Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Од кај да си купам ваков мерач? Мери и температура на ѕидовите така?
Ич да не си купуваш ако не планираш да дадеш 50+ еур за поквалитетно (ефтинките што го има по аптекиве кај нас за 1000че се срање и две мерења со исти резултат не можат да направат).

E sega mozes da si zmislis koga isti tip kompresor so 10% pomala zafatnina na kolku rps treba da go forsiras za da povleci od steker 2650w i da dade 7300w toplina. Matematicki a i logicki so obicna proporcionalna ravenka ke dojdi preku 160-170 rps.
Океј математика, ама за Vivax-ов нема никаде црно на бело дека стварно макс капацитет и е 7300w или макс напон 2650w.
Она погоре инфото на линкот од Словачкиот сајт е без везе, нема никаква смисла 12ката да има 7300w максимум капацитет а 18ката да има 6800w.
Од упатство само user-manual за даљинското и внатрешната единица се најдува, и ене Продукт Фиче на сајтот кај Хрватите.
За надворешната ништо не најдов кога пребарував....
За Тошибата пеки... си има сервисни... си има све....

Ova e resenie :facepalm:
12kw paneli, 12kw hybrid inverter trofazen, 3x6.1kw (3x120Ah) , vkupno Eur 15500
Автоматски споено мислење:

Ич да не си купуваш ако не планираш да дадеш 50+ еур за поквалитетно (ефтинките што го има по аптекиве кај нас за 1000че се срање и две мерења со исти резултат не можат да направат).

Океј математика, ама за Vivax-ов нема никаде црно на бело дека стварно макс капацитет и е 7300w или макс напон 2650w.
Она погоре инфото на линкот од Словачкиот сајт е без везе, нема никаква смисла 12ката да има 7300w максимум капацитет а 18ката да има 6800w.
Од упатство само user-manual за даљинското и внатрешната единица се најдува, и ене Продукт Фиче на сајтот кај Хрватите.
За надворешната ништо не најдов кога пребарував....
За Тошибата пеки... си има сервисни... си има све....
Pa za vivaksov 12AEYI nema ama go tokmea so Midea Oasis,demek deka e istiot a vnatre kompresor singl 9,8cm3.
Podatocite se zemeni od Mideja Oasis ,na lepenkata na MDV op ima 13A pisuva,a zamisli na Toshiba shorai 24btu maksimum e 12A struja.

Последно уредено:
12kw paneli, 12kw hybrid inverter trofazen, 3x6.1kw (3x120Ah) , vkupno Eur 15500
Poentata e da ne vlezes vo 3 i 4 grupa, kade sto cenata e 20den/kw.
Zastedata e min 20’000 den mesecno.
mnogu matematika e ova. jas se mislam dali 3KW ongrid fotovoltaici da instaliram a ne 12KW. ako ne e tajna koja firma go instalirashe sistemot?

Me interesira dali modulira tolku nisko kako što pišuva so 100W ili e samo mačkanje oči.
Do @LudPetel
Ne gubi vreme so kompresorot. Kompresorite se bitni no istovremeno se proizvodi so ogromen vek na traenje i najretko se rasipuvaat pogotovo ako se od Toshiba. Za dobra klima normalno e da ima dobar kompresor, no toj sam ne može da bide presuden za izbor i dobri karakteristiki na klimata.
Po moe ne e na odmet da pogledaš kakov e motor e na nadvorešnata edinica, dali e so edna ili dve brzini ( na tvojot link pogore od MIDEA-ta se gleda deka e dvobrzinski), što e epten nedovolno za niska modulacija i rabota so poln gas koga treba snaga..... Treba da se baraat motori so invertorska regulacija (beskonečno brzini) ili bar so 4 fiksni brzini, obavezno so keramički lageri.
Vtoro treba da baraš ekspanzijata da bide so EEV (Elektro Ekspanzionen Ventil) so kontinuirana regulacija ili barem so 10 fiksni različni protoka, možna e kombinacija na ednostaven EEV i kapilara ili vo kraen slučaj so tri kapilari edna za ladenje i dve za greenje. Sistemi so samo edna kapilara se mnogu ograničeni.
Treto, no isto tolku bitno se izmenuvačite, da se dvoredni ili ako se ednoredni da se golemi i teški...
Četvrto, što poveće senzori na nadvorešnata edinica toa podobro. Tie se bitni bidejći so merenje na T na nekolku kritični mesta može precizno da se odredat potrebnite pritisoci za podladenje i pregrevanje na freonot, a so toa i dovolno informacii za gradenje na dobar SOFTWARE so koj pak klimata i će raboti dobro.
Najniska ima slusteno so 380w a max ima povleceno 2607w,a pisuva deka max input e 3105w. Inace klimava ja imam steveno vo 51kv vo kujka so eden nadvoresen dzit lani Ohrid beshe najladno -9 ja pustiv na max iza pola sat krena od 21 na 24 stepeni

Attachments

• IMG_6817.png
    IMG_6817.png
    1,7 MB · Прегледи: 31
  • IMG_6816.jpeg
    IMG_6816.jpeg
    477,9 KB · Прегледи: 35
  • IMG_6819.jpeg
    IMG_6819.jpeg
    836,3 KB · Прегледи: 31
Najniska ima slusteno so 380w a max ima povleceno 2607w,a pisuva deka max input e 3105w. Inace klimava ja imam steveno vo 51kv vo kujka so eden nadvoresen dzit lani Ohrid beshe najladno -9 ja pustiv na max iza pola sat krena od 21 na 24 stepeni
Normalno deka sega na ovie T nema da raboti na 100W, a 380W e odlično za ovie T.
Ne ja gledaj T na vesti ili po mobilni. Treba da znaeš kolku e kaj tebe na zadnata strana od klimata vo senka, samo taa T e merodavna se drugo e pogrešno. ne e isto prvi i deseti sprat, sever jug i do 5C ima razlika, blizina na voda pravi ogromna razlika.....
Drugo treba da meriš ne kolku vo eden moment slegla nisko tuku taka da vrti ustaleno bar eden čas. Inače naučna fantastika e da se gree 51m2 na -9 i toa na 24C so 380W, plus se raboti za kuća pa neka e i so top izolacija, realno e nad 900W ustaleno non stop otkako će se zagreat predmetite i zidovite.
Ovoj infracrven termometar ne e merodaven, toj ne meri vozduh. Jas so takov meram i 7-8 C poveće od kolku so termometar so sonda zakačena na izduvot. Pak e premnogu i da e 65C, klimite i ne se proektirani da rabotat vaka, toa e ogromno preopteretuvanje na kompresorot, toa se pritisoci pogolemi od 45Bara, vaka koga raboti toj se zagreva na preku 110C , zatoa ne mi e za veruvanje ovaa T.
Ova se sitni soveti od poiskusen korisnik i ne go svaćaj kako navredlivo....

Здраво дечки, сега беше монтерот, не прифати повеќе од 10см од плафон, што мислите за тоа?

Ako ima mesto baraj da odi bar 15-20 cm. Mnogu e pobitno da e baš na sredina na zidot što podaleku od bočnite zidovi. Vaka nema da se stvara toploten đep koj e preduslov za loša rabota na klimata.
Eve jas so zakačena sonda gore na klimata sega momentalno so ustalena T od 22C vo prostorot meram 27-28 C i izduv od 43 C, so ustaleno 480-500W vo 40m2 nadvor e 6C, potprosečno izoliran stan.....
Zborot mi e na plafonot daleku od klimata e potoplo 2-3 C od podot no baš nad klimata e sekogaš 5-6 C poveće, zatoa ovie preporaki.

Здраво дечки, сега беше монтерот, не прифати повеќе од 10см од плафон, што мислите за тоа?

Ako ima prostor vo prostorijata slobodno baraj 15cm odalecenost od plafonot do vnatresnata edinica kolku poveke prostor pomegu vnatresnata edinica I plafonot tolku podobro funkcioniraranje na klimatizerot ( za da funkcionira klimatizerot pravilno treba od plafonot vnatresnata edinica da e odalecen minimum 10 do 15 cm ) minimum 3 metri bakarni cevki i obavezno bandaziranje na bakarnite cevki so PVC bela bandaz taka
26aa10c689e10ded68163b15bb1205954263.jpg
I pred prvo vklucuvanje na klimatizerot DA se izvakumira so vakum pumpa
00011967_525x525.jpeg

( spodeli fotografii od vnatresnata nadvoresnata edinica I dalecinskoto koga ke ja montiraat )

Ako ima mesto baraj da odi bar 15-20 cm. Mnogu e pobitno da e baš na sredina na zidot što podaleku od bočnite zidovi. Vaka nema da se stvara toploten đep koj e preduslov za loša rabota na klimata.
Eve jas so zakačena sonda gore na klimata sega momentalno so ustalena T od 22C vo prostorot meram 27-28 C i izduv od 43 C, so ustaleno 480-500W vo 40m2 nadvor e 6C, potprosečno izoliran stan.....
Zborot mi e na plafonot daleku od klimata e potoplo 2-3 C od podot no baš nad klimata e sekogaš 5-6 C poveće, zatoa ovie preporaki.
Se nadevam deka izduvot e na 3 crticka maksimalno 550 m3 zasto e propusten vo opisot.
Spema ova doaga nekade 5,5 do 6 ,premnogu soliden COP,pa bi rekol odlicen rezultat na ramniste na Japonskite klimatizeri, pa duri i podobar.
Bravo za Haier Tundra 12btu,na R-410.
So dvoreden ili ednoreden menuvac i e nadvoresnata edinica?
Автоматски споено мислење:

A so mu smeta na monterot kolku ke bide od plafonot.
Sem ako saka nekoja elektro instalacija da izbegne.
Treba da si nosi detektor za el.instalacija i nema da go probusi kabelot.
Pazi da ne ti namesti nad visaci na kujnata.Imalo i takvi situacii.
Vo sto e problemot?

Последно уредено:
Скоро забалежав дека нема струење од внатрешната единица (бар не се осеќа на рака) а надворешната си работи нормално 200-250 вати
Дали е достигната собната темп нз немам мерач на темп али е топло.

дали е тоа дефрост што го велите или си е нешто нормално?

Скоро забалежав дека нема струење од внатрешната единица (бар не се осеќа на рака) а надворешната си работи нормално 200-250 вати

Ne e normalno.

Se nadevam deka izduvot e na 3 crticka maksimalno 550 m3 zasto e propusten vo opisot.
Spema ova doaga nekade 5,5 do 6 ,premnogu soliden COP,pa bi rekol odlicen rezultat na ramniste na Japonskite klimatizeri, pa duri i podobar.
Bravo za Haier Tundra 12btu,na R-410.
So dvoreden ili ednoreden menuvac i e nadvoresnata edinica?
Na vtora brzina e, mislam deka e 420-440m3/h, znači pomal COP. Gasot e R32, Hitachi kompresor, ednoreden izmenuvač no dosta golema e nadv. edinica, na jug e stavena ima mnogu dobar nesmetan protok, skoro 5 metri instalacija...
Se e baš OK do nekade 8-9C koga ne može da sleze pod 400W i počnuva da se pali gasi. Za vozvrat voopšto ne smeta bidejći T vo prostorot ostanuva konstanten.
Vakvi se site HAER klimi duri i najskapite modeli. Proektantot, moe mislenje e ima idea deka izduvot ne smee da padne nipošto pod 37C (go meram so sonda i baš taka e) duri na fiksna vtora ili treta brzina na izduv ako se približi kon 400W ili do 37 C ja namaluva brzinata i ja podiga snagata. Kako rezultat na ova sekogaš isporačuva topol i prijaten vozduh.
Ovaa osobina direktno HAIER gi ograničuva za koristenje vo mali prostorii bidejći se nefleksibilni, no vo dovolno golemi prostorii kako moite se baš dobri.....

Vnatresnata edinica ne duva ( ima postignato a kompresorot raboti ) I trosi 250W ?

Kolku minuti raboti taka ?

Ako raboti nekolku minuti znaci druka kompresija - pritisok i pocnuva so duvanje NO AKO E POSTOJANO trosenje 250 W bez duvanje togas POVIKAJ SERVIS Sto model na klimatizer e ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom