Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.418
Брендот нема толку врска но ако баш сакаш по пропис појди во овластен и ќе добиеш оригинал.

За дизел гориво исклучиво Макпетрол еуродизел (diesel green power) макар да и тоа на ОКТА не е лошо. Избегнувај лукоил, црна река петрол и рандом помали пумпи...

Не мора итно да го ставиш адитивот, макар да може сам да носиш во гепек и да доставиш баш во тој момент (ако имаш уште една капачка покрај таа за гориво)
И лукоил и макпетрол земаат гориво од исток. Така да пологично е да се исти на квалитет.
Автоматски споено мислење:

Ti blagodaram za odgovorot. Sepak ke kupam kanistar od Euroimpex za adBlue.
Za nafta sega e jasno.
Vo odnos na vtoriot aditiv za FAP e onoj koj se naogja ispod voziloto, 1,2-3l maximum. i se menuva t.e. polni isklucivo vo servis na mnogu podolg km interval za razlika od adBlue.
Porakata za nedostatok na adBlue e ,,urea,, dodeka porakata za vtoriot FAP aditiv e ,,particle filter additive level too low,, spored youtube,.
Na ekran nemam izvestuvanje za nedostatok na Eolys //vtoriot aditiv//, bidejki kompjuterot cital samo koga ke dojde do nisko nivo t.e. ne e vozmozno da go izmeri segasnoto nivo.
Vo servis posledno sto mi kazaa e da ne se optovaruvam, potocno i da sum nadvor od Makedonija slobodno da si vozam bidejki izvestuvanjeto za nisko nivo ne se odnesuvalo na itnost.
Vo sekoj slucaj sakav da slusnam i drugo mislenje, poradi sto i se obrativ na forum.
Dali go delis istoto mislenje so deckive od Euroimpex?
Blagodaram
AdBlue не се купува и чува по дома туку се купува кога ќе ти снема пошто има обично рок на траење од 1-2 години. Кога ќе му помине рокот тогаш ќе ти троши катализаторот повеќе а може и да го сјебе системот па да ти излегуваат кодови low quality adblue. Брендот не игра улога се додека на тубата имаш етикета дека е по стандард ISO 22241 (ако има и цртичка и бројка плус уште подобро)

Друго што во МК иритира е што на Макпетрол ми продаваа AdBlue во едни туби за вода без црево за точење што е ептен ноу гоу! Пошто ако дојде у контакт со воздухот одма кристализира течноста. Па једино решение најдов на лукоил каде имаат туби со црево али да му ебем матер му стоеа на сред сонце пред бензиска (а на нив пишува да се чуваат на темно и ладно место) македонска работа.

Никогаш не чекај да светне информација за AdBlue, туку кога ќе провериш на бордовиот компјутер дека е по проценка околу пола, да си го дополнуваш за да не се збуни компјутерот на сред лето на 40 степени и искристализира течноста па после проблеми.

Абе ќе чуваш тоа што се чува, ете гумите не одат ни 30к, значи 1 пар годишно, 450 по гума + 300 монтажа секоја година.

Пластика или електроника си откажува, не си во неа.

Недај бог да удриш нешто, а претрчуваат кенгури и се доста брзи, ќе останеш без кола со недели. Овде не само што мора да ја направиш на автолимар, мора да помине и инспекција дека е ок за возење и да проценат дали ќе смееш да ја осигураш после тоа.

Како и да се свртиш, европските се заебани, ретки се многу и затоа и скапи за одржување. Дел што тебе во Германија ти го продаваат за 200 евра, тука ќе биде гарант 500+ долари.
И во Германија не продаваат веќе со троцифрени бројки, се е четирицифрено. А остави го војаџер, тој се гледа дека од кола гледа само мотор и волан а не спомнува електроника која еден неовластен сервис не може да ја среди.

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.703
И лукоил и макпетрол земаат гориво од исток. Така да пологично е да се исти на квалитет.

AdBlue не се купува и чува по дома туку се купува кога ќе ти снема пошто има обично рок на траење од 1-2 години. Кога ќе му помине рокот тогаш ќе ти троши катализаторот повеќе а може и да го сјебе системот па да ти излегуваат кодови low quality adblue. Брендот не игра улога се додека на тубата имаш етикета дека е по стандард ISO 22241 (ако има и цртичка и бројка плус уште подобро)

Друго што во МК иритира е што на Макпетрол ми продаваа AdBlue во едни туби за вода без црево за точење што е ептен ноу гоу! Пошто ако дојде у контакт со воздухот одма кристализира течноста. Па једино решение најдов на лукоил каде имаат туби со црево али да му ебем матер му стоеа на сред сонце пред бензиска (а на нив пишува да се чуваат на темно и ладно место) македонска работа.

Никогаш не чекај да светне информација за AdBlue, туку кога ќе провериш на бордовиот компјутер дека е по проценка околу пола, да си го дополнуваш за да не се збуни компјутерот на сред лето на 40 степени и искристализира течноста па после проблеми.

И во Германија не продаваат веќе со троцифрени бројки, се е четирицифрено. А остави го војаџер, тој се гледа дека од кола гледа само мотор и волан а не спомнува електроника која еден неовластен сервис не може да ја среди.
Abe prijatele ako si ti doktor za lujge jas sum doktor za Mercedesi.
Dima imam oprema povejce od sekoj Service vo Deutschland.

Taka da i pokraj shto ne sum ni Service ni mehanicar za koli sum sepak Doktor za Elektrinika na VW,Ford,BMW i pred se Mercedes i fala mu na boga godishnite odmori a malce pivejce gi zarabotuvam od toa moe hobi od mene do tebe.

I zatoa mu pishav na Avstraljanecov deka od c250 benzinec ce mu napravam c300 .Zatoa shto toj motor e vo dvete koli ist samo e softwerski zaklucen, za mene e5 min rabota za nego 40 PS dobivka.

Zatoa koga ce pocni da te dupci elektronikata javi se, ce pomognam kolku mozham.

Inace AdBlue ne mozhi da se rasipi mozhi samo da ispari. Zatoa toa so rok na traenje e glupost vo boja.

A Lukoil ima sopstvena Nafta i stava svoja receptira Aditivi vo Dieselot i go prodava kako Performance Diesel. I dokolku i Makpetrol bi koristel Lukoil Diesel SEPAK ne ja stava istata recepta na Aditivi vo nivniot Performance Diesel. Znaci sepak ne se isti.

I zgora na toa obicniot Diesel od Makpetrol povejce cadi nego Lukoil. I ima pogolema potroshuvacka Ova od moe iskustvo.

Vidi ja slikava podolu! Aber Genau!! :pos:

17015605651316542412159927751946.jpg

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.418
Abe prijatele ako si ti doktor za lujge jas sum doktor za Mercedesi.
Dima imam oprema povejce od sekoj Service vo Deutschland.

Taka da i pokraj shto ne sum ni Service ni mehanicar za koli sum sepak Doktor za Elektrinika na VW,Ford,BMW i pred se Mercedes i fala mu na boga godishnite odmori a malce pivejce gi zarabotuvam od toa moe hobi od mene do tebe.

I zatoa mu pishav na Avstraljanecov deka od c250 benzinec ce mu napravam c300 .Zatoa shto toj motor e vo dvete koli ist samo e softwerski zaklucen, za mene e5 min rabota za nego 40 PS dobivka.

Zatoa koga ce pocni da te dupci elektronikata javi se, ce pomognam kolku mozham.

Inace AdBlue ne mozhi da se rasipi mozhi samo da ispari. Zatoa toa so rok na traenje e glupost vo boja.

A Lukoil ima sopstvena Nafta i stava svoja receptira Aditivi vo Dieselot i go prodava kako Performance Diesel. I dokolku i Makpetrol bi koristel Lukoil Diesel SEPAK ne ja stava istata recepta na Aditivi vo nivniot Performance Diesel. Znaci sepak ne se isti.

I zgora na toa obicniot Diesel od Makpetrol povejce cadi nego Lukoil. I ima pogolema potroshuvacka Ova od moe iskustvo.
Друже, денешниве автомобили толку се "исцедени" на перформанс што секое чипирање би му ебало матер. Можеш ли да менуваш компјутерски единици и модули на мерцедес и да инсталираш драјвери на нови сензори?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.703
Друже, денешниве автомобили толку се "исцедени" на перформанс што секое чипирање би му ебало матер. Можеш ли да менуваш компјутерски единици и модули на мерцедес и да инсталираш драјвери на нови сензори?
Citaj pogore ushte ednash i vidi ja slikata.
Ce ti stani jasno. :facepalm: :shook::shook:

Ili vo prevod, jas mu imam noseno Hard Diskovi na nekoi Mercedes Mehanicari vo MK.

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512

Тоа е она што ме плаши најмногу, налет парите, ниту имам време ниту нерви да се бркам со сервиси, а најлошо да останам без кола со недели оти немало делови, овде без кола сум инвалид.

Уште помалку ме интересира да добијам екстра снага како што пишал @vouager, на овие возила тука нема да му искористам ни пола од реалната моќ.
Автопатите се лимитирани на 110км/ч, плус нон стоп има гужва и пола време се вози по 60-70, и капак на се има камери на секој чекор, дури и ги шетаат секој ден на различни места, ако возам над дозволено лесно може да останам и без возачка.

Најбитно ми е да е автоматик, колку толку комфорт на седишта, adaptive cruise control ќе биде топ, блутут и да е тивка внатре за да може да зборувам по телефон, и што е можно поиздржлива, или ако се расипува да имам локални делови по прифатливи цени и брз сервис.
Инаку ниту возам брзо, ниту ми требаат 300 коњи :)

Член од
28 ноември 2022
Мислења
377
Поени од реакции
639

Kolega, istoto i na mene mi bese logicno citajki go hemiskiot sostav na adBlue t.e. brza kristalizacija dokolku nema ,,mlaz,, pri polnenje.
Mozebi korisna informacija za tebe //koga ke prestojuvas vo Makedonija// i za drugi clenovi vo Euroimpex imaat ,,benzinska,, kako sto ima vo cela Evropa na samite pumpi i tocat adBlue direktno od pumpa. Cena na litar e 150 denari. Jas tamu go dopolniv rezervoarot na kolata, na prolet ke go dopolnam povtorno.
Na kolku km trosi kolata litar adBlue? Mojot rezervoar e 17 litra poln do gore momentalno.

Drugo prasanje sto mi e nejasno kako ,,stara skola,, naviknat na petostepen menuvac benzinec. Na brzina od 120km/h vo petta brzina kolata mi e na 2000 vrtezi i e ,,ziva,, koga ke ja stisnam gasta ili ke dodadam nekoj km plus na cruise control. Koga da ja upotrebuvam 6ta brzina?
Na kratko ja stisnav do 180-190km/h leta, lepi na sediste. Sepak 120 konja se vo prasanje. Na 150km/h ja staviv vo 6ta i bese ,,taman,,. Te molam pojasni mi vo vrska so brzinite, zosto sum neuk so dizel i 6stepen menuvac.

Isto i niz grad samata kola na ekran me sovetuva koga da promenam brzina plus, dali da go pocituvam toj del ili ne, potocno na kolku obrtai da ja drzam vo gradska voznja.
Fala

Uste edno prasanje vo odnos na start-stop sistemot.
Dali voopsto e vo red ovaa rabota za kolata? Zastanuvam na semafor, kolata vo ler i za nekoja sekunda se isklucuva motorot, pritiskam kumplung se vklucuva motorot. Vo red, no dali toa e ,,stetno,, ili ne? Na taster mozam da go deaktiviram eco rezimot, samo sto pri sekoe startuvanje na motorot avtomatski eco modot e povtorno aktiven.

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.703
Kolega, istoto i na mene mi bese logicno citajki go hemiskiot sostav na adBlue t.e. brza kristalizacija dokolku nema ,,mlaz,, pri polnenje.
Mozebi korisna informacija za tebe //koga ke prestojuvas vo Makedonija// i za drugi clenovi vo Euroimpex imaat ,,benzinska,, kako sto ima vo cela Evropa na samite pumpi i tocat adBlue direktno od pumpa. Cena na litar e 150 denari. Jas tamu go dopolniv rezervoarot na kolata, na prolet ke go dopolnam povtorno.
Na kolku km trosi kolata litar adBlue? Mojot rezervoar e 17 litra poln do gore momentalno.

Drugo prasanje sto mi e nejasno kako ,,stara skola,, naviknat na petostepen menuvac benzinec. Na brzina od 120km/h vo petta brzina kolata mi e na 2000 vrtezi i e ,,ziva,, koga ke ja stisnam gasta ili ke dodadam nekoj km plus na cruise control. Koga da ja upotrebuvam 6ta brzina?
Na kratko ja stisnav do 180-190km/h leta, lepi na sediste. Sepak 120 konja se vo prasanje. Na 150km/h ja staviv vo 6ta i bese ,,taman,,. Te molam pojasni mi vo vrska so brzinite, zosto sum neuk so dizel i 6stepen menuvac.

Isto i niz grad samata kola na ekran me sovetuva koga da promenam brzina plus, dali da go pocituvam toj del ili ne, potocno na kolku obrtai da ja drzam vo gradska voznja.
Fala

Dali voopsto e vo red ovaa rabota za kolata? Zastanuvam na semafor, kolata vo ler i za nekoja sekunda se isklucuva motorot, pritiskam kumplung se vklucuva motorot. Vo red, no dali toa e ,,stetno,, ili ne? Na taster mozam da go deaktiviram eco rezimot, samo sto pri sekoe startuvanje na motorot avtomatski eco modot e povtorno aktiven.
Doktore,
Schaltaj brzini shto porano ama ne prerano, od 80 nagore na Avtopat slobodno mozhish vo 6ta .

Toa start-stop i neshto shto najmnogu me nervira i go troshi alnaserot zatoa i preku dijagnostika permanentno go iskluciv.

A za potroshuvackata na AdBlue nikoj ne mozhi tocno da ti odgovori zatoa shto zavisi kako i kade se vozi kolata. NOX Sensor mu kazhuva na Kompjuterot koga da ja vkluci pumpata od AdBlue.
Inace teoretski za 1000km se potrebni od 1,5-2,8L

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.418

Fala

Јас од кога ја имам колата после палењето на моторот секогаш втора работа ми е исклучување на тој start-stop. Европски регулативи за намалување на CO2 а тоа намалува издувни гасови едвај 0,5%.

На секој семафор така да праи и ќе отиде кумплугот и замаец на помалку од 100 000 километри.

Колата ти е понова со турбина (варијабилна геометрија) поинаква од тие пред 2015. Така да овие имаат поголема снага на пониски вртежи на пример на 1800 можеш да смениш погорна брзина како што ти кажува борд компјутерот.

6 брзина ти е за штедење гориво и најверојатно со 100 km/h можеш да убациш во 6.

Епетн се исцедени од перформанс така да и животниот век ќе им биде пократок него ли колите пред 2015.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.678
Поени од реакции
42.257
па вози ја у 6та на 130 км/ч, ќе ти троши помалце и ќе работи на помалце обртаи. Затоа е и 6та брзина, да ти даде добра економија.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.535
Поени од реакции
3.699
Имам теренска кола (таква ми е работата) па кал песок и сл зафрканции се чест проблем при чистењето. Што правосмукалка користите или би ми препорачале за вакви погруби работи ? Вршат работа оние правосмукалкиве за пепел што се или друго нешто треба

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.026
Поени од реакции
1.521
PEUGEOT 308 1.6BlueHDI 120hp 2018 godina
Vo 6ta izbegavaj vozenje na niski vrtezi. Primer so 5ta brzina 2000rpm 100km/h e sosema ok. So 6ta brzina ke padnat vrtezite na 1500 nema da zastedis nisto na gorivo a i ne e pozelno radi menjaco da se vozi na tolku niski vrtezi osven ako vozis nad 130 togas so 6ta brzina e sosema ok. Kajmene na vectra c 6ta brzina na 100km/h 1300rpm pajga,takvi se menjacite. Kaj hyndai i30 2.0 140ks kajnego skroz zabegana rabota so 5ta 100km/h 2500 rpm kajnego komotno mozam da vozam so 6ta na 2000rpm 100km/h.

Kajgana Shop

На врв Bottom