Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    720

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.971
Поени од реакции
5.590
Цитирај да видиме кој пишал дека ке падне Киев за два дена
Milion pati se citirani na temava, iskreno ne planiram da ti gi serviram i da ti gi donesam na tacna..Ke mora da se pomacis na temava koga pocna vojnata, pred da pocni dosta dusi vikaa deka Ukraina ke padni za 3 dena, deka za 1 nedela ke bidi niva za oranje i slicni raboti..Osobeno koga so tenkovi se trgna na Kiev, kade Rusite mislea da napravat blitzkrig i da ja simnat od vlast vladata na Zelenski, no ne uspeaa vo toa. Gi navlekoa na dolga vojna, iscrpuvacka so resursi pari i mokj..Kolku e podolga vojnata tolku povekje mu odgovara na nekoj, e sega pretpostavi si na koj..

Ete i pred nekoj den izleze info deka Rusite i Ukraincite bile blisku do dogovor, no brakjata Ameri na Ukraincite im dale instrukcii da ne se dogovaraat nisto...Ova samo ti go kazuvam kako fakt za onie so mislat deka Amerika gubi so vojnava..Na Amerika sekoj prodolzen den vo vojnava i sekoj prodolzen den cuvajki ja Rusija vo vojna i e plus, nezavisno od nejziniot ishod...

Nitu na eden seriozen covek na Zapadot ne mu bese na kraj pamet deka ke ja zemat Ukraina..Tie si go postignaa zacrtanoto...Bruto go jade samo Ukrainskiot narod...

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.423
Поени од реакции
11.332
Milion pati se citirani na temava, iskreno ne planiram da ti gi serviram i da ti gi donesam na tacna..Ke mora da se pomacis na temava koga pocna vojnata, pred da pocni dosta dusi vikaa deka Ukraina ke padni za 3 dena, deka za 1 nedela ke bidi niva za oranje i slicni raboti..Osobeno koga so tenkovi se trgna na Kiev, kade Rusite mislea da napravat blitzkrig i da ja simnat od vlast vladata na Zelenski, no ne uspeaa vo toa. Gi navlekoa na dolga vojna, iscrpuvacka so resursi pari i mokj..Kolku e podolga vojnata tolku povekje mu odgovara na nekoj, e sega pretpostavi si na koj..

Ete i pred nekoj den izleze info deka Rusite i Ukraincite bile blisku do dogovor, no brakjata Ameri na Ukraincite im dale instrukcii da ne se dogovaraat nisto...Ova samo ti go kazuvam kako fakt za onie so mislat deka Amerika gubi so vojnava..Na Amerika sekoj prodolzen den vo vojnava i sekoj prodolzen den cuvajki ja Rusija vo vojna i e plus, nezavisno od nejziniot ishod...

Nitu na eden seriozen covek na Zapadot ne mu bese na kraj pamet deka ke ja zemat Ukraina..Tie si go postignaa zacrtanoto...Bruto go jade samo Ukrainskiot narod...
Ниеднаш не се цитирани а цело време истиот муабет се вергла
Али добро продужи си од ракав да трескаш и онака релевантни сте ко ланскиот снег со екипата

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.423
Поени од реакции
11.332
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.425
Поени од реакции
5.137
РФ нема воздушна надмоќ над Авдиивка, ниту пак некој воопшто има. ФАБ бомбите се орудие со висок домет, русите гаѓаат од далеку, затоа можат да гаѓаат.
Тоа е исто како да речеш дека си химарс украинците имаат артилериска надмоќ.
Ако некој имаше воздушна надмоќ воопшто, оваа војна ќе беше одамна завршена. Авијацијата е клучна во војна на маневар, или тоа што америте го викаат Combined arms warfare.
Тоа извидување што дроновите го прават сега, драстично ќе се зголеми со извидувачки дронови (а не ФПВ) и авиони за блиска пешадиска поддршка (фрогфут СУ25) хеликоптерите ќе правеа ќршум и се ќе се движеше многу побрзо.
Точно е ова што си го напишал, ама да те прашам:
Зошто Рф нема контрола на воздушниот простор, затоа што не може или затоа што не сака, што мислиш?

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.826
Поени од реакции
4.532
Точно е ова што си го напишал, ама да те прашам:
Зошто Рф нема контрола на воздушниот простор, затоа што не може или затоа што не сака, што мислиш?
Многу едноставно, не може.
Не можеше над Киев, Черкеси, Суми, Харков, не може над Донбас, генерално нема доволно сили ниту идеја како да дојде до воздушна надмоќ.
ФАБ бомбите се директен импровизиран продукт на немоќ да воспостават воздушна супериорност. Не можат од блиску па ќе бомбардираат од далеку.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.907
Поени од реакции
7.548
Прегледај го приврзокот 398967

Умрел све да му ебам женско фашистичко,сандукот ја ќе му го носам.. уште доброволци дали има ? :pos:
Da ti ebam toa pederot.
Jas se mislev deka ti ushte lani beshe na pogreb kaj nego?

Exit se shto si peder pa i dementen. Toa e mnogu opasno za tebe. utre nema da znajsh zoshto te boli Gazot!

Vidi go datumot od linkot.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.425
Поени од реакции
5.137
Многу едноставно, не може.
Не можеше над Киев, Черкеси, Суми, Харков, не може над Донбас, генерално нема доволно сили ниту идеја како да дојде до воздушна надмоќ.
ФАБ бомбите се директен импровизиран продукт на немоќ да воспостават воздушна супериорност. Не можат од блиску па ќе бомбардираат од далеку.
Погрешно!
Мислам дека намерно не сака тоа да го стори, дали заради геостратешки игри или нешто друго ... што е значајно има доволно техника за да оствари воздушна контрола.
Не прашав за бомбите туку за контрола (или како што говориш надмоќ) на воздушниот простор, оној што ќе ја оствари ја добива војната.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.549
Поени од реакции
42.048
Човек не ни вреди да се замара со клинтон. Импровизиран продукт на немоќ биле фаб бомбите. Затоа Америка и Израел ги користат веќе 30 години. Што ќе прочитаме друго, давајте следна шизофренија

Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Човек не ни вреди да се замара со клинтон. Импровизиран продукт на немоќ биле фаб бомбите. Затоа Америка и Израел ги користат веќе 30 години. Што ќе прочитаме друго, давајте следна шизофренија
Најверојатно и Химарсите од иста причина ги користат :pos: :pos: :pos: :pos:

Член од
28 август 2013
Мислења
4.347
Поени од реакции
13.230

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.481
Поени од реакции
27.299
Можеби трошење на непријателот. Деморализирање. Постепен напредок. Прецизни удари. Итн.

Од тактичка точка кога бомбардираат и рушат згради (како Израелците) го оневозможуваат непријателот да постави набљудувачки пунктови, снајперски гнезда, да лансираат наведувани ракети итн итн. Што е многу битно на рамен терен за напредување. Артилеријата не може да ја заврши таа работа.
Па еве од почетокот мислевме дека Русија не користи авијација, а уствари тие цела операција користат авијација на периферната линија на фронт како што беше Бахмут, Авдивка, Маринка и така натаму. Таму се населбите срамнети со земја, било со термобарички ракети (не само ТОС, постојат и многу појаки од ТОС), било со авионски бомби и ракети. И пак напредувањето иде многу споро. Самото тоа споро напредување ми е мене доста сомнително. Ако се сконцентрираш на подолг период од војнава 3-4 месеци на пример да ја сконцентрираш артилеријата и воздушните напади на еден дел од фронтот, ми се чини многу лесно може да се направи пробив на тој дел од фронтот. Но тие одат на утврдени градови. Мое мислење е дека го бираат местото на војување и така им нанесуваат огромни жртви на Украинците, кои за да го стабилизираат фронтот, мораат да уфрлаат ново топовско месо. Полесно им е на Русите да ги пуштаат Украинците да напаѓаат и да им ја горат така техниката, одколку обратно (како што впрочем гледаме од време на време).

Зборот ми е, чим бомбардираат со авијација секојдневно до 50тина километри во територија на Украина и чим Украина може да сонува да користи авијација против Русија таму, тоа значи дека над тоа подрачје Русите имаат воздушна надмоќ. Или @Klinton можеби има друга некоја дефиниција за воена надмоќ? Еве и да летаат на Авдивка, мислиш дека некој ќе ги собори? Но зошто би летале над Авдивка, ако нема потреба за тоа? Ја пуштаат бомбата таму кај што треба и тоа е тоа. Од друга страна имаме ли слични напади со воздушно орудие од краток дострел од другата страна? Или па можеби им рушат секојдневно авиони на Русите? Пошто на пример Украинските С300 имаат 200+км дострел, патриотите можеби уште повеќе, така да овие системи од безбедна раздалечина можат да ги срушат Руските авиони што бомбардираат во Авдивка.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom