урбана мафија. Таа урбана мафија, без соработка од општинските и државните работници ништо не прават. Значи не ти се криви градежниците, туку општинските и градските совети, кои самите ги одредуваат плановите за градба.

Бараш даночење на секој што има повеќе од 1 стан. Луѓето што имаат повеќе од 1 стан, можат да ги препишат становите на некој од фамилијата или да искористат некоја друга алтернатива. Дел од тие што имаат повеќе станови, имаат капитал и можат подолго да го издржат секое даночно оптоварување. Дел од народот кои им се земени на кредити, за да се ослободи од станот, да кажеме ќе спушти цена, но кој ќе го купи... тие што и претходно немале или тие што веќе имаат капитал?

За да се намали цената, првин треба да се одреди кои влезни трошоци со колкав процент влегуваат во вкупната цена на производство. Јас немам точна претстава колкаво е учеството на следниве трошоци во цената, износ на подмитување на јавната администрација, за да добиеш маркица, дозвола и што се друго треба од нив да добиеш, после имаш редовните давачки, комуналии, приклучоци итн.
Секој приватник, прво си прави пресметки колкав поврат очекува од инвестицијата. Ако тој што гради 50 станови, очекува да кажеме заработка од 1.000.000 евра, односно 20.000евра од стан (од ракав ми се бројки е). За од Стевче со пајташите во совет, нормално тука влегуваат и другите градоначалници, да добиеш дозвола, мораш да им дадеш 5 стана.
За да си ја оствариш целта од 1.000.000, нема друг начин освен да ја покачиш цената на останатите станови.
Ментишот ( @Menethil ) убаво кажа, основна човечка потреба е кров над глава.
За таа потреба да е со нормална цена, мора да има понуда и цени кои ќе одговараат на стандардот на мнозинството народ. Понудата и цените директно зависат од тие што го имаат печатот, не за џабе се тепаат кој да победи на избори.

Народ наместо да бара вина кај тие што ги плаќа од својот труд, он бара уште поголеми даноци, за овие истиве да имаат уште повеќе пари да крадат. :toe:

За 2024 буџетот е 5 милијарди евра, претходни 10 год, просек по 4 милијарди и пак народ ништо не добива од толку многу потрошени пари. Се додека не не интересираат финансии, математика и што се случува со 40% од платата што ни ги зема државата, плус другите директни и индиректни давачки, ќе си идеме со скинати опинци.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
што се случува со 40% од платата што ни ги зема државата, плус другите директни и индиректни давачки, ќе си идеме со скинати опинци.
Druze dobar si so tie 32% sto firmata gi plaka za tebe be, super si.
Zamisli kako mi e mene ili na tie sto prebegale vo skandinavija kade mi plakaat bruto plata i drzavata na ime davacki mi zima skoro 40%, a vrz toa kompanijata sto te vrabotuva treba da plati dopolnitelni 32% od bruto platata zasto bila rabotodavec.
Od mojot trud drzavata zima poveke pari nego jas sto zimam :D (ali da ne se razbereme pogresno pak ne bi se vratil dur e vaka ubavo utopiski (dobro de za nekoj) sredena mkd)

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.765
Поени од реакции
4.278
Пак ќе бегаат надвор младите, нема да смени ништо тоа. Не е само препуканата цена на становите, но тоа е само еден мал аргумент од причината. Генерално бараат повисок квалитет на живот, што овде нема да го добијаат за брзо.

Надвор имаат подобро здраство, помалку корупција, средена инфраструктура, повеќе можат да зачуваат, да си пружат повеќе поволности, подобри услови за растење на деца, подобра едукација 150x пати и доста други работи што овде не верувам дека ќе се реализираат додека некој не ги регулира дрчните газиња на политичариве, ама ете тие си изгласаа закон за амнестија за да можат уште полесно да перат пари, јбг. Нема младо ништо да остани.
Не реков дека е главна причина, ама е сигурно една од причините. Македонец без свој стан е како куче без болви, едноставно не бива :D

Многу многу лошо размислување.
Викаш постои урбана мафија. Таа урбана мафија, без соработка од општинските и државните работници ништо не прават. Значи не ти се криви градежниците, туку општинските и градските совети, кои самите ги одредуваат плановите за градба.

Бараш даночење на секој што има повеќе од 1 стан. Луѓето што имаат повеќе од 1 стан, можат да ги препишат становите на некој од фамилијата или да искористат некоја друга алтернатива. Дел од тие што имаат повеќе станови, имаат капитал и можат подолго да го издржат секое даночно оптоварување. Дел од народот кои им се земени на кредити, за да се ослободи од станот, да кажеме ќе спушти цена, но кој ќе го купи... тие што и претходно немале или тие што веќе имаат капитал?

За да се намали цената, првин треба да се одреди кои влезни трошоци со колкав процент влегуваат во вкупната цена на производство. Јас немам точна претстава колкаво е учеството на следниве трошоци во цената, износ на подмитување на јавната администрација, за да добиеш маркица, дозвола и што се друго треба од нив да добиеш, после имаш редовните давачки, комуналии, приклучоци итн.
Секој приватник, прво си прави пресметки колкав поврат очекува од инвестицијата. Ако тој што гради 50 станови, очекува да кажеме заработка од 1.000.000 евра, односно 20.000евра од стан (од ракав ми се бројки е). За од Стевче со пајташите во совет, нормално тука влегуваат и другите градоначалници, да добиеш дозвола, мораш да им дадеш 5 стана.
За да си ја оствариш целта од 1.000.000, нема друг начин освен да ја покачиш цената на останатите станови.
Ментишот ( @Menethil ) убаво кажа, основна човечка потреба е кров над глава.
За таа потреба да е со нормална цена, мора да има понуда и цени кои ќе одговараат на стандардот на мнозинството народ. Понудата и цените директно зависат од тие што го имаат печатот, не за џабе се тепаат кој да победи на избори.

Народ наместо да бара вина кај тие што ги плаќа од својот труд, он бара уште поголеми даноци, за овие истиве да имаат уште повеќе пари да крадат. :toe:

За 2024 буџетот е 5 милијарди евра, претходни 10 год, просек по 4 милијарди и пак народ ништо не добива од толку многу потрошени пари. Се додека не не интересираат финансии, математика и што се случува со 40% од платата што ни ги зема државата, плус другите директни и индиректни давачки, ќе си идеме со скинати опинци.
Не баш си е таман размислувањето. Јас на пример живеам во помал град па знам одприлика кој и како ги купува тие станови, во секоја нова зграда барем 20-30% се купуваат од едни исти ликови што имаат некаков капитал бизнис (што легално што матни бизниси) и да не им стои во банка ги врзуваат парите во недвижнина за инфлацијата да не им ги јаде парите. На градежниците им одговара оти добиваат одма свежи пари, не мора да брзаат со продажба туку си чекаат на повисока цена и поголем профит. Ете газдата на Телекабел самиот имаше јавно изјавено дека зграда што ја правеше во Сењак Штип буквално имаат 100% поврат профит на инвестиција

Скопје и нека не е 100% нека е многу помалце поради корупцијата на општинските власти, пак овие погоре прават проблем со вештачка побарувачка а не им е за домување. Знаеме инаку кај е вината ама и да се исправи тоа со нова власт (што е тешко) пак мора да се превземат некакви мерки. Да сум на власт значително ќе даночам 2-3-4 недвижнина а тие пари наменски ќе одат во фонд за изградба на инфраструктура во плански населби надвор од централното градско јадро, да биде атрактивно и инвеститорите ќе се насочат таму

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Ne deka e nesto bitno ama ako go zememe Geteborg za primer centralnoto gradsko podracje e najgusto naseleno so mladi (relativno e ova, ama ona sto go celam e na poedinci ili bez deca) ili vidno postari lugje.
Tie so semejstvo i mali deca begaat nadvor od centarot vo pomirni oblasti.

Ne e deka nema isklucoci ama grubata slika na gradskoto podracje e taa.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.570
Sto podrazbiras pod toa !!! Pazarot kako bilo koja matematicka ravenka ima dve strani od ednakvosta, ednata e ponudata, drugata e pobaruvackata. Da ja analizirame prvo i osnovno ponudata posto site znaeme deka pobaruvackata veke postoi.
Eden prost primer, sakas da prodades kola na staro, model toj i toj, godina na starost taa i taa, prvo sto pravis za da ja odredis cenata po koja ke ja prodavas e gledas kako odi cenata na PAZAROT, moze ti si zadovolen realno i so 3.000 evra, no ako tvojot model odi po 6.000 evra na PAZAROT, po kolku ke ja prodavas ??? Sigurno i ti ke se zalepis za taa cena, bidejki neli tolku e na PAZAR.
Drug primer, proizveduvas burek i imas odredeno profitna marza od 50%, ili vo brojki te kosta 30 denari proizvodstvo i so marza si zadovolen od 45 prodazba. No ako konkurencijata ili kako sto sakas da kazes PAZAROT odi so 100% vo momentot odnosno prodava po 60 denari, normalno ti se pridruzuvas. Ako odi i 80 denari vo elitnite i poznati burekcilnici ti kako ponepoznat i pomal ke stavis 70 i ke si svirkas so ekstra marza, a duri ke bides i poeftin na PAZAROT so golemi sansi za uspeh odnosno prodazba.
Isto e i so temava na koja diskutirame, a biznis e kade se vrtat ogromni pari, a vo ponovo vreme i ogromni marzi.
Ako pred 2-3 godini realno firmite imaa 300-500 evra profit od kvadrat, sega marzata e strasna, puta 3 odi, ne e nikakvo opravduvanje pokacenite materijali i rabotna raka za tolku visoki ceni, marzata e strasno golema i se dvizi od 1000 -1500 evra od kvadrat i poveke.
Tokmu toa so go pisa, toa se podrazbira pod pazar. Imas golema pobaruvacka vo slucaj na ogranicena ponuda. Vo slucajot so burecite, kje otvori nova burekcilnica i konkurentnosta kje ja skrati marazata. Tuka nema nacin da plasiras nova ponuda. Pogresno vi e mislenjeto deka investitorite se tie so ja pomestija cenata. Cenite od investitor vo site zgradi bea daleku poniski od toa so idese na pazarot. Mozham i so konkretni zgradi i investitori da kazam, ama you get the point.

Kajgana Shop

На врв Bottom