- Член од
- 17 август 2011
- Мислења
- 10.407
- Поени од реакции
- 18.570
Prekinete da veruvage u teorii na zagovor, nz so da vi kazam drugo. Cenata e diktirana od pazarot. Ne stanuva zbor samo za IT, ednostavno platite porasna, parata izgubi vrednost i tn, 100k sea ne se 100k pred 5 godini, 10. Pazarot ja pomesti cenata, ne incestitorite. Koa ja gleav stan da kupam, golden art prodavase za 1030 evra kvadrat. Tie stanovi bea preprodavani po 1500 za pola godina, zaso pazarot taka diktriase (pobaruvackata). Investitorite se prilagodija na toa.И кај мене исто екипава моментално се средна класа, кои се бават со ИТ, кои одат на бродови веќе години наназад...Дури и за нив е скап квадратот во Скопјево.Каде бе човек некој ќе ти плаќа по 100.000-200.000 евра за еден стан во канцерогена средина како Скопје?
Јас те разбирам, сеуште има луѓе што купуваат, ама повеќето верувам дека го прават тоа поради неразумност и комплекси.Башка тоа што има работи кои не ги знаеме во целост, како на пример еден ист лик купил и по 10 стана, или други сомнителни работи од типот перење пари, такви срања...
Друга работа, кај еден газда што работев порано градежно, сакаше пред година дена да прави зграда на една локација во Скопје(не знам точно која беше).Он не дека беше којзнае колку паметен аналитичар кој го разбира во целост пазарот, туку едноставно одеше по таа логика дека како што било досега, така ќе биде и во иднина.Со друг збор, луѓето ќе продолжат со купување скапа квадратура.Сакам да кажам, дури и дел од инвеститорите маваат на слепо со надеж дека ќе успеат да си ги продадат становите по скапа цена.Не дека многу памет имаат.Таквиот тренд еден ден ќе запре.
Јас не сум добар познавач на пазарот за недвижнини, ама имам некоја интуиција дека нешто тука не е во ред.
I ne e filozofijata dali e skap ili ne e, ko so ti vikale drugarite tvoi, tuku dali kje kupat ili ne. I kje kupat zaso vo sustina stambenoto prasanje e prioritet za sekoj so dve cisti vo glavata.
Автоматски споено мислење:
Pak kje kazam, nikoj svoevolno ne mozhe da ja pomesti cenata. Bisi, dajmond i tn se specificni slucai, isklucoci so posebna klientela. Pazarot e mnogu pogolem za oni da go pomestat. Cenite vo taftalidze kje ripnea i bez niv, zaso ripnaa vo sekoja naselba, 1100 nemase da ostane tamu(edno od najelitni naselbi) ni na son.Проблемот е што потоа и другите ги следат со цените. Овие секогаш ставаат најголема цена и потоа и другите ги качуваат за некое 200-300 евра помалку од нив. Биси беа први со 1 350 евра во Тафталиџе, зградите што никнуваа околу таа одма 1 300 евра. Пред тоа 1 100 - 1 150 макс.
Лондон пред 150 години имал 5 милиони жители. Виена пред ПСВ има 2 милиона, денес има исто 2 милиони.
Местоположбата и географијата им е друга. Скопје пред 100 години имашe скоро видеа, најди ги и види на што личи. 40 000 жители имал пред 100 години. Личеше дека е турска касаба некаде во блискиот исток.
Toa ne ni go rekov, i ja ne ocekuvam dupliranje pak. Muabetot mi bese deka mesate babi i zabi so sporedbite so drugite evropski gradovi.Скраја да е убедување, ќе растат цените, ама раст како овој од последните 3 години тешко да доживееме и јас, а и ти.
Последно уредено: