Кое е според вас најубавото македонско вино?

• Креатор на темата Креатор на темата Southpark
  • Време на започнување Време на започнување
Не дека е знак на квалитет, ама си видел вино поскапо од 10 евра да нема тапа?
Точно. Но, реално, тоа капаче е боље од тапата.
Инаку и ја избегавам вина со такво капаче.

Едно нешто зашто е тапата боља е, кога ќе го оставиш да лежи, ја потопува и се добива ефект. А добрите вина се тие кои може да се остават да лежат.

Инаку, на онаа од прошлата страна никот ептен и одговара со изборот на најбоље македонско вино.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Vidi ja slikata pogore.
Se kupuvani edno letovo i dve se lanski.
Site se so Metalno kapace i mislam pod kapaceto ima pluta zalepeno. I taka e so godini.
Ama vkusot si e original.
Берба 2021 и онака како што треба, плута.

Автоматски споено мислење:

Точно. Но, реално, тоа капаче е боље од тапата.
Инаку и ја избегавам вина со такво капаче.

Едно нешто зашто е тапата боља е, кога ќе го оставиш да лежи, ја потопува и се добива ефект. А добрите вина се тие кои може да се остават да лежат.

Инаку, на онаа од прошлата страна никот ептен и одговара со изборот на најбоље македонско вино.
Точно така, целата поента на тапата е да биде потопена, шишето да биде легнато, со тоа ќе биде влажна постојано а со тек на време ќе пропушти многу мала количина на кислород и со тоа виното со тек на време ќе добие на вкус, шмек, боја, ќе одлежи и со мала среќа после години кога ќе се отвори и остави да издиши - добиваш уникатно дело на вино кое го добил финалниот вкус од условите кои ти си му ги пружил од аспект на температура, надморска висина, итн.

А ова алуминиумско срање е добро само за бели вина и за вина кои се пијат во наредната година две, бидејќи не пропушта ништо, апсолутно не чини за црвени вина кои требаат барем 5-7 години да одлежат пред да се отворат

Последно уредено:
Не значи дека мора да е скапо виното за да биде убаво, мене ми е топ, пијам секоја вечер по една чаша. А иначе не си сноб, џабе глума.
Ја мислев дека ако користам Смедеревка за готвење ќе бидам сноб... Очајно.

Берба 2021 и онака како што треба, плута.

Автоматски споено мислење:

Точно така, целата поента на тапата е да биде потопена, шишето да биде легнато, со тоа ќе биде влажна постојано а со тек на време ќе пропушти многу мала количина на кислород и со тоа виното со тек на време ќе добие на вкус, шмек, боја, ќе одлежи и со мала среќа после години кога ќе се отвори и остави да издиши - добиваш уникатно дело на вино кое го добил финалниот вкус од условите кои ти си му ги пружил од аспект на температура, надморска висина, итн.

А ова алуминиумско срање е добро само за бели вина и за вина кои се пијат во наредната година две, бидејќи не пропушта ништо, апсолутно не чини за црвени вина кои требаат барем 5-7 години да одлежат пред да се отворат
Ne oti ne se vo pravo so textov za Tapive ama,

Sakaah da go probash?
Ednoto od 2017 i drugoto od 2018 i dvete so Kapace i bez tapa .Ama cuvano na temno mesto i Temperatur.

Odlicna Aroma i presno kako vcera da e spakuvano.
Provereno pred 1 Saat :pos:

IMG_20231113_213405.jpg

IMG_20231113_213345.jpg

@vouager

Повели!

acec1473d35979a12a9d90975299cd6d.jpg

Gesendet von meinem SM-S901B mit Tapatalk

Можеби не најдобро, но секој што го проба кажа дека е одлично, Попова Кула - Калеш, топла препорака за тие што го немате пробано (y)

Ми се допаѓа и амбалажата:
kalesh-new-650x650.jpg
IMG_20240107_190523.jpg

@vouager

Повели!

acec1473d35979a12a9d90975299cd6d.jpg

Gesendet von meinem SM-S901B mit Tapatalk
Ова е журка на дну табеле.
Само што некои се многу подобри од некои други, на сликава. Има диференцијација и на дното.
Далвина ми е омилена од, да речам, лошите фирми.

Ова е журка на дну табеле.
Само што некои се многу подобри од некои други, на сликава. Има диференцијација и на дното.
Далвина ми е омилена од, да речам, лошите фирми.
Секогаш може подобро, не дека не.

20260308_234330.jpg

Отворен сум за секоја препорака.

Macedonian Wines in the Global Spotlight

The 2025 wine season once again confirmed the rising reputation of Macedonian wines on the international stage. At four of the world’s most respected competitions--Decanter World Wine Awards (DWWA), Concours Mondial de Bruxelles (CMB), Mundus Vini, and the Balkan International Wine Competition (BIWC)—Macedonian wineries achieved impressive success, earning a place among the world’s most distinguished producers.

What sets this year apart is not only the number of awards but also the high ratings achieved. Only wines evaluated with 90 or more points (Club 90+) were taken into account, a level that signals character, terroir expression, and consistency of style. Considering the maximum score of 100 points, the results are particularly remarkable.

Key Achievements
  • 21 Macedonian wineries together won 83 awards for 66 different wines in the 90+ club.
  • Several wines confirmed their excellence by achieving high scores across multiple competitions.
  • Out of the 66 wines: 51 are red, 13 white, 1 rosé, and 1 sparkling, showing the clear dominance of reds, especially Vranec.

Club 94+
The Elite Wines
from this year’s cohort, 11 wineries produced 15 wines that scored 94 points or higher (Club 94+), the level considered true international excellence.
  • 12 red wines and 3 white wines make up this distinguished group.
  • Vranec leads the way with 9 wines in the 94+ category, while Cabernet Sauvignon, Carmenere, and Merlot each contributed one wine.
  • The 3 whites in this elite group come from Temjanika, Graševina, and Chardonnay.

Top 5 Performing Wineries in 2025 (90+ Club):
  1. Tikveš Winery – 19 awards
  2. Château Kamnik – 10 awards
  3. Bovin Winery – 8 awards
  4. Stobi Winery – 7 awards
  5. Monteko Winery (debutant) – 6 awards

The Pinnacle
Wines Rated 95 Points

The highest rating achieved at the four competitions was 95 points, a score shared by three outstanding expressions of Vranec:
  • Château Kamnik Terroir Vranec Grand Reserva 2021
  • Brzanov Artisan Winery Elixir Vranec 2012
  • Kuvin Milo Vranec Barrique 2015
These wines embody the full potential of Vranec as Macedonia’s flagship red grape, capable of delivering depth, elegance, and longevity on the global stage.

Looking Ahead
Taste of Awards 2025

All awarded wines will be presented at the exclusive Taste of Awards 2025 tasting event, scheduled for October 3, 2025. This showcase will offer professionals and wine lovers the opportunity to experience first-hand the remarkable diversity and quality that Macedonian wineries bring to the world of wine.

Back
На врв Bottom